Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
Re: Skaveńskie Q&A
Nie są magic weapons tylko magical weapons tak samo jak Ensorcelled Weapons chaos khightów czyli mają tylko magiczne ataki.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
To, że ataki są magiczne są oczywiste. Pytanie dotyczy, czy pistolet/muszkiet jest magiczną bronią. Jeśli tak, wtedy nie korzystały by z flamingów.
Może to pomóc przy zdejmowaniu regenek z oddziałów, przed strzeleniem z maszyn/jednorazówek. Jako, że pistolet jest quick to fire, elektryk praktycznie zawsze trafia na 4+, a BSB na 3+.
Może to pomóc przy zdejmowaniu regenek z oddziałów, przed strzeleniem z maszyn/jednorazówek. Jako, że pistolet jest quick to fire, elektryk praktycznie zawsze trafia na 4+, a BSB na 3+.
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
czy to oznacza że wrappistol może zostać zniszczony spelem HE?
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Nie, nie jest magicznym przedmiotem, po prostu ma magiczne ataki.krystian1wielki pisze:czy to oznacza że wrappistol może zostać zniszczony spelem HE?
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Kłóciłbym się.
Skaveński bohater jest wystawiany albo w a) ostatniej kolejce fazy main deploymentu, tak jak wszyscy standardowi herosi, albo b) w fazie scoutów, jeśli ma zasadę scout. Nie możesz dołączyć go do oddziału, którego nie ma w grze.
Na tej samej naciąganej zasadzie mógłbyś do nich wrzucić inżyniera z rakietą, albo nawet grey seera
Skaveński bohater jest wystawiany albo w a) ostatniej kolejce fazy main deploymentu, tak jak wszyscy standardowi herosi, albo b) w fazie scoutów, jeśli ma zasadę scout. Nie możesz dołączyć go do oddziału, którego nie ma w grze.
Na tej samej naciąganej zasadzie mógłbyś do nich wrzucić inżyniera z rakietą, albo nawet grey seera

Queek.
Point for Kervyn
W zeszłej edycji assasin miał wyraźny zakaz dołączania do Tunnelingów, Too Risky czy jakoś tak. Zasugerowałem się brakiem tej zasady teraz, a faktycznie zasady wystawiania herosów są dość precyzyjne. W związku z tym odszczekuję poprzedniego posta
Niech się wypowiada ktoś bardziej kompetentny.
W zeszłej edycji assasin miał wyraźny zakaz dołączania do Tunnelingów, Too Risky czy jakoś tak. Zasugerowałem się brakiem tej zasady teraz, a faktycznie zasady wystawiania herosów są dość precyzyjne. W związku z tym odszczekuję poprzedniego posta

Naturalnym wrogiem skavenów są ludzie... i orki... i elfy... a także chaos... i oczywiście najgorszy wróg czyli inni skaveni.
Opis warp-grindera twierdzi, że jednostka z nim nie zaczyna gry na polu bitwy, ale: bohaterów wystawia się w swoim deploymencie albo w scoucie, tertium non datur
imho nie ma żadnych podstaw żeby wsadzić herosa do tunnelingu. Ale może niech się faktycznie wypowie jakiś skavenmaster 
Czyli wg tego bohaterowie mogą wyjść razem z gutter runnerami zza mapy, w ramach tej ich arcyprzydatnej zasady?

Czyli wg tego bohaterowie mogą wyjść razem z gutter runnerami zza mapy, w ramach tej ich arcyprzydatnej zasady?

Queek.
Oczywiście, że mogą jeśli mają tę zasadę vel właśnie assassin.
I jak już pisałem assassin nie ma normalnych zasad deploymentu, rozstawia się go nie razem z bohaterami w fazie rozstawiania tylko zapisuje się, w której jednostce jest. Zapisanie jest na początku gry, czyli nawet przed samym rozstawianiem. Nie wiem czemu nie mógłbym zapisać, że jest w jednostce, która wchodzi z WG.
Oczywiście jest to jedynie prawdziwe dla assassina, pozostałych bohaterów nie można wystawiać z WG, GR etc. z powodów, które wymieniłeś.
I jak już pisałem assassin nie ma normalnych zasad deploymentu, rozstawia się go nie razem z bohaterami w fazie rozstawiania tylko zapisuje się, w której jednostce jest. Zapisanie jest na początku gry, czyli nawet przed samym rozstawianiem. Nie wiem czemu nie mógłbym zapisać, że jest w jednostce, która wchodzi z WG.
Oczywiście jest to jedynie prawdziwe dla assassina, pozostałych bohaterów nie można wystawiać z WG, GR etc. z powodów, które wymieniłeś.
za szeszejem - naszego asa się nie wystawia, on się może ujawnić w każdym momencie w unicie, w którym jest zaznaczony, że jest, zatem nawet w GR z WG.
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..
Przeczytałem uważnie zasadę "hidden" i opis warp-grindera - macie rację, należy to interpretować tak że najpierw asasyn staje się częścią oddziału, a potem wystawiamy ten oddział zgodnie z jego zasadami, np. sneaky infiltrators/deploying via tunnel. Sorki 

