pytania o magię

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Myth
Szef Wszystkich Szefów

Re: pytania o magię

Post autor: Myth »

Cibi pisze::
Q: Do ranged direct damage spells that use a template have to
target an enemy unit? (p31)
A: Yes, the template must be placed over the target enemy
unit.
Cibi pisze:
Q: When targeting a unit with a small or large round
template, must the whole template be within the maximum range
of the spell? (p31)
A: No, the hole in the centre of the template must be within
range.
Chodzi o te dwa cytaty Furion, że tak wyręczę Laika w byciu użytecznym i niespamującym ;-)
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Z tych cytatów nijak nie wynika, że musisz kłaść template na środku modelu na który czarujesz. Z tych cytatów wynika że:
- musisz dotykać unit wroga co najmniej kawałkiem templatki
- środek templatki nie może być dalej niż maksymalny zasięg.

Tyle w temacie. Cała reszta typu "musisz mieć środek templatki nad oddziałem wroga" to twórczość własna, do plotów i mlotów z tym.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Czy przy rzucaniu czaru z shadow mogę teleportować maga który jest w cc? i co jeśli był w czelendżu? po zamianie czelenż trwa tylko inni herosi sie biją?

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

Rzuciłem Dwellersów i potem na IF-ce mój mag dostał ranę to czy zgodnie z domeną Life`a mogę mu tą ranę wyleczyć jak czar przecież wszedł 8) ???
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Najpierw rozpatrujesz czar potem atrybut domeny a potem miscast czyli nie możesz bo w chwili kiedy możesz leczyć jeszcze rany nie dostałeś

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

krystian1wielki pisze:Czy przy rzucaniu czaru z shadow mogę teleportować maga który jest w cc? i co jeśli był w czelendżu? po zamianie czelenż trwa tylko inni herosi sie biją?
W podręczniku nie jest to zabronione, w FAQ nic nie ma, a wszelkie wątpliwości rozwiewają uściślenia sędziowskie:
Lore Attribute Lore of Shadows a pojedynki
Za pomocą atrybutu z lore of shadows można zamienić miejscami również postacie znajdujące się w challenge’u.
pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Tylko czy czelendź dalej trwa? Czy nie bo heros który w nim był zwiał?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Jeżeli heros dalej jest w combacie/multicombacie chalange trwa dalej, jeżeli wyszedł po za combat można rzucać chalange od nowa.

@Pitka i środek. Mierzenie zasięgu a kładzenie templeta to zupełnie różne rzeczy. Czy gdyby zasięg mierzyło się od najdalszego punktu to na cel też trzeba by go kłaść najdalszym punktem? Natomiast FAQ mówi "as close to the battlefield as possible". Odnosi się to do sytuacji gdzie jak położysz go 50cm nad stołem możesz mieć problem z ustaleniem co jest pod a co nie. Generalnie jedno z tych pytań które naprawdę nic nie wnosi do tematu.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Szkoda bo już szykowałem zagrania typu wrzucenie maga z van Hortsman Spectrum do czelenża :D

Awatar użytkownika
woolfik
Chuck Norris

Post autor: woolfik »

Czy jak wejdzie Ifka z Throne of Vines to pomijam miscasta na 2+?

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

Wydaje mi się, że TAK - czar wszedł więc potem jak rozpatrujesz miscasta to możesz go anulować na 2+. Kolejność jest taka, że czar wchodzi i zaczyna działać więc możemy miscasta zignorować na 2+.
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Najpierw efekt czaru, później miscast. Rzucisz 2 i więcej i ratujesz się przed miscastem, wypadnie jedynka wtedy przechodzisz do procedury związanej z miscastem. FAQ p. 10.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
woolfik
Chuck Norris

Post autor: woolfik »

ok, dzięki

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Czyli podsumowując rozważania o PITce - jeśli rzucam Pitę to mogę ją położyć gdziekolwiek chcę na stole w promieniu 24 cali, ale Templatka MUSI dotykać jakiegoś modelu oddziału na który deklaruję Pitę - czy dobrze rozumiem?

A teraz komplikując sprawę:

Czar Bezpośrednio Ofensywny (PITka) ma deklarowany target. Wyobraźmy sobie że rzucam Pitkę. Deklaruję że wchodzi na Gnoblary i ustawiam Pitę w taki sposób, że dotyka również drugiego oddziału obok.

