Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
Re: Skaveńskie Q&A
Nie mam nic do slajwów są fajne ale na graniu na nich taktyki Skavenów się nie kończą. Małe oddziały szczurów świetnie odginają oddziały przeciwnika (zwłaszcza z frenzy bo muszą zrobić overruna w próżnie)
przecież w tej edycji nie ma odginania szarż (tzn jest ale teoretycznie). Przecież teraz są reformy po wygraniu, reformy po zagonieniu, reformy po 'chujwieczym' (TM) A jak coś ma frenzy to i tak może zdać liderkę, żeby nie szarżować (nie może przy overrunie, ale do overruna trzeba zabić wszystko, co teraz rzadko się zdarza). Niestety 8ed jest edycją kloców... No i fakt, że szczury to armia hordowa, a nie partyzantka
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
zabije- ovverruna musi, ni zabije- gonic musi... więc to praktycznie tylko na frenzy działa ale działa:P
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
Nie do końca nie ma odginania bo jak ustawisz dobrze szczurki to albo przeciwnik stoi i nie szarżuje albo zaszarżuje, zabije i zrobi reforma zamiast w tym czasie wyżynać jakiś nasz drogi oddział i mamy dodatkową turę żeby pomyśleć co z takim oddziałem zrobić
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
dać mu więcej slavów do zabawy
Lazur pisze:Nie do końca nie ma odginania bo jak ustawisz dobrze szczurki to albo przeciwnik stoi i nie szarżuje albo zaszarżuje, zabije i zrobi reforma zamiast w tym czasie wyżynać jakiś nasz drogi oddział i mamy dodatkową turę żeby pomyśleć co z takim oddziałem zrobić
dokładnie
możesz się tak ustawić, by nijak nie mógł zrobić nawet redirecta, a jedynie zaszarżował na taka przeszkadzajkę
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..
owszem, przeszkadzajek w myszach używam od 10 lat.. tylko że o szarży na flanke możemy tylko pomarzyć a to powinno być kluczowe... a do tego właśnie przydają się slavi;]
skaveńskie mass destruction jest mocno średnie w półdystansie, praktycznie tylko odpowiednio użyty rocket przy farcie. mortary zabijają średnio 2 modele na strzał, warpfirera nigdy nie ma gdzie potrzebny a jak jest to nie dostrzeli albo wybuchnie, wlc jest już często zasłonięte w półdystansie czy poluje na monstera, ratling zabija średnio 2 modele, globy czy poisonslingi gutterów też nie są rewelacyjne do kasowania 30 osobowych unitów elit w hordzie. zostaje magia. ale. my się wysilamy żeby podziubać jeden klocek który nam wciąga nosem dowolny nasz a reszta armii wroga osłabia reszte unitów, rozwala przeszkadzajki, blokuje abomkę, maguje... więc nie jestem pewien czy opóźnianie nieunikniongo to najlepsza strategia. nie wspominając o 2-3 wrogich klockach do hth po 30 z których każdy rozwala nasz dowolny;]
skaveńskie mass destruction jest mocno średnie w półdystansie, praktycznie tylko odpowiednio użyty rocket przy farcie. mortary zabijają średnio 2 modele na strzał, warpfirera nigdy nie ma gdzie potrzebny a jak jest to nie dostrzeli albo wybuchnie, wlc jest już często zasłonięte w półdystansie czy poluje na monstera, ratling zabija średnio 2 modele, globy czy poisonslingi gutterów też nie są rewelacyjne do kasowania 30 osobowych unitów elit w hordzie. zostaje magia. ale. my się wysilamy żeby podziubać jeden klocek który nam wciąga nosem dowolny nasz a reszta armii wroga osłabia reszte unitów, rozwala przeszkadzajki, blokuje abomkę, maguje... więc nie jestem pewien czy opóźnianie nieunikniongo to najlepsza strategia. nie wspominając o 2-3 wrogich klockach do hth po 30 z których każdy rozwala nasz dowolny;]
Pomyślcie dobrze, to nieprawda, że nie ma odginania i odciągania przeciwnika. Głupie giant rats dają masę możliwości, od tego "albo stoisz, albo reform", co jest oczywiste, po ciekawsze manewry. Myślicie że jak niby zaszarżowałem monkami na bok nadciągających warriorów khorna?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
KHORNA więc miał frenzy, tak to też umiemy, problem bez frenzy...;]
A bez frenzy poluje się na oddziały poza parasolem LD generała przeciwnika Np. wbijam się w bok ghouli, giną szczurki, zostaje poganiacz, który ucieka, a ghoule zdają liderkę, żeby nie gonić. Pewnie, to rzut kośćmi, ale już nie takie rzeczy tak odciągałem gdzieś w krzaki
A poza tym da się często zrobić tak, że po prostu nie ma w co zrobić redirecta, czyli przeciwnik szarżuje na giant raty, flee i siedzi gdzieś na głupiej pozycji (o ile nie dorwał oczywiście uciekających, bo wtedy ma jeśli dobrze rozumiem reforma za free).
A poza tym da się często zrobić tak, że po prostu nie ma w co zrobić redirecta, czyli przeciwnik szarżuje na giant raty, flee i siedzi gdzieś na głupiej pozycji (o ile nie dorwał oczywiście uciekających, bo wtedy ma jeśli dobrze rozumiem reforma za free).
ghule akurat można na klatę.. z elitami nie pójdzie;]
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
i elita może LD nie zdać
mało która jest poza ld generała czy bsb, a ten drugi nawet ważniejszy:/ nie polegałem na takim farcie.. ale jeśli się wam sprawdza...
A jednak, sprawdź sobie w references w rulebooku. Podstawka myli czasem
Niestety nie, bo według opisu przerzuty dostają plague monks, a załoga ma inną nazwę. RAW i te sprawy To samo tyczy się pieca oczywiście.