Queek.
Ograniczenia EURO
Rules changes:
- Characters will get "look out sir" versus the following spells that automatically kill models or automatically remove an entire regiment: Dwellers Below, Final Transmutation, Dreaded 13th, Infernal Gateway 11-12 effect. Normal requirements for lookout sir apply
Jak to sie ma do naszej armii w następujących sytuacjach:
1. Dwellersi idą w oddział z dzwonem czy w sam dzwon? Wychodzi, ze jeśli w dzwon to LOS nie mamy tak? - sprawa prosto z turnieju, kiedy w mój dzwon (nie oddział) kolega rzucił Bramę i musiałem testować po kilkanaście trafień w dzwonek i szaraka. Młody tłumaczył mi, że chodzi o naszą zasadę, że przeciwnik może wybrać, w co sie strzela - oddział czy sam dzwon.
2. Rzucam 13th na 12 osobowy oddział z generałem. Na kości wypada powiedzmy 20. Czy generał ma LOS? jeśli tak, to:
a) kiedy ten LOS zdaje: gdy liczba na kościach jest mniejsza niż liczba pacynek w unicie,czy zawsze?
b) gdzie staje, gdy z jego oddziału stało się nagle 12 szczurków?
Rules changes:
- Characters will get "look out sir" versus the following spells that automatically kill models or automatically remove an entire regiment: Dwellers Below, Final Transmutation, Dreaded 13th, Infernal Gateway 11-12 effect. Normal requirements for lookout sir apply
Jak to sie ma do naszej armii w następujących sytuacjach:
1. Dwellersi idą w oddział z dzwonem czy w sam dzwon? Wychodzi, ze jeśli w dzwon to LOS nie mamy tak? - sprawa prosto z turnieju, kiedy w mój dzwon (nie oddział) kolega rzucił Bramę i musiałem testować po kilkanaście trafień w dzwonek i szaraka. Młody tłumaczył mi, że chodzi o naszą zasadę, że przeciwnik może wybrać, w co sie strzela - oddział czy sam dzwon.
2. Rzucam 13th na 12 osobowy oddział z generałem. Na kości wypada powiedzmy 20. Czy generał ma LOS? jeśli tak, to:
a) kiedy ten LOS zdaje: gdy liczba na kościach jest mniejsza niż liczba pacynek w unicie,czy zawsze?
b) gdzie staje, gdy z jego oddziału stało się nagle 12 szczurków?
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..
1.dzwonek nie ma los'a
2.jest 12 modeli+hero z "13" zabijasz 14, hero zdaje losa ,może zdać go zawsze jeżeli ma więcej niż 5 zwyklasów w unicie nie tworzysz szczurów bo nie zabiłeś oddziału został jeden ludzik, który zdał los'a.
2.jest 12 modeli+hero z "13" zabijasz 14, hero zdaje losa ,może zdać go zawsze jeżeli ma więcej niż 5 zwyklasów w unicie nie tworzysz szczurów bo nie zabiłeś oddziału został jeden ludzik, który zdał los'a.
czyli rozumiem, że rzucając 13 w oddział z jakimkolwiek bohaterem lub nawet z czempionem nie stworzę sobie nowego unitu, kiedy którykolwiek z nich zda LOS'a? zaznaczam, że rzuciłem 4k6 na liczbę szczurów i wyszło powiedzmy z 20.
P.S.: Sorry, że tak może banalne pytania, ale:
1) nie mam booka pod ręką
2) miałem półroczną przerwę od przesuwania pacynek
pozdro
Pacek
P.S.: Sorry, że tak może banalne pytania, ale:
1) nie mam booka pod ręką
2) miałem półroczną przerwę od przesuwania pacynek

pozdro
Pacek
dzięki MarcinS.
no żal nieco...
no żal nieco...