Nowa Edycja
Moderator: Shino
Re: Nowa Edycja
2400
LHP 4 lev. Nehekhera (g.) => 265 pkt
Neferras Scroll...
Ironcurse icon
LHP 4lev. Light (h.) => 260 pkt
Feedback Scroll
LP 1 lev. Light => 95 pkt
Dispel scroll
LP 1 lev. Light => 85 pkt
Chaneling staff
Herald bsb => 110 pkt
banner of eternal flame
Core:
Archers (m+ch) l. 2x10 => 160 pkt
Archers (m+ch) l. 25 => 170 pkt
Chariots l.3 => 165 pkt
Warriors (m+ch) l. 2x10 => 120 pkt
Special:
Stalkers l.3 => 165 pkt
Stalkers l.3 => 165 pkt
Carriony l.6 lub 2x3 => 144 pkt
Rare:
Clopa x2 => 180 pkt
Cascet => 135 pkt
HieroTitan => 175 pkt
Razem: 2394pkt.
LHP 4 lev. Nehekhera (g.) => 265 pkt
Neferras Scroll...
Ironcurse icon
LHP 4lev. Light (h.) => 260 pkt
Feedback Scroll
LP 1 lev. Light => 95 pkt
Dispel scroll
LP 1 lev. Light => 85 pkt
Chaneling staff
Herald bsb => 110 pkt
banner of eternal flame
Core:
Archers (m+ch) l. 2x10 => 160 pkt
Archers (m+ch) l. 25 => 170 pkt
Chariots l.3 => 165 pkt
Warriors (m+ch) l. 2x10 => 120 pkt
Special:
Stalkers l.3 => 165 pkt
Stalkers l.3 => 165 pkt
Carriony l.6 lub 2x3 => 144 pkt
Rare:
Clopa x2 => 180 pkt
Cascet => 135 pkt
HieroTitan => 175 pkt
Razem: 2394pkt.
- Neferkamin
- "Nie jestem powergamerem"
- Kontakt:
Sypanie jest to po prostu Unstable, a w Podręczniku głównym jest napisane - no save of any kind - przykro mi.
Z tego co gdzieś wyczytałem to najpierw otrzymuje monster woundy, dopiero później jeździec, ale nie wiem gdzie, jak znajdę to potwierdzę dokładnie stroną.
Poza tym nie ma w podręczniku nic o sypaniu, poza tym, że są Unstable. JAk Hiero zginie zaczynamy jednostkami się sypać, tak jak było. Hierophant daje Warda 6+ jednostce w której się znajduje. Poza tym sztandar armi zmniejsza ilość sypania o 1 i constructy wrodzoną (hehe) zdolność zmniejszania o 1.
Z tego co gdzieś wyczytałem to najpierw otrzymuje monster woundy, dopiero później jeździec, ale nie wiem gdzie, jak znajdę to potwierdzę dokładnie stroną.
Poza tym nie ma w podręczniku nic o sypaniu, poza tym, że są Unstable. JAk Hiero zginie zaczynamy jednostkami się sypać, tak jak było. Hierophant daje Warda 6+ jednostce w której się znajduje. Poza tym sztandar armi zmniejsza ilość sypania o 1 i constructy wrodzoną (hehe) zdolność zmniejszania o 1.
- Neferkamin
- "Nie jestem powergamerem"
- Kontakt:
fakt regenerację na 6+.
A co ciekawego rydwany mogą mieć magic banner do 25 pts, więc ja proponuję BAnner of Swiftness za 15 pts +1 do MV.
A co ciekawego rydwany mogą mieć magic banner do 25 pts, więc ja proponuję BAnner of Swiftness za 15 pts +1 do MV.
Carriony??Domino pisze: Śmiechu- czym chcesz nabić punkty? Nawet light Ci nie pomoże, nie masz czego boostować.
