Nowa Edycja

Tomb Kings

Moderator: Shino

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Nowa Edycja

Post autor: Naviedzony »

A to, że Tomb King nie ma opcji wzięcia Heavy Armour'a to znaczy, że magicznych heavy armourów też nie może wziąć?

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Pytanie Karliego jest jak najbardziej na miejscu gdyż o ile sie nie myle to dla przykładu bsb z Bretki chyba tez nie moze miec magicznej tarczy (nie jestem pewien, ale chyba tak jest), co nie zmienia faktu ze i tak necro jest beznadziejny :)

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

magowie WoCHu latają z magicznymi tarczami w rozpiskach, mimo że nie mogą używać zwykłej
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

ale maja allow magic armour w booku
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

No chwila! Jeśli może wydać 50 pkt na magiczne przedmioty (jakiekolwiek) i nie jest magiem to oznacza, że może używać magic armours i nie może używać arcane items. Jest tu jakiś problem? Nie widzę zasady, która zabraniałaby mu wzięcia magicznej tarczy.

Bastor
Chuck Norris

Post autor: Bastor »

Naviedzony - nie dziw się...
Koledzy odnoszą się do starej, kretyńskiej "nadinterpretacji" z edycji 5-6 w których były jakieś DZIWACZNE "uściślenia", że skoro czegoś "ordinary" nie mógł ktoś używać (np. dwuraka) to nie mógł również używać magicznego przedmiotu o tym samym "typie" (czyli np. magicznego dwuraka).

Panowie - nie ma czegoś takiego.
Jeśli ma dostęp do danego TYPU magicznych przedmiotów (np. magic armory albo arcane'y) - to ma do wszystkich w tym typie.
I tyle. Nie ma dodatkowych warunków.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Inaczej wszystkie ciezkie zbroje ze starego AB są były dla TK bezużyteczne.

Kretynizm :wink:

Bastor
Chuck Norris

Dokładnie tak Fluffy :)
Wiesz na ilu turniejach próbowano mi wmówić, że mój skaveński hero nie może mieć jakiegoś przedmiotu?
(największym hitem - jeśli ktoś ma lepszy to czekam na głosy - było to, że Storm Daemon NIE MÓGŁ BYĆ BRANY przez skaveńskich Inżynierów - ponieważ to jest HALABARDA a inżynierowie NIE MAJĄ możliwości używania zwykłych halabard :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )

I takim prostym ruchem pozbywano się jednego z fajniejszych przedmiotów z rozpisek (bo zgodnie z w/w argumentacją - w armiach nieklimatycznych (armia skryre) był NIE DO WZIĘCIA!)

Jeśli ktoś się nie zorientował - to był WAŁOWANY do nieprzytomności! :evil:

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

NIE wiedzialem, ze HALABARDA jest ZBROJA

Nie wiedzialem takze, ze niektorym sie caps psuje. Albo po prostu taki tekst latwiej rozczytuja.

I jest zapis w rb jesli dobrze pamietam o tym, ze jak nie ma sie dostepu do tarcz to nie mozna brac mag tacz a jak sie nie ma dstepu do zbroi to nie mozna brac mag zbroi. To czy cos jest light czy heavy nie ma znaczenia.

To, ze walujecie robiac inaczej to inna sprawa

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Shino, o czym Ty pieprzysz?

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

I jest zapis w rb jesli dobrze pamietam o tym, ze jak nie ma sie dostepu do tarcz to nie mozna brac mag tacz a jak sie nie ma dstepu do zbroi to nie mozna brac mag zbroi. To czy cos jest light czy heavy nie ma znaczenia.
Źle pamiętasz.

W Rulebooku, na stronie 500 (wersja duża) w akapicie zatytułowanym "Magic interference" pierwsze zdanie głosi: "Wizards cannot choose magic armour uless they have an option for 'normal' armour."
Jak widzisz ograniczenie odnosi się jedynie do herosów będących Wizardami. Skoro Necrotect Wizardem nie jest, to powyższe ograniczenie w sposób jasny i klarowny oraz nie ulegający najmniejszej wątpliwości go nie dotyczy.
To, ze walujecie robiac inaczej to inna sprawa
Z całym szacunkiem, ale zajrzyj do podręcznika zanim powiesz, że ktoś wałuje.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Naviedzony pisze: Z całym szacunkiem, ale zajrzyj do podręcznika zanim powiesz, że ktoś wałuje.
Exept where otherwise stated magical suits of armour and shields follow the same rules that mundane ones

czyli skoro nie moze kupic to nie moze kupic

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Chyba sobie żarty ze mnie stroisz. Czy ten cytat wyjaśnia cokolwiek odnośnie tego czy można takowy przedmiot brać, czy nie? Oznacza on tyle, że oprócz swoich właściwości magicznych magiczne zbroje i tarcze posiadają wszystkie zasady zwykłych, niemagicznych przedmiotów z tej kategorii. Skaczemy do strony 43 rulebooka ("Armour Saves") i widnieją tam zasady dotyczące niemagicznych zbroi i tarcz. To o te zasady chodzi autorowi cytatu i nie ma tam ani słowa o tym kto może, a kto nie może brać takowych przedmiotów.

