360- orc warboss, armour of fortune, fencers blades, wyvern
225- orc great shaman, 4 lev, dispel scroll,
181- black orc big boss, bsb, h. armour, enchanted shield,
dragonbane gem, boar, crown of command, warrior bane
297- 28 orc biguns, ahw, FCG, banner of eternal flame
123- 21 ng, sztandar, 2x fanol
120- 20 ng, sztandar, 2x fanol
60- 5 wolfriders, shield, spear
300- 14 boarboyz, muzyk, sztandar, shield, spear
50- goblin chariot
50- goblin chariot
263- 19 black orcs, FCG
35- troll
35- troll
85- rock lobber
85- rock lobber
65- mangler squigs
65- mangler squigs
2399 pts
Po kolei.
Duzo wystawien i troche smieci, dzieki temu mozna sobie pospowalniac glowne kloce wroga i unikac walki cenniejszymi oddzialami.
Fanole+manglery+rydwany to taki poczestunek dla nadgorliwego wroga, jak przeciwnik zostanie ladnie przetrzebiony to zajma sie nim biguni i czarnuchy.
Swiniaki ladnie pilnuja flanki, bardziej do walk ze slabiej bijaca piechota ;] jak rowniez jako oslona dla BSB (ktory to odpowiedni oddzial moze trzymac do konca gry lub troszke krocej ;])
Katapy glownie na to co nam najbardziej przeszkadza.
Warboss rozdaje nieocenione ld w 18'' lub bije jakas slaba piechote ;]
To chyba tyle.
O'n'G 2400 euro
rozpiska nie podoba mi sie i mam wrażenie że nie jest za mocna.
uważam że zwklasów big unów z powodzeniem można zamienić na savage a maga na dzikusa ze słojem. ogniste ataki nie mają sensu na takim mało mobilnym klocu bo prędzej trafisz na herosa z wardem2+ niż na abome lub hydre. poza tym ward na 5+ jest lepszy od sv .o pierdolnieciu nawet nie powiem.
magowi dajemy głowe peklowaną i mieczyk albo ws 10 albo i10 . bo zboostowany całkiem niezle sie bije.
nie mam pomsłu na ptaszora, mega klimat ale wydaje mi sie free fragiem.
masz dużo jednostek które nie mają quela animozji a to oznacza że jesli głowny kloc zda animozje może zostac wciągnięty w kłutnie przez inny.
malutko troli, ja dałbym wiecej i to 2 kloce żeby wróg dzielił ostrzał.
19 czarnuchów też jakos tak mało z niczym poważnym nie powalczy a do walki z plewami i trzymanie maga troche za drogie toto.
za mało fastów. trole nie dadzą rady spełniac ich funkcji mimo 18' calowego ld.
crown of command to super sprawa na bsb.
a co do samych świń? ja bym je rozdzielił na 2x6 i dał jako savage:) takie mocne fasty jadące sobie z obu flank.
no i teraz najciekawsze - nie gralem zielonymi na 8 ed i moje opinie wynikają z tego co obserwuje na stołach wiec najlepiej bedzie jak przetestujesz i zdasz relacje.
uważam że zwklasów big unów z powodzeniem można zamienić na savage a maga na dzikusa ze słojem. ogniste ataki nie mają sensu na takim mało mobilnym klocu bo prędzej trafisz na herosa z wardem2+ niż na abome lub hydre. poza tym ward na 5+ jest lepszy od sv .o pierdolnieciu nawet nie powiem.
magowi dajemy głowe peklowaną i mieczyk albo ws 10 albo i10 . bo zboostowany całkiem niezle sie bije.
nie mam pomsłu na ptaszora, mega klimat ale wydaje mi sie free fragiem.
masz dużo jednostek które nie mają quela animozji a to oznacza że jesli głowny kloc zda animozje może zostac wciągnięty w kłutnie przez inny.
malutko troli, ja dałbym wiecej i to 2 kloce żeby wróg dzielił ostrzał.
19 czarnuchów też jakos tak mało z niczym poważnym nie powalczy a do walki z plewami i trzymanie maga troche za drogie toto.
za mało fastów. trole nie dadzą rady spełniac ich funkcji mimo 18' calowego ld.
crown of command to super sprawa na bsb.
bsb lepiej trzymać w centrumAzz pisze:Swiniaki ladnie pilnuja flanki, bardziej do walk ze slabiej bijaca piechota ;] jak rowniez jako oslona dla BSB
a co do samych świń? ja bym je rozdzielił na 2x6 i dał jako savage:) takie mocne fasty jadące sobie z obu flank.
