Badania do magisterki

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Jan Miętus
Plankton

Badania do magisterki

Post autor: Jan Miętus »

Cześć

W poszukiwaniu grup do badania zawitałem w wasze battlowskie progi. Co prawda najpierw zająłem się forami ogólnymi, które mają wszystkiego po trochu, a dopiero w drugiej kolejności zjawiłem się u was. Różnie to bywa z odpowiedziami. Na jednych pojawiają się odpowiedzi, na innych ludzi tylko czytają. Oprócz tego, że znalazłem to forum podczas swoich poszukiwań przez stronę Draconis, to jeszcze na Gildii ktoś mi polecił to forum. Podobne dużo osób się tu przeniosło. Cóż, do rzeczy, przedstawię się i to badanie, które ma służyć jako podstawa do stworzenia mojej magistrki. (wiecie albo nie wiecie, ale jak sie już studiowało 5 lat, to jednak lepiej jest sie zdobyc na napisanie tej pracy, a jak juz cos robic to robic to dobrze. Stąd i zaangażowanie w temat)

Studiuję, a raczej studiowałem :) psychologie na UW. W magisterce skupiam się na grupach, których członkowie mają wspólne zainteresowania. Poniżej są przedstawione w zarysie warunki, jakie powinna spełniać grupa odpowiednia do celów zakładanych przez badanie. Oczywiście to tylko zarys. Przede wszystkim chodzi o to, by ludzi się znali, mogli coś o sobie nawzajem powiedzieć i wiedzieli na co kogo stać.

Osoby z grupy powinny:
- spotykać się ze sobą dłużej niż 4 miesiące (najlepiej więcej niż 6).
- grupa powinna składać się z co najmniej 6 osób. Nie ma górnej granicy, choć przyjmuję że około 20 lub 25 powinno być maksymalną liczbą osób biorących udział w badaniu. Wątpię by znalała się grupa większa niż 15. Z resztą, powiem szczerze - każda grupa jest dobra, bo w każdej coś się dziej.
- grupa powstała wokół wspólnego zainteresowania, w waszym wypadku są to bitewniaki. Mogę powiedzieć na przykład, że znalazłem grupę jeżdżącą na monocyklach. :) a druga zajmuje sie wspinaczką wysokogórską
- wiek uczestników nie jest ograniczony

Na czym polega badanie? Po pierwsze: nie jest wymagane, by członkowie grupy byli w tym samym miejscu i czasie podczas wypełniania kwestionariuszy - mogą to zrobić gdzoe chcą i kiedy im odpowiada, jednak muszą sie nawzajem znać. W sumie są 4 kwestionariusz/testy (jedne krótsze, inne dłuższe) oraz moja ankiet. Wypełnienie całości pewnie trocę zajmie, ale za to można mieć z tego dużo przyjemności. :) (ja jak byłem w liceum, to lubiłem wypełniać różne testy psychologiczne, były inne, duże i ciekawe, ale to może tylko moje zdanie. na studiach wygląda to trochę inaczej - inna perspektywa) Nikt nie ponosi żadnych kosztów. Podczas badania członkowie grupy mogą utrzymać pełną anonimowość, zaś w pracy jest ona zapewniona. Co jeszcze zostało?
Z opisu badań chyba nic. Acha, jeśli chodzi o informację zwrotną to jeśli ktoś będzie miał ochotę dowiedzieć się czegoś na temat swoich wyników, to będzie mógł to zrobić.
Chciałbym powiedzieć wam, że zwracam się do was jako osoba szukająca pomocy. Jeśli należysz do grupy, która wpasowuje się w opisane powyżej warunki, pomyśl proszę, czy znalazłabyś/znalazłbyś trochę czasu i z towarzyszam pomogli studentowi w jego pracy.

oto kontakt do mnie:
jan.mietus@gmail.com
telefon 501 522 067

oczywiście będę wpadać na forum

ODPOWIEDZ