Matura 2011
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Re: Matura 2011
No ja już po. Podstawka bajecznie prosta, wybrałem wiersze, największy problem to się zmieścić, bo cymbał mi powiedział, że w brudnopisie nie mogę pisać, bo nie zaliczą (a ponoć można, tylko trzeba to napisać). Granicy pisać nie chciałem, po prostu temat z założenia wydawał mi się trudniejszy, a o wierszach pisało się bardzo lekko.
Rozszerzenie trudniejsze, początkowo chciałem wziąć Tuwima i jego Kwiaty Polskie zestawione z tą piosenką "Niech żyje bal", gdyż mogłem się ładnie rozpisac o Tuwimie, ale im dłużej czytałem tekst, tym bardziej zdawałem sobie sprawę, że łatwo mogę pobłądzić i nie wpasować się w klucz, cholernie grząski temat jak na mnie, bo nie wiem co jest oceniane. Wybrałem więc "Śmierć porucznika" Mrożka, gdyż tu nawiązania do Mickiewicza były wyraźne. Pisało się jak po grudzie, bez polotu, ale chyba przynajmniej jestem w temacie, pytanie, czy wyłuskałem tyle, ile ode mnie chcieli...
Rozszerzenie trudniejsze, początkowo chciałem wziąć Tuwima i jego Kwiaty Polskie zestawione z tą piosenką "Niech żyje bal", gdyż mogłem się ładnie rozpisac o Tuwimie, ale im dłużej czytałem tekst, tym bardziej zdawałem sobie sprawę, że łatwo mogę pobłądzić i nie wpasować się w klucz, cholernie grząski temat jak na mnie, bo nie wiem co jest oceniane. Wybrałem więc "Śmierć porucznika" Mrożka, gdyż tu nawiązania do Mickiewicza były wyraźne. Pisało się jak po grudzie, bez polotu, ale chyba przynajmniej jestem w temacie, pytanie, czy wyłuskałem tyle, ile ode mnie chcieli...
-
- Oszukista
ja nie napisałem, że go nie ruszęAndrzej pisze:No cóż, teraz poziom jest niższy, to fakt. A to zadanie nie jest takie trudne, jak go nie ruszysz, to pozdro na matmie rozszerzonej

Dla mnie i dla Ciebie może i nie. Ale daj je 30 losowo wybranym maturzystom, zrobi 1, może 2 

Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Volondil pisze:Andrzej pisze:No, to który z maturzystów będzie cwaniakiem i zrobi zadanie 8 i 3?![]()
http://pobieranie.dlastudenta.pl/matura ... yka_pr.pdf
Zeby nie było, ja zrobiłem
nie załamuj mnie na dzień przed rozszerzeniem z matmy :/
haha moja maturka

Human ze szkoły mojej dziewczyny wyszedł pobeczany z sali, zarówno laski jak i faceci. Według nich dużo trudniejsze, niż matura próbna, i inaczej rozłożyli ćwiczenia, bo niby było 23 zamknięte i 10 otwartych, a niby miało być 25 zamkniętych i 6-7 otwartych (mówię oczywiście o podstawie). Bliższe informacje nich sami zdający napiszą.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
Coś mi mówi, że będzie afera, rok temu matura była śmiesznie prosta, a teraz przegięli w drugą stronę. Pewnie zaraz będą odzewy, że przecież to było łatwe, że jest żenujący poziom nauczania itd., ale faktycznie łatwe to nie było. Z matematyki orłem nie jestem, ale próbną ogólnopolską napisałem na 82%, teraz dociągnę może do 50... A w gorszych liceach klasy humanistyczne zostaną nieźle przesiane. Jeśli rok temu matmę zdało tylko 87% piszących, nie chcę wiedzieć jakie będą tegoroczne wyniki.
Możesz się wykłócać, dla przeciętnego humana taka matura jest trudna
. Podobnie mówili ludzie zdający rozszerzoną matmę, oni zdali to spoko, ale jak na podstawę faktycznie trudna była ta matura i tym razem przegięli w drugą stronę. A zapewniam Cię, że chodzę do dobrej szkoły 

