8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: bigpasiak »

Ironcurse Icon

"The character [and any unit he is with] gain 6+ ward save against war machine weapons."
Jeśli kaszkiet to war machina to icona działa.
Nie ma sprecyzowanego sposobu ataku na unit tylko sprawca definiowany jako WM więc chyba nie powinno być problemem zobaczyć co atakuje, przyporządkowanie odpowiedniego typu jednostki i sprawdzenie z tekstem ikony?
lohost pisze:np dlatego ze jesli dziala na kszkiet to rownie dobrze moze dzialac na KB z kotla.
Kocioł nie działa bezpośrednio na unit z iconą więc proszę bez kombinacji.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Czy skaveny mają +3 ld za szeregi na potrzeby obrywania snajperką z deatha?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Profi
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Profi »

Mam pytanie (nigdzie nie mogę znaleźć): czy gdziekolwiek w RB jest napisane, że każdy unit ma 360 st. pola widzenia? Ma, nie ma? Jak zdefiniować Line of Sight?

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Andrzej pisze:Czy skaveny mają +3 ld za szeregi na potrzeby obrywania snajperką z deatha?
Q: When taking a Leadership test, sometimes you have to take it on
your unmodified leadership. What is your unmodified
leadership? (p10)
A: Your unmodified Leadership is the highest Leadership
characteristic in the unit. Do not include any modifiers from
any source, for example, Strength in Numbers, Inspiring
Presence or the Doom and Darkness spell.
To chyba znaczy, że nie.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...

Abandoned

Andrzej
Pan Spamu

Dzięki
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Profi pisze:Mam pytanie (nigdzie nie mogę znaleźć): czy gdziekolwiek w RB jest napisane, że każdy unit ma 360 st. pola widzenia? Ma, nie ma? Jak zdefiniować Line of Sight?
Żaden unit nie ma 360 stopni pola widzenia, model widzi to, co jest w jego strefie przedniej i może poprowadzić do tego linię od oczu. Niektóre obiekty będą mu blokować LoS, nad innymi będzie widział. Dotyczy to zarówno jednostek składających się z wielu jak i pojedynczych modeli. Żeby oddział zobaczył to, co jest poza jego polem widzenia, musisz go obrócić. Wszystko jest w podręczniku, musisz czytać uważniej, zwłaszcza, że niektóre rzeczy są omawiane przy okazji innych zasad.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Profi
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Profi »

Jasne, wielkie dzięki za odp.

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

Post autor: Król Goblinów »

@Pasiak, pytam sie bo już się trochę w tym unmod. lidership pogubiłem- wg tego cytatu slavy nie korzystają ze strenght in numbers (poza generalskim) w testach steadfast ?

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Kiedy Lore Atribute działa, bo już różne rzeczy słyszałem:

1) Wystarczy osiągnąć CV, bez względu czy dispell przeciwnika był udany
2) Trzeba osiągnąć CV, a przeciwnik nie rozproszył czaru

Pozdrawiam,
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

2

Andrzej
Pan Spamu

Król Goblinów pisze:@Pasiak, pytam sie bo już się trochę w tym unmod. lidership pogubiłem- wg tego cytatu slavy nie korzystają ze strenght in numbers (poza generalskim) w testach steadfast ?
Korzystają, jak że zmienili opis steadfasta z niemodyfikowanej lideraki na zdaj test złamania nie uwzględniając wyniku walki.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Król Goblinów pisze:@Pasiak, pytam sie bo już się trochę w tym unmod. lidership pogubiłem- wg tego cytatu slavy nie korzystają ze strenght in numbers (poza generalskim) w testach steadfast ?
Page 60 – Steadfast
Change “[...]can use its unmodified Leadership[...]” to
“[...]doesn’t apply the difference in combat result scores[...]”.
Change both references to “[...] any enemy units [...]” to “[...]
all enemy units [...]”.
Tak jak pisał Andrzej, zmienili zasadę steadfast co pozwala skavenom korzystać z SiN...

Abandoned

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

bigpasiak pisze:
Ironcurse Icon

"The character [and any unit he is with] gain 6+ ward save against war machine weapons."
Jeśli kaszkiet to war machina to icona działa.
Nie ma sprecyzowanego sposobu ataku na unit tylko sprawca definiowany jako WM więc chyba nie powinno być problemem zobaczyć co atakuje, przyporządkowanie odpowiedniego typu jednostki i sprawdzenie z tekstem ikony?
czyli icona nie dziala na hellcannona bo to nie jest WM tylko M&H?
co by nie bylo, zgadzam sie z twoja interpretacja. chce sie tylko dowiedziec jak w tym momencie rozpatruje sie helke i inne "maszyny" chaos dwarfow.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Nie mam dostępu do pełnego opisu czaru Skavenów: Curse of the Hornet Rat - który zadaje 4d6 wounds so save i jeśli zniszczy oddział to zamienia go w Clan Rats.

Dostałem takie coś w oddział z bohaterami (było więcej niż 5 r'n'f modeli i wszyscy mieli ten sam troop type) i zadano mi więcej woundów niż wszystkich modeli w oddziale. Czy wszystkie woundy idą tylko w oddział (RB p. 99) i oponent nie może wystawić Clan Ratów bo zostali bohaterowie którzy wchodzili w skład tego oddziału?
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

wszystkie rany idą w oddział, ale bohaterowie są częścią oddziału. jeśli klątwa zadaje dość ran, aby zabić wszystkich, to tworzymy nowy oddział.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Tak, Helka nie jest warmachine tylko M&H więc ironcurse icon nie działa
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Czy Slann zamieniony scrollem w żabę (wiem absurdalna sytuacja :D ) traci swoje dziwne zdolności typu odrzucanie 6 czy ward albo mr?

Andrzej
Pan Spamu

Przytocz opis scrolla jak możesz.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

sivejir's hex scroll
(...) whilst transformed, the wizard cannot channel or cast spells, all of his magic items and mundane weapons stop working and all of his characteristics are reduced to 1 (...)
opis nie mówi o przestaniu działać zasad specjalnych, a zdolności slann'a albo moce wampirze takimi zdaje się są, więc moim zdaniem nadal działają
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Andrzej
Pan Spamu

W takim razie działają.

Zablokowany