Turniej WFB 2000 pkt. Sklep Imperium Kraków - 11.06.2011

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Re: Turniej WFB 2000 pkt. Sklep Imperium Kraków - 11.06.2011

Post autor: Dibo »

Co do bohaterów specjalnych ich nie dopuszczanie jest tak oczywiste że nikt nawet nie zawraca sobie głowy pisaniem o tym bo po co? nawet w sklepie na B już ich nie dopuszczają od dłuższego czasu.
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

MimiK
Plankton

Post autor: MimiK »

Dopiszcie mnie na 90% VC/ 10% to jak bym złamał noge albo rozwalił sie samochodem starając sie dojechać .

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

te 10% to sporo ;)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

No ja bym się bał wsiadać do samochodu czy ruszać w jakąś podróż przy takim kozackim życiu na krawędzi. 10% na wypadek ostro ostro.

Awatar użytkownika
michal
Chuck Norris

Post autor: michal »

No i znowu nie uda mi się do was przyjechać na turniej, tym razem koncert Ironów w Warszawie.
Ale co do zaproponowanych ograniczeń to jak dla mnie bardzo wporządku, myślę że na kolejnych turniejach =< 2000 można to powtarzać.

Dorgar
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Dorgar »

Przepraszam wszystkich za pomyłkę odnośnie wstawienia tabelki modyfikatorów strzeleckich, na turnieju będzie obowiązywał Virtual Line of Sight (VLOS), oraz bohaterowie specjalnie nie są dopuszczeni. Co do wystawiania ich w przyszłości jesteśmy otwarci na wszelakie propozycję i cieszę się Romendakilu iż poruszyłeś tą kwestie. Oczywiście fajnie jak by więcej osób wypowiedziało się na ten temat, ale my jak najbardziej chcielibyśmy zobaczyć w glorii chwały największych bohaterów Stare Świata.

Co do nałożenie maksimum punktów w postaci 350 pts. to była prowadzona na ten temat długa dyskusja, spora większość graczy była za takim limitem wraz z modelowym. Z mojego punktu widzenia 30 Night Goblins/ Clanrats/Slaves/Swordmasters nie są w stanie choćby nie wiem co robiły pokonać np Chosens 16 z Full Command (tyle się mieści w limicie. Mówię tu o czystej walce bez fanatics, chociaż nawet z nimi to nie wiem czy na pewno by załatwiło sprawę, zresztą fanatics zawsze są wyciągani przez znacznie tańsze oddziały do tego służące. Oczywiście jeśli powstaną poprzez takie nałożenie zasad problemy zawsze będziemy mogli to zmienić jesteśmy otwarci na nowe sugestie.

Wracając jeszcze do sprawy zgłoszenia do ligi, jak najbardziej to widzimy. Próbowałem ten turniej jeszcze zgłosić ale okazało się chyba jak rozumiem że za późno, następny zostanie na pewno już dodany do ligi i będziemy mogli się starać w znacznie większym rankingu:).

Z przyjemnością informuję iż dopisałem wszystkie osoby zgłaszające chęć do uczestnictwa w turnieju, czekam jeszcze na informacje od Ciebie Archeologu:).

Piotrze względem formatu Euro i małych punktów, chciałbym rozjaśnić tą sprawę Tobie oraz innym graczom. Nie chciałbym tego udowadniać bo myślę że raczej z waszej strony nie podejrzewacie nas o jakieś dziwne zagrywki więc tylko ogólnie wspomnę jak się sprawa z powyższymi kwestiami ma. Mała ilość punktów faktycznie według nas zmieniła ilość osób przychodzących na turnieje. Przez pewien okres czasu od września 2010 bodajże do końca stycznia 2011 na turniej przychodziło raptem 5 góra 6 osób, wywoływało to u nich frustracje, chcieliśmy to zmienić i wspólnymi siłami zmieniliśmy. Bez problemu można to zauważyć patrząc na listę zgłoszeń odnośnie tych turniejów, zobaczyliśmy zadumaliśmy się nad tym i podjęliśmy decyzje. Co do formatu Euro to sprawa wygląda tak iż patrząc wstecz cały czas prowadziliście ożywioną dyskusje, szczególnie przed turniejami, za co jesteśmy Wam dozgonnie wdzięczni:). Przewijały się tam różne pomysły wraz z Euro, po ostatnim turnieju stało się jasne iż do przetestowania mamy pomysł DaBossy oraz format Euro. Zdecydowałem się jednak na pomył DaBossy ale to nie oznacza że formatu Euro u nas nigdy nie będzie i nie zagości na naszych stołach.
Jeżeli tylko inni gracz są za a jak widziałem ostatnio to tak, to w kolejnym miesiącu będzie format Euro wówczas wszyscy zobaczą i porównają sprawę. Większe punkty też się u nas pojawią co pewien czas, no chyba że wolelibyście aby raz na dwa miesiące był turniej na 800 pts i raz na dwa miesiące na 2400 lub więcej. Ja myślę że to nie do końca fajna opcja, a widzę że dużo osób przybywa i coraz więcej jest zaciekawionych więc to dobra droga. Lecz jeżeli wolelibyście aby Wasz sklep był inny i macie na to inne zapatrywanie, zapraszam do gorącej dyskusji z której wyciągniemy wnioski:).

