VC na smoku Euro

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Re: VC na smoku Euro

Post autor: Tutajec »

do zabijania herosów świetny jest za to Frostblade :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

runepriest pisze:do zabijania herosów świetny jest za to Frostblade :wink:
Kiedyś się nad tym sam zastanawiałem np.

Vampire Lord (405 pkt)
- 2nd level
- Frostblade
- Inifinite Hatred
- Dread Knight
- Beguille
- Walking Death

Save na 2+ ale boli brak warda :) Ale w klocku konnicy mógłby się sprawdzić, kiedyś muszę przetestować :)

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

wsadź go do oddziału z regenką to już tylko pierwszy KB go będzie zabijał
Obrazek

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Dębek pisze:
kolega siedzi w oddziale GG z regenką i jak dojdzie do kombatu i wrzucisz na oddział popychaczke (hate i ASF) to wypłaca jako pierwysz 7 ataków z siłą 6 i WS 7 :) milusio :)
Skąd siła 6? Przecież ma miecz +d3 ataki. :wink:
Na składanie klocków typ jest bardzo mocny, na herosów puszki już mniej. :mrgreen:
Kozacki jest dopiero po booście z beasta gdzie ma 10 ataków z siłą 8.

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

hmmm

W sumie jakb połączyć koncepcje Jarka i stwierdzenie Kudłatego to wychodzi bardzo fajny zestaw na open :D

Z drugiej jednak strony na open z Power Scrolem lepszą opcją jest 5+ gołych Wight kingów z premią z beasta dla wszystkich :D => no i oczywiscie chłopaki siedzą, albo w BK, albo najlepiej w wilkach co by strata oddziału nie była za droga.

To tak apropo funowych rzeczy

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

gerald_tarrant pisze:
Szaitis pisze:Nie grałem jeszcze w tej edycji na smoku
słusznie robiłeś
I przy tym pozostanmy... Monstery w tej edycji pomimo TS straciły swoja wartosc...

( Monster truck arena 2011, wiem cos o tym )
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Dla mnie osobiscie smok to najfajniejsze, co jest w VC. Takie małe zboczenie. Dlatego też swoje trupki wycieram z kurzu dopiero wtedy, gdy na horyzoncie pojawia sie tur na 2800 i jest szansa wyprowadzic bestię na spacer po chmurzystym niebie Sylvanii.

Gralem smokiem na Arenie i choć w kilku miejscach zabrakło odrobiny farta, to grało się super.

Tak jak Debek ,nie wyobrazam sobie generała na smoku bez Carsten Ringa (choc gralem przez jakis czas i bez niego). Smok jest wystawiony na wiele niemiłych rzeczy robiacych instant killa więc polisa ubezpieczeniowa po prostu musi być. Zbyt wiele zalezy od tego modelu.

Mój lord był zlozony następująco:
Smok, lvl II
Eternal Hatred
Red Fury
Carstein Ring
Balefire Spike
Dragonhelm
Potion of Foolhardiness

Mamy jezdzca z sejwem na 2+ i wardem na płonace ataki, ktory jest trafiany na 5/6+. Sam wypłaca do 10 atakow z S7, do tego smok z 5AS6, Thunderstompem i zionięciem. To prawdziwa maszyna do zabijania, ktorej nikt nie moze zlekceważyć. Naprawde lubię tym grać. Szkoda, ze tak rzadko mam okazję.... :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Post autor: Bartosz »

A jeśli wampir na smoku ma Carstein Ring i Dreadknighta i zginie, a potem dzięki pierścionkowi wstanie, to wstaje na piechotę, czy wstaje na koniku?
A może wskakuje z powrotem na smoka?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

na poziomie rozpiski zmieniłeś Nightmare na smoka, więc niby czemu miałby pojawić się na koniu?
na piechotę
przeczytaj opis Ringa
returning model must be placed in the front rank of a friendly unit anywhere on the battlefield (even those in close combat)
+FAQ
Q. If a Vampire Lord wearing the Carstein Ring and riding a
monstrous mount is ‘killed’ but successfully makes the roll and returns
to ‘life’, does he return to life on foot? Does the Monstrous Mount
have to take a Monster Reaction test when he is slain? (p86)
A. Yes to all questions.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Czyli na smoka nie wskakuje, jasna sprawa.

Ale FAQ mówi o wampirze, który jeździ na Monstrous Mount. A gdyby jeździł (dzięki Dreadknightowi) na Nightmarze, który nie jest Monstrous Mountem, to co?
Przecież wampir wskrzeszony mocą pierścienia zachowuje inne z wampirzych mocy, np. MoBA.
Dlaczego miałby wstawać na piechotę, czyli tracić część z zasady Dreadknight? Gdyby wstawał na Nightmarze, nie byłby niezgodny ani z opisem Carstein Ring ani z FAQ.

Poza tym, jeśli po powstaniu miałby tracić Nightmare'a, to może powinien też tracić np. kopię, lub tarczę albo zbroję? Bo jeśli traciłby Nightmare'a, to czemu nie resztę?

Dociekam, bo przecież są/były różne dziwne i, jak to się mówi, "niezgodne ze zdrowym rozsądkiem i klimatem" zasady, np. był kiedyś spór o to, czy wampir z wykupioną Latającą Grozą może latać, jeśli jeździ na Nightmarze; być może ta jest kolejną.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Skoro pisze "on foot" to nijak na nightmarze nie moze funkcjonować i szlus ; p

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

a to czemu? przecież nie zabijasz konika... tylko jeźdźca... mozesz bić w konika nie to jak vampir ginie to konik po prostu stoi obok i płacze a jak vampirek wstanie to hyc na konika i patataj!!! (w średniowieczu hańbą dla rycerza było uderzyć mieczem, kopią itp w konia uderzał tylko w jeźdźca)

proste jak 2+2*2 :)
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Qc-Rat pisze:Skoro pisze "on foot" to nijak na nightmarze nie moze funkcjonować i szlus ; p
Prawda, jest napisane, że wstaje "on foot" - ale wtedy, jeśli wcześniej jechał na Monstrous Mouncie. FAQ nie mówi, że wampir ma wstawać "on foot", jeśli jechał na Nightmarze.

Zatem moja interpretacja nie jest niezgodna ani z FAQ, ani z opisem Carstein Ringa.

Ponieważ w zasadach innych armii jest dużo nieprecyzyjnych sformułowań, które są bezwzględnie wykorzystywane przez ich generałów na własną korzyść, nie widzę powodu, by w tym wypadku miało być inaczej.

Chyba, że ktoś znajdzie zasadę (Armybook, Rulebook albo FAQ), która wyraźnie mówi, że wampir z pierścionkiem zawsze wstaje "on foot".

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

ja tam się zgadzam :) jak się ma konika albo hellstead'a to normalnie można z nim wstać, bo to jest 1 model a nie Monstrous Mount
ot taki psikus dla przeciwnika, nie ma w tym nic złego
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Spodziewałem się, że wybuchnie na ten temat zażarta dyskusja i flejm, jak to zwykle przy takich kminach się zdarza :wink:

Ale ponieważ argumentów przeciw wstawaniu na koniku nikt nie podaje, to raczej ich nie ma.

ODPOWIEDZ