1) Czy jest to dozwolone?

2) Czy jest to nadal dozwolone jeśli ten drugi oddział jest w Combacie?

3) Czy jeśli jest to oddział z Maw Banner (przerzut czaru na inny oddział w promieniu 6 cali) to czy na potrzeby rzucenia czaru celem wciąż pozostają Gnoblary czy celem jednocześnie jest kilka oddziałów i można uzyć Rune Maw Banneru - moim zdaniem NIE, ponieważ Direct Damage spell ma jeden cel i tyle.

Pzdr.
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

diuk pisze: Czar Bezpośrednio Ofensywny (PITka) ma deklarowany target. Wyobraźmy sobie że rzucam Pitkę. Deklaruję że wchodzi na Gnoblary i ustawiam Pitę w taki sposób, że dotyka również drugiego oddziału obok.

1) Czy jest to dozwolone?

2) Czy jest to nadal dozwolone jeśli ten drugi oddział jest w Combacie?

3) Czy jeśli jest to oddział z Maw Banner (przerzut czaru na inny oddział w promieniu 6 cali) to czy na potrzeby rzucenia czaru celem wciąż pozostają Gnoblary czy celem jednocześnie jest kilka oddziałów i można uzyć Rune Maw Banneru - moim zdaniem NIE, ponieważ Direct Damage spell ma jeden cel i tyle.

Pzdr.
1) tak
2) ciężka sprawa. IMO nie, posiłkując się stroną 31.
3) nie

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

1-3) NIE

Ad.1 RB FAW p. 5:
unit.
Ad.2 Celem czarów direect damage nie może być jednostka związana walką - choć może zescaterować na walczące jednostki (oczywiście z celu który nie był związany walką). RB p. 31 direect damage.
Ad.3 Jest tylko jeden cel, patrz ad.1, gdy zescaterujesz to wykonujesz efekt czaru. RB p.31 2.Cast w zw. z RB p. 36 4.Spell Resolution.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

No dobrze, ale Ad. 1 - chodziło mi o sytuację kiedy deklarują na gnoblary i kładę templatkę tak aby dotykała i Gnoblarów i oddziału obok, który NIE WALCZY - czyli wtedy wolno? DOpiero w Ad.2 mówiłem pytałem czy nadal wolno jak walczy. - moje przeoczenie było późno już.

Poza tym wyobraźmy sobie sytuację kiedy: deklaruję pitkę na treemana a on jest ototczony pzez same wrogie jednostki już związane z walką i nie ma możliwości nie zahaczenia, co wtedy?
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

LuciusII pisze:1-3) NIE

Ad.1 RB FAW p. 5:
unit.
Hard times reading? Zacytowałeś odpowiedni fragment, napisałeś złą odpowiedź. Jeżeli zasady Cie nie przekonują (lolz) to pomyśl to jakich sytuacji doprowadza Twoje rozwiązanie. Treeman otoczony przez kilka oddziałów skirmishu = nie targetowalny dla pit of shades.

Zresztą, co ja się silę ;) Oczywiście, że można położyć pitkę na 2 oddziały i tyle w temacie.
Furion pisze: Q: When targeting a unit with a small or large round
template, must the whole template be within the maximum range
of the spell? (p31)
A: No, the hole in the centre of the template must be within
range.

unit.

Z tych cytatów nijak nie wynika, że musisz kłaść template na środku modelu na który czarujesz. Z tych cytatów wynika że:
- musisz dotykać unit wroga co najmniej kawałkiem templatki
- środek templatki nie może być dalej niż maksymalny zasięg.

Tyle w temacie. Cała reszta typu "musisz mieć środek templatki nad oddziałem wroga" to twórczość własna, do plotów i mlotów z tym.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Treeman otoczony przez kilka oddziałów skirmishu = nie targetowalny dla pit of shades.
Nie ma szans. Zawsze zmieścisz templatkę na treemanie :P
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Jankiel pisze:
Treeman otoczony przez kilka oddziałów skirmishu = nie targetowalny dla pit of shades.
Nie ma szans. Zawsze zmieścisz templatkę na treemanie :P
dużej nie;)

Zablokowany