Mork's War Banner - wyzwanie logiczne

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Mork's War Banner - wyzwanie logiczne

Post autor: bless »

Jutro prawdopodobnie czeka mnie bitwa z Kołatą. Wiem, że obaj mamy w rozpach Mork's War Banner.
Sztandar ten daje MR=D6 oraz wyłacza przedmioty magiczne wrogom, którzy sa w BTB z BSB.

Pytanie, co kiedy jeden BSB dotknie drugiego BSB?
Sadze, ze kazdy powe, ze wylaczaja sobie sztandary nawzajem. W miare elganckie rozwiazanie.

Sprawa robi sie jednak bardziej skomplikowana, kiedy moj BSB jest sklejony z moim Warbossem i trafiam na BSB Kołaty, który tez jest sklejony z jego Warbossem. Co wtedy?

Jezeli jego sztandar wylacza moj sztandar, to znaczy, ze zadziałał. A wiec wyłacza tez przedmioty mojego Warbossa. Ale z drugiej strony, jego sztandar nie działa, bo ja mu go wylaczylem moim sztandarem - a więc wylaczylem tez przedmioty jego Warbossowi (skoro moj sztandar zadziałał i wylaczył jego sztandar). Ale zaraz, przeciez jego sztandar zadział i wyłaczył mój sztandar a więc i przedmioty mojego Warbossa.... Nie, nie... jego sztandar nie zadział, bo wylaczył go mój sztandar... Nie, nie... :evil:

Oba sztandary działaja? Ale jak, skoro nie wylaczaja magicznego przedmiotu wroga (jego sztandaru).
Oba sztandary nie działają? Ale jak to nie działają, skoro moje przedmioty działają, bo nie działa jego sztandar, który mi je wyłacza.... :roll:

Kto mi znajdzie rozwiazanie tego problemu, ma browca na najblizszym turnieju, na którym sie spotkamy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Proponuje rozwiązanie:
Kolejność działania wybiera ten którego jest tura. :)

Analogicznie jak przy innych sytuacjach, gdy kolejność deklaracji różnych rzeczy ma wpływ na rozgrywkę.

ps. mam nadzieje, że z tym browarem mówisz na serio, inaczej bym się nie produkował :D
Obrazek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Asassello pisze:Proponuje rozwiązanie:
Kolejność działania wybiera ten którego jest tura. :)

Analogicznie jak przy innych sytuacjach, gdy kolejność deklaracji różnych rzeczy ma wpływ na rozgrywkę.

ps. mam nadzieje, że z tym browarem mówisz na serio, inaczej bym się nie produkował :D
Jezeli jest coś takiego, jak "kolejność działania" przedmiotów w btb, to spoko luz - bro masz jak w banku. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Jest to problem natury logicznej masz:
p1:= wyłącz sztandar gracza A
q1:= wyłącz broń warbossa A
p2:= wyłącz sztandar gracza B
q2:= wyłącz broń warbossa B

(teraz będę pisał v(x)=1 zdanie x prawdziwe, v(x)=0 zdanie x fałszywe)
Jeśli założymy [v(p1)=1 & v(p2)=1] to [v(p1)=0 & v(p2)=0] to wtedy [v(p1)=1 & v(p2)=1] => ...
Dodając do tego warbossa mamy: [v(p1)=1 & v(p2)=1] => [v(p1)=0 & v(p2)=0 & v(q1)=0 & v(q2)=0] => [v(p1)=1 & v(p2)=1& v(q1)=1 & v(q2)=1] => [v(p1)=0 & v(p2)=0 & v(q1)=0 & v(q2)=0] => ...
Jeśli natomiast tylko v(p1)=1 to v(p2 & q2)=0 i wtedy v(q1)=1, oczywiście z tego otrzymujemy v(p1)=1 <=> v(p2)=0

Fajne jest zagranie po dżentelmeńsku, ze oba nie działają, ale jeśli oba nie działają to oba działają. Bah! Gracz, którego jest tura ma pierwszeństwo w wyborze który baner działa najpierw.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Hehe, a najlepsze jest to że w booku przy itemie jest napisane rozwiązanie :D
Po prostu się losuje który banner sobie Mork akurat bardziej przypodobał w danej rundzie.

edit:
bless pisze: Kto mi znajdzie rozwiazanie tego problemu, ma browca na najblizszym turnieju, na którym sie spotkamy.
:D

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Wyzwanie logiczne było w każdym razie spoko a Lidder rozwalił mnie swoim równaniem. :)
Kołata ma oczywiscie racje a ja mam nadzieje, ze nie macie mi za złe, ze jestem leniem i nie doczytałem opisu przedmiotu... :mrgreen:

Wiszę piwo wszystkim uczestnikom tej dyskusji. Przypomnijcie sie, proszę, przy najbliższej okazji.

Przepraszam za problem i obiecuje poprawę w przyszlosci.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

ale hej, udowodniłem, że GW zapisało to zgodnie z logiką :)

ODPOWIEDZ