8 edycja- pytania 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania 2
są dalej unitem
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
okrut pisze:Kiedy herosi, ktorzy byli razem w unicie, ktory to unit w wyniku cc spadl (poza herosami), przestaja liczyc sie jako unit?
Dzięki za odpowiedź, tylko chciałbym wyjaśnić do końca. Tzn., że są unitem, dopóki każdym z nich jawnie nie powiem, że wychodzę z unitu?Afro pisze:są dalej unitem
Zadam od razu jeszcze jedno z pytanie z wielu, które mam Czy jak bohater ma favour of the gods i jest w unicie, który dostaje rzut na eye of the gods z warshrine, to moze tym przedmiotem modyfikowac rzut?
Favour of the gods: "After rolling on Eye of the Gods table the bearer may add or subtract one from his roll. This may not affect the roll of a natural 2.
Ponieważ podczas ostatniej bitwy którą grałem znalazło się kilka nieścisłości proszę o odpowiedź :
1. Czy po overrunie jeśli, jeśli jednostka nie weszła w kontakt z następną mam prawo do swift reforma ?
2. Czy po nieudanej gonitwie po złamaniu wroga w CC mam prawo do swift reforma ?
3. Czy jeśli mamy taką sytuację :
- Choseni
- czempion Chosenów
- lord chaosu
- ghoule
- czempion ghouli
- lord VC
Czy lord chaosu bądź czempion chosenów może mnie wyzwać na pojedynek ?
1. Czy po overrunie jeśli, jeśli jednostka nie weszła w kontakt z następną mam prawo do swift reforma ?
2. Czy po nieudanej gonitwie po złamaniu wroga w CC mam prawo do swift reforma ?
- Choseni
- czempion Chosenów
- lord chaosu
- ghoule
- czempion ghouli
- lord VC
Odnośnie bohaterów, jest tak jak napisałeś. pow wybiciu całego oddziału (np w strzelaniu), pozostali bohaterowie tworzą jednostkę. I są tą jednostką, dopóki się nie rozdzielą w jakiś sposób.okrut pisze:okrut pisze:Kiedy herosi, ktorzy byli razem w unicie, ktory to unit w wyniku cc spadl (poza herosami), przestaja liczyc sie jako unit?Dzięki za odpowiedź, tylko chciałbym wyjaśnić do końca. Tzn., że są unitem, dopóki każdym z nich jawnie nie powiem, że wychodzę z unitu?Afro pisze:są dalej unitem
Zadam od razu jeszcze jedno z pytanie z wielu, które mam Czy jak bohater ma favour of the gods i jest w unicie, który dostaje rzut na eye of the gods z warshrine, to moze tym przedmiotem modyfikowac rzut?
Favour of the gods: "After rolling on Eye of the Gods table the bearer may add or subtract one from his roll. This may not affect the roll of a natural 2.
Odnośnie Favorki, to tak, może przerzucać.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
Ja mam inne pytank do tej sytuacji...Azgaroth pisze:Ponieważ podczas ostatniej bitwy którą grałem znalazło się kilka nieścisłości proszę o odpowiedź :
- Choseni
- czempion Chosenów
- lord chaosu
- ghoule
- czempion ghouli
- lord VC
Skoro lord chaosu moze rzucic wyzwanie do pojedynku... Jakie mozliwosci ma gracz wampirow...?
Co sie dzieje z Championem ghuli i lordem wampirem gdy odrzuca pojedynek?
czempion ghouli po odmówieniu pozostaje na miejscu i walczy dalej, lord VC jest przesuwany do tyłu, a w jego miejsce wchodzi zwykły ghoul - RB Refusing a challenge p. 102
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
dzieki
zwłaszcza, że wedle rysunku chaos jest na flance i ani ghast ani bohater nie są w B2B więc nie wiem gdzie niby miałoby się ich odstawić po odmowie pojedynku
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Ze zmodyfikowaną S - RB FAQs p. 4:lohost pisze:czy jesli potworek z t.stompem ma obnizona sile przez czar, to t.stomp wykonuje z podana w profilu czy zmodyfikowana sila? wiem ze nie wlicza sie zadnych korzysci z magii i magicznych przedmiotow, ale mam watpliwosci tutaj.
