Matura 2011

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Pedros
Oszukista

Re: Matura 2011

Post autor: Pedros »

Co do matmy -> jeszcze jej nie przeglądałem, ale to, że wymagają dowodów jest bardzo miłym zaskoczeniem i to popieram. Ja na Informatyce na pierwszych 3 semestrach miałem praktycznie same przedmioty matematyczne z całym stadem dowodów, twierdzeń, definicji. Jeżeli ktoś będzie szedł w tym kierunku, to naprawdę mu to pomoże ;)

A tak btw w mat-fizach uczą teraz o pochodnych i chociaż wstęp do całek? Bo bez tego na praktycznie wszystkich studiach ścisłych trzeba sporo nadrabiać ...

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

nie nie uczą

Pedros
Oszukista

Post autor: Pedros »

Żadne zadanie nie bylo zaskakujące albo trudne. Parę z nich to takie wstawianie do wzoru ( np ostatnie albo to z sinusami i cosinusami w przedziale)

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Czy my na pewno mówimy o tegorocznej maturze?

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Jeśli mówisz o rozszerzeniu, to powtórzę tylko, co powiedziała moja dziewczyna (ja nie pisałem)- w porównaniu do ostatnich lat matura była trudna i nie było żadnej "typówki", którą się wypracowywało. Rozchodzi się o to, że matura właśnie była zaskakująca, a co za tym idzie, mogła sprawiać problemy. Akurat moja dziewczyna to mutant i wytrzaskała wszystkie zadania, ale powtarzam jej słowa i ogólną opinię ;).

Awatar użytkownika
Marys
Masakrator

Post autor: Marys »

Domino pisze:Jeśli mówisz o rozszerzeniu, to powtórzę tylko, co powiedziała moja dziewczyna (ja nie pisałem)- w porównaniu do ostatnich lat matura była trudna i nie było żadnej "typówki", którą się wypracowywało. Rozchodzi się o to, że matura właśnie była zaskakująca, a co za tym idzie, mogła sprawiać problemy. Akurat moja dziewczyna to mutant i wytrzaskała wszystkie zadania, ale powtarzam jej słowa i ogólną opinię ;).
Golonka pisał rozszerzoną??? :P
Jankiel pisze: Allstars w ch... Cały jeden reprezentant, który nie umie zmierzyć 12" od bsb, specjalista od rzucania kostkami i kręcenia o tym filmów, człowiek, który próbował się wcisnąć do repy grając każdą armią po kolei (ale wszystkimi obsysał), kolejny, który cały rok nie grał i ostatni, który zamiast ćwiczyć skilla, to podbudowuje ego politykowaniem na LL. Nie da się wygrać.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Brak typówek sprawił że wielu maturzystów (w tym ja) nie było przygotowanych do matury i dostało ostre baty od CKE

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Matma była łatwa, rozwiązałem sobie dla sportu... łojezu, w moich czasach to coś takiego wymagali na zakończenie podstawówki.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Marys pisze:
Domino pisze:Jeśli mówisz o rozszerzeniu, to powtórzę tylko, co powiedziała moja dziewczyna (ja nie pisałem)- w porównaniu do ostatnich lat matura była trudna i nie było żadnej "typówki", którą się wypracowywało. Rozchodzi się o to, że matura właśnie była zaskakująca, a co za tym idzie, mogła sprawiać problemy. Akurat moja dziewczyna to mutant i wytrzaskała wszystkie zadania, ale powtarzam jej słowa i ogólną opinię ;).
Golonka pisał rozszerzoną??? :P
Mistrz :mrgreen:

A co do wszystkich mądrali chwalących się, jaka dla nich była prosta ta matura, przypominam że po zapewne są już po/na studiach i to, że dla nich jest to łatwe, nic nie znaczy. Ja za rok/dwa będę się śmiał z tej matury, jak zacznę robić matematykę na studiach :)
Inna sprawa to poziom matmy w polskich szkołach, który jest bardzo niski :?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

ja też sobie dla sportu pyknęłam tę maturkę, Podpisuję się pod słowami Barba: za naszych czasów sporo takich pierdół było w podstawówce. Niestety materiał został maksymalnie okrojony i poziom nauczania jest żenująco niski. Nawet mój młodszy brat klnie na swoich studentów, bo z roku na rok coraz więcej trzeba z nimi matmy nadrabiać.
Andrzej: z matmą miałam do czynienia ostatni raz 12 lat temu, więc mnie nie możesz zarzucić, że się mądrzę. Ja zwyczajnie- obserwując program nauczania - odnoszę wrażenie, że 90 % młodych nie przebrnęłaby liceum na naszym, starym programie.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

