Poradnik poczatkujacego lizaka

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Olos
Wałkarz

Re: Poradnik poczatkujacego lizaka

Post autor: Olos »

Co radzicie kupić nastepnie,głownie bede grał dla fanu czasem jakis turniej ale punktowo 1000-1500 pktow,mam:
24 Saurusow
30 Skinow
Saurusa Veterana
Stegadona(bez engina)
Skink Priest
1xSalamandra
Mam tez w sumie slanna ale w tym przedziale punktowym raczej nim nie poszaleje(chyba ze ktoś lubi prawie "gołego" slana :) )
Myslalem nad kameleonami i terradonami,ale ich cena troche mnie odstrasza :shock:
Wiem że pewnie Ziemko jak to przeczyta to odesle mnie do poprzednich 17 stron ale jednak każdy ma inna sytuacje, inne zamiary co do gry i składania armii :lol2:

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Lepszy goły slann niż jego brak. Na pewno powinieneś dokupić salamandry. Myślę że engine też jest przydatny.

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Post autor: Kanadian »

Goły slan to 275 punktów, ma 4+warda i darmową dyscypline, jak dla mnie bomba.

Salka by się przydała. Kameleonów możrobić z zwykłych skinów.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Na slanna działa KB ?? :roll:
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Działa, bo jest infantry.

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Kanadian, proszę cię bądź rzetelny. Jeżeli zaczynasz mówić o domenie Lighta to powiedz o tym zgodnie z prawdą i statystyką. W tej domenie owszem jest sporo dobrych czarów, ale przy okazji część z nich jest nieużyteczna jak na przykład Light of the battle, część nie działa na twoje jednostki specjalnie świetnie, jak na przykład na Kroxy i jak dla mnie ciągle nie rzucasz 4 czarów na turę, ponieważ przeciwnik ma również antymagie.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Hmmm....

Chyba czegoś nie łapię, zdarza się więc proszę o wytrwałość :).

Light of battle, czar ma 2 efekty.
1. Jeśli jesteś spanikowany to z automatu się zbierasz. (mało przydatny)
2. Zdajesz wszelkie testy LD (choć sporadyczny ale bardzo przydatne). Nie trzeba być spanikowanym by drugi efekt zadziałał, ponieważ opis mówi dodatkowo. A skoro break test jest testem LD (tak jest w opisie na samym początku). Więc jak dla mnie jest to równoznaczne z unbreakable, ponieważ dwóch pałach zdajesz break'a zawsze (sprawdzałem kilka razy).
Widzę tu zastosowanie zwłaszcza w kombie z swift reform'em i odginaniem szarży. Idealnie nadaje się na saurusach w którym niema crow of command :roll:.

speed of light działa na kroxy. Niestety z racji że są ALS, to jedynie podniesienia WS mamy zawsze korzyści (nie wliczając bitw z HE którzy to tracą przerzuty). Przyznaje że ten czar praktycznie wyłącznie używam w wersji dużej, i to w momencie jak mam odebrać szarże, lub jak zaszarżowałem, a mam kilka combat'ów na raz. Większość graczy, nie są przygotowani do walki przeciwko wielu buffom na raz. Lory i przedmioty zazwyczaj podpakowywują jeden odział na raz, a jak im przychodzi walczyć z czymś innym to się gubią.

Wracając do kroxów. Kroxy z ws 10 otrzymają sporo mniej hitów, co przełoży się na więcej ataków, jak już przyjdzie ich kolej. Dodatkowo więcej z nich trafi, co da średnio 4-5 woundów więcej na combat. Jak na efekt uboczny polepszenia saurusów to nieźle.

co do czarów, faktycznie rzucam z 3-4 na turę a wchodzi 1-2, czyli standardowo.

Jak jeśli coś pokręciłem to oznacza że zwyczajnie wałkuje na całego #-o.

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Przepraszam masz rację. Przemyślałem to i rzeczywiście Light przy rozpisce bez Stegadona jest bardzo dobry. Twój styl gry odpowiada tej domenie, czyli wszystko jest ok. Naprawdę fajne kombinację mogą wychodzić.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Bardziej myślałem o poscie w stylu, z takim rozwiązaniem będziesz miał problem z..... ponieważ brakuje ci ......
A ty mi z tak pojechales że chyba armię zmienię :oops: .

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Cześć, możecie mi powiedzieć, co się opłaca teraz licytować? Mam już 24 skinki i chciałbym zacząć zbierać lizaki. Generalnie mam w planie kupić slana, skinki, saurusy, stegadona, skinki, salki, kroxy i może jeszcze skinki :)

http://allegro.pl/wh-fantasy-battle-lizardmen-12962
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Nieeeeeeeeeeeeeeeeeee, Andrzej wybierz sobie jakas inna armie :lol2:

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Tylko nie WOC!!!! :lol2:
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Ziemko pisze:Nieeeeeeeeeeeeeeeeeee, Andrzej wybierz sobie jakas inna armie :lol2:

U nas deathstara nie wymyśli :P

Andrzej
Pan Spamu

No właśnie nie mam zamiaru :) Po prostu znudziły mi się nieco klockowe HE i chciałem pobawić się skinkami :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Andrzej pisze:No właśnie nie mam zamiaru :) Po prostu znudziły mi się nieco klockowe HE i chciałem pobawić się skinkami :)

to nie kupuj saurusów :D

Andrzej
Pan Spamu

Samymi skinkami corów nie wypełnie. A taka 20 saurusów jest całkiem niezła, jak na swoją cenę.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Zrób sobie rozpe i kup co w niej będzie standardowo, tak slaana jak i salek, kameleonów i z 60 skinków będziesz potrzebować na pewno
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Andrzej
Pan Spamu

Ramowy plan jest taki:

Slan

Engine

dużo skinków

1-2 oddziały saurusów

kameleony

kroxy

salki

Tylko chciałbym wiedzieć orientacyjnie po ile chodzą poszczególne figsy, co by nie przepłacić.

Awatar użytkownika
Olos
Wałkarz

Post autor: Olos »

Ja uważam ze taki solidny klocek saurusów 20-25 jest całkiem niezly.W połaczeniu ze sporą iloscia skinkow daje nam dobra podtsawe do armii.Napewno salki(chociarz sa troszke losowe,ale dobre na duze opancerzone kolcki)chameleony,szczegolnie dobre na wszelskie maszyny,które moga sprawiać nam wiele problemów.Co do kroxigorów ja niestety nie jestem w pełni do nich przekonany,jedyna opcja to ze slannem na magii lifem,z healem powinny dać rade dojsc do przeciwnika w zadawalającej ilosci.Stegadon napewno sie przyda,impacty + stomp naprawde boli.Mozesz jeszcze pomyslec o kawie,ale tak jak juz kiedys wspomial nie zawsze znajdziesz na niej miejsce w rozpie,chociarz ja sie jeszcze na niej nie zawiodłem :D
Takie moje przemyslenia :lol2:

Andrzej
Pan Spamu

Wiem, wiem, ogarniam metagame lizaków dość dobrze :) Kawa na pewno nie, zbyt słabe uderzenie i dość wolna. Za to kroxy wystawie na pewno, Golonka pokazał mi nie raz, że dobrze wykorzystane potrafią przywalić :)

Ale co z cenami?

ODPOWIEDZ