Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii

Beastmen

Moderator: Dibo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Re: Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii

Post autor: Khuman »

Malagor pisze:w moje rozpisce zawsze mam miejsce dla małego maga z wildem i popychaczką ;)
wilda używałem tylko na początku AB i troszkę w 8ed. ale niestety te czary mają nie co za krótki zasięg

0. jest dobra awet koszt casta

1. jak by zasięg był 36" chociaż był by na prawdę prze kozacki na maszyny, i można by łączyć z shadowem -d3T + staff z re-rollem W ( choć sam uważam " magię w grze jako dodatek który nie koniecznie musi coś robić w grze, a jak wyjdzie to jest git )

2. było by dobre jak by miało +2 do rzutu czy nawet +4 bo z BSB można to przerzucać więc lipnie

3. chyba jeden z najlepszych czarów tu ( już widzę dużą wersję na 16+ że wszyscy bohaterowie ryczą w 12" :P )

4. lepsze by było jak by miało to zasięg 24, a nie 12", bo nawet z bretończykami obejmiesz 2 lance max

5. kozackie ale po co ten max do 10 jak grasz z doomkami to mało przydatne bo do siły max 4+ a A w pewnym momęcie nie dodasz tak czy siak a ranę można oberwać a tak z beastem masz 9S + A z bazy + wygenerowane za wygrane CC + 3A za czar 8)

6. przyzywasz potworka nie czarujesz nie dispelujesz ( co w 6besti można czynić ), po drugie mają pkt. za potworka jak zniknie, lipa straszna

chyba jednak zostanę przy beast
Malagor pisze:przeciwnik nie strzela mi do ungorów bo bardziej boi się szarży od dwóch klocków gorów i minosów tudzież bestigorów ;)
jak masz tam 1 maga i to tylko z popychaczą to faktycznie są inne priorytety w shootingu :wink:

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Hmmm jeśli już popychaczke z wilda to tylko wersje bound z tego enchanted item za 50 pkt. wchodzi na 3+ i działą w 36 calach.
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

Przemcio pisze:Hmmm jeśli już popychaczke z wilda to tylko wersje bound z tego enchanted item za 50 pkt. wchodzi na 3+ i działą w 36 calach.
też tak myślę że shamiego z takim czymś można by wymienić na wargora z tym rogiem... może ciut droższy ale bardziej przeżywany i można go z beasta dopakować tak by trzymał regiment z 8T czy lepiej naprawiał, chyba że ma jakiegoś nie do zastąpienia arkana na tym szamani

CAR2N
Chuck Norris

Post autor: CAR2N »

Z wild-a przydatne czarki 1,3,4 a 5-ka na duzego shamiego z ws 4+ talizmanem (mozna sie pokusic tez o potionke leczaca) tylko czy trafi nam sie ow 5-ka , bo jak nie to taki shami z gadzetami jest lipny.
traitor-kin to fajna sprawa ,ale wlasnie przydaloby sie 24" przy np koszcie 15+ (jakas erratka do zrobienia) :mrgreen:
WFB playing since 1994

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

CAR2N pisze:(jakas erratka do zrobienia) :mrgreen:
ja bym powiedział że AB w WD by mogli wydać nowy :P przynajmniej sprzedaż WD by wzrosła :twisted:

buniek
Chuck Norris

Post autor: buniek »

FAQ rzecze, że zepsuty potworek 6tki z wilda jest wart 0pktów:

How many victory points is a beast summoned by Savage
Dominion worth? (p37)
A. None.

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

buniek pisze:FAQ rzecze, że zepsuty potworek 6tki z wilda jest wart 0pktów:

How many victory points is a beast summoned by Savage
Dominion worth? (p37)
A. None.
o tyle dobrze :)

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Heheheh no właśnie :D Oj khuman :wink:

W wildzie jest tylko 1 czar właśnie 6 ! reszta obsysa i tylko w wyjątkowych przypadkach się sprawdzają. Popychaczka była by ok gdyby nie zapis że musimy iść w stronę najbliższego przeciwnika (nawet jak to nam nie na ręke), nie szarżujemy i jeszcze ponosimy kare za tereny, zasięg 6 cali to nie jest zasięg - szkoda kostek na rzucanie czegoś takiego. Ale każdy ma swoje zdanie i różne doświadczenia.
Mi sie sprawdził raz traitor kin na Death Star VC - kawaleria z płonącymi atakami i regenką :twisted: .. ale czy 3 rany to taki sukces ? :wink:
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

Wkrtce wybieram sie na turniej bestiami. Bedzie to moj pierwszy ta armia i w ogole na takie pkt bestiami. Doradzcie jak mozecie!

2400 pkt bez ograniczen

Doombull (pelerynka, 4+ ward, ex hand weapon, ironcurse icon) 338

great bray shaman lvl4 (dispel scroll, beast magic)) 260

wargor BSB (beast banner, gnarled hide, h armour, shield) 206

29 gory (fcg, wx hand weapon) 257

25 gory (fcg, ex hamnd weapon) 225

1 tuskgor chariot 80

10 ungor raiders 60

5 minotaurs (fcg, ex hand weapon, gold sigil swordna szefie) 360

25 bestigory (fcg, flaming banner) 340

1 ghorgona 275

doom do minotaurow, sztandar do gorow, mag do bestigorow.

doom daje -1 do hit vs ostrzal, -2 do cast na magie, 6+ward na machiny, szał dla minosow. 4 minosy z przodu, 2 z tylu, dowodca ma inicjatywe 10 na swoje ataki. w walce daje 3+D3 impact hity, 21 atakow z S5 od minosow, 7 atakow z S6 od bulla+4 stompy. Uznalem ze bedzie najgrozniejsze wiec skupi najwiekszy ostrzal/magie, stad takie zabezpieczenia, co o tym sadzicie? Bedzie tragedia jak zlamie w walce :P

mag wali z beasta, wzmacnia oddzialy

wargor do 29 gorow, daje +1S dla siebie i dla oddzialu, save na 2+ i ward 6+, wydaje sie byc ok...?