Duzy oddział Warriorów jest moim zdaniem zbedny, acz kolwiek nie mowie ze beznadziejny.
no i poza tym trzeba pomalować kolejne 40 szkieletów

T3, 2 WS siadaja jak muchy - jedyne co ich chroni to PS z tarczy, no i pod warunkiem ze przeciwniki ma mało siły to jeszcze normal SV 4+
Zreszta nie chciałem robic kopi Marcina - Ja wymieniłem jego szkieli na rydwany które tez daja rade z 3D6 Impaktami i mam jedna liczke mniej bo S6 na Banishmencie tez jest OK.
Zreszta wszystko wyjdzie w praniu - tak czy inaczej 50 szkieletów musze kupic, bo swoich mam tylko 15, a potrzeba 4x tyle
A dając szkielety czyli (31 ataków) z S3 wygram??
Nie mówie o bostach, bo tu raczej one beda działać podobnie - przeciwnik i tak nie wpusci tego grozniejszego czyli Birony.
Byle jaka kolwiek inna horda zbija mi min 9 szkieletów, a szkiele w odpowiedzi zabija 5 modeli.
Zreszta nie i koniec :p
tiaa - tylko ze dla jednej bitwy w ktorej bede skakał z radosci bo szkiele zdaj 9/10 wardow jakos mi sie nie oplaca.
W jednej bitwie kulasz kostkami zajebiscie w kolejnej obsysasz najprostrze rzeczy.
Nie mówie o bostach, bo tu raczej one beda działać podobnie - przeciwnik i tak nie wpusci tego grozniejszego czyli Birony.
Byle jaka kolwiek inna horda zbija mi min 9 szkieletów, a szkiele w odpowiedzi zabija 5 modeli.
Zreszta nie i koniec :p
Dragan pisze: Jak będziesz rzucał wardy jak Kalafior na ostatnim lokalu to uwierz mi, że może
tiaa - tylko ze dla jednej bitwy w ktorej bede skakał z radosci bo szkiele zdaj 9/10 wardow jakos mi sie nie oplaca.
W jednej bitwie kulasz kostkami zajebiscie w kolejnej obsysasz najprostrze rzeczy.
Myślałem raczej o gwardii. A jak będzie więcej szkieli, to będzie Ci je dłużej mordował, więc przegrasz może trochę mniej
. Z resztą, dla mnie ładowanie 440 pkt w liszów by mieć banishment o sile 6 to zdecydowane przegięcie. Co będziesz rzucał, jak przeciwnik będzie do Ciebie szedł? Dwa czary zdaje się mogą zadać obrażenia, z czego jeden jak nie zda się siły. Banishment się będzie dispellowało. Jak przeciwnik dojdzie, słusznie zauważyłeś, że augmenty na nic się nie zdadzą. Więc pytanie, po jaką cholerę masz tyle punktów w bohaterach?

Tyle, że w tym momencie mamy 2 b. mocne czary - Bironas i Banishment z siłą 6. Z reguły przeciwnik bedzie sie czaił, żeby nie wpuścić jednego, więc drugi nam wejdzie. 2 malych liszy to +2 do S z banishmenta (oczywistość) oraz 2 channele więcej ; D Dodając do tego Hierotitana i casket możemy tym lorem ładnie haratać : > A do tego feedback scroll potrafi oj potrafiDomino pisze:Myślałem raczej o gwardii. A jak będzie więcej szkieli, to będzie Ci je dłużej mordował, więc przegrasz może trochę mniej. Z resztą, dla mnie ładowanie 440 pkt w liszów by mieć banishment o sile 6 to zdecydowane przegięcie. Co będziesz rzucał, jak przeciwnik będzie do Ciebie szedł? Dwa czary zdaje się mogą zadać obrażenia, z czego jeden jak nie zda się siły. Banishment się będzie dispellowało. Jak przeciwnik dojdzie, słusznie zauważyłeś, że augmenty na nic się nie zdadzą. Więc pytanie, po jaką cholerę masz tyle punktów w bohaterach?

