Matura 2011

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Re: Matura 2011

Post autor: gerald_tarrant »

Afro pisze:
Pewnie zaraz będą odzewy, że przecież to było łatwe, że jest żenujący poziom nauczania itd., ale faktycznie łatwe to nie było.
Proszę Cię...
:)
ale faktycznie trudna ta matematyka nie była. nie miałem z nią co prawda styczności od jakichś 6-7 lat, ale po przejrzeniu zadań nie ma żadnego dramatu, spokojnie można rozwiązać , nawet bez specjalnego przygotowania, o ile się nauczyło czegokolwiek w liceum

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Podstawa był banał jak ktoś w miarę regularnie się uczył. Choć może patrze przez swój pryzmat jako ucznia mat-fizu.
Rozszerzenie było trudne, według mnie znacznie trudniejsze od próbnego. O tym że CKE tak pisze te pytania że to szok to nawet nie wspomne. Przykład zadanie 5 gdzie ciąg xn jest : a) coś tam b) coś tam oblicz x1. Dla mnie oczywiste jest przy takim układzie że to 2 nie powiązane ze sobą podpunkty ale nic bardziej mylnego to po prostu 2 oddzielne informacje które trzeba połączyć razem. Zrobiłem to tylko dlatego że inaczej nie chciało wyjść

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

A tak na marginesie:
http://maturatobzdura.tv/

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

ma ktoś link do arkuszy z rozszerzonej?
Obrazek

Krzysiek_312
Oszukista

Post autor: Krzysiek_312 »

Ja też przed chwilą z rozszerzenia wróciłem i powiem że podstawa była dosyć trudna (dla klas humanistycznych i osób słabych z matmy). Myślę, że w tym roku nie zda jej jakieś 15-20% ludzi. Natomiast rozszerzenie mnie osobiście bardzo zaskoczyło, nie było zadań, które pojawiały się na maturze od ładnych paru lat (typowe wielomiany, logarytmy, równanie lub nierówność z wartością bezwzględną). Skurczybyki dali za to 3 dowody :evil: których szczerze nienawidzę. Napisałem je trochę gorzej niż sobie zakładałem, pozostaje tylko czekać na wyniki i mieć nadzieję, że jak wszystkim (lub zdecydowanej większości) poszło źle to nie będzie tak trudno dostać się na studia.

A teraz pozostają 4 miesiące na warhammera :mrgreen:
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Kervyn pisze:Nie zrobiłeś tego z a^n + b^n? O_o
Ruszyłem, ale potem się poplątałem. Głównie stres, teraz jak na to patrzę, to wydaje się śmiesznie łatwe :?

A teraz pozostają 4 miesiące na warhammera :mrgreen:
O, właśnie :D
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Podstawa dla mat-fizów raczej trudna być nie powinna - chyba rozwaliłem ją na 90-92% ale rozszerzenie.....
U mnie w szkole wszyscy zdołowani chyba jedno typowe zadanie z równaniem z parametrem a reszta chujowa- dowody dowody i dowody. Wchodziłem na egzamin z założeniem 70%+ w trakcie trzeciego zadania myślałem że jest nieźle i założenie dam radę spełnić ale wychodziłem już z nadzieją że może 40-50% uda się uciułać :cry:
A jak nie to u mnie w starej klasie zbiera się właśnie grupa ludzi planująca pracę w tartaku jako drwale więć może się do nich dołączę :P

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

we Wrocławiu na jeden akademik mówi się tartak ^^

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

ja zacieram ręce na językowe. Ostatnie kilka lat, nawet na rozszerzeniu, angol i ruski były na żenującym poziomie. Czekam, kiedy ktoś wreszcie ten poziom podniesie.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Andrzej
Pan Spamu

Zrobił ktoś to pierwsze, z k do 6?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Andrzej pisze:Zrobił ktoś to pierwsze, z k do 6?
tak, zrobiłem, w jakieś 2 minuty. :D :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Luciu
Mudżahedin

Post autor: Luciu »

ale banał:PPP W każdej straciłem punkcie, więc myślę że będzie 2x 98% chyba, że przeoczyłem jakiś błąd. Ale generalnie grubo, rozszerzona zrobiona w 2h :D

Andrzej
Pan Spamu

Jesteście zajebiści

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Andrzej pisze:Jesteście zajebiści
no dobra, niech Ci będzie, spisanie tego po ludzku pewnie zajmie kolejne minuty - bo trzeba się w klucz wpasować.

Ogólnie ta matura rozszerzona nie była uber trudna, choć nad większością zadanek trzeba posiedzieć i się lekko rozpisać.
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Taa, teraz widze, że wystarczyło rozpisać na ((k-1)k(k+1))^2, ale wtedy ni chuja bym na to nie wpadł :(

Najbardziej wkurwia mnie, że z nerwów w 8 przeczytałem graniastosłup czworokątny, zamiast sześciokątnego #-o
Ostatnio zmieniony 5 maja 2011, o 19:35 przez Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RotARaven
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: RotARaven »

Ja pisałem. Z polskiego wziąłem wiersze bo kurwa Granice każdy olał u nas w liceum ( 1 lekcja ) i nikt tego nie powtarzał. CR z dupy o czym wszyscy mówią. Matma? Jak na mnie to może być ale szczerze współczuję tym co pisali rozszerzenie ...
- They surrounded us
- That's good, we will fight in every direction
Obrazek
Szczur22 pisze:Bez BSB to jak bez wacka do burdelu. Napijesz się drinka, ale akcji nie bedzie bo spanikujesz.

Andrzej
Pan Spamu

Jak myślicie, czy jak w 10 narysowałem ten czworobok w ukł. współ. i ułożyłem dwa równania prostych zawierających MQ i PN udowadniając, że są równoległe (a=a), to mi zaliczą?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Andrzej pisze:Jak myślicie, czy jak w 10 narysowałem ten czworobok w ukł. współ. i ułożyłem dwa równania prostych zawierających MQ i PN udowadniając, że są równoległe (a=a), to mi zaliczą?
IMO zaliczą, o ile rysując nie poczyniłeś jakieś nadmiernego założenia/uproszczenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

The Old Samurai pisze:Ja pisałem. Z polskiego wziąłem wiersze bo kurwa Granice każdy olał u nas w liceum ( 1 lekcja ) i nikt tego nie powtarzał. CR z dupy o czym wszyscy mówią. Matma? Jak na mnie to może być ale szczerze współczuję tym co pisali rozszerzenie ...
nie wróżę Ci wysokiej oceny, skoro nawet Twoja "kurwa" nie jest wydzielona przecinkami w zdaniu.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Czepialska jesteś :D

ODPOWIEDZ