Co jesli model blokuje miejsce dla dostawienia sie w walce?
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Co jesli model blokuje miejsce dla dostawienia sie w walce?
Sytuacja z bitwy z Mapetem na Tinky Winky:
Cold Ony zaszarżowały na wardencerów. Dojechały do najbliższego tancerza. Dostawiam tancerzy, ale przy nich stał samotny mag, który był na tyle blisko, że blokował miejsce do dostawienia wszystkich skirmisherów.
I co teraz?
a. Mag blokuje i dostawiamy tylko tyle tancerzy ile to możliwe.
b. lekko odsuwamy maga (kwestia pół cala dosłownie), żeby dostawić wardencerów do walki.
c. jeszcze inaczej (nie wiem czy "wciągniecie” w walkę jeszcze obowiązuje?)
Cold Ony zaszarżowały na wardencerów. Dojechały do najbliższego tancerza. Dostawiam tancerzy, ale przy nich stał samotny mag, który był na tyle blisko, że blokował miejsce do dostawienia wszystkich skirmisherów.
I co teraz?
a. Mag blokuje i dostawiamy tylko tyle tancerzy ile to możliwe.
b. lekko odsuwamy maga (kwestia pół cala dosłownie), żeby dostawić wardencerów do walki.
c. jeszcze inaczej (nie wiem czy "wciągniecie” w walkę jeszcze obowiązuje?)
- Christos
- Kretozord
No, mag był blizej niz 1"
Wydawało mi się że w nowej edycji nie ma juz takiego wciagania (tylko jesli przy szarży jednostka "zetknie" sie z jeszcze innym przeciwnikiem), ale nie mam rb pod reką to nie moge sprawdzić.
Wydawało mi się że w nowej edycji nie ma juz takiego wciagania (tylko jesli przy szarży jednostka "zetknie" sie z jeszcze innym przeciwnikiem), ale nie mam rb pod reką to nie moge sprawdzić.
Wciag do walki jest tylko wtedy, gdy nie mozna zallignowac bez dotkniecia drugiej jednostki. Biore to z rulebooka. W sytuacji jakiej opisujesz poprostu mniej wardancerow sie dostawia, niewazne ile jest cali do maga. Innymi slowy Christos ma racje.
To co jest w erracie to nie sa zasady, tylko house rulesy
.
To co jest w erracie to nie sa zasady, tylko house rulesy

- Christos
- Kretozord
Shino a widzisz różnice między erratą, frequently asked questions i appendices.
Odnoszę wrażenie że większość ludzi traktuje tak samo wszystko co zawiera plik pod nazwą "Errata", mimo że errata to raptem jedna strona z ośmiu.
Odnoszę wrażenie że większość ludzi traktuje tak samo wszystko co zawiera plik pod nazwą "Errata", mimo że errata to raptem jedna strona z ośmiu.
Ej no. Errata to errata, 100% oficjalna. Ale przed tymi stronami z appendicesami jest napisane "these are not rules" czy cos w ten deseń.Shino pisze:ok :> tylko jak to wmnowisz przeciwnikowi szarzujacemu taktycznie na twoje pegazy?Marek Golan pisze:To co jest w erracie to nie sa zasady, tylko house rulesy.
- Christos
- Kretozord
No i własnie o tym mówieMarek Golan pisze:Ej no. Errata to errata, 100% oficjalna. Ale przed tymi stronami z appendicesami jest napisane "these are not rules" czy cos w ten deseń.Shino pisze:ok :> tylko jak to wmnowisz przeciwnikowi szarzujacemu taktycznie na twoje pegazy?Marek Golan pisze:To co jest w erracie to nie sa zasady, tylko house rulesy.

A to jest w RB czy w Erracie ??Gogol pisze:NieScimitar pisze:A nie jest tak, że o ewentualnym wciąganiu do walki decyduje wciągany, a nie wciągający ??
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild