Strzelanie z armaty
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Strzelanie z armaty
i uregulowane tuz przed ostatnim Silesianem, bo mi na chybcika rozpe popsuli:)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
no srajcie w gacie bo pewnie na silesianie jakiś totalny random będzie sędziował...
-
- Chuck Norris
zastanawiam się co to znaczy punkt, być może może być punkt w powietrzulohost pisze:oczywiscie ze moze, ale chodzi Ci czy moze zadeklarowac punkt przed demonem na plaszczyznie ktorej nie widzi bo zaslania ja fiend. moze zadeklarowac podstawke grejtera natomiast imo wtedy na 100%przestrzeli bo 2" > 50mm.
a jak wygląda sytuacja gdy line of sight armaty do np. scar-veterana na piechotę jest ograniczone slannem z eterycznością z niewrażliwością na niemagiczne ataki, Scar jest cal za Slannem, czy można deklarować strzał do Slanna wiedząc że nie można go zranić tak by oberwał też scar veteran?
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
nie potrzeba cudu - starczy górka
A dlaczego nie? Pewnie że można byle deklaracja nie wyglądała tak "Strzelam na 2 cale przed slanna tak by dostał scar-veteran".elektron pisze:a jak wygląda sytuacja gdy line of sight armaty do np. scar-veterana na piechotę jest ograniczone slannem z eterycznością z niewrażliwością na niemagiczne ataki, Scar jest cal za Slannem, czy można deklarować strzał do Slanna wiedząc że nie można go zranić tak by oberwał też scar veteran?
Poza tym jakbyś grał na tajne rozpiski to byś nie wiedział co ma slann.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
to jest kwestia dac wp czy nie dac. gracze sa dziwni, jak strzelasz im do eterycznego slanna to sie ceisza, ale jak juz stoi za slannem jednostka to sie oburzaja. pomijam juz fakt, ze veterana widac zza zaby.Dmtrij pisze:WYstarczy?
a tak serio...Lidder wrzućcie do usciśleń i tyle
jakby ktos cos takiego zrobil u mnie to: pozwalam na legalny strzal do zaby tj 8/10 cali przed nią.
veterana na piechotę chyba nie widać?Lidder pisze:to jest kwestia dac wp czy nie dac. gracze sa dziwni, jak strzelasz im do eterycznego slanna to sie ceisza, ale jak juz stoi za slannem jednostka to sie oburzaja. pomijam juz fakt, ze veterana widac zza zaby.Dmtrij pisze:WYstarczy?
jakby ktos cos takiego zrobil u mnie to: pozwalam na legalny strzal do zaby tj 8/10 cali przed nią.
no nie, tego na cold one juz tak. jak ktos mowi scar-veteran ma na mysli kowboja na koniu bo na piechotke to tak dziwnie
8/10 cali to nie jest optymalny strzał... wszelkie 2i2 , 2i4, 4i2 , 2i6, 6i2, to jest miss wtedy. Sam tak strzelaj jak masz ochotę.Lidder pisze:to jest kwestia dac wp czy nie dac. gracze sa dziwni, jak strzelasz im do eterycznego slanna to sie ceisza, ale jak juz stoi za slannem jednostka to sie oburzaja. pomijam juz fakt, ze veterana widac zza zaby.Dmtrij pisze:WYstarczy?
w przypadku 8 nie trafia:
0 i coś, 2 i 0/2/4, 4 i 0/2, 6 i 0, 10 i coś => szanse na trafienie 18/36 = 50%
w przypadku 10 nie trafia:
0 i coś, 2 i 0/2/4/6, 4 i 0/2/4, 6 i 0/2, 8 i 0 => 20/36 = 56%
masz coś lepszego?
przykładowo 6 wygląda tak:
0 i coś, 2 i 0/2, 4 i 0, 8 i coś, 10 i coś => 15/36 = 42%
masz coś lepszego?
Musisz też wziąć pod uwagę wielkość podstawki i kąt pod jakim się strzela (bo przekątna podstawki dłuższa jest i wtedy jest szansa zahaczyc końcówkę jak strzelasz z kąta). Strzelając od przodu w Hydrę zadeklaruję 5,5 cala przed tak, żeby tylko 2i2 oraz 10+ nie trafiły. W pojedynczego piechociarza np. dam 8 jak zasugerowałeś. Więc nie zawsze jest to taka "czysta" sytuacja jak to matematycznie przedstawiłeś.Lidder pisze:w przypadku 8 nie trafia:
masz coś lepszego?
Jasne, ale strzelamy do żaby. Jeśli jest prostopadle do działa to 10" przed, jeśli nie to 8" przed. Mniejsze deklaracje to byłaby ewidentna próba złapania modelu za nim.
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
E tam
ja zawsze strzelam 8'' przed małym a 6 przed dużym modelem ( na rydwanowce) - przestrzeliwuję tylko na 10'' a przy strzale 10 przed muszę liczyć na dobre odbicie (zwłaszcza że mój inżynier może przerzucić pierwszy rzut a drugiego już nie)
ja zawsze strzelam 8'' przed małym a 6 przed dużym modelem ( na rydwanowce) - przestrzeliwuję tylko na 10'' a przy strzale 10 przed muszę liczyć na dobre odbicie (zwłaszcza że mój inżynier może przerzucić pierwszy rzut a drugiego już nie)
Jeśli już to 9 przed, żeby takie 4 i 6 np. trafiło bo to nie jest szarża gdzie muszę się styknąć z podstawką tylko strzał który musi przejść przez kawałek podstawki (no chyba, że czegoś w RB nie doczytałem). Zadeklarowanie 10 przed żabą i rzucenie 4 i 6 to miss jak dla mnie.Lidder pisze:Jasne, ale strzelamy do żaby. Jeśli jest prostopadle do działa to 10" przed,
No dokładnie.krystian1wielki pisze:E tam
To nie jest miss.Remo pisze:Jeśli już to 9 przed, żeby takie 4 i 6 np. trafiło bo to nie jest szarża gdzie muszę się styknąć z podstawką tylko strzał który musi przejść przez kawałek podstawki (no chyba, że czegoś w RB nie doczytałem). Zadeklarowanie 10 przed żabą i rzucenie 4 i 6 to miss jak dla mnie.Lidder pisze:Jasne, ale strzelamy do żaby. Jeśli jest prostopadle do działa to 10" przed,