Jeszcze raz. Co harata? Banishment. Dispell. Co teraz? Do czego ta cała Birona ma służyć? Każdy z tych oddziałów, nawet wspomagany Time-warpem spływa od normalnie walczącej hordy przeciwnika. A na zasięg jest tylko Banishment. Dla mnie sprawa jest prosta, dopóki jestem daleko dispelluje pocisk, a jak już walczę, to na wszelki wypadek postaram się birone zdispellować, najwyżej wpuszczę ten jeden pocisk. I co tu jest warte takiej ilości punktów?
Masz strasznie monotonne podejscie - tak wiec nie bede tłumaczył swojej rozpiski, bo Ty nigdy nie grałeś defensywnym TK i pewnie nigdy nie zrozumiesz po co to czy tamto.Domino pisze: ...
Tak żeby uspokoić Twoje sumienie i natarczywość na moje myślenie - zrobiłem tą rozpiske specjalnie pod offensywne TK, by te zgineły zanim dojdą. By Świniaki okazały sie beznadziejne, a gracze tacy jak Ty próbujący na siłe zrobć z tego offens zrezygnowali ze swojej ideii.
PS.
By oddziały TK dawały sobie rade w combacie musisz żucać na nie za kazdym razem 2/3 czary których kombinacja musi wejsć:
Ward 5+ i Birona, lub KB i Birona, z czego ta druga opcja jest lepsza.
Niestety przeciwnik jeden z nich z dispeluje, a bedzie to jak sam zaowazyles Birona wiec po cholere mi oddział do walki skoro w tej walce bedzie on tylko przez jedną ture.
Wole osłabić dany oddział przeciwnika zanim ten dojdzie do mnie, a pozniej mu przypieprzyc czyms (carriony, rydwany).
Mówisz o feedbacku: chyba słabo znasz jego zastosowanie. Dzieki niemu przeciwnik zastanowi 10 razy zanim wezmie 6 kostek do reki i bedzie probował zucic IF. Bo na 6 kostek statystycznie 2 to rana, a i jeszcze z Miscasta moze dostaje rane wiec dziekuje, ale miales maga i jakis tam czar, który owszem wszedł. Zreszta ja uwazam ze jest to 50 pkt dobrze zainwestowane, jezeli Ty uwazasz inaczej to Twój wybór.
Akurat na ifkę feedbacka nie użyjesz. Z tym, że nie czepiałem się tego scrolla, ani tym bardziej defensywnego zamysłu armii. Czepiam się ilości punktów bezsensownie włożonych w herosów, bo do teraz nie odpowiedziałeś mi, po co właściwie jest.
W Twojej defensywnej rozpisce jest 7 łuków więcej niż w mojej, dodatkowa klopa i 3 stalkerów. Nie szarżuj więc tak z ofensywnością moich TK, gdyż podobnie jak Ty będę stał i czekał aż przeciwnik się do mnie dopchnie. I podobnie jak Ty wtedy skontruję. I akurat wątpię, bym zrezygnował ze swoich idei ze strachu przed trafieniem na bardziej defensywne TK niż moje
Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z małych liczy, którzy nic Ci przecież nie dają i porobiłbym hordy szkieletów, w których możną ugrząźć.
Poza tym nie bierz sobie tego tak do serca, nie wjeżdżam na Ciebie tylko komentuję rozpiskę, chyba po to ją zamieściłeś. Ty uważasz, że jest spoko, ja uważam, że jest beznadziejna i podrzucam pomysły, co można udoskonalić.
