8 edycja- pytania 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania 2
Zgodnie z FAQ "Jeśli model bohatera bez wierzchowca to jest infantry to działa na niego KB" i w tej kwestii nie zmieniło się nic. Czyli pegazista spływa z KB.
Q: Does Killing Blow work against a mounted character regardless
of what he is mounted on? (p72)
A: Yes, as long as the character would count as an infantry
model if it wasn’t mounted.
Q: Does Killing Blow work against a mounted character regardless
of what he is mounted on? (p72)
A: Yes, as long as the character would count as an infantry
model if it wasn’t mounted.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Frenzy zmusza do deklaracji gdy ta jest możliwa. Po oblaniu głupoty jest, zdaje się, niemożliwym deklarować szarżę.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Nie musisz bo nie możesz szarżować.
Q: Must a unit with Frenzy that is in charge range of an enemy unit
on the first turn of the game, take a Leadership test due to Berserk
Rage if it deployed as Scouts or made a Vanguard move? (p79)
A: No. A Frenzied unit only takes a Leadership test due to
Berserk Rage if it can charge. As it is not allowed to charge,
there is no need to take the test.
Pytanie z RB FAQ p.8 dotyczy 2 kwestii, natomiast odpowiedz jest tak sformułowana że nie ogranicza się tylko "Scouts or made a Vanguard moves". Dodatkowo przed pojawieniem się tego zapisu i tak z frenzy szarżować mogłeś tylko wtedy kiedy mogłeś to robić w Charge sub-phase - RB Bersek rage p. 70 1 akapit. A jak wiemy głupotę testujemy w sub-fazie Start of turn i ruch o d6 wykonujemy od razu (immediately) czyli zanim nastąpi Charge sub-phase i ten ruch traktujemy jako spaloną szarżę - RB Stupidity 2 akapit i Me 'Ead 'Urts 1 zd. p. 76.
EDIT Byro był pierwszy.
Q: Must a unit with Frenzy that is in charge range of an enemy unit
on the first turn of the game, take a Leadership test due to Berserk
Rage if it deployed as Scouts or made a Vanguard move? (p79)
A: No. A Frenzied unit only takes a Leadership test due to
Berserk Rage if it can charge. As it is not allowed to charge,
there is no need to take the test.
Pytanie z RB FAQ p.8 dotyczy 2 kwestii, natomiast odpowiedz jest tak sformułowana że nie ogranicza się tylko "Scouts or made a Vanguard moves". Dodatkowo przed pojawieniem się tego zapisu i tak z frenzy szarżować mogłeś tylko wtedy kiedy mogłeś to robić w Charge sub-phase - RB Bersek rage p. 70 1 akapit. A jak wiemy głupotę testujemy w sub-fazie Start of turn i ruch o d6 wykonujemy od razu (immediately) czyli zanim nastąpi Charge sub-phase i ten ruch traktujemy jako spaloną szarżę - RB Stupidity 2 akapit i Me 'Ead 'Urts 1 zd. p. 76.
EDIT Byro był pierwszy.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
rampage, gdy helka ma glupote
-
- Mudżahedin
Uwaga - pytanko.
Sytuacja jest taka, ze gram Ogrami z Lizakami. Slann ma odrzucanie 6tek i wybiera sobie Slotermajstra (level 4). Moje czary wchodza na 3+. Rzucam czar na jednej kostce - wypada 6. Co sie dzieje?
Miałem taka sytuacje dzisiaj na lokalu i sedzia zadecydował ze czar wchodzi z casting levelem 4 bo nie rzuciłem 1 i 2 tylko teoretycznie 0 a rzucenie 0 według rulebooka nie oznacza nieudanego czaru. Co o tym sadzicie?
Sytuacja jest taka, ze gram Ogrami z Lizakami. Slann ma odrzucanie 6tek i wybiera sobie Slotermajstra (level 4). Moje czary wchodza na 3+. Rzucam czar na jednej kostce - wypada 6. Co sie dzieje?
Miałem taka sytuacje dzisiaj na lokalu i sedzia zadecydował ze czar wchodzi z casting levelem 4 bo nie rzuciłem 1 i 2 tylko teoretycznie 0 a rzucenie 0 według rulebooka nie oznacza nieudanego czaru. Co o tym sadzicie?
Takie uściślenie zauważyłem na stronie ETC. Zastanawiam się tylko czy tak się normalnie gra czy to jakiś wymysł, wedle podręcznika (i tak grałem) ten kto pierwszy skończył wystawianie ma bonus +1, a zwiadowcy są chyba nadal częścią wystawienia, więc kto wystawia zwiadowców kończy ostatni (w przeciwieństwie do np. vanguard, gdzie jest tylko ruch a nie wystawienie).36. Do scouts count as deploying units, meaning the player who deployed a scout unit last never gets +1 for the 'who goes first' roll regardless of who finished the deployment of units first?
A. No.
Tak się normalnie gra, zwiadowcy nie wchodzą w ilość wystawień.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Votrexy nie wymagają określenia celu (czyli musi być spełniony tylko forward arc), kładziesz przy podstawce maga i przelatuje przez wszystko o co zahaczy, w tym modele w 1 linii. RB Magical vortex p.31. Co do zasady czary nie wymagają LOS. RB Choosing a target p. 31.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Panowie, miałem wczoraj taką zagwozdkę i już normalnie sam nie wiem.
Wyobraźmy sobie, że stoi sobie maszyna, cal przed nią stoi oddział piechoty.
I teraz, jest sobie oddział pegazów przed tą piechotą, widzi maszynę, bo jest wyższy. Może w nią szarżować (między maszyną a piechotą jest jeno 1 cal)?
Wyobraźmy sobie, że stoi sobie maszyna, cal przed nią stoi oddział piechoty.
I teraz, jest sobie oddział pegazów przed tą piechotą, widzi maszynę, bo jest wyższy. Może w nią szarżować (między maszyną a piechotą jest jeno 1 cal)?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.