Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Smh »

cahir pisze:No ale znowu dochodzimy do miejsca, które mówi, że albo się popychasz z kowadła albo strzelasz... Nie wiem po co pisać to po 10 razy, żeby zrozumieć. Dlatego właśnie przyjęło się, że z Kowadła popycha się na początku, żeby wiadome było, który oddział strzelać nie będzie... Jak dla mnie proste ja budowa cepa.
ale gdzie dopatrzyłeś się "albo", jeśli gdziekolwiek w RB jest napisane, że oddział w jednej turze może robić jedna z rzeczy (strzelanie, ruch) to ja chętnie zobaczę na której stronie

jednak w dobie popychaczek TK, gdzie najpierw łucznicy sobie strzelają, później podchodzą widać jest to możliwe w innych armiach, więc chciałbym zobaczyć, dlaczego u nas nie, ja rozumiem ten zapis, że jeśli strzelałem PRZED kowadłem to mogę się jeszcze ruszyć tym oddziałem (ale nie strzelać ponownie, bo tego kowadło nie udostępnia!)

edit: najlepsze jest to, że kilku graczy innych armii odpowiedziało na moje pytanie na korzyść Krasi ;P
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

Krasnoludzkie zasady niestety nie są zupełnie jasne :(
"Not that I have anything against senseless violence, manling, but why exactly are you strangling that old man?"
+++ Gotrek Gurnisson, Trollslayer +++
facebook.com/HammerhoodGames <--- takie tam o grach
Stare Dwarfy oraz O&G KUPIĘ

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

Smh pisze:
cahir pisze:Skoro pisze, że ALBO ruch ALBO strzelanie to nie ma nad czym dyskutować...
jest napisane: "nie możesz strzelać po tym ruchu", nie ma mowy o "ruszaniu się po strzale" nie ma w tej grze zakrzywień czasoprzestrzeni gdzie strzelanie przed ruchem oznacza strzelanie po ruchu

"Units that move in this way may not shoot in the shooting phase"

Raczej bym się przychylił do tłumaczenia: 'Oddziały, które ruszają się w ten sposób (popychaczka-przyp.) nie mogą strzelać w fazie strzelania'

z resztą jak już Rakso wcześniej próbował to wytłumaczyć ;)

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Nie ma przeciwwskazań by strzelić i popchnąć.
pozdrawiam
kudłaty

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Units that move in this way may not shoot in the shooting phase

Ten zakaz strzelania odnosi się co całej fazy strzelania, nie jest napisane czy popychasz przed czy po strzale, co oznacza, że jeśli popchnąłeś to nie strzelasz, a jeśli strzeliłeś to już nie możesz popchnąć.

Koniec kropka.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Robo pisze:Units that move in this way may not shoot in the shooting phase

Ten zakaz strzelania odnosi się co całej fazy strzelania, nie jest napisane czy popychasz przed czy po strzale, co oznacza, że jeśli popchnąłeś to nie strzelasz, a jeśli strzeliłeś to już nie możesz popchnąć.

Koniec kropka.
pogrubionej części NIE oznacza

jednostka, która się poruszyła w ten sposób nie może strzelać w fazie strzelania =/= jednostka, która strzelała nie może zostać poruszona w ten sposób

- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Widzisz, problem w tym, że źle to tłumaczysz. Ty widzisz ,,poruszyły" a ja widze ,,poruszają", ,,move'' a nie ,,moved''

W ten sposób otrzymujesz całkiem inne zdanie, prawda?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

wiecie, ja się nie będę upierał, dla mnie było by nawet lepiej żeby można było popychać oddziały, które już strzeliły. Jednak w moim mniemaniu tak nie można robić właśnie ze względu na zapis w języku angielskim.
Ale jeśli to przejdzie i LS się zgadza na takie granie to jestem jak najbardziej za.
Jednak osobiście jeszcze nie spotkałem takiej sytuacji na turnieju i żeby przeszła.
Obrazek

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Rakso_The_Slayer pisze:wiecie, ja się nie będę upierał, dla mnie było by nawet lepiej żeby można było popychać oddziały, które już strzeliły. Jednak w moim mniemaniu tak nie można robić właśnie ze względu na zapis w języku angielskim.
Ale jeśli to przejdzie i LS się zgadza na takie granie to jestem jak najbardziej za.
Jednak osobiście jeszcze nie spotkałem takiej sytuacji na turnieju i żeby przeszła.
jeśli jednak ta interpretacja przejdzie daje nam nowe, spore możliwości :)

- Ulegasz stereotypom.

Karczmarz
Plankton

Post autor: Karczmarz »

Hej, pierwszy post na forum, wiec witam!