krystian1wielki pisze:nie nie uczą
:shock: To w takim razie ciekawy ten matfiz, jak ja na biolchemie 7 lat temu mialem calki i pochodne... a nam matme odpuscili totalnie w 4 klasie.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Yudokuno pisze:Ja zwyczajnie- obserwując program nauczania - odnoszę wrażenie, że 90 % młodych nie przebrnęłaby liceum na naszym, starym programie.
przebrnąć to by jakoś przebrnęli, po prostu by musieli dłużej nad tą matmą posiedzieć, w końcu ten program nie jest jakiś kosmicznie trudny. Dodatkowo jakby w szkole odpowiednio przycisnęli to by ludziki się tego nauczyły.
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Andrzej pisze: A co do wszystkich mądrali chwalących się, jaka dla nich była prosta ta matura, przypominam że po zapewne są już po/na studiach i to, że dla nich jest to łatwe, nic nie znaczy. Ja za rok/dwa będę się śmiał z tej matury, jak zacznę robić matematykę na studiach :)
Inna sprawa to poziom matmy w polskich szkołach, który jest bardzo niski :?
Nie chcę Cię martwić, ale studiowałem na Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych, więc moja wiedza matematyczna to liceum minus to, co zapomniałem przez 13 lat (całki, zaawansowana trygonometria i sporo z logarytmów). Dodam, że z matmy na świadectwie miałem 3.

Po prostu poziom się obniżył ewidentnie i to chyba naprawdę bardzo, skoro tyle jest lamentów o tę trudną maturę, a ja nawet nie pamiętając połowy wzorów daję radę na luzie.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

A ten polski to już kpina moim zdaniem! Okrojone lektury (w dodatku wiele z nich przerabia się fragmentarycznie), bzdurne prezentacje i teksty do tematów dla przypomnienia lektury. Dramat. Zbyszku, czy Ty też czujesz się geniuszem widząc taki arkusz maturalny? :mrgreen:
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Dramatem w przypadku polskiego jest przeładowanie programu pierdami naszych wielkich klasyków od mesjanizmu i pokrzepiania serc. Jest dużo ciekawych książek, w tym z literatury światowej, które mogłyby byc w tym czasie przerobione, zamiast omawiania na 100 sposobów motywów martyrologicznych i uciśnionej ojczyzny. Chociaż to pewnie i tak niewiele by zmieniło bo kto teraz sięga po książkę- lepiej przeczytac opracowanie\ streszczenie...

Awatar użytkownika
Luciu
Mudżahedin

Post autor: Luciu »

Pedros pisze:A tak btw w mat-fizach uczą teraz o pochodnych i chociaż wstęp do całek? Bo bez tego na praktycznie wszystkich studiach ścisłych trzeba sporo nadrabiać ...
No u nas nauczyli:P W suumie:P Pochodne całe, badanie przebiegu zmienności funcji, całki i liczenie całek, różnych, przez podsawianie i inne takie, nieoznaczone i oznaczone (pola pow. pod wykresami itp.) więc grubo:P

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Jakieś wieści o maturze z angola? Bo moja dziewczyna twierdzi, że banał, ale przyzwyczaiłem się już, że jej opinia nie jest do końca miarodajna ze względu na emocje ;-)
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
RotARaven
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: RotARaven »

Angielski na podstawie to banał !!! Czekam na rozszerzenie ... :oops:
- They surrounded us
- That's good, we will fight in every direction
Obrazek
Szczur22 pisze:Bez BSB to jak bez wacka do burdelu. Napijesz się drinka, ale akcji nie bedzie bo spanikujesz.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Angielski na podstawie był żenujący. Ludzie wychodzili po 40 minutach. Teraz już tylko czekać na rozszerzenie :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Żartujesz Andrzej, po 40 minutach? :shock: :lol2: Zajebiście... Właśnie temu pisałem kilka stron wcześniej o miarodajności testów, bo porównać wyniki to jedno, ale wziąć pod uwagę poprawność skonstruowanego testu to drugie...
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

ODPOWIEDZ