Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Myth
Szef Wszystkich Szefów

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: Myth »

Strzela się z dwóch szeregów, więc nie powinno być problemu.

A jeśli stoisz w jednostce strzelającej, to przy brass orbie sprawa oczywista - przeciwnik podjeżdża na 8 cali, kładziesz template i rozliczasz strzelanie jednostki. Z doomrocketem nie mam pojęcia, bo to nie ma maksymalnego zasięgu zdefiniowanego.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

bretońska magiczka z drugiego ranku lancy może walić pociskami, uzgodnili że jak 2 ranki mogą strzelać to ona też. więc przez analogię powinno sie dać;]

Awatar użytkownika
Bombaj
Chuck Norris

Post autor: Bombaj »

doomrocket nie wymaga LoSa, więc można nawet z 3+ szeregu

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

no troszkę nie dopracowali opisu, w deathglobie i orbie napisali że w shooting fazie sie ich używa a tu nic, tylko że można se strzelić.. ale to własnie ma chyba sugerowac że sie tym strzela więc pewnie ograniczenia strzeleckie są. zreszta nieistotne, mało prawdopodobna możliwość żeby w 3 ranku siedzieć engiem;]

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Dzwon?

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Po dzisiejszym turnieju i grze z Pedrosem mamy jedną sporą wątpliwość, może ktoś się już z tym spotkał.

Czy można zdublować Death Glob'a w armii? Czyli czy dowódca globków może go wykupić i jednocześnie może go posiadać elektryk?

Argumenty przeciw dublowaniu tego przedmiotu:
*jest normalnym Magic Itemem, więc nie można mieć dwóch takich samych przedmiotów w armii
*w Erracie wymienione są następujące przedmioty, które mogą zostać wykupione przez określonych dowódców oddziałów i powielone w armii: Weeping Blade, Smoke Bomb, Shock-pro, Electro-whip. O Death Globie nic nie ma.

Argumenty za:
*jest rodzajem "wyposażenia", które można kupić w podobnej formie do np. tarczy czy procy
Obrazek

Pedros
Oszukista

Post autor: Pedros »

Czy mogę mieć na 2 championach globadiersów 2 death globy?
Myth pisze:Luciu, jeśli to jest champion, to musi stać w pierwszym szeregu, tam, gdzie miejsce dla CG.

Pedros, tak, któreś FAQ mówi, że tego typu przedmioty, które są na liście magicznych, ale są też dostępne niektórym modelom jako "standard", można powielić w ten sposób w armii, ale nie na jednym modelu.
@Voodoo.

Taką odpowiedź zasugerował mi Myth, i na tej podstawie grałem. Gra z tobą była moją 8mą grą szczurami, wiec wybacz jezeli chcialem cie zwalowac. dlatego tez mowilem o faqu. Teraz jednak sie zastanawiam czy jest mimo wszystko sens brania tego death globa. sadzisz voodoo ze warto by bylo skasowac po jednym sztormie/plagusie i awansowac deathgloba na poison wind mortara?

Jak to jest z supportingami zza dzwonu?

Awatar użytkownika
Siwek
Falubaz

Post autor: Siwek »

Nie ma supportingów zza dzwonu. Supporting można wywalać z drugiego szerego, trzeciego w hordzie. Za dzwonem stoi szósty szereg.

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Supporting attacks są wypłacane nie z drugiego szeregu, ale wtedy kiedy model jest dokładnie za modelem, który jest w base contact, wieć zza dzwonu supporting są wypłacane. Odpowiednie cytaty tutaj : http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... &start=260

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Pedros pisze:Taką odpowiedź zasugerował mi Myth, i na tej podstawie grałem. Gra z tobą była moją 8mą grą szczurami, wiec wybacz jezeli chcialem cie zwalowac. dlatego tez mowilem o faqu.
Ale ja nie zarzucam Ci wałowania, po prostu wynikła pewna niejasność i wypada ją wyjaśnić :P
Pedros pisze:sadzisz voodoo ze warto by bylo skasowac po jednym sztormie/plagusie i awansowac deathgloba na poison wind mortara?
Mam z nim kiepskie doświadczenia. Zazwyczaj nic nie robi i się nie spłaca. Pomino tego, często jednemu daje szansę bo zapycha mi przy okazji cory będąc drużyną wsparcia Clanratów :wink:
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

@Voodoo, a możesz wrzucić konkretny cytat? Bo nie mogę tego znaleźć, a chętnie spróbuję wyjaśnić co i jak ;-)
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

AB pisze:DEATH GLOBE (Magic Weapon)
One use only. A character equipped with such a weapon can throw it in any Schoting phase. The Death Globe is thrown just as the Brass Orb (see above).
RB str.500 pisze:Magic items are considered to be unique- you can only have one of each in your army unless otherwise stated in the magic items's rules.

Jeden z wymienionych przedmiotów w erracie:
Faq pisze:Page 107- Weaping Blade
Add "Any number of Gutter Runner Champions in an army may take this item, but none may take it more than once"
Jest jeszcze jeden dziwny zapis w AB, którego Faq nie poprawił:
AB pisze:CLAN SKRYRE GEAR OF WAR
The devious Warlock Engineers craft some gear of war that they do not sell, but instead use themselves. The items below can only be selected by Warlock Engineers.
Przy przedmiotach z klanu Pestilens, Moulder i Eshin do modeli mogących ich używać zalicza się bohaterów oraz dowódców oddziałów.
Obrazek

Pedros
Oszukista

Czyli ten death globe na bombardierze albo nie moze byc brany, albo jest traktowany jako upgrade z nazwa i dzialaniem death globe'a branego z puli magic itemów?

Pedros
Oszukista

Punkty za weapon teama sa po zabiciu parent unitu czy po zabiciu maszyny?

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

po zabiciu team'a. W AB masz napisane, że kupujesz go jako dodatek do oddziału, ale później jest samodzielną jednostką.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
grom88
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: grom88 »

Chciałbym uzyskać taki kolor jak dominuje na sztandarze clanratów i przenieść go na szaty monków tylko do końca nie jestem pewien czego pochodną jest ten odcień ( skull white czy może Bleached Bone a może coś innego ). Ma ktoś jakieś pomysły na uzyskanie takiej barwy??

http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... 45x319.jpg

Pedros
Oszukista

Czy pistolet/rusznica, który mogę dokupować championom/herosom jest traktowany jako magiczna bron? Bo ma magiczne ataki. Jest to potrzebne w celu sprawdzenia, czy flamingi działają.

Awatar użytkownika
Pacek
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Pacek »

tak, to broń warpowa, więc magiczna
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

nie jestem pewien czy Magic Items (te dokupiane dla herosow, ewentualnie championow), są tożsame z brońmi, które mają po prostu Magical Attacks (ataki abomki po upgradzie, forest spirit, etc)

Awatar użytkownika
Pacek
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Pacek »

z tego, co kojarzę, to wszystkie nasze bronie posiadające zasadę spacz- lub warp- (warpmusket), są magiczne. Mogę się mylić, ale tak mi się wydaje...
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..

ODPOWIEDZ