Matura 2011

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Re: Matura 2011

Post autor: Domino »

No ja już po. Podstawka bajecznie prosta, wybrałem wiersze, największy problem to się zmieścić, bo cymbał mi powiedział, że w brudnopisie nie mogę pisać, bo nie zaliczą (a ponoć można, tylko trzeba to napisać). Granicy pisać nie chciałem, po prostu temat z założenia wydawał mi się trudniejszy, a o wierszach pisało się bardzo lekko.

Rozszerzenie trudniejsze, początkowo chciałem wziąć Tuwima i jego Kwiaty Polskie zestawione z tą piosenką "Niech żyje bal", gdyż mogłem się ładnie rozpisac o Tuwimie, ale im dłużej czytałem tekst, tym bardziej zdawałem sobie sprawę, że łatwo mogę pobłądzić i nie wpasować się w klucz, cholernie grząski temat jak na mnie, bo nie wiem co jest oceniane. Wybrałem więc "Śmierć porucznika" Mrożka, gdyż tu nawiązania do Mickiewicza były wyraźne. Pisało się jak po grudzie, bez polotu, ale chyba przynajmniej jestem w temacie, pytanie, czy wyłuskałem tyle, ile ode mnie chcieli...

Krzysiek_312
Oszukista

Post autor: Krzysiek_312 »

Andrzej pisze:No cóż, teraz poziom jest niższy, to fakt. A to zadanie nie jest takie trudne, jak go nie ruszysz, to pozdro na matmie rozszerzonej :)
ja nie napisałem, że go nie ruszę :P ale robienie takich zadań na dzień przed maturą trochę mija się z celem
Obrazek

Lenart
Falubaz

Post autor: Lenart »

Andrzej to 3 i 8 to naprawde zadna filozofia.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Dla mnie i dla Ciebie może i nie. Ale daj je 30 losowo wybranym maturzystom, zrobi 1, może 2 :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Volondil pisze:
Andrzej pisze:No, to który z maturzystów będzie cwaniakiem i zrobi zadanie 8 i 3? :D
http://pobieranie.dlastudenta.pl/matura ... yka_pr.pdf

Zeby nie było, ja zrobiłem :wink:

nie załamuj mnie na dzień przed rozszerzeniem z matmy :/

haha moja maturka :) To było dobre, ciekawy jestem jakie zadania będą w tym roku :)

Awatar użytkownika
Kroon
Mudżahedin

Post autor: Kroon »

No i jak tam? Jestem ciekawy jak dzisiejsza matematyka? :)
Dwarfs - 3/0/2

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Human ze szkoły mojej dziewczyny wyszedł pobeczany z sali, zarówno laski jak i faceci. Według nich dużo trudniejsze, niż matura próbna, i inaczej rozłożyli ćwiczenia, bo niby było 23 zamknięte i 10 otwartych, a niby miało być 25 zamkniętych i 6-7 otwartych (mówię oczywiście o podstawie). Bliższe informacje nich sami zdający napiszą.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Coś mi mówi, że będzie afera, rok temu matura była śmiesznie prosta, a teraz przegięli w drugą stronę. Pewnie zaraz będą odzewy, że przecież to było łatwe, że jest żenujący poziom nauczania itd., ale faktycznie łatwe to nie było. Z matematyki orłem nie jestem, ale próbną ogólnopolską napisałem na 82%, teraz dociągnę może do 50... A w gorszych liceach klasy humanistyczne zostaną nieźle przesiane. Jeśli rok temu matmę zdało tylko 87% piszących, nie chcę wiedzieć jakie będą tegoroczne wyniki.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Pewnie zaraz będą odzewy, że przecież to było łatwe, że jest żenujący poziom nauczania itd., ale faktycznie łatwe to nie było.
Proszę Cię...
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Możesz się wykłócać, dla przeciętnego humana taka matura jest trudna :) . Podobnie mówili ludzie zdający rozszerzoną matmę, oni zdali to spoko, ale jak na podstawę faktycznie trudna była ta matura i tym razem przegięli w drugą stronę. A zapewniam Cię, że chodzę do dobrej szkoły :wink:

Awatar użytkownika
Kroon
Mudżahedin

Post autor: Kroon »