W Twojej defensywnej rozpisce jest 7 łuków więcej niż w mojej, dodatkowa klopa i 3 stalkerów. Nie szarżuj więc tak z ofensywnością moich TK, gdyż podobnie jak Ty będę stał i czekał aż przeciwnik się do mnie dopchnie. I podobnie jak Ty wtedy skontruję. I akurat wątpię, bym zrezygnował ze swoich idei ze strachu przed trafieniem na bardziej defensywne TK niż moje

Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z małych liczy, którzy nic Ci przecież nie dają i porobiłbym hordy szkieletów, w których możną ugrząźć.
Poza tym nie bierz sobie tego tak do serca, nie wjeżdżam na Ciebie tylko komentuję rozpiskę, chyba po to ją zamieściłeś. Ty uważasz, że jest spoko, ja uważam, że jest beznadziejna i podrzucam pomysły, co można udoskonalić.
Jezu. Nie podejrzewałem nawet, że ktoś kto konstruuje tak słabe rozpiski może wypowiadać się w taki sposób jak ty Śmiechu. Jestem oszołomiony. No owszem ja też staram się wyjść na Trolla forumowego i poobrażać wszystkich naokoło, ale ten post. Tak to jest to. Pomyślmy, masz w rozpisce 2 katapulty, które owszem teoretycznie mocne, ale mogą zejść od czegokolwiek (kameleony, inni scouci, latacze, pociski, inne maszyny, itp.), a do tego ich średnia trafialność (jest wogóle takie słowo?) jest znikoma masz tak naprawde 2/3 szansy żeby choć jedna ci na turę trafiła, a musi mieć jesczcze brak misfirea itp. Owszem kaszkiet, hiero, plus 4 liczów dają ci naprawdę niezłą magie, można by wręcz powiedzieć oszałamiającą. Tyle, że większości czarów z lighta nie użyjesz, a te których użyjesz, nie wygrają bitwy. No bo co? 6 na carriony? wow. wyciągasz tyle ataków co saurusy. Iii... dalej nic nie robisz normalnemu oddziałowi (z 28 ataków trafia 14, rani 7, po sejvach jest jakieś 5 ran, po czym odwet i 3/4 oddziału do piachu) tym jednym pociskiem też świata nie zawojujesz. Tak naprawde to Vortex może narobić pożądnego zamieszania, ale to nadal mało. Ogólnie idea rozpiski, zabije was wszystkich, bo mam dużo rzeczy zasięgowych jest słaba. Nawet Krasnale mają oddziały do walki, ponieważ zawsze coś dochodzi. A nawet dużo cosiów. Ja osobiscie przy moich 5 oddziałach walczących bardzo chętnie bym trafił na twoje TK. Tak samo Jakkakolwiek inna armia w sumie. Dlatego proszę nie udowadniaj idei tak słabą rozpiską, w której i tu dla ciebie brava udało się zamieścić, no w sumie nic.
Furion pisze:No, becouse no.@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
Świetną rozpę zrobiłeś Śmiechu, w ogóle nie ma rarów, herosów i speciali takich jak moja. 
@ Domino, nie ogarniam widzisz, ze rozpa jest defensywna i jednocześnie chcesz zeby wywalić małe licze. o.O
Małe licze dają dostęp do naprawdę fajnych zerówek, ja rzucam na takim układzie herosów średnio 7 czarów na turę, czasem więcej. Często zdarza się osiągnać 12PD do 4-6 DD przeciwnika. Zerówka z lighta ma też swoją mocniejszą wersję, dla której znajdą się zastosowania. Hordy szkieletów tak samo długo trzymają hordy przeciwnika jak leczone tyczki szkieletów. Ja bym się nie skupiał tak bardzo na 6 z lighta jak na bardzo sympatycznych hexach z nehekhary, które do defensa pasują znakomicie. Każdy gra jak lubi, ale jeszcze na tym forum nie widziałem ani jednej dobrej ofensywnej rozpiski TK.
@ Golonka Ty się nie starasz trollowac, Ty jesteś trollem. Skoro wszystkie oddziały TK są złe, to pokaż swoja rozpiskę i przestań pierdzielić, ok?