Mam kilka pytań co do krasnoludów i z góry dzięki za pomoc:
1. Czy można korzystać z mocy kowadła jeśli Runelord jest w CC?
2. Jak konkretnie działają organki bo zupełnie nie rozumiem opisu z AB, zasięg niby 24 ale w opisie jest że rzuca się kostką i sprawdza zasięg, jakoś tego nie łapie niestety.
3. Czy rangerzy z Toporkami do rzucania, mogą rzucać po marszowaniu?
4. Ile można mieć maksymalnie bonusa do kostek dispell dice (2 runlord, 1 kowadlo, 1 rune of ballance + jeszcze dispell scrolle - jest na to jakiś limit?)

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Karczmarz pisze:Hej, pierwszy post na forum, wiec witam!

Mam kilka pytań co do krasnoludów i z góry dzięki za pomoc:
1. Czy można korzystać z mocy kowadła jeśli Runelord jest w CC?
2. Jak konkretnie działają organki bo zupełnie nie rozumiem opisu z AB, zasięg niby 24 ale w opisie jest że rzuca się kostką i sprawdza zasięg, jakoś tego nie łapie niestety.
3. Czy rangerzy z Toporkami do rzucania, mogą rzucać po marszowaniu?
4. Ile można mieć maksymalnie bonusa do kostek dispell dice (2 runlord, 1 kowadlo, 1 rune of ballance + jeszcze dispell scrolle - jest na to jakiś limit?)
1. Kowadło jest wtedy zablokowane i nie możesz go użyć.
2. Teraz mierzysz przed strzałem czy masz zasięg, zasięg to 24" a kość artyleryjska oznacza ilość auto hitów
3. Nie pamiętam chyba masz wtedy - 1 do trafienia
4. Limit to 12 kości z tym że jeśli grasz na euro to dispell scroll to 1 DD

Polecam dokładniej przeczytać AB I RB
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Joncek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Joncek »

Pytanko

Używam dużej runy gniewu i zniszczenia d3 jednostek pod wpływem runy
czy muszę wybrać wszystkie w jednym momencie czy po kolei sprawdzam skutki
innymi słowy czy mogę wybrać jeden oddział np. dwa razy?

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Jeden
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Smh pisze:
Rakso_The_Slayer pisze:wiecie, ja się nie będę upierał, dla mnie było by nawet lepiej żeby można było popychać oddziały, które już strzeliły. Jednak w moim mniemaniu tak nie można robić właśnie ze względu na zapis w języku angielskim.
jeśli jednak ta interpretacja przejdzie daje nam nowe, spore możliwości :)
Cały czas tak gram, i nie daje to niemal żadnych możliwości, bo salwa z kusz delikatnie mówiąc dupy nie urywa, a strzelbami strach szarżować. Warunek dotyczy oddziałów które się ruszyły, zakaz rzucania jest na zebranych.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

kudłaty pisze: Cały czas tak gram, i nie daje to niemal żadnych możliwości, bo salwa z kusz delikatnie mówiąc dupy nie urywa, a strzelbami strach szarżować.
myślałem o opcji strzały 20kusz z 2 rzędów i z kowadła reform by wytrzymać na steedfaście szarżę czegoś co "nadciąga"... w 2 szeregach ciężko przetrwać a często tak maszyny traciłem z overruna później

thx za głos w temacie

- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

do kwestii kowadła dodam, że sam jestem za interpretacją Smh ;) bo zawsze lepiej móc niż nie móc :mrgreen: jednak co do tłumaczenia imo nie powinno być wątpliwości.. jak LS pozwoli to będziemy to wykorzystywać :)

Awatar użytkownika
Gąszczu
Mudżahedin

Post autor: Gąszczu »

Witam Krasnali. Przysnąłem sobie na jakis rok albo dwa, chce wracac do gry w tu nowa edycja. Mogłby ktos ogołem napisac jak zmieniły sie dla nas zasady (nie mam jeszczce rulebooka z 8ed.) czy gracie juz na tej 8ed. czy nadal na 7 bo przeciez nie mamy jeszcze nowego army booka. Jak i czym teraz grac ?? Bedą nowe modele??

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Bedą nowe modele??
Kiedyś tak :wink: .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... &start=780

Zapraszam tutaj, scrollowanie forum chyba nie boli :wink:
Tak, gramy na 8. edycję, FAQ uzupełniający Army Book jest do ściągnięcia ze strony GW.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Shin Ryu
Mudżahedin

Post autor: Shin Ryu »

Można strzelać z Flame Cannona i Gyrocoptera do walki wręcz ? :wink:
GOLD and GLORY - DOGS of WAR
Galeryjka Figurek
Shin Ryu Minis Blog

ODPOWIEDZ