Zapraszam na sobotni turniej, miecze w dłoń, siec i tłuc, nadejdzie era wojny!!
Obrazek

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Ehem, ehem! ;)

Pisząc parę postów temu:
Jeśli nikt nie będzie miał czegoś przeciwko niewielkim proxom, to się zjawię - bo niestety, dla mnie, 2000 punktów, to nieco za wiele ;)

Piotr Stachurski 'Legion' - Bretonnia
Miałem na myśli, że się zgłaszam :D bo jakoś widzę, że nie wylądowałem na liście ;)
Chyba, że sproksowanie 8 rycerzy bretońskich ich imperialnymi kuzynami będzie przeszkodą...
Vae victis!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

To ja stary maluje po nocach figurki żeby wstyd nie było a ludzie proksy będą wystawiać ???

PROPONUJE WPROWADZIĆ DO TURNIEJU OCENĘ HOBBYSTYCZNĄ. Bo jak widzę czasem na stołach złomowisko które ktoś nazywa armią to mnie lekko szlak trafia :D . Powinno się punktować graczy którzy starają się ,żeby to jakoś wyglądało a karać leniwych. Ja rozumiem ,że nie od razu Kraków zbudowano ale widzę ,że niektórym ewidentnie się nie chce.

Co do ilości ludzi na turnieju - jak będziecie zgłaszać turniej do ligi i dacie większe nagrody to na bank będziecie mieć full bez względu na format. Dla porównania Magic Traders dokłada do nagród drugie tyle co wpisowe a u Was kupa...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

To ja stary maluje po nocach figurki żeby wstyd nie było a ludzie proksy będą wystawiać ???
Przypominam PiotrzeB, że niedawno o mojej armii Imperium napisałeś:
"Jeden kolega miał tak piękną armię imperium ,że długo ją będę pamiętał ."
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=721782#p721782 :P

Zapewniam, że moja Bretonnia prezentuje się niewiele gorzej, niestety brakuje kilku konnych. Zastąpienie ich paroma rycerzami imperialnymi (pomalowanymi od stóp do głów, na przyzwoitym poziomie), chyba nie będzie wielką zbrodnią, ale jak nie, to nie...
Vae victis!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

A ja nie mówię o Tobie bo Ty się starasz :)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Więc jeśli chodzi o pozostałe postulaty z Twojego posta, np. OCENĘ HOBBYSTYCZNĄ, jestem za :D
Vae victis!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Na każdym dobrym turnieju to jest. Dopinguje ludzi do malowania i przykładania się albowiem warhammer dla mnie i mam nadzieję nie tylko dla mnie to nie jest samo przesuwanie ludzików na planszy. To jest coś więcej, hobby , spędzanie wolnego czasu , myślenie o tym ,czytanie i spędzanie czasu z podobnymi zapaleńcami.
Ja nie mówię ,że każda figurka ma być malowana na poziomie Master. Wystarczy TT a to oznacza ,że z odległości metra prezentuje się przyzwoicie.
Kiedyś na turnieju w Imperium widziałem dziewczynę grającą Bretonią. U niej każdy rycerz miał swoje ime wymalowane na podstawce. Naprawdę miło było popatrzeć.
Nie może tak być ,że przychodzi ktoś ,wyrzuca (dosłownie) figurki na stół nie pomalowane a nawet nie sklejone i ma takie same szanse na wygranie turnieju jak ktoś kto spędził nad swoją armią setki godzin... Weźcie się za to!! :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Post autor: Romendakil »

Legion pisze: Zapewniam, że moja Bretonnia prezentuje się niewiele gorzej, niestety brakuje kilku konnych. Zastąpienie ich paroma rycerzami imperialnymi (pomalowanymi od stóp do głów, na przyzwoitym poziomie), chyba nie będzie wielką zbrodnią, ale jak nie, to nie...
W porównaniu do rzeczy które przechodzą na Krakowskich turniejach to zastępując pomalowanego rycerza pomalowanym rycerzem nie powinieneś się nawet pytać, a tym bardziej obawiać. Zresztą ja osobiście takiej zamiany nie nazwałbym proksem.

