Sytuacja wygląda następująco. Na lokalnych turniejach nie ma wymogu pomalowanej armii przez co Wsywyg równiez nie ma racji bytu. Na turniejach w Polsce możesz używać figurek innych firm (wyjątkiem są turnieje klasy GT organizowane przez GW ale to akurat poza naszym krajem). Gwardia plastikowa ma możliwość uzbrojenia zarówno na hw+s lub gw (jak będziesz ją sklejał na gw to mogę od Ciebie odkupić bitsy czyli tarcze i bronie ).KillerShrew pisze:Witam,
Dopiero zaczynam przygodę z WFB, udało mi się bardzo okazyjnie dorwać trochę figurek do VC. Czuje się lekko zagubiony w zasadach i mam kilka pytań.
1) Czy na turniejach obowiązuje zasada WYSIWYG? Czy tylko na oddziałach, czy również na bohaterach? Jak mam metalowy blister vampire lord'a, to jak mam np zaprezentować na nim jakiś blood line, albo item (np. helm of commandement)? Skąd mam wiedzieć jak właściwie wygląda dany przedmiot/banner?
2) Czy wymagane jest wystawianie tylko figurek produkowanych przed GW, czy np można dorzucać figurki innych producentów (np. Mantic Games)? Niektóre figurki GW są po prostu albo dużo droższe, albo brzydsze, albo i jedno i drugie
3) Czy w pudełku GG są great weapons, czy tylko 1h + shield i trzeba konwertować?
Pozdrawiam,
KS
Ja na characterach mam wswyg ponieważ albo dobrałem odpowiednie modele albo mam takie konwersje w uzbrojeniu jak np. Vampir z Sartosy ma taki nietypowy czepek więc to jest dla mnie helm of comandment z założenia i wystawiam ten model awsze jako Lorda. Mój hellsteed (w galerii) ma zarówno dragonhelm, belefire spike oraz tarczę - tak jak w ropie - to oczywiście optymalne zestawienie ludków.
Tak swoją drogą to kiedyś żeby zagrać na turnieju trzeba było mieć wsywyg oraz pomalowaną armię. Teraz to pierwsze jest rzadko przestrzegane (najwyżej dostaniesz kilka punktów na masterze mniej), a drugie jest to kwestia dość dyskusyjna. Oczywiście spora ilość graczy ma pomalowaną całą armię ale zdarzają się ludzie (jak np. Ja na Bazylu), że wystawiają w absolutnie minimalnie maźniętych kolorach armię (w moim przypadku to były ciemne podstawowe kolory na ghulach). Aktualnie jest już pokaźna ilość ludków w mojej armii pomalowana ponieważ cały czas ich paćkam i coraz lepiej widać tą różnicę na stolę. To tak po krótce