@ Domino, nie ogarniam widzisz, ze rozpa jest defensywna i jednocześnie chcesz zeby wywalić małe licze. o.O
Małe licze dają dostęp do naprawdę fajnych zerówek, ja rzucam na takim układzie herosów średnio 7 czarów na turę, czasem więcej. Często zdarza się osiągnać 12PD do 4-6 DD przeciwnika. Zerówka z lighta ma też swoją mocniejszą wersję, dla której znajdą się zastosowania. Hordy szkieletów tak samo długo trzymają hordy przeciwnika jak leczone tyczki szkieletów. Ja bym się nie skupiał tak bardzo na 6 z lighta jak na bardzo sympatycznych hexach z nehekhary, które do defensa pasują znakomicie. Każdy gra jak lubi, ale jeszcze na tym forum nie widziałem ani jednej dobrej ofensywnej rozpiski TK.
@ Golonka Ty się nie starasz trollowac, Ty jesteś trollem. Skoro wszystkie oddziały TK są złe, to pokaż swoja rozpiskę i przestań pierdzielić, ok?
Jak będziesz miał 12 PD, spoko. Ale przy mniejszych rzutach już nie jest tak różowo (nawet nie niskich, po prostu niższych). Czyli ogólnie uznajesz, że małe liczki są po to, by mieć spam zerówek? d6 z s4 wg mnie nie zmienia nic. Jak rzucisz zwiększoną wersję, to już na pewno nie będzie to spam, bo jednak wchłania to kosteczki. Tyczka szkieletów trzyma póki coś nie wjedzie od boku, dla mnie logiczne jest, że przeciwnik po prostu podejdzie ławą, wszystkim, co tam ma. W Twojej rozpie masz naprawdę sporo szkieletów i remisy powinieneś spokojnie powyciągać, przeciwnik na pewno utknie na dobre. Tutaj wszystkiego jest po prostu mało, te tyczki nie wystarczą, by zatrzymać klocek wroga na dłużej, tym bardziej, że byle gówno od boku załatwia taką tyczkę, czy to fast, czy to shadzi, cokolwiek. Piszesz, by skupić się na hexach z nehekhary, ale to dalej nie tłumaczy tych małych liszek. Podczas walki dystansowej co rzucasz? Hex z obniżeniem Mv, Banishment, obniżenie T i potem duży wystrzał na łuki- jak będziesz miał kości na to wszystko, to nie jest źle. Jak już w ogóle pięknie idzie, to nadal wole poprawić Casketem, niż zerówkę z light. Nie szkoda Ci tylu punktów w herosach?
Golonka przegiął oczywiście z formą wypowiedzi, ale przecież ma trochę racji- krasnale bez dwóch zdań mają lepszy defens niż TK, choćbyś na głowie stanął. A i tak mają kloce do walki, bo to po prostu konieczne, nigdy nie uda się wystarczająco wystrzelać przeciwnika na tej edycji. Imperium tak samo, jak się zastawi maszynami też ma o wiele mocniejszy defens, ale punkty na duży kloc flagusi powinny się znaleźć. A ja patrzę na rozpiskę Śmiecha i się po prostu zastanawiam: przeciwnik dojdzie, uboższy o nawet tę połowę oddziału i jakiegoś monstera i co dalej?
Aha, tak jak pisałem, nie istnieje chyba sensowna rozpiska ofensywnych TK
. Rzecz tkwi w znalezieniu balansu między ostrzałem a sensowną kontrą.
Golonka przegiął oczywiście z formą wypowiedzi, ale przecież ma trochę racji- krasnale bez dwóch zdań mają lepszy defens niż TK, choćbyś na głowie stanął. A i tak mają kloce do walki, bo to po prostu konieczne, nigdy nie uda się wystarczająco wystrzelać przeciwnika na tej edycji. Imperium tak samo, jak się zastawi maszynami też ma o wiele mocniejszy defens, ale punkty na duży kloc flagusi powinny się znaleźć. A ja patrzę na rozpiskę Śmiecha i się po prostu zastanawiam: przeciwnik dojdzie, uboższy o nawet tę połowę oddziału i jakiegoś monstera i co dalej?
