8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: White Lion »

RB str 57:
RESTRAINING UNITS REFORM
... If your unit elected to restrain and passed the test to do so, or wiped out the enemy and did not overrun, it can now perform a reform manoeuvre...

Czy jeśli jednostka wybije przeciwnika do nogi w drugiej rundzie walki i nie ma co gonić ani nie może overrunować to też korzysta z tej zasady darmowego reforma?

Czy tylko jeśli wybije przeciwnika w pierwszej rundzie walki i ma okazję do overruna z której rezygnuje?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Tak, wybiłeś i nie overrunowałeś (bo nie mogłeś) to możesz się obrócić.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

A wracając do snajperki z deatha - jeżeli nie liczą sie modyfikatory to Doom and Darkness też nie działa?

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Ano

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

No to trochę bez sensu, ten czar wydaje się tam być właśnie po to :)
Ale jak obniżymy jednostce ld o 3, a w zasięgu jest generał, to jednostka ma Ld generała -3, czy też nie działa to wtedy w ogóle?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Jeśli generał jest w jednostce która jest pod wpływem tej klątwy to tak ma -3.

Można skorzystać z Inspiring presence i wtedy testuje się Ld w oparciu o Ld generała. Więc jeśli generał jest pod wpływem klątwy a jednostka nie (i ma większa Ld od generała), to nie musisz korzystać z Inspiring presence.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Andrzej
Pan Spamu

Czyli generalnie zwarzywili ten czar :) Ok, dzięki.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Co to za scenariusz "Breakethrough"?

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

ograniczyli. mozesz rzucac to na oddział z generałem i go łamać
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Waldi pisze:Co to za scenariusz "Breakethrough"?
Autorski scenariusz, wymyślony na początku edycji, chodzi o to by przechodzić oddziałami na połowę przeciwnika i tylko za to są punkty.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

A znajdę gdzieś jego kompletny opis?

oak
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: oak »

pytania kociołkowe DE:

1. liczba ataków haga (3+1ahw+1frenzy=5), obsługa (2+1ahw+1frenzy) tak?
2. czy kociołek może rzucić błogosławieństwo (Furia khaina +1at) na siebie? i wtedy haga dostaje+1 , i obsługa po 1?
(całość wtedy by wypłacała 16 ataków?)
3. to samo jeśli chodzi o hydre (hydra dostaje+1 i poganiacze po 1?)
4. a no i czy kocioł jako wyznawca khaina dostaje determinację?

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Q&A z EURO

"12. Multi-Combat Resolution: If one of the units fighting in a multi-combat situation wipes out its only enemy in btb (auto-win), does it still confer its bonuses (ranks, charge, flank/rear etc) for this round's combat resolution (against the still engaged enemies)?
A. No"

Mam dwa pytania:

1. Czy to oznacza że taka jednostka w ogóle nie daje żadnych bonusów to rozliczenia tej walki? czy ew. przynajmniej zadane rany?

2. Jak taka sytuacja jest rozstrzygana na turnieju bez EURO ?

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Pytanie mamy sytuację oddział 3 rydwanów szarżuje klocek piechoty ustawiony 5 w szeregu... dostawia się tak by zmaksymalizować jednak piechota ustaje i teraz okazuje się że inny unit zaszarżowanego gracza widzi krawędź podstawki skrajnego rydwanu. Czy można w ramach reforma po walce przesunać rydwany w bok tak by wyjść z LOS jednostki. która może je w następnej turze zaszarżować :?:
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

czy ataki z ASF sa wykonywane wszstkie jednoczesnie nie zlaeznie od I czy moze jednak ASF na I 7 jest troszke szybszy od ASF z I 5 (chodzi mi o ataki 2 roznych odzialow HE klepiacych w jeden odzial przeciwnika)

Przy ASF vs ASF I nie ma zanczenie wiec tu moze byc podobnie??
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Tak uderzają razem - wszystkie ataki z ASF są wypłacane w tej samej chwili - "jako pierwsze"

Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Post autor: Szaitis »

Ja też mam pytanie - pewnie z kategorii głupich ale jednak:

Rzucam snajperkę na LD w salamandrę - rozumiem że ld salki jest 6 bo to jest najwyższe w oddziale, tak? I druga rzecz, to pewnie bardziej powinno być w forum lizakowym ale cóż, salka ginie, co się dzieje z jej 3 skinkami? Jak ubije 2 salki ze snajperek to co się dzieje ze skinkami? Mam punkty ze te zabite salamandry?

Andrzej
Pan Spamu

Giną automatycznie

Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Post autor: Szaitis »

Czyli jak ginie jedna salki to te 3 skinki też od razu zdychają?

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

nie, dopiero jak ginie ostatnia salka spadają skinki. Unit to przykładowo 2+6, a nie 2x1+

Przemcio, jak najbardziej, o ile nie usuniesz żadnego swojego i żadnego przeciwnika modelu z walki
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Zablokowany