8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: White Lion »

debelial pisze:Nie ma, psychologia jeźdźca nie przenosi się na mounta i odwrotnie.
hmm a nie było jakiejś dyskusji że jeśli hate/frenzy jest z przedmiotu to dostaje ją tylko jeździec.

a jeśli hate/frenzy jest zasadą całego oddziału (np. Blood Knights), pochodzi ze sztandaru ew jest efektem czaru lub specjalnego terenu to ma ją cały oddział razem z mountami ?

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Soulferin pisze:Chyba pomyliły ci sie panika z break testem.W breaku nie ma zadnych 25%.Obliczasz breaka i uciekasz tymi co zostali.
Hmm nie mówiłem o brake test, bo napisałem że go oblali i uciekają od walki. I z tego co pamiętam, jak się mają opanować to oddział który ma poniżej 25% się opanowuje na dwie "jedynki" a 25% i więcej na swój własny LD. I chodzi o to, czy 1 rycerz i paladyn tworzą 25% oddziału ( z bazowego 7 + hero ) czy nie.
White Lion pisze:
a jeśli hate/frenzy jest zasadą całego oddziału (np. Blood Knights), pochodzi ze sztandaru ew jest efektem czaru lub specjalnego terenu to ma ją cały oddział razem z mountami ?
Z tego co pamiętam, to frenzy w blodkach mają tylko jeźdźcy. Ale za to jak np na oddział chaos knightów damy mark khorna to frenzy wg mnie ma i mount i jeździec. To było już poruszane chyba jakiś czas temu.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2011, o 11:49 przez Azgaroth, łącznie zmieniany 1 raz.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Azgaroth pisze: - liczy się fakt, że został 1 rycerz a wraz z nim paladyn którzy razem nadal tworzą unit a więc wymagane 25%, opanowują się na normalny LD,
Chyba to będzie poprawne o ile mnie moje obliczenia matematycznie nie mylą ;)

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

hmm nie próbuję się spierać ale przy Blood Knightach jest napisane w special rules: Frenzy.
Nie jest w żaden sposób określone że to frenzy tylko dla jeźdźców.

Zazwyczaj zasady opisane przy oddziale w special rules odnoszą się do całego oddziału jeśli nie jest opisane inaczej.

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Byro pisze:1. Rzucić k4 i zobaczyć, który został :)
Wystarczy k3 bo z automatu traci czar który spowodował misscast
Obrazek

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Azgaroth pisze:To inne pytanie nawiązujące do poprzedniego :

Hipotetycznie rzecz biorąc, w lancy bretońskich rycerzy liczących sobie 7 ludzi, siedzi sobie paladyn. Powiedzmy, że szarżuje na nich klocek chaos knightsów, wybija 6 chłopa, przegrywają walkę, oblewają brake test i uciekają. Ucieka sztandarowiec i paladyn. I teraz :

- liczy się fakt, że z lancy został 1 rycerz, a więc poniżej 25% - paladyn razem z ostałym rycerzem zdaje test na dwie "1"
- liczy się fakt, że został 1 rycerz a wraz z nim paladyn którzy razem nadal tworzą unit a więc wymagane 25%, opanowują się na normalny LD,
- paladyn i jeden rycerz opanowują się osobno,
Trochę lipny przykład:P Sztandarowiec ginie i ucieka sam bohater ;)
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

White Lion pisze:hmm nie próbuję się spierać ale przy Blood Knightach jest napisane w special rules: Frenzy.
Nie jest w żaden sposób określone że to frenzy tylko dla jeźdźców.
Zazwyczaj zasady opisane przy oddziale w special rules odnoszą się do całego oddziału jeśli nie jest opisane inaczej
A sprawdzałeś może zasady do Nightmarów czy mają frenzy 8) ?
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

hmmm rozumiem... to trochę tak jakbym twierdził że Wild Ridersi dostają dodatkowy atak też dla koni w turze której nie szarżują ok.

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

Azgaroth pisze:1. Lord mag na 4 levelu dostaje w bańkę miscasta i traci 3 levele ( a więc i 3 czary ). Jest jakiś dobry sposób losowania które z nich traci ?
Bohater traci czar, który rzucał i jeszcze 2 czary. 2z3 to na k6 łatwo sobie wyturlać...
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

Byro pisze:
Azgaroth pisze:To inne pytanie nawiązujące do poprzedniego :

Hipotetycznie rzecz biorąc, w lancy bretońskich rycerzy liczących sobie 7 ludzi, siedzi sobie paladyn. Powiedzmy, że szarżuje na nich klocek chaos knightsów, wybija 6 chłopa, przegrywają walkę, oblewają brake test i uciekają. Ucieka sztandarowiec i paladyn. I teraz :

- liczy się fakt, że z lancy został 1 rycerz, a więc poniżej 25% - paladyn razem z ostałym rycerzem zdaje test na dwie "1"
- liczy się fakt, że został 1 rycerz a wraz z nim paladyn którzy razem nadal tworzą unit a więc wymagane 25%, opanowują się na normalny LD,
Trochę lipny przykład:P Sztandarowiec ginie i ucieka sam bohater ;)
a jeśli bohaterem tym jest bsb, to też ginie :)

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

Azgaroth pisze: - liczy się fakt, że z lancy został 1 rycerz, a więc poniżej 25% - paladyn razem z ostałym rycerzem zdaje test na dwie "1"
Pomijając fakt, że przykład jest niezbyt trafiony - w analogicznych sytuacjach character wlicza się w liczbę modeli potrzebnych do zbierania - akapit 'Characters in fleeing units' na stronie 97.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Ale się czepiacie :) Dlatego na początku swojej wypowiedzi dodałem słowo - hipotetycznie :) A kto miał zrozumieć o co mi chodzi ten zrozumiał :)

Inne pytanie bo ostatnio znów usłyszałem różne wersje na ten temat :

Killing Blow :
- działa na infrantry, cavarly i war beast
- nie działa na monstery, machiny itd

Więc ostatecznie (pytam do znudzenia) jak jest z zasadą KB jeśli hero ma wierzchowca np smoka, rydwan i inne ustrojstwo. W 7ed było tak, że niezależnie od mounta heros był traktowany jako infrantry i zabijany z KB. Są jednak przesłanki z RB które mówią, że heros jeżdżący na monsterze staje się : troop type - monster. Więc jak to w końcu jest ? Zabija czy nie zabija takiego herosa ?

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

wydaje mi się że w FAQ ustalono że zabija
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Zabija
Obrazek

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

Q: Does Killing Blow work against a mounted character regardless
of what he is mounted on? (p72)
A: Yes, as long as the character would count as an infantry
model if it wasn’t mounted.
FAQ do RB.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

baner of swiftnes na kawalerii zwiększa ruch koni? bo w moim armybuilderze działa tylko na jeźdźca

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

krystian1wielki pisze:baner of swiftnes na kawalerii zwiększa ruch koni? bo w moim armybuilderze działa tylko na jeźdźca
Działa na całe modele.
Masz buga w ArmyBuilderze.
Obrazek

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

nie cierpię bugów :cry:

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Przyznaję, że nie wiem jak tego buga usunąć, choć też mnie to wkurza. Jak ktoś mnie oświeci będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
Dawidos
Wałkarz

Post autor: Dawidos »

Używając tarczy i włóczni dostaje się jakiś armour save?

Zablokowany