Aha, tak jak pisałem, nie istnieje chyba sensowna rozpiska ofensywnych TK

Z Domino się przynajmniej sensownie da pogadać. 
Jak ktoś wystawia 5 dużych oddziałów jak sugeruje pan Gie, to nie ma raczej za dużo wystawień. I tak jak grałem na turnieju do walki z moimi głownym oddziałem nie doszło ani razu, po prostu ciężko stracić naprawdę duze punkty, jak się nauczyć grać, to wyniki będą coraz lepsze. No więc, defens plus dużo wystawień moim zdaniem wystarcza. Na drużynówkę TK naprawdę mogą być świetnym dostawieniem. Małe liczki to tylko 70pkt sztuka, chanelują, tańczą, stepują, mogą brać czelendż jeśli zginie czempion, sa po prostu bardzo fajne. Okej krasnale mają lepszy defens, demony ofens, a empire mix, jaki wniosek z tych smutów pana Gie? Nie grać ani defensem ani ofensem ani mixem? Zmienić armiena lizaki, które mają saurusów, kameleony i pełno swietnych jednostek (lol) i radośnie smrodzić na forum armii, o której nie ma się bladego pojęcia?

Jak ktoś wystawia 5 dużych oddziałów jak sugeruje pan Gie, to nie ma raczej za dużo wystawień. I tak jak grałem na turnieju do walki z moimi głownym oddziałem nie doszło ani razu, po prostu ciężko stracić naprawdę duze punkty, jak się nauczyć grać, to wyniki będą coraz lepsze. No więc, defens plus dużo wystawień moim zdaniem wystarcza. Na drużynówkę TK naprawdę mogą być świetnym dostawieniem. Małe liczki to tylko 70pkt sztuka, chanelują, tańczą, stepują, mogą brać czelendż jeśli zginie czempion, sa po prostu bardzo fajne. Okej krasnale mają lepszy defens, demony ofens, a empire mix, jaki wniosek z tych smutów pana Gie? Nie grać ani defensem ani ofensem ani mixem? Zmienić armiena lizaki, które mają saurusów, kameleony i pełno swietnych jednostek (lol) i radośnie smrodzić na forum armii, o której nie ma się bladego pojęcia?
Mówię, że widzę różnicę między Twoją rozpiską (raczej remisowa, marzenie każdego teamu na drużynówkę, więcej niż pewne), a komentowaną rozpiską Śmiecha. Jest to szalenie dużo wystawień? Wątpię. Nie chcę powtarzać tego, co pisałem przed chwilą, szczególnie, że jutro mam maturę i nie mogę tak perwersyjnie czasu tracić, ale diabeł jednak tkwi w szczegółach. Chuj mu po tych tańczących liczkach, skoro nie ma realnych szans zatrzymania idących na niego ludków? Poleganie na przechytrzeniu przeciwnika podczas wystawienia, by musiał zapierdzielać po skosie lub przez wszystkie możliwe dangerous terrainy może okazać się niewystarczające.
A Golonka chciał przekazać mniej więcej to co ja- ktoś tu przegiął z defensem nie mając w rękawie absolutnie żadnej kontry. Czyli raczej powinno się iść w stronę mixu (ja mam takie założenie, obawiam się tylko cholernie o tego pokrzywdzonego Sfinxa).
A Golonka chciał przekazać mniej więcej to co ja- ktoś tu przegiął z defensem nie mając w rękawie absolutnie żadnej kontry. Czyli raczej powinno się iść w stronę mixu (ja mam takie założenie, obawiam się tylko cholernie o tego pokrzywdzonego Sfinxa).