O'n'G 2400 euro

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Azz
"Nie jestem powergamerem"

O'n'G 2400 euro

Post autor: Azz »

360- orc warboss, armour of fortune, fencers blades, wyvern
225- orc great shaman, 4 lev, dispel scroll,
181- black orc big boss, bsb, h. armour, enchanted shield,
dragonbane gem, boar, crown of command, warrior bane

297- 28 orc biguns, ahw, FCG, banner of eternal flame
123- 21 ng, sztandar, 2x fanol
120- 20 ng, sztandar, 2x fanol
60- 5 wolfriders, shield, spear

300- 14 boarboyz, muzyk, sztandar, shield, spear
50- goblin chariot
50- goblin chariot
263- 19 black orcs, FCG
35- troll
35- troll

85- rock lobber
85- rock lobber
65- mangler squigs
65- mangler squigs

2399 pts

Po kolei.
Duzo wystawien i troche smieci, dzieki temu mozna sobie pospowalniac glowne kloce wroga i unikac walki cenniejszymi oddzialami.
Fanole+manglery+rydwany to taki poczestunek dla nadgorliwego wroga, jak przeciwnik zostanie ladnie przetrzebiony to zajma sie nim biguni i czarnuchy.
Swiniaki ladnie pilnuja flanki, bardziej do walk ze slabiej bijaca piechota ;] jak rowniez jako oslona dla BSB (ktory to odpowiedni oddzial moze trzymac do konca gry lub troszke krocej ;])
Katapy glownie na to co nam najbardziej przeszkadza.
Warboss rozdaje nieocenione ld w 18'' lub bije jakas slaba piechote ;]

To chyba tyle.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

rozpiska nie podoba mi sie i mam wrażenie że nie jest za mocna.
uważam że zwklasów big unów z powodzeniem można zamienić na savage a maga na dzikusa ze słojem. ogniste ataki nie mają sensu na takim mało mobilnym klocu bo prędzej trafisz na herosa z wardem2+ niż na abome lub hydre. poza tym ward na 5+ jest lepszy od sv .o pierdolnieciu nawet nie powiem.
magowi dajemy głowe peklowaną i mieczyk albo ws 10 albo i10 . bo zboostowany całkiem niezle sie bije.
nie mam pomsłu na ptaszora, mega klimat ale wydaje mi sie free fragiem.
masz dużo jednostek które nie mają quela animozji a to oznacza że jesli głowny kloc zda animozje może zostac wciągnięty w kłutnie przez inny.
malutko troli, ja dałbym wiecej i to 2 kloce żeby wróg dzielił ostrzał.
19 czarnuchów też jakos tak mało z niczym poważnym nie powalczy a do walki z plewami i trzymanie maga troche za drogie toto.
za mało fastów. trole nie dadzą rady spełniac ich funkcji mimo 18' calowego ld.
crown of command to super sprawa na bsb.
Azz pisze:Swiniaki ladnie pilnuja flanki, bardziej do walk ze slabiej bijaca piechota ;] jak rowniez jako oslona dla BSB
bsb lepiej trzymać w centrum :wink:

a co do samych świń? ja bym je rozdzielił na 2x6 i dał jako savage:) takie mocne fasty jadące sobie z obu flank.
no i teraz najciekawsze - nie gralem zielonymi na 8 ed i moje opinie wynikają z tego co obserwuje na stołach wiec najlepiej bedzie jak przetestujesz i zdasz relacje.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Azz
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Azz »

Rozumiem ze sie nie podoba bo nie ma tego co wszyscy czyli savagy ;] niestety gram na tym co mam a modeli savagy nie mam. Pozatym zwykli rownie dobrze sie spisuja po odpowiednim zmiekczeniu wroga (gram na nich od poczatku nowego kodeksu i ani razu nie zawiedli ;]) a jak mnie zlapie jakis kowboj z wardem od ognia to coz, mowi sie trudno, ale bede sie go staral unikac ;]
Dodatkowo zeby wrzucic savagy i peklowana glowe trzeba zrobic duuuuzo zmian w rozpie a co za tym idzie nazbierac skads punkty.
Ptaszor jest bardzo fajny i daje rade, nie raz mi bitwe wygrywal, oczywiscie fencers blady ma tylko ze wzgledu na wysiwig, wiadomo sa lepsze opcje uzbrojenia, no i zawsze musze go miec w rozpie.
Tak mam 3 jednostki bez quella, zdaje sobie sprawe, ale wszystkie te 3 jednostki (biguni i nocniki) traktuje bardziej jako smieci, a biguni nie sa tu glownym klocem (przy wystawieniu staram sie o to by regimenty nocnikow byly najblizej siebie w razie oblania animozji lub by do nastepnej podatnej jednostki na animozje bylo powyzej 12'').
Nie mam za bardzo punktow na trole a w rozpie sluzyc beda raczej jako odginaczki lub kontra na smietnik.
19 czarnuchow juz powalczy po tym jak manglery+fanole+rydwany cos zrobia, jak nic nie zrobia to beda starac sie unikac walki, ogolem staram sie unikac walk 1 na 1 z powazniejszymi oddzialami, jesli juz to jakies 2 na 1.
Wiecej fastow wiecej animozji a tej i tak juz mam nadmiar.
Trole nie dadza rady spelniac swojej funkcji pomimo 18'' ld ? :D dziwne...
BSB ma miec zasieg do wazniejszych rzeczy (czarnuchy, trole, biguni) reszta mnie nie interesuje (przeciez nie bede go wystawial tam gdzie nikomu nie rozda bonusu... ), swiniaki maja w zalozeniu pilnowac flanki, wiadomo, ze nie zawsze to wyjdzie i pozwoli na to sytuacja.
Rozbicie swin na dwa oddzialy to kolejne animozje ;] a jak savage to tez trudno bedzie nad tym zapanowac.

Ogolem z tego co mam w rozpie nie testowalem jeszcze swiniakow i pojedynczych trolli, reszta dziala bez zarzutu.

ODPOWIEDZ