No być może była trudna nie wiem nie pisałem jej ale myślę, że chyba jak ktoś systematycznie się do niej uczył to chyba da radę zdać na te 30%, jak Ci matma nie będzie do studiów potrzebna to ważne żeby zdać i tyle
. Juz tyle lat matmy nie miałem, że to szok ostatnio tylko mniej więcej coś podobnego do matmy to na statystyce i metodach badań hehe. Zobaczymy jak będą wyniki 

Dwarfs - 3/0/2
Jasne, każdy kto się uczył zdać powinien na pewno
. Sam zerknąłem na odpowiedzi, wychodzi mi jakieś 64%. Nie zmienia to faktu, że próbna prezentowała o wiele niższy poziom, a zeszłoroczna to zupełnie inna kategoria. Jestem przekonany, że w tym roku dużo płaczu będzie humanistów wszelkiego pokroju 

Powszechna matura z matmy jest jeszcze młoda, za jakiś czas poziom się ustabilizuje (ludzie zaczną się uczyć, a zadania egzaminy będą miały równy poziom).
Poza tym te 30% to dość łatwo na tych zamkniętych zadaniach natłuc, więc nie wiem o co ten płacz.
Poza tym te 30% to dość łatwo na tych zamkniętych zadaniach natłuc, więc nie wiem o co ten płacz.

Asnyk to cieniasyMyth pisze:Human ze szkoły mojej dziewczyny wyszedł pobeczany z sali, zarówno laski jak i faceci. Według nich dużo trudniejsze, niż matura próbna, i inaczej rozłożyli ćwiczenia, bo niby było 23 zamknięte i 10 otwartych, a niby miało być 25 zamkniętych i 6-7 otwartych (mówię oczywiście o podstawie). Bliższe informacje nich sami zdający napiszą.

paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
+1Asassello pisze:Powszechna matura z matmy jest jeszcze młoda, za jakiś czas poziom się ustabilizuje (ludzie zaczną się uczyć, a zadania egzaminy będą miały równy poziom).
Szkoda , że jak ja pisałem (a to było niecałe 2 lata temu) nie było obowiązkowej

A tam, wiadomo, że spora część odzewu po tym egzaminie to panika potestowa ludzi, co nie zmienia faktu, że tak jak poprzednicy napisali musi jeszcze trochę czasu minąć.
W ogóle to najbardziej w całej tej sprawie dziwi mnie fakt, że są takie rozbieżności w opiniach o poziomie trudności matur z roku na rok - mnie uczyli, że takie coś jest jednym z pierwszych symptomów niemiarodajności tego typu testów...
W ogóle to najbardziej w całej tej sprawie dziwi mnie fakt, że są takie rozbieżności w opiniach o poziomie trudności matur z roku na rok - mnie uczyli, że takie coś jest jednym z pierwszych symptomów niemiarodajności tego typu testów...
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
albo różnego poziomu zdających.Myth pisze:W ogóle to najbardziej w całej tej sprawie dziwi mnie fakt, że są takie rozbieżności w opiniach o poziomie trudności matur z roku na rok - mnie uczyli, że takie coś jest jednym z pierwszych symptomów niemiarodajności tego typu testów...
Poza tym miarodajność egzaminów wylicza się na podstawie wyników, a nie opinii zdających

No, wróciłem to można napisać jak było. Matma podstawa faktycznie nieco trudniejsza od zeszłorocznej. Nie dałem ruszyć tych dwóch dowodów, poza tym wszystko zrobiłem, 90% powinno być.
Inna sprawa to rozszerzenie. W porównaniu do poprzedniej, było sporo ciężej. Dużo dowodów, mało typowych zadań typu wielomiany, logarytmy, równania itp.
No, to teraz pozostaje czekać na wyniki
Inna sprawa to rozszerzenie. W porównaniu do poprzedniej, było sporo ciężej. Dużo dowodów, mało typowych zadań typu wielomiany, logarytmy, równania itp.
No, to teraz pozostaje czekać na wyniki

Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.