Nowa Edycja

Tomb Kings

Moderator: Shino

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Re: Nowa Edycja

Post autor: Druchii »

Głupoty piszesz.
Jest masa ludzi nie znająca języka.
A nadal chcą grać.
Polska wersja daje im możliwość bawienia się w tą grę.
Proste.
Dla mnie polskie nazwy też brzmią śmiesznie.
Ale usiądź sobie z książką ponad stu-stronicową i potłumacz to na guglu.
Gl hf.
;)
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 16:39 przez Druchii, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

Alexander pisze:a tam tego fluffu zazwyczaj za dużo tyż nie ma raczej.
Trochę jednak jest a niektórym się nie chce czytać po angielsku.
Ja sam bym kupował po polsku gdyby nie te tłumaczenia. :|
Obrazek

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Czepiacie się tłumaczeń, bo bezlitośnie obnażają, jak infantylnie brzmi większość tych nazw :P. W większości przypadków nie jest to nieudolność tłumacza, nie można poradzić nic na to, że po polsku nie brzmi już tak fajnie jak po angielsku (chociaż ścierwowóz mnie nadal nieco bawi :D). Ja tam wolę po angielsku kupić , by włożyć chociaż nieco wysiłku w przeczytanie tego co tam jest, do tego większość graczy używa terminów angielskich, ciężko by było potem tłumaczyć co jest co (kto z graczy będzie wiedział, co oznacza, że Wood Elficki noble ma na sobie Irytujące Siecioplotki...)

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Domino pisze:(kto z graczy będzie wiedział, co oznacza, że Wood Elficki noble ma na sobie Irytujące Siecioplotki...)
Ja wiem! Ja wiem!
Moja ulubiona polska nazwa. :lol2:
Obrazek

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Naviedzony pisze:Kalesoner pytał, czy mogę jaśniej. Okej, mogę, ale sam zapis jest już dostatecznie niejasny i będzie wprowadzał wiele zamieszania, jak sądzę. Zostało bowiem zaznaczone, że model zwany Cascet of Souls nie posiada żadnej ustawowo przyznanej podstawki, a jego "forward arc" na potrzeby Light of Death (zaklęcia Direct Damage, które przecież musi być rzucane w strefie przedniej modelu) mierzymy od bliżej nieokreślonych "krańców kupy kości". Powstaje pytanie co z tym zrobić i jak wyznaczyć forward arc modelu, który nie ma podstawki.
To może spróbuję Tobie to wytłumaczyć...
W 8ed. jak wiadomo maszyny nie mają podstawek. Kiedy jest szarża w nich zawsze jest to szarża od przodu - dopiero następne są odpowiednio bokiem lub tyłem. Dodatkowo kiedy rzucasz bounda z CoS to przecież mają widziec go inne jednostki, a nie Cascet (jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie ponieważ prawie wcale nie grałem z TK tylko oglądałem mnóstwo bitw). Więc do czego Tobie potrzebna podstawka?
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Teraz casket ma być ponoć direct damage, więc to on musi widzieć. Ale skoro jest maszyną nie może się darmowo obrócić przed "strzałem"?

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Chyba jednak sie mylicie.

Ruch maszyny w fazie strzelania jest za free. Jezeli ruszyzs maszyna w czasie MP to nie mozesz strzelac.

To samo dotyczy Ołtarza, który po ruchu nie moze strzelac i to on musi widziec cel, gdyż ma napisane ze LoD jest Direct Damage - nie wiem tylko jak jest pozneij z przeskakiwaniem, ale podejzewam ze tak samo jk z boltem z Hevena. pozostałych celów w 6" nie musi już widziec.

Karli.

Co do wykopek - nie jest to sprecyzowane, ale z mojego myslenia i słabego tłumaczenia wynika iż markera kładziesz na poczatku MP, ale po szarzach i próbujesz wykopac. Jak sie nie uda to chyba zabierasz marker i kolejna próba w nastepnej.

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

przecież DD nie wymaga LoSa, tylko front arca imo jeśli nie jest zaznaczone, że kaszkiet musi widzieć, to można będzie go sobie trzymać np za gwardią

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Kurde nie ma nic napisane na temat LoS-a z LoD. W starym booku było napisane że przeciwnik musi widziec, a tu nic nie pisze - jedyne że Direct demage.