Jeśli chodzi o ocenę hobbystyczną to jak najbardziej popieram jej wprowadzenie pod warunkiem, że ocena ta będzie promowała poprawę jakości armii, a nie będzie prowadziła do pokazywania dzieł profesjonalnych malarzy i wykłócania się o najmniejsze punkty aby kogoś w rankingu przeskoczyć.
Aby lepiej zobrazować moje stanowisko przykładowa ocena modelarska:
Ilość pomalowanych modeli 0-5 pkt
0 - mniej niż 40% pomalowanych modeli
1 - mniej niż 50% pomalowanych modeli
2 - mniej niż 60% pomalowanych modeli
3 - mniej niż 80% pomalowanych modeli
4 - mniej niż 100% pomalowanych modeli
5 - 100% pomalowanych modeli

Jakość malowania 0-3 pkt
Modelowane podstawki i movement tray'e 0-2

Łącznie 0-10pkt.
Przy takim układzie słaby malarz mający pomalowaną całą armię jest w stanie osiągnąć 5-7pkt. Oczywiście punktacja nie odzwierciedla różnic między modelami pomalowanymi "bardzo dobrze" a "szczęka opada", ale jest to celowe, w końcu to ocena hobbystyczna a nie konkurs malarski.
Ostatnio zmieniony 8 cze 2011, o 20:19 przez Romendakil, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

bardzo dobra tabelka... nie chodzi o to aby każdy gracz miał super zajefajnie pomalowaną armię. Maluj jak umiesz a nauczysz się ale maluj i nie wystawiaj kawałka złomu do gry jak super smoka bo psujesz zabawę sobie i innym. Ocena punktowa zaproponowana przez kolegę powyżej jest bardzo dobra.
Obrazek

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

Brakuje mi tylko pkt za konwersje :D
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Post autor: Romendakil »

Brak punktów za konwersję również jest celowy. Dla kolekcjonerów model ma wartość sam w sobie i nie widzę powodu by nagradzać za konwersję czy właściwie karać za ich brak. Jak ktoś chce to i tak zrobi sobie konwersje czy będą za to punkty czy nie.

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

o nie nie nie nie ... Lokal to nie master, jeszcze nie spotkałem sie z lokalem z oceną malowania. W przytoczonych MT nie ma oceny malowania. Po to są turnieje mają różne "klasy".

Piotrze widzę pewną niekonsekwencje :wink: pisałeś kiedyś że na turniej przychodzi sie wygrywać (stąd mocne rozpiski) a nie bawić sie :wink: hehe :D Ale cieszy mnie twoja postawa bo z twoich wcześniejszych wypowiedzi wnioskowałem że masz presje tylko na wyniki bez względu na przyjemność z gry, fajnie że sie myliłem :)
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

o przepraszam zawsze mówiłem ,że batlle to nie tylko bitwy ale i też coś poza tym. Na turniej przychodzę wygrać ale chcę grać z armią w której mam szansę coś rozpoznać po wyglądzie a nie jest to takie niekiedy proste....
Obrazek

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

na lokalach bardziej razi brak przygotowania graczy do gry niż niepomalowane armie.

10pts za malowanie WoW!

jak już macie zamiar to rozgraniczac to dajcie 2 punkty za posiadanie kostek miarek podręcznika a za maowanie mozecie sobie dac conajwyzej 3. Co i tak uważam za zbędne.

I najwazniejsze 30 modeli na 20"+ TO ROZBÓJ i kogos popie...ło ustawiajac taki limit na 2000k. Spoko na 1500-1700 looz. Podobnie ma się sprawa z limitem 350 pts. BaDossa wzorował się na Euro więc procentowo ustawiajcie dane limity pod dany format turnieju, przyjmując bazowo to nieszczęsne 2400. W ten sposób ograniczanie np takim WE wystawienie 3 oddziałów nawet po 10 chłopa łuczników, zważywszy na to że każdy mag i bohater ma łuk z bazy ~~. GOOD ONE. Nie szukajcie patologii gdzie ich nie ma .

P.S.prawdopodobnie Kosa jeszcze wpadnie.

P.S.2. Macie moze sety do WH Invasion na stanie, jesli tak to jakie, bo nie wiem czy mam brac wiecej kasy czy nie.

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Jak dawałem propozycje to też chodziło mi o 1500-1700 pkt więc 2k mnie zdziwiło. Ale to nie zmienia faktu że każdy będzie musiał zmieniać swoje build-y więc luz.

Ja mam core seta i skaven threat po ang i zastanawiam się nad zbyciem się tego i kupieniem polskiego seta? Jest jeszcze?

ODPOWIEDZ