8 edycja- pytania 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania 2
Wielkie dzieki
1. nie (patrz opis przedmiotu w podręczniku)PiotrB pisze:Szybkie pytania :
1. Czy jak włożę Amulet of Light do regimentu łuczników czy ich strzały będą magiczne.
2. Czy magiczne łuki strzelają magicznymi pociskami?
2. tak (z ewentualnym zastrzeżeniem, że WE mogą mieć coś z tym nakręcone, ale to można sprawdzić w ich FAQ)
Ciekawa jest sprawa z AoL i rydwanem, kiedy to impacty rydwanu też są magiczne. Taka ciekawostka Bo na stompa to już nie działa.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
- White Lion
- Kretozord
1. Co definiujemy jako "Unit" w 8 edycji ? Każdą samodzielną jednostkę na stole? np. pojedynczy bohater to też unit?
2. Jeśli np. horda piechoty na tylko 1 model w ostatnim ranku i zostanie zaszarżowana od tyłu przez inną hordę to jak wygląda walka?
Tylko jeden model z zaszarżowanej piechoty bije a szarżujący wypłaca tylko te ataki od powiedzmy 3 modeli stykających się z tym jednym modelem ?
3. Jeśli horda ma w ostatnim ranku 2 modele i jest zaszarżowana na obie flanki na raz to te modele dostawiają się tylko w jedną stronę czy też rozdzielają i walczą po obu ?
2. Jeśli np. horda piechoty na tylko 1 model w ostatnim ranku i zostanie zaszarżowana od tyłu przez inną hordę to jak wygląda walka?
Tylko jeden model z zaszarżowanej piechoty bije a szarżujący wypłaca tylko te ataki od powiedzmy 3 modeli stykających się z tym jednym modelem ?
3. Jeśli horda ma w ostatnim ranku 2 modele i jest zaszarżowana na obie flanki na raz to te modele dostawiają się tylko w jedną stronę czy też rozdzielają i walczą po obu ?
1. Każdą samodzielną jednostkę. Pojedyńczego bohatera też.
2. Walczy się tak, jakby ostatni szereg był uzupełniany modelami z przedostatniego.
3. HGW, szczerze mówiąc, ale wydaje mi się, że przesuwa się co prawda w jedną stronę (formacja musi być legalna) ale bije się w dwie, na zasadzie analogii do ataku z tyłu na niekompletny szereg, nie?
Maciek
2. Walczy się tak, jakby ostatni szereg był uzupełniany modelami z przedostatniego.
3. HGW, szczerze mówiąc, ale wydaje mi się, że przesuwa się co prawda w jedną stronę (formacja musi być legalna) ale bije się w dwie, na zasadzie analogii do ataku z tyłu na niekompletny szereg, nie?
Maciek
- White Lion
- Kretozord
czy mogę prosić o jeszcze jakieś inne potwierdzenie ?mlepkows pisze:1. Każdą samodzielną jednostkę. Pojedyńczego bohatera też.
Maciek
1. wszystkoWhite Lion pisze:1. Co definiujemy jako "Unit" w 8 edycji ? Każdą samodzielną jednostkę na stole? np. pojedynczy bohater to też unit?
2. modele się "cofają" w miejsca, w których mogliby walczyć
3. tylko do jednej się dostawiają
To co powiedział mlepkows zgodne z RB. Proszę:
1. RB p. 5 Forming Units Pogrubiony druk.
2 i 3 wszystkie modele walczą mimo luki tak jak by fizycznie były w BtB. RB p. 49 Incomplete Ranks masz tam opisane oba przedstawione przez Ciebie przypadki.
Edit @Lidder a co z tym (RB p. 49 Incomplete Ranks zdanie 2 i 3 po pogrubionym tekście):
1. RB p. 5 Forming Units Pogrubiony druk.
2 i 3 wszystkie modele walczą mimo luki tak jak by fizycznie były w BtB. RB p. 49 Incomplete Ranks masz tam opisane oba przedstawione przez Ciebie przypadki.
Edit @Lidder a co z tym (RB p. 49 Incomplete Ranks zdanie 2 i 3 po pogrubionym tekście):
If the unit is fighting to its rear (or fighting to both flanks) some enemy models might not end up in base contact because of the of the model in the incomplete rear rank. It this specyfic situation, the model can fight across the gap, even if it not physicall in base-to-base contact.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2011, o 10:03 przez LuciusII, łącznie zmieniany 1 raz.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
tak, ale gdzieś muszą stać. nie rozdzielasz ich po prostu.
Ale dalej mogą walczyć na 2 strony (chyba że jedna z oskrzydlających jednostek ma większą I od drugiej i tak wytnie zaszarżowaną jednostkę że nie będzie miała niekompletnego szeregu i problem się skończy). IMO mogą nawet stać na środku nie trzeba ich nawet nigdzie przestawiać by walczyły na 2 fronty.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2011, o 10:29 przez LuciusII, łącznie zmieniany 1 raz.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
tak, walczą w obie, ale muszą się gdzieś dostawić.
Waldi pisze:Najlepiej manualnie: podnosimy delikatnie figurkę czempiona i zamieniamy ją z inną stojącą w kontakcie z przeciwnikiem.Andrzej pisze:W jaki sposób można dostawić czempiona do walki?
Robimy to na początku fazy walki (zasada "make way").
a w jakiej grze można championem make way zrobić?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Po rundzie walki, jeśli nikt nikogo nie pogonił/ wyciął, robisz reformAndrzej pisze:W jaki sposób można dostawić czempiona do walki?
Bez sensu
Ale challange mogę i tak rzucić, nawet jeśli nie jestem w walce? Jest to dość niejasno opisane w RB
Ale challange mogę i tak rzucić, nawet jeśli nie jestem w walce? Jest to dość niejasno opisane w RB
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Zawsze musisz być w walce by móc wyzywać /być wyzywany do pojedynku.
W walce podczas przystępowania do pojedynku, jeśli nie jesteś postaciami w BtB i nie da się ich tak przestawić do pojedynku by były ze sobą w BtB to walczą tak jak by były ze sobą w BtB. RB p. 102 Fighting a challenge.
W walce podczas przystępowania do pojedynku, jeśli nie jesteś postaciami w BtB i nie da się ich tak przestawić do pojedynku by były ze sobą w BtB to walczą tak jak by były ze sobą w BtB. RB p. 102 Fighting a challenge.