Tabelki rzucania czarow

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
swierszcz48
Powergamer Rozpiskowy

Tabelki rzucania czarow

Post autor: swierszcz48 »

witam wszystkich HElfickich generalow ;]

slowem wstepu: jestem poczatkujacym programistom, i zeby sobie potrenowac programowanie do zawodow, zajolem sie czyms pozytecznym, mianowicie napisalem 2 programy, ktore wygenerowaly mi 2 tabelki,

nr 1: prawdopodobienstwo rzucenia danego czaru:

Obrazek

nr 2: prawdopodobienstwo wyrzucenia czaru z nieodparta siłą posiadając Book of Hoeth

Obrazek

w tabelkach sa zawarte wartosci procentowe,

na zółto sa zaznaczone najwyzsze wartosci, co oznacza ze np.:
czar, ktory wchodzi na 6+ najlepiej jest rzucać na 3 kostkach
na pomaranczowo sa zaznaczone rzuty mniej prawdopodobne, ale na tyle mniej, ze
oplaca sie rzucac na mniejsze liczbie kostek dany czar, a mozna oszczedzic 1 kostke na inne czarowanie, zapraszam do przegladania, uzywajcie swojej magii ;]

pzdr s48

EDIT: nie wiem dlaczemu poprzednie obrazki zaladowaly sie takie malutkie, mysle ze z tymi nie bedzie problemu

Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Post autor: Bercik »

Spoko, ale ta tabelka to chyba nie jest pod 8 edycję :wink:

Awatar użytkownika
swierszcz48
Powergamer Rozpiskowy

hmmm, czyzby sie zmienily zasady rzucania czarow??
tzn, nie jest juz tak, ze zeby czar sie udal trzeba wyzucic rowno lub wiecej na kostkach??
IF - to minimum 2 szostki (bez dubletow jedynek)
misscast, to minimum 2 jedynki, czy jest jakis blad w moim rozumowaniu??

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Nie ma już miscastów na 2 gałach. Są na 2 szóstkach - najpierw jest ifka, potem miscast.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

co w sumie niewiele wplywa na wyniki obliczen... do kazdego wyniku mozna sobie dodac 1/36 ktora by oznaczala miscast kiedys a teraz nadal jest udanym czarem :)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
swierszcz48
Powergamer Rozpiskowy

D no coz w takim razie macie racje, tabelki sa dobre pod 7 edycje,
jak tylko dorwe podrecznik do 8, i sobie przeczytam zasady, to napisze ;]
czuje sie jak jakis zacofany dinozaur....

ma ktos moze link do PDFa polskiej edycji rulebooka 8 edycyjnego, albo chociarz do stron z wytlumaczeniem zasad rzucania czarow (najlepiej po polskiemu) ;]

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

zmiany w stosunku do 7 sa niewielki
teraz dodaje sie poziom czarodziej do wyniku na kstkach
suma oczek ponizej 3 oznaczaja zawsze fail
2x1 juz nie jest miscastem
2x6 powoduje IF + Miscast
maksymalnie mozna uzyc 6 kosci na czar

i tyle

nalezalo by wziasc pod uwage takze CV nowych czarow ktory konczy sie na 24+ ale to juz masz

zauwazyle tez maly blad w twoich tabelkach... przy rzucie 2x6 czar zawsze sie udaje nawet jesk nie osiagnie sie cv wiec minimalna szansa ze czar sie uda to 1/36 nie zaleznie od poziomu trudnosci :)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
swierszcz48
Powergamer Rozpiskowy

Semi pisze:zmiany w stosunku do 7 sa niewielki
zauwazyle tez maly blad w twoich tabelkach... przy rzucie 2x6 czar zawsze sie udaje nawet jesk nie osiagnie sie cv wiec minimalna szansa ze czar sie uda to 1/36 nie zaleznie od poziomu trudnosci :)
heh, jak juz wspominalem one sa na 7 edycje, gdzie masz nieco inne zasady ;]

spox, jutro jak wroce ze szkoly (niestety jeszcze do niej chodze)
to zasiade przed klawiatura, i bedziecie mieli ;]

a mozesz mi dokladnie wytlumaczyc, co oznacza ze jest jednoczesnie IF oraz miscast?? bo tak nie za bardzo rozummiem ........

i czy da sie wyrzucic tylko IF (oczywiscie bez BoH)

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

dla potrzeb twojej tabelki to nic nie zmiania, rzut 2x6 oznacza IF czar sie udaje i nie moze byc rozproszony ale w nagrode po rozpatrzeniu efektu czaru, czarodziej dostaje miscasta :)

miscast jest integralna czascia IF teraz, wiec nie da sie samej IF kulnac w naturalny sposob

fajnie ze ci sie chce :)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
swierszcz48
Powergamer Rozpiskowy

spox, pisalem juz, ze chcialem potrenowac algorytmy, a przy okazji moge zrbic cos pozyteczniejszego niz zadania z http://pl.spoj.pl/

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

i nie wiem co zrobić z tematem, w sumie intencja dobra, ale poprawność danych mocno kuleje co może niektórych wprowadzać w błąd.

Sam mam takie tabelki, tylko że jest ich chyba 5 czy 6, dla każdego z lvl magów (cobym nie musiał tego liczyć), wtedy wszystko się odpowiednio przesuwa. Dodatkowo z 7 i 8 kostek nikt w HE nie rzuca.
A dla na prawdę ciekawski proponuję zrobić sobie tabelkę do rzucania czarów, gdy wejdzie nam Drain Magic :)

czekam na poprawione tabelki, inaczej pozwolicie ale temat wyląduje w koszu i poczekam na nowe dane :D
pozdrawiam
A.
Obrazek

Awatar użytkownika
swierszcz48
Powergamer Rozpiskowy

Asassello pisze:i nie wiem co zrobić z tematem, w sumie intencja dobra, ale poprawność danych mocno kuleje co może niektórych wprowadzać w błąd.

Sam mam takie tabelki, tylko że jest ich chyba 5 czy 6, dla każdego z lvl magów (cobym nie musiał tego liczyć), wtedy wszystko się odpowiednio przesuwa. Dodatkowo z 7 i 8 kostek nikt w HE nie rzuca.
A dla na prawdę ciekawski proponuję zrobić sobie tabelkę do rzucania czarów, gdy wejdzie nam Drain Magic :)

czekam na poprawione tabelki, inaczej pozwolicie ale temat wyląduje w koszu i poczekam na nowe dane :D
pozdrawiam
A.
no coz, dzisiaj zobaczylem, ze zeczywiscie jest blad, ale tylko dla ilosci kostek wiekszej niz 4 :P

a bys sie zdziwil, ze jak kiedys rzucalem czary na 7 kostkach
ale w kazdym razie bylo troche miscastow 8)

apropos poprawien : daj mi kilka dni, to beda tabelki dla kazdego czarodzieja, i juz pod 8 edycje(dorwalem RB) :D

i jeszcze pytanko: czy wg nowych zasad, jesli rzucam 3 lub wiecej koscmi, czar na 3+ zawsze wchodzi??
bo na 3 kosciach nie da sie wyrzucic mniej niz 3...

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Jesli osiagniesz Casting Value, to tak, wchodzi.
Jesli osiagniesz cv, ale wynik jest mniejszy niz 3 (na 1-2 kosciach mozliwe) to nadal fail.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

swierszcz48 pisze: a bys sie zdziwil, ze jak kiedys rzucalem czary na 7 kostkach
ale w kazdym razie bylo troche miscastow 8)

apropos poprawien : daj mi kilka dni, to beda tabelki dla kazdego czarodzieja, i juz pod 8 edycje(dorwalem RB) :D
to doczytaj tam, że można z max 6 kości rzucać :D (u HE)

czekam na poprawione tabelki i ładny opis (możesz wtedy od razu założyć nowy temat, ten zostawmy w spokoju)

pozdrawiam
A.
Obrazek

Zablokowany