kilka pytań początkującego 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Re: kilka pytań początkującego 2
Chodziło mu o to, że w pierwszej turze nie można zrobić tego myku, bo faza magii jest po fazie ruchu. Mimo tego, odpowiedź jest mega myląca, bo samo "nie" bez wytłumaczenia nic nie daje.
"Unit", nie model. Chyba, ze zaraz bedziesz radosnie interpretowal, ze model jest unitem i wlasnie o to chodzilo autorowi
Nie rozumiem tego poruszenia moim postem. Pogrubilem specjalnie ta "piersza ture" i odpowiedzialem na pytanie, wczesniej padly odpowiedzi odnosnie samej birony. Ze ktos pogrubienia nie widzial to juz nie moja broszka, za cudza slepote nie odpowiadam.
Nie rozumiem tego poruszenia moim postem. Pogrubilem specjalnie ta "piersza ture" i odpowiedzialem na pytanie, wczesniej padly odpowiedzi odnosnie samej birony. Ze ktos pogrubienia nie widzial to juz nie moja broszka, za cudza slepote nie odpowiadam.
Ale za własną kulturę prowadzenia dyskusji już tak misiaczku i następne takie akcje będą moderowane. Żart był dobry ale ten dział ma ludziom pomagać a nie przeszkadzać, więc brakowało w twoim poście wyjaśnienia.
A unit zawiera w WFB zarówno single modele jak i oddziały rank and file.
A unit zawiera w WFB zarówno single modele jak i oddziały rank and file.
czyli zasada jest wirtualna i niepotrzebna dopóki nie zaczniemy grać na magiczny las na który nikt nie gra i do tego wylosujemy jeden z sześciu typów lasu? tylko wtedy WL (czy inna piechota z forest striderem) wykorzystuje tę zasadę? Pytam drugi raz bo mi się wierzyć nie chce.LuciusII pisze:W magicznym lesie typ Venom Thicked wszystkie jednostki które się po nim poruszają muszą zdawać DT.Havelock pisze:dobra nie jesteśmy z kumplem początkujący ale mamy jakieś zaćmienie. White Lionsi mają Forest Strider, czyli nie muszą robić Dangerous Terrain Test w lesie. Ale przecież inna piechota też nie musi?
kudłaty pisze:Gówno prawda.
kudłaty pisze:Ale za własną kulturę prowadzenia dyskusji już tak misiaczku
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę
Czasem na turniejach magiczne typy terenu są ustalane przez organizatora. Na domówce możesz się umówić że jakiś lasek będzie ww typu.Havelock pisze:czyli zasada jest wirtualna i niepotrzebna dopóki nie zaczniemy grać na magiczny las na który nikt nie gra i do tego wylosujemy jeden z sześciu typów lasu? tylko wtedy WL (czy inna piechota z forest striderem) wykorzystuje tę zasadę? Pytam drugi raz bo mi się wierzyć nie chce.LuciusII pisze:W magicznym lesie typ Venom Thicked wszystkie jednostki które się po nim poruszają muszą zdawać DT.Havelock pisze:dobra nie jesteśmy z kumplem początkujący ale mamy jakieś zaćmienie. White Lionsi mają Forest Strider, czyli nie muszą robić Dangerous Terrain Test w lesie. Ale przecież inna piechota też nie musi?
Poza tym laskiem można też rzucić 4 z Beasts na jednostkę i wtedy każdy typ terenu powoduje DT. Jeśli czar wejdzie albo Ty go nie rozproszysz mając Forest Strider nie testujesz DT w lasku, a jeśli z niego wyjdziesz to testujesz na terenie otwartym modelami które wyszły z lasku
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
- Infernal Puppet
- Masakrator
Nie.
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Ten zapis z tego co rozumiem:
* Szybki krok - rzucam 3K6 na ucieczkę (2 większe)
* Uciekam po ziemi - jeśli trafię na bagna, wodę, wrogie jednostki etc. to muszę przeprowadzić rzut na niebezpieczny teren (1 ginę)
Co się dzieje kiedy natrafię na skałę, budynek, własną jednostkę ?
Zatrzymuje się 1" za przeszkodą/jednostką ?
Proszę o korektę.
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Dżizas, te polskie nazwy
własną jednostkę - Zatrzymuje się 1" za
DokładnieLuc pisze:* Szybki krok - rzucam 3K6 na ucieczkę (2 większe)
* Uciekam po ziemi - jeśli trafię na bagna, wodę, wrogie jednostki etc. to muszę przeprowadzić rzut na niebezpieczny teren (1 ginę)
skałę, budynek - Zatrzymuje się 1" przedLuc pisze:Co się dzieje kiedy natrafię na skałę, budynek, własną jednostkę ?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
W obu przypadkach zatrzymujesz się cal przed - RB p. 56 Pursunit into an obstructionAndrzej pisze:skałę, budynek - Zatrzymuje się 1" przedLuc pisze:Co się dzieje kiedy natrafię na skałę, budynek, własną jednostkę ?
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Ok czyli.Andrzej pisze:(...) skałę, budynek - Zatrzymuje się 1" przed
Uciekam na 3K6 (np. z rzutu wychodzi mi 11" - 5,6,2 na kościach)
Do skały jest 6", czyli ucieknę TYLKO na 5" zakładając, że muszę się zatrzymać 1" od przeszkody ?
I teraz jeśli przeciwnik rzuci na pościg 9"..... Dogania mnie ? Czy nie ? (rzucił mniej, ale przez przeszkodę moja ucieczka wyniosła tylko 5" bo musiałem się zatrzymać = mój uciekający oddział zostaje zniszczony ?)
Correct ?
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Uciekający przebiega i testuje dangerous terrain, goniący zatrzymuje się zal przed.
Edit w poprzednim poście się walnąłem, jeśli uciekasz jest tak jak podał Ci Andrzej, jeśli gonisz tak jak ja.
Edit w poprzednim poście się walnąłem, jeśli uciekasz jest tak jak podał Ci Andrzej, jeśli gonisz tak jak ja.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2011, o 16:52 przez LuciusII, łącznie zmieniany 1 raz.
- White Lion
- Kretozord
mam pytanie do 7 edycyjnej punktacji za społowienie monsterów:
Czy jeśli potwór taki jak np Stegadon (5 woundów i 5 skinków) straci 5 skinków to liczy się jak społowiony czy tylko rany zadane jemu się liczą ?
- ew. analogicznie rany zadane pomiędzy sfinksa i jego obsługę, ew. pomiędzy pająka i golbiny czy hydrę i poganiaczy?
liczą się tylko rany zadane monsterowi czy wystarczy ogólnie połowa z sumy woundów potwora i jego "obsługi" ?
Czy jeśli potwór taki jak np Stegadon (5 woundów i 5 skinków) straci 5 skinków to liczy się jak społowiony czy tylko rany zadane jemu się liczą ?
- ew. analogicznie rany zadane pomiędzy sfinksa i jego obsługę, ew. pomiędzy pająka i golbiny czy hydrę i poganiaczy?
liczą się tylko rany zadane monsterowi czy wystarczy ogólnie połowa z sumy woundów potwora i jego "obsługi" ?