A z tego co jest w RB napisane - DD nie wymaga LoS, wiec napiepszamy jak kometa z ta roznica ze musimy miec zasieg 48"

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Nie wymaga los, ale wymaga front arc (45 stopni)

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Post autor: Druchii »

Tylko skąd to mierzymy skoro CoS nie wymaga podstawki i ktoś wcześniej pisał, że LoS mierzy się od dowolnej części modelu?

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

Jest napisane w książce że od brzegów stosu czaszek na modelu ;), prościej będzie podstawke sobie zrobić. :).

A i we współpracy z Malalem mamy już chyba killer roster ;), ciekawe czy sie sprawdzi na żywo tak jak na papierze ;)
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

No to na co czekacie, zapodać, jestem ciekaw pozostałych kmin (na razie każda rozpiska jest odmienna od poprzedniej, każdy ma inną koncepcję ;)).

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Ja na razie myślę mad czymś takim.
Co do staffa nie wiem ile będzie kosztował scroll i w pkt i w pd.

High Liche priest DS=230
High Liche priest (light) channeling staff220

-------------------------------------
450
Herald BSB=85
-------------------------------------
85

-szkiele 20 muzyk czempion=140
-szkiele 20 czempion muzyk=140

-rydwany 3 muzyk=175
-rydwany 3 muzyk=175
-rydwany 3 muzyk=175

-------------------------------
765

-Sephurcal Stalkers 3=165

-Necropolis Knights 3=210

-Warsphinx+breath weapon=230

-Warsphinx+breath weapon=230

--------------------------------
835

-Casket of Souls=135

-Screaming Skull Catapult=90

--------------------------------
225

Total armmy cost=2400
Models in armmy=62
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Domin co tak na łatwiznę... poczekaj na jakiegos mastera czy inny turniej tam Malal z Młodym pierwsze miejsca, maksy na wszystkich tylko na sobie 10-10, i wygrywa ten kto ma lepiej pomalowana armię ; ) Cierpliwości...

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Karli pisze:Jeśli ktoś już ma booka to niech odpowie: jak to jest z markerami? Stawiam marker np. w pierwszej turze i już od pierwszej tury zawsze musi wykopka wychodzić z tego miejsca czy co turę tą samą wykopkę mogę próbować wykopać gdzie indziej jeśli nie wyjdzie mi poprzednie wykopanie?
Nie nie nie! Za bardzo przywykłeś do tego stawiania markerów. ;) Teraz nie ma już markerów. Zakopane oddziały na 3+ w każdej turze wychodzą i dopiero jak wyjdą wskazujesz miejsce w którym mają wyjść i korygujesz położenie tego punktu o wynik rzutu scatterką.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Wiesz, średnio mnie ten wynik masterowy obchodzi, zawsze sam układam sobie rozpiskę ;). Jestem raczej ciekawy, jak różne ludzie tworzą koncepcję- teraz są z reguły 1 czy 2 wersje rozpiski na turniej, a w tym wypadku każdy z graczy TK wypracował zupełnie inną rozpę opierającą się na zupełnie innych zasadach. To jest wg mnie bardzo fajne :) .
Eliah to też zupełnie inaczej, bez gwardii. Wg mnie akurat się nie przyjmie, bo sfinksy za szybko mogą spaść i jesteś trochę bez armii, ale dalej niesamowicie podoba mi się to, że niezależnie od siebie każdy stworzył zupełnie inną koncepcję rozpy ;)

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Sfinks jest w podstawowej dupie: Ma tylko 1 Inicjatywy, a co za tym idzie wszystko go klepie, a te "6" lubią wypadać :D

Tak więc pomimo zajebistej figórki sfinksy mi raczej nie pasują - no chyba że coś wymyśle dla nich cekawego :D

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Pitka i Brzytwa go pokroją. Czeka go taki sam los jak STanki, tylko że on nie ma 10W i 1+save...
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Tzn wiadomo, że jest średni na jeża, szczególnie, że teraz okazuje się, że ma sv na 5+. Nie zmienia to faktu, że będę go wystawiał, tak samo jak Ushabti- wygląda po prostu fajnie, a może uda się go nie tracić tak szybko, kto wie...

ODPOWIEDZ