Bastor
Chuck Norris

Shino - nic do Ciebie nie mam ale:
- piszę czasem DUŻYMI literami aby zaakcentować pewne konkretne fragmenty
- nie posądzaj mnie o wałowanie - bo nie znasz mnie i nie przypominam sobie abyśmy kiedykolwiek grali (choć - może się mylę?) więc zakładam, że ot tak... po prostu sobie "chlapnąłeś".
A wałowaniem się brzydzę.
Nieskromnie przyznam, że niewiele bitew w życiu przegrałem (a gram +/- 20 lat - również turniejowo) i do poradzenia sobie z przeciwnikiem nie muszę uciekać się do wałowania...
- Zasady Battla znam co najmniej bardzo dobrze - i to zaczynając od 3 edycji (zaczynałem wtedy grać w Battla). I nie przypominam sobie aby KIEDYKOLWIEK były jasno zapisane zasady dotyczące powiązania zwykłych broni i ich odpowiedników magicznych.
Naviedzony już mnie ubiegł (+ dla Ciebie Naviedzony :wink: ) i przytoczył Ci dokładnie jedyne znane mi ograniczenie dotyczące zbroi.
Ale dotyczy ono tylko magów.
Jeśli znasz inny zapis - bardzo proszę o przytoczenie. Pomimo doświadczenia - nie jestem oczywiście nieomylny...

I na koniec - halabarda nie jest zbroją. To jasne.
Ale myślałem, że czytelnie opisałem przykład który podałem - więc chyba nieuważnie przeczytałeś mojego posta.

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

no ciekawe czy ciągle będzie szedł w zaparte :)
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Bastor pisze:...
Ja do ciebie takze nic nie mam. Chodzilo mi o sama wypowiedz, ktora mimo, ze nie byla dokonca dokladna dosc jasno oskarzala, ze ktos byl walowany.

Mi juz kilka razy mowiono, ze taka zasada pozostala (jakby ktos nie zauwazyl mam pewna przerwe w graniu) i nie widzialem potrzeby zeby nie wierzyc komus na slowo jesli nie myli sie zwykle w zasadach.
- Zasady Battla znam co najmniej bardzo dobrze - i to zaczynając od 3 edycji (zaczynałem wtedy grać w Battla). I nie przypominam sobie aby KIEDYKOLWIEK były jasno zapisane zasady dotyczące powiązania zwykłych broni i ich odpowiedników magicznych.
kroniki 2004. Jasniej jak w tamtym faqu sie chyba nie dalo.

Niemniej chyba rzeczywiscie macie racje z tymi zbrojami i tarczami. Coz. Problemem sa z kolei takie teksty:
magowie WoCHu latają z magicznymi tarczami w rozpiskach, mimo że nie mogą używać zwykłej
Gdyz jesli to mialby byc argument to w 7ed takze mogli chodzic z m. tarczami, gdyz na to pozwalal ich army book.

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

źle mnie zrozumiałeś Shino
Havelock pisze:magowie WoCHu latają z magicznymi tarczami w rozpiskach, mimo że nie mogą używać zwykłej
przez "w rozpiskach" miałem na myśli powszechną praktykę. Skoro w wielu rozpiskach (i to nie tylko teoretycznych ale i uskutecznianych na turniejach) pojawia się taki zestaw, znaczy to że jest dopuszczalny, inaczej już dawno ktoś by zwrócił na to uwagę, czy to jakiś sędzia na turnieju, czy wiecznie czujny Grolshek :)

Bastor
Chuck Norris

Shino pisze: Ja do ciebie takze nic nie mam. Chodzilo mi o sama wypowiedz, ktora mimo, ze nie byla dokonca dokladna dosc jasno oskarzala, ze ktos byl walowany.
Shino - niestety tak to wyglądało.
Spora część graczy również - podobnie jak Ty - wierzyła komuś bo przecież "świetnie zna zasady".
A że niestety nie wszyscy uczestnicy turniejów są w 100% uczciwi - cóż... taka nasza rzeczywistość.
I żeby było jasne - znam kilka przypadków kiedy ktoś taki "wałek" sprzedawał nieświadomie - po prostu tak mu powiedziano i tak grał.

Dlatego nie oskarżam nikogo "konkretnie" a jedynie wspominam, że wielokrotnie się z czymś takim spotkałem. Tyle.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Ja też nic nie ma do Ciebie Shino, po prostu musiałem w jakiś sensowny sposób udowodnić Ci, że nie ma zapisu, który zabraniałby takiej praktyki. No i tekst z wałowaniem był z Twojej strony trochę nie fair. Mnie uczą na studiach interpretacji przepisów, a Rulebook nie różni się w tej materii od pierwszego lepszego kodeksu i funkcjonują tu takie same reguły kolizyjne i dyrektywy interpretacyjne co w przypadku każdego innego tekstu zawierającego jakieś przepisy. W każdym razie ciesze się, że osiągnęliśmy porozumienie. :)

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Jak ja lubie gdy najpierw wszyscy sie obrazają, a pozniej nagle przepraszają - sweeeeeeet.

Panowie - wielu z nas woli sie uczyc w czasie turniejów, anizeli wziasc RB i od dechy do dechy go ogarnac, wiec nie dziwce sie ze powstaja takie czy inne banialuki.

Pozdro.

ODPOWIEDZ