25 gory ambush

bestigory z flaming na cholerstwa typu hydry, abominacje

ghorgona do walki (zastanawiam sie, moze lepiej jabber ew cygor?)

reszta na drobne wsparcie

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

- Na BSB wole dodatkową broń zamiast tarczy,
- nie wiem po co ci ungory
- nie masz "śmieci"
- bestigorów ciut maławo :(
Reszta OK, pomysł na doombulla wydaje sie być OK
Czcij Koze !!

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

1) No dałem tarcze bo wowczas save na 2+ i ward na 6+, tak to tylko save3+ i strata bsb moze oznaczac sroga porazke, ale moze masz racje, pomysle nad tym.

2) ungory to wlasnie te smieci :P ale spoko, chyba lepiej ich kosztem wrzucic pare gorow. Choc te ungory to moj jedyny ostrzal, miozerny bo mizerny ale jednak, byle maga z T3 moze zranic przy odrobinie szczescia...

3) smieci masz na mysli pieski oraz harpie? Czy cos jeszcze?

4) bestigorow 25, ale nie bardzio wiem z czego tutaj ciąć.... Tym bardziej ze smieci tez sie by przydaly, chyba w pierwszej kolejnosci...

I chyba zamiast ghorgony dam jabbera, jednak takie latajace bydle to szybka i uciazliwa sprawadla oponenta, troche odciąży reszte oddzialow, bo ghorgon nim dojdzie do walki spadnie bankowo...

buniek
Chuck Norris

jabera skreśla T5 i 4W.
Ja bym wywalił gorgone, zupełnie do mnie nie przemawia. Z szotingu S 3/4 zchodzi w 1/2 tury zanim dojdzie i coś zrobi...
Dopakuj bestigory i gory... nie wieżę w takie małe klocuszki po 25 :/

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Jak ktoś już wali w BSB z zamiarem zabicia to i tak zabije, a dodatkowy atak z s5 jest OK - bsb ma non stop w czelendzach napierdzielać i nabijać punkty a nie siedzieć i sie bronić. Swoją droga że mój bsb dostaje jeszcze gifta z +1a.
jak ungory to śmieci to powinni być 2x5 - te same punkty a zawsze to odział więcej :wink:
musisz pilnować ghorgony czy minosów i zasłaniać przed niekorzystnymi szarżami - oblejesz liderke i jesteś w dupie jak pobiegniesz za jakimś fastem i odsłonisz sobie bok.
Jako screen - świniaki i psy bo są szybkie co ci po śmieciach które nie nadążają? (m5) Ja jak nie mam na każde punkty minimum 2x świnie i 2x harpie to jestem baardzo smutny.
Wciąż nie ufam ghorgonie ale ponoć Khumanowi sie sprawdza - spróbuj sam i będziesz wiedział, ja wstrzymuje się od głosu
Czcij Koze !!

CAR2N
Chuck Norris

Post autor: CAR2N »

Gorgona itp sa fajne jak sie ma jakies mobilne "smieci" + najlepiej 2-gi tegesik mocarny typu samojezdny doomek na wypasie :roll:
Moze lepiej zamiast 1 duzego wziac 2 malych shamich ,albo wlasnie zamiast gorgony dobrac 1 malego + harpie + swiniaki , pkt wyjdzie jak gorgona ,ale jednak taktycznie lepiej
WFB playing since 1994

buniek
Chuck Norris

Nie no orgona jest taka se, skinki zaplują w 1-2 tury, archerzy zastrzelą, że o maszynach nie wsponę. I co z tego, że pewnie kosi w kombacie, jak w ogóle do niego nie dojdzie....

Malagor
Mudżahedin

Post autor: Malagor »

a czy przypadkiem na bsb nie można mieć shielda ?

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

Malagor pisze:a czy przypadkiem na bsb nie można mieć shielda ?
może, w starych AB niektórzy BSB nie może mieć shielda a u nas nic takiego nie jest napisane
Dibo pisze:Wciąż nie ufam ghorgonie ale ponoć Khumanowi sie sprawdza - spróbuj sam i będziesz wiedział, ja wstrzymuje się od głosu
a tak sprawdza się co prawda ten brak SV jest dość przygniatający ale nie można temu zaradzić za bardzo
supportuje je chariotami albo doomkami i sobie radzą o czywiście z np.: SKV nie ma co się za bardzo zastanawiać wszystko lecie na pałę przy takim śmieciowisko, bo na prawdę powiadam wam że nie ma jak lepszej rzeczy na slavy

najlepsze śmieci to ungory rider's, jak nie używałem tych plebsów to teraz mam w każdej rozpisce, najlepiej 6 z chepionem, chepiom na HE ( zabijają go przegrywam o 4 i na 4 z re-rollem stoję i wpadam od boku, zawsze to tura w plecy dodatkowo dla