TURNIEJ WFB 1700pkt SKLEP IMPERIUM KRAKÓW - 14.05.2011

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Dorgar
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

TURNIEJ WFB 1700pkt SKLEP IMPERIUM KRAKÓW - 14.05.2011

Post autor: Dorgar »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatni turniej okazał się być wyrównany.
Oto oficjalne wyniki majowego turnieju Warhammer Fantasy Battle w naszym sklepie:

1. Jakub Lisiński
2. Aleksander Fitas
3. Mikołaj Sułkowski
4..Radomir Kowalczyk
5. Damian Kłak
6. Marek Hołownia
7. Dawid Antolak
8. Dariusz Gałek
9. Bartek Drajewicz
10. Artur Skoczyk
11. Patryk Wolnicki
12. Jurek Oczkowicz

Gratulujemy zwycięzcom. Dla 3 pierwszych miejsc ufundowaliśmy bony o wartości odpowiednio: 60, 40 i 20 zł.
Bony są ważne 2 tygodnie od zakończenia turnieju, tj. do 28.05.2011.
Jeszcze raz gratulujemy i zapraszamy na kolejny turniej już w czerwcu.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2011, o 12:04 przez Dorgar, łącznie zmieniany 10 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
archeolog
Chuck Norris

Post autor: archeolog »

Artur "archeolog" Skoczyk - Boch

trzeba sie odkuć :wink:

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

Do zasad dodałbym jeszcze czołg jest liczony jako maszyna, TK i Bestie + 100pkt. Proszę o zapisanie Damian Kłak "Xier" Demony. Mam pytanie czy moje filery zostaną jeszcze dopuszczone gdyż nie zdążyłem jeszcze tego wszystkiego przerobić.
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
Górken
Falubaz

Post autor: Górken »

a dopuszczane są lekkie proxy oraz niepomalowane figurki? a mianowicie chcialem maruderów wystawić jako warriorów- bo inaczej nie dam rady zapełnić core'ów:)
Podpis usunięty - nieregulaminowy. Administracja

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

NIe wiem czy będe ale wydaje mi się że zakaz dublowania maszyn ssie, zwłaszcza że monstery typu hydra można wziąść dwie.
Lepiej by było nieść zakaz dublowania maszyn na zakaz triplowania lub nawet całkowicie wywalić,
Dać zakaz dublowania monsterów i chyba ban na power scrolla

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Post autor: Romendakil »

Zakaz dublowania monsterów jak najbardziej popieram.

Odnośnie Power scrolla to mam wrażanie, że wszyscy banują go dla zasady. Tym bardziej dziwi banowanie PS a dopuszczanie BoH.
Bardzo mnie też zastanawia czy niechęć do PS wynika z samego przedmiotu czy z możliwości rzucenia przy jego pomocy 6stek (dwelersi, słonko, brzytwa, itp)? Czy rzucenie np. czaru +1 do S i do T, i darmowy mistcast za to, jest czymś strasznym?

Awatar użytkownika
Motorek
Mudżahedin

Post autor: Motorek »

1600 było bez lordów, to może 1700 też bez nich?
PS do zbanowania.
Bene mori praestat, quam trpiter vvere

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Boh na erratę ,że musi być wyrzucona trudność czaru a PS nie. Boh jest tylko dla HE a PS dla wszystkich- jak dostaniesz 13 tke od skavenów to się dowiesz co znaczy PS.... BAN Z NIM! Co do Boh, to wcale nie jest przegięty przedmiot i dziwie mnie jego ban bp nigdy się z tym nie spotkałem. Jest on tylko dla HE jak i inne "straszne" przedmioty w innych armia. Daleko nie szukać nieśmiertelność +2 dla DE. Czemu tego nie zbanowaliście??? Czemu nie zbanujecie TK - przecież są w stanie wygenerować 30 lub więcej kości magi na turę?? Takie przykłady można by mnożyć nie ma więc sensu banować przedmiotów w określonych rasach. Boh jest dobrym przedmiotem dla HE i kropka - ręce precz :D . Przypominam ,że ostatnio go nie miałem i jakoś też wygrałem. Można by więc wysnuć wniosek ,że o niczym nie zdecydował....Turniej to turniej i gra się po to by wygrać. Każdy powinien wystawić (starać się ) zagrać jak najmocniejszą armią najlepiej jak umie. W grach towarzyskich nigdy nie biorę Boh bo wiem ,że psuje przeciwnikowi zabawę....
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

@PiotrB
Dostawałem duże słonko z PS przez pół armii, więc myślę, że wiem co można zrobić z PS. Powiem Ci także, że wolę dostać raz duże słonko z PS niż co turę brzytwę/słonko/dwelersów z BoH.