no i teraz najciekawsze - nie gralem zielonymi na 8 ed i moje opinie wynikają z tego co obserwuje na stołach wiec najlepiej bedzie jak przetestujesz i zdasz relacje.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
Rozumiem ze sie nie podoba bo nie ma tego co wszyscy czyli savagy ;] niestety gram na tym co mam a modeli savagy nie mam. Pozatym zwykli rownie dobrze sie spisuja po odpowiednim zmiekczeniu wroga (gram na nich od poczatku nowego kodeksu i ani razu nie zawiedli ;]) a jak mnie zlapie jakis kowboj z wardem od ognia to coz, mowi sie trudno, ale bede sie go staral unikac ;]
Dodatkowo zeby wrzucic savagy i peklowana glowe trzeba zrobic duuuuzo zmian w rozpie a co za tym idzie nazbierac skads punkty.
Ptaszor jest bardzo fajny i daje rade, nie raz mi bitwe wygrywal, oczywiscie fencers blady ma tylko ze wzgledu na wysiwig, wiadomo sa lepsze opcje uzbrojenia, no i zawsze musze go miec w rozpie.
Tak mam 3 jednostki bez quella, zdaje sobie sprawe, ale wszystkie te 3 jednostki (biguni i nocniki) traktuje bardziej jako smieci, a biguni nie sa tu glownym klocem (przy wystawieniu staram sie o to by regimenty nocnikow byly najblizej siebie w razie oblania animozji lub by do nastepnej podatnej jednostki na animozje bylo powyzej 12'').
Nie mam za bardzo punktow na trole a w rozpie sluzyc beda raczej jako odginaczki lub kontra na smietnik.
19 czarnuchow juz powalczy po tym jak manglery+fanole+rydwany cos zrobia, jak nic nie zrobia to beda starac sie unikac walki, ogolem staram sie unikac walk 1 na 1 z powazniejszymi oddzialami, jesli juz to jakies 2 na 1.
Wiecej fastow wiecej animozji a tej i tak juz mam nadmiar.
Trole nie dadza rady spelniac swojej funkcji pomimo 18'' ld ? dziwne...
BSB ma miec zasieg do wazniejszych rzeczy (czarnuchy, trole, biguni) reszta mnie nie interesuje (przeciez nie bede go wystawial tam gdzie nikomu nie rozda bonusu... ), swiniaki maja w zalozeniu pilnowac flanki, wiadomo, ze nie zawsze to wyjdzie i pozwoli na to sytuacja.
Rozbicie swin na dwa oddzialy to kolejne animozje ;] a jak savage to tez trudno bedzie nad tym zapanowac.
Ogolem z tego co mam w rozpie nie testowalem jeszcze swiniakow i pojedynczych trolli, reszta dziala bez zarzutu.
Dodatkowo zeby wrzucic savagy i peklowana glowe trzeba zrobic duuuuzo zmian w rozpie a co za tym idzie nazbierac skads punkty.
Ptaszor jest bardzo fajny i daje rade, nie raz mi bitwe wygrywal, oczywiscie fencers blady ma tylko ze wzgledu na wysiwig, wiadomo sa lepsze opcje uzbrojenia, no i zawsze musze go miec w rozpie.
Tak mam 3 jednostki bez quella, zdaje sobie sprawe, ale wszystkie te 3 jednostki (biguni i nocniki) traktuje bardziej jako smieci, a biguni nie sa tu glownym klocem (przy wystawieniu staram sie o to by regimenty nocnikow byly najblizej siebie w razie oblania animozji lub by do nastepnej podatnej jednostki na animozje bylo powyzej 12'').
Nie mam za bardzo punktow na trole a w rozpie sluzyc beda raczej jako odginaczki lub kontra na smietnik.
19 czarnuchow juz powalczy po tym jak manglery+fanole+rydwany cos zrobia, jak nic nie zrobia to beda starac sie unikac walki, ogolem staram sie unikac walk 1 na 1 z powazniejszymi oddzialami, jesli juz to jakies 2 na 1.
Wiecej fastow wiecej animozji a tej i tak juz mam nadmiar.
Trole nie dadza rady spelniac swojej funkcji pomimo 18'' ld ? dziwne...
BSB ma miec zasieg do wazniejszych rzeczy (czarnuchy, trole, biguni) reszta mnie nie interesuje (przeciez nie bede go wystawial tam gdzie nikomu nie rozda bonusu... ), swiniaki maja w zalozeniu pilnowac flanki, wiadomo, ze nie zawsze to wyjdzie i pozwoli na to sytuacja.
Rozbicie swin na dwa oddzialy to kolejne animozje ;] a jak savage to tez trudno bedzie nad tym zapanowac.
Ogolem z tego co mam w rozpie nie testowalem jeszcze swiniakow i pojedynczych trolli, reszta dziala bez zarzutu.