No być może była trudna nie wiem nie pisałem jej ale myślę, że chyba jak ktoś systematycznie się do niej uczył to chyba da radę zdać na te 30%, jak Ci matma nie będzie do studiów potrzebna to ważne żeby zdać i tyle :) . Juz tyle lat matmy nie miałem, że to szok ostatnio tylko mniej więcej coś podobnego do matmy to na statystyce i metodach badań hehe. Zobaczymy jak będą wyniki :D
Dwarfs - 3/0/2

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

właśnie sobie obejrzałam pytania. Proste - nawet dla mnie - skończonej humanistki :)
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Jasne, każdy kto się uczył zdać powinien na pewno ;). Sam zerknąłem na odpowiedzi, wychodzi mi jakieś 64%. Nie zmienia to faktu, że próbna prezentowała o wiele niższy poziom, a zeszłoroczna to zupełnie inna kategoria. Jestem przekonany, że w tym roku dużo płaczu będzie humanistów wszelkiego pokroju :wink:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Powszechna matura z matmy jest jeszcze młoda, za jakiś czas poziom się ustabilizuje (ludzie zaczną się uczyć, a zadania egzaminy będą miały równy poziom).

Poza tym te 30% to dość łatwo na tych zamkniętych zadaniach natłuc, więc nie wiem o co ten płacz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Myth pisze:Human ze szkoły mojej dziewczyny wyszedł pobeczany z sali, zarówno laski jak i faceci. Według nich dużo trudniejsze, niż matura próbna, i inaczej rozłożyli ćwiczenia, bo niby było 23 zamknięte i 10 otwartych, a niby miało być 25 zamkniętych i 6-7 otwartych (mówię oczywiście o podstawie). Bliższe informacje nich sami zdający napiszą.
Asnyk to cieniasy :mrgreen:
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Asassello pisze:Powszechna matura z matmy jest jeszcze młoda, za jakiś czas poziom się ustabilizuje (ludzie zaczną się uczyć, a zadania egzaminy będą miały równy poziom).

Poza tym te 30% to dość łatwo na tych zamkniętych zadaniach natłuc, więc nie wiem o co ten płacz.
+1

Szkoda , że jak ja pisałem (a to było niecałe 2 lata temu) nie było obowiązkowej :( , patrząc na poziom tych matury to nie widzę dramatu aby 30% nie wyciągnać z samych zamkniętych. Siedzę teraz i do zamkniętych to nawet kalkulator nie potrzebny. Największa kmina to się zaczyna przy zadaniach ostatnich (od 31-33?) . Naprawdę matematyka nie gryzie :P . Rozszerzony arkusz chętnie zobaczę co w tym roku wykminili

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

A tam, wiadomo, że spora część odzewu po tym egzaminie to panika potestowa ludzi, co nie zmienia faktu, że tak jak poprzednicy napisali musi jeszcze trochę czasu minąć.

W ogóle to najbardziej w całej tej sprawie dziwi mnie fakt, że są takie rozbieżności w opiniach o poziomie trudności matur z roku na rok - mnie uczyli, że takie coś jest jednym z pierwszych symptomów niemiarodajności tego typu testów...
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Myth pisze:W ogóle to najbardziej w całej tej sprawie dziwi mnie fakt, że są takie rozbieżności w opiniach o poziomie trudności matur z roku na rok - mnie uczyli, że takie coś jest jednym z pierwszych symptomów niemiarodajności tego typu testów...
albo różnego poziomu zdających.

Poza tym miarodajność egzaminów wylicza się na podstawie wyników, a nie opinii zdających :)
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

No, wróciłem to można napisać jak było. Matma podstawa faktycznie nieco trudniejsza od zeszłorocznej. Nie dałem ruszyć tych dwóch dowodów, poza tym wszystko zrobiłem, 90% powinno być.
Inna sprawa to rozszerzenie. W porównaniu do poprzedniej, było sporo ciężej. Dużo dowodów, mało typowych zadań typu wielomiany, logarytmy, równania itp.

No, to teraz pozostaje czekać na wyniki :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Nie zrobiłeś tego z a^n + b^n? O_o
Queek.

ODPOWIEDZ