Q: Does a magic item or spell that gives a bonus to a
characteristic, do so bonus for all rules purposes (e.g. the effect of
spells, characteristic tests, etc)? (p4)
A: Yes, except for magic weapons or where the description of
the item or spell specifically says otherwise.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
efektem czaru może być także zasada specjalna
jak czar ci daje zasadę flaming albo armour piercing to stompy moim zdaniem nie korzystają z nich
ale jak masz zmianę w S to to nie jest zasada specjalna tylko modyfikacja statystyki wiec moim zdaniem stompa atakuje z taka sila jaka ma aktualnie zmodyfikowaną.
jak czar ci daje zasadę flaming albo armour piercing to stompy moim zdaniem nie korzystają z nich
ale jak masz zmianę w S to to nie jest zasada specjalna tylko modyfikacja statystyki wiec moim zdaniem stompa atakuje z taka sila jaka ma aktualnie zmodyfikowaną.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
mam dwa pytanka do poniższej sytuacji:
- model gracza A
- jeden bohater gracza A (np ten szczurzy lord którego noszą inne szczury)
- model gracza B
- bohater gracza B
W obu oddziałach są żywi czempioni.
Bohater gracza A rzuca czelka, czempion gracza B przyjmuje i czy teraz bohater gracza B może bić po oddziale gracza A? Jeśli nie to czy przed walką gracz B może przesunąć swojego bohatera aby się stykał z "legalnym" celem?
Poza tym załóżmy, że 7 cali na prawo (patrząc z pozycji takiej jak przedstawiłem na rysunku) od środka bohatera gracza A stoi sobie jakaś abomka (należąca do gracza A), a armata gracza B jest na lewo od toczonej walki (linia między armatą a abomką przechodzi przez bohatera gracza A). Czy w takim przypadku gracz B może zadeklarować strzał na punkt w którym znajduje się bohater gracza A? Wiadomo, że nie może w niego trafić bo przy minimalnym dorzucie 2'' kula ominie cały combat.
- model gracza A
- jeden bohater gracza A (np ten szczurzy lord którego noszą inne szczury)
- model gracza B
- bohater gracza B
W obu oddziałach są żywi czempioni.
Bohater gracza A rzuca czelka, czempion gracza B przyjmuje i czy teraz bohater gracza B może bić po oddziale gracza A? Jeśli nie to czy przed walką gracz B może przesunąć swojego bohatera aby się stykał z "legalnym" celem?
Poza tym załóżmy, że 7 cali na prawo (patrząc z pozycji takiej jak przedstawiłem na rysunku) od środka bohatera gracza A stoi sobie jakaś abomka (należąca do gracza A), a armata gracza B jest na lewo od toczonej walki (linia między armatą a abomką przechodzi przez bohatera gracza A). Czy w takim przypadku gracz B może zadeklarować strzał na punkt w którym znajduje się bohater gracza A? Wiadomo, że nie może w niego trafić bo przy minimalnym dorzucie 2'' kula ominie cały combat.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
Wiem, że w 7 ed nie mogłem tak robić, ale w tej na razie nie znalazłem przeciwwskazań. Na The Warhammer Forum otrzymałem odpowiedź, że mogę tak robić, ale lepiej jeszcze sięupewnić tutaj więc moje pytanie: czy będąc w oddziale postacią z zasadą fly mogę z niej korzystać w ramach ruchu tej jednostki (np.: postać ma 3" ruchu, a oddział 5" więc czy mogę używać zasady fly ruszając się razem z tym oddziałem żeby go nie spowalniać).
Z góry dziękuję za ewentualną odpowiedź i prosiłbym o dodanie do niej cytatu lub strony z RB.
Z góry dziękuję za ewentualną odpowiedź i prosiłbym o dodanie do niej cytatu lub strony z RB.