To, że jakaś armia ma przedmiot, lepszy od BoH nie znaczy jeszcze, że BoH nie jest przegięty.
Chyba nigdy nie zrozumiem jak przedmiot wielokrotnego użytku, dający w większości przypadków to samo co PS, bez negatywnych konsekwencji PS, nie jest przegięty a PS już tak :roll:.
PiotrB pisze:Turniej to turniej i gra się po to by wygrać. Każdy powinien wystawić (starać się ) zagrać jak najmocniejszą armią najlepiej jak umie.
Właśnie przez takie podejście nigdy nie podobały mi się turnieje, ponieważ zawsze miałem odczucie, że bardziej liczy się armia i rozpiska niż taktyka.
Dlatego też grę towarzyską uważam za większe wyzwanie dla umiejętności niż turniej.

Awatar użytkownika
archeolog
Chuck Norris

poza tym gdyby wszyscy chcieli grać najmocniejszymi armiami
to turniej oblegały by HE czy DE a wtedy gł decydowało by kto pierwszy zacznie i rzuci
dwellersów na IF z boh :wink: ale napewno niesprawiedliwie będzie udupiać heje jako jedyne.
Krasnale,DE,skavy też trzeba

Lala
Pseudoklimaciarz

Post autor: Lala »

Romendakil uwierz mi, znam całą masę graczy, nie tylko batlowców dla których gra towarzyska czy nie towarzyska nie ma żadnego znaczenia. Muszą wygrać i koniec. Na turnieju przynajmniej wiesz na czym stoisz ;).
Co do BoH to proponuje zagrać tak jak ostatnio bez lordów i po kłopocie. 8)
Jeśli chodzi o ograniczenie na artylerie to nie wiem, czy naprawdę tak strasznie wpłynęła na wyniki bitew i ostateczny wynik turnieju? No ale jeżeli taka jest wola ludu...

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

Turnieje sa włąsnie po to organizowane, aby można było rywalizowac. Tak było, jest i bedzie. Jak chcesz płakać siedź w domu, a twierdzenie, że gry domowe wymagają więcej myślenia i sa bardziej taktyczne? => aha... Idąc na turniej już zaczynasz myśleć jakie armie będą, kto będzie, i co mogą wystawić, jakie będą scenariusze etc. No chyba że idziesz na pałe.

Co od ograniczenia maszyn to 0-2 jest sensowne, ścięcie lordów załatwia większość problemów z przedmiotami. I ograniczenie Rarów 0-1 tez wydaje się sensowne.

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Nie wiem jak, jeśli w ogóle, grasz poza turniejami, ale dla mnie właśnie scenariusze, których nie zobaczysz na turnieju, nierównomierne siły, specyficzne cele do osiągnięcia w specyficzny terenie, duże bitwy, bitwy mające na siebie wpływ, kampanie itp.; to właśnie starcia wymagające więcej myślenia i taktyki.
Jeśli masz w tym względzie jakieś doświadczenia chętnie podyskutuję na PW.
Gremlin pisze:Idąc na turniej już zaczynasz myśleć jakie armie będą, kto będzie, i co mogą wystawić, jakie będą scenariusze etc.
Czyli jeśli dobrze rozumiem "kminienie" jakie "komba" mogą wziąć przeciwnicy i jak stworzyć "kombo", które pokona ich wszystkich?

Kontynuować proponuję na PW by nie zaśmiecać więcej tematu turnieju.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Romendakil :)
weż plewną rozpę, wygraj z kimś i zobaczysz jaką będzie miał minę :)
Nawet choćbyś był ostatni ogólnie, ale dla samego tego faktu warto :)

Co do samych turnieji czy to jest sport, Wasze utrzymanie, że chcecie tak cisnąć i się przygotowywać?
Jesli tak, to owszem ciśnijcie, jeśli nie to nie rozumiem...

Też kiedyś podchodziłem tak do tej gry i dlatego zapał odszedł po 13 latach grania, ale ostatnio jak na Arenie zagrałem na 2 smokach w tym jeden z nich to dragon-mage, fakt że tylko dwie bitwy to żadnej z nich nie przegrałem, chociaz grałem poraz pierwszy na VIII ed. nie licząc jednej, mega-klimatycznej bitwy, której jest opis gdzieś tutaj.

W VII ed można było cisnąć, było pod to zrobiona, ale w VIII? Chyba sobie można zęby połamać na niej z takim podjeściem.
Niestetety sprzedaje armię, ale zacznę zbierać od nowa, funowo. Może w kwesti turniejowej 9ed zmieni co nieco :) 8 to tylko zabawa, jakbym miał skąd załatwić HE (bo pewnie moich już do tego czasu nie będzie) to chętnie bym zagrał, na jakichkolwiek ograniczeniach bo mi to lotto :)

pozdrawiam
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Musze stanąć w obronie Marka ! To co pisze jest "bliskie memu sercu". Znacie mnie pod tym względem :wink: , na każdy turniej chodziłem z inną rozpiską montowaną na klimat i estetykę a nie użyteczność i siłę. Tyle że ja do tego kompletnie nie miałem ciśnienia na wynik - liczyła sie zabawa. Dostawałem 3 maski i byłem zadowolony mimo wszystko.
Tak zaczynałem i tak gram nadal i muszę przyznać że nie rozumiem jak można grać jedną rozpiską np pół roku. Granie więcej niż np 3 turnieje (9 bitew) tym samym musi być koszmarnie nudne :roll:

Chciałbym kiedyś przyjść na turniej i zobaczyć: HE bez arcymaga tylko na czysty wpierdziel z dużymi oddziałami DP. VC bez ghuli i banshee ale z blodziami i szkieletami - esencją tą armii. Pojawią sie Ogry. Ograniczeń nie trzeba będzie wprowadzać bo nikt nie będzie chciał z nich korzystać, niech gra skill a nie podręcznik i przedmioty.

Troszkę to dla mnie irytujące jak czasem czytam w relacjach opowieści które można podsumować tak : "No nie bardzo pamiętam jak miał na imię/ksywke przeciwnik w 2 bitwie ale jemu też z IF-ki ściągnąłem mu jeden odział i połowę drugiego. Posprzątałem śmieci i 20:0 dla mnie" - mega słabe :roll:

Nadziwić sie nie moge jednemu - jeżeli wiecie że coś wam daje mega boosta albo niemal autozwycięstwo to po co to bierzecie - nie odbiera wam to zabawy z gry ?
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Górken
Falubaz

Post autor: Górken »

Dibo a Ty wybierasz się na turniej:>?
pytam raz jeszcze czy mogę sproksować warriorów chaosu jako maruderów pieszych, gdyż inaczej się nie dam rady wystawić w core'ach:)
Podpis usunięty - nieregulaminowy. Administracja

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Raczej tak - zobacze czy nie pojade z kobitą do Dębicy ale postaram sie być.
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
archeolog
Chuck Norris

myśle że wystawisz marauderów via warriorów - ostatnio odchodziły gorsze proxy z tego co widzialem, przynajmniej z mojej strony niema problemu :wink:

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

ja nie chcę Kosa nic mówić ale grałeś ze mną między innymi i byłeś naprawdę dobry jak tą rozpę co wystawiłeś....
Ludzie !!!! Turniej to turniej! Po to się idzie by zagrać jak najlepiej. Dla adrenaliny ,rywalizacji i nauki samej gry. Jak ktoś robi na turniej klimatyczne rozpiski to raczej szybko się zniechęci...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

ODPOWIEDZ