Zapytania o zielone zasady
Moderator: Kołata
Re: Zapytania o zielone zasady
może źle sie wyraziłem ale chodziło mi o to że to jest zagmatwane z tym dragonem, pumpem i pająkiem. Tak naprawde musi ktoś to uściślić a do tej pory samowolka
czy jeśli mam przedmiot, który pozwala mi przerzucać każdego warda to, czy mogę też przerzucać ochronę magiczną?
IMO można (i chyba trzeba nawet) kierować się typem jednostki. Jeżeli są jakieś nieścisłości to sami wybieramy opcję (jak w przypadku manglerów).
A ja mam 6ed pumpa do którego była dołączona podstawka 50x50, ale na nią nie wchodzi (tzn. 50 jest dokładnie między osiami kół, więc jak się uprzeć to można do tej podstawki przykleić). Smoki i giganty - stare miały podstawki też 50x50 nowe plastiki mają większe podstawki, czy muszę zmieniać podstawki czy mogę używać metalowego giganta na podstawce 50x50?
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Z tego co wiem można grać na takiej i takiej podstawce.
Dokładnie w ten sposób obecnie działa choppa. Każdy ork w pierwszej turze walki za "chopowatość" ma dodatkowe +1 S niezależnie od innych modyfikatorów. Czyli BO z dwurakiem w 1 rundzie dodają sobie +3S a z boar boye z włócznią +2S (oczywiście tylko w 1 rundzie)
-
- Pseudoklimaciarz
Mam stare modele Snotling Pump Wagonów. Poczytałem w kilku miejscach i nigdzie nie ma konkretnej odpowiedzi na jakich podstawkach powinno się je wystawiać, stare były 40 mm lub 50 mm, niektórzy twierdzą iż rydwanowe. Każdy cośtam pisze, ale 0 konkretów, a na rydwanowej moje modele wyglądają po prostu żałośnie, taki domek pośrodku dużego ogródka. Podstawka dla mnie jest istotna ze względu na strategie.
I tu pytanie do was, czy można wystawiać Wagoniki na mniejszych podstawkach niż rydwanowe ?
I tu pytanie do was, czy można wystawiać Wagoniki na mniejszych podstawkach niż rydwanowe ?
Witam !
Czy jeżeli dam jednostce orków sztandar +1 LD i wrzucę do oddziału gienia, to będą one używały LD8 jako swoja + sztandar, czy mogą używać liderki generalskiej (10) jako najwyższej w oddziale zgodnie z zasadą, że używa się LD najwyższego z oddziału ?
Pozdro
Czy jeżeli dam jednostce orków sztandar +1 LD i wrzucę do oddziału gienia, to będą one używały LD8 jako swoja + sztandar, czy mogą używać liderki generalskiej (10) jako najwyższej w oddziale zgodnie z zasadą, że używa się LD najwyższego z oddziału ?
Pozdro
"Przeklęta knieja. Zawsze mi przypomina te zniewieściałe elfy." Kagain
-
- Pseudoklimaciarz
@ Pocisk
masz tą informację w AB strona 54; special rule: Squig Herd:
"..In close combat enemy models must attack the type of models they are in base contact with (or can choose if in base contact with both). All casulaties are taken by removing models of the appropriate type.."
czyli IMO zdejmujesz to, co przeciwnik zabił
Ja mam za to pytanie odnośnie goblińskich rydwanów z 3 wilkami. Kiedyś dodatkowy wilk zmieniał szerokość frontowej podstawki, w nowym AB nie widzę nic na ten temat. Czy to oznacza iż mogę wystawiać rydwany 3-wilkowe na standardowej podstawce rydwanowej, czy może coś przeoczyłem ?
masz tą informację w AB strona 54; special rule: Squig Herd:
"..In close combat enemy models must attack the type of models they are in base contact with (or can choose if in base contact with both). All casulaties are taken by removing models of the appropriate type.."
czyli IMO zdejmujesz to, co przeciwnik zabił
Ja mam za to pytanie odnośnie goblińskich rydwanów z 3 wilkami. Kiedyś dodatkowy wilk zmieniał szerokość frontowej podstawki, w nowym AB nie widzę nic na ten temat. Czy to oznacza iż mogę wystawiać rydwany 3-wilkowe na standardowej podstawce rydwanowej, czy może coś przeoczyłem ?
- czy BO na świni/w rydwanie z włócznią nadal posiada zasadę Armed to da Teef
- czy rydwan z BSBkiem z flamingami ma płonące impacty ??? W końcu impakty to specjalny rodzaj ataków
jesteś co do tego przekonany. W opisie sztandaru stoi, że nie mozna korzystać z Inspirującej obecności generała
- czy rydwan z BSBkiem z flamingami ma płonące impacty ??? W końcu impakty to specjalny rodzaj ataków
Tandor92 pisze:Może używać liderki generalskiej.
jesteś co do tego przekonany. W opisie sztandaru stoi, że nie mozna korzystać z Inspirującej obecności generała
podpis był nieregulaminowy
oddajcie podpis łobuzy
oddajcie podpis łobuzy
jest tak jak mówi szeszej, bo nie korzystasz z LD gienia tylko z najwyrzeszej LD w unicie z bonusem za baner.
w AB jest napisane tylko o zaniku tej zasady tylko podczas korzystania z magiick weapon więc IMO ta zasada dalej obowiązuje
w AB jest napisane tylko o zaniku tej zasady tylko podczas korzystania z magiick weapon więc IMO ta zasada dalej obowiązuje
czy jeśli mam przedmiot, który pozwala mi przerzucać każdego warda to, czy mogę też przerzucać ochronę magiczną?
- Król Goblinów
- Wodzirej
@Demestenes odnośnie podstawek- aktualnie oba unity mają tym chariotu i taką podstawką winny się posługiwać. pewno ze lepsza byłaby 50x50 ale to już nie bardzo. Imho 3 wolf nigdy nie zmieniał typu podstawki chariotu ( tylko ludzie jakieś teorie wymyślali na podstawie rydwanu Groma) natomiast aktualnie już na pewno zwykła rydwanówka.
pzdr.KG
pzdr.KG