Początkujący generał

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
niegoslav
Plankton

Re: Początkujący generał

Post autor: niegoslav »

Salve!

Chciałbym zacząć grać Skavenami, jednakowóż mam parę pytań:

1. Co kupić na początek oprócz Island of Blood? Myślałem nad zakupem Batalionu Szczurzego, i czy dobrym pomysłem byłoby zakupienie kolejnego IoB (oczywiście tylko Skavenów);
2. Jeśli użyłbym wszystkiego co w IoB + Battalion to ile punktów bym wycisnął? Będę wdzięczny gdyby ktoś zrobił mi rozpiskę.
3. Interesuje mnie taktyka - zalanie przeciwnika tanimi punktowo jednostkami i przy tym osłabienie go, a w międzyczasie oflankowanie bądź otoczenie go jednostkami elitarnymi. Czy skaveni do tego się nadadzą?
4. Jak rozumiem, to Slave można robić z wszystkich jednostek które są w WFB? (Oczywiście po dodaniu do nich pierdółek typu łańcuchy/zardzewiałe zbroje)
5. Czy zasady w IoB są dokładnie wytłumaczone (WSZYSTKIE zasady), w sensie łopatologicznie?

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

P.S. Witam na forum, mam nadzieję, że to nie będzie moja ostatnia wizyta tutaj :)

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

niegoslav pisze:Salve!

Chciałbym zacząć grać Skavenami, jednakowóż mam parę pytań:

1. Co kupić na początek oprócz Island of Blood? Myślałem nad zakupem Batalionu Szczurzego, i czy dobrym pomysłem byłoby zakupienie kolejnego IoB (oczywiście tylko Skavenów);
2. Jeśli użyłbym wszystkiego co w IoB + Battalion to ile punktów bym wycisnął? Będę wdzięczny gdyby ktoś zrobił mi rozpiskę.
3. Interesuje mnie taktyka - zalanie przeciwnika tanimi punktowo jednostkami i przy tym osłabienie go, a w międzyczasie oflankowanie bądź otoczenie go jednostkami elitarnymi. Czy skaveni do tego się nadadzą?
4. Jak rozumiem, to Slave można robić z wszystkich jednostek które są w WFB? (Oczywiście po dodaniu do nich pierdółek typu łańcuchy/zardzewiałe zbroje)
5. Czy zasady w IoB są dokładnie wytłumaczone (WSZYSTKIE zasady), w sensie łopatologicznie?

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

P.S. Witam na forum, mam nadzieję, że to nie będzie moja ostatnia wizyta tutaj :)
Batalion zawsze się opłaca (sam kupuje trzeci), a rozpiskę może w wolnej chwili zrobię :D
Co do taktyki: to co napisałeś to jest upraszczając podstawowa taktyka skaveńska
Slave można teoretycznie robi ze wszystkiego, ale mimo wszystko zachował bym pewien dystans, ponieważ organizator turnieju może uzna to jako proks.
W podręczniku IoB są wszystkie zasady podstawowe, tak więc aby mieć zasady specyficzne dla skavenów musisz kupić ich księgę armii

duzypawel
Mudżahedin

Post autor: duzypawel »

Jaki sztandar opłaca się dać na regiment 40 Stormverminów?
Ustawić ich 10x4 czy może 5x8?
Opłaca się dawać do reg. Stormów inżyniera ze Scavenbrew żeby ich we frenzy wprowadzić?

Gibon

Post autor: Gibon »

Mam problem z Black Coach z VC. Gram sobie z bratem i jak owy coach sie podładuje to jest praktycznie niezniszczalny. Eteryk, nienawiść itd, itp. Pytanie co wystawić żeby go zniszczyć? Jedynie co znam to czar na test inicjatywy, ale to jest pewne ze bd dispelowany więc trzeba bedzie wymyśleć coś lepszego.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Działa spaczeniowe, powinny go roznieść na kawałki. Pomocni mogą też być globadierzy, a dopóki nie stanie się eteryczny, również proce gutterów z poisonami.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Gibon

Myth pisze:Działa spaczeniowe, powinny go roznieść na kawałki. Pomocni mogą też być globadierzy, a dopóki nie stanie się eteryczny, również proce gutterów z poisonami.

A mógłbyś mi te jednostki napisać po ang, bo gram szczurami od kilku dni i nie znam jeszcze "slangu" :P. Orientuje sie tylko tak jak widze nazwe po ang.

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Działa spaczeniowe - Warp Lightning Cannon
Globadierzy - Globadiers
Gutterzy - Gutter Runners

Gibon

M.T. pisze:Działa spaczeniowe - Warp Lightning Cannon
Globadierzy - Globadiers
Gutterzy - Gutter Runners

Dzieki wielkie :D.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Brass Orb też może być pomocny :wink:
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

duzypawel
Mudżahedin

A co z tym?

Opłaca się dawać do reg. Stormów inżyniera ze Scavenbrew żeby ich we frenzy wprowadzić?

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

duzypawel pisze:A co z tym?

Jeżeli chcesz traktować stormverminy jako główną siłę uderzeniową to idź do konta i przemyśl swoje zachowanie (oni się do tego nie nadają - biją się jak halabardnicy imperium)

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Aż tak źle? w mordę tego bym sie po elicie nie spodziewał (a pomyśleć że narzekałem na Great Swordów z Imperium że są najbadziewniejszą elitą :P)
Rozumiem przez to że stormy muszą czekać aż z wroga nic nie zostanie zanim elitarnie mu dokopią ?

duzypawel
Mudżahedin

Wątek nazywa się "początkujący generał" więc proszę o odpowiedź jak dla początkującego, którym jestem.
Zadałem 3 pytania a mam iść do kąta, ładnie to tak ? :wink:
To co wogóle nie wystawiać Stormverminów skoro to taka kicha?

niegoslav
Plankton

Krew mnie zalewa, jak widzę, że ludzie czytać ze zrozumieniem nie umieją. On nie napisał, że verminy są badziewne, tylko że nie są używane jako "trzon" armii... Ja też jestem początkujący.

duzypawel
Mudżahedin

Nie pytałem się czy nadają się na trzon armii tylko w jakim szyku je wystawić, czy je frenzować i jaki dać sztandar.
To tyle apropos zrozumienia pytań/odpowiedzi kolego.

niegoslav
Plankton

duzypawel pisze: To co wogóle nie wystawiać Stormverminów skoro to taka kicha?
:wink: Najwyraźniej nie powinieneś dawać im tego, ponieważ nie są używani jako trzon armii. Coś jeszcze nie jest jasne?

Awatar użytkownika
Pacek
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Pacek »

W teorii taka horda przy dobrym rzucie na skavenbrew(hate) i z pomocą death frenzy powinna roznieść wszystko. W teorii zaś wszystko jest możliwe :)
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Na jakiej podstawce jest latarka?
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

50x100mm chyba

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

nawet na pewno 50x100 :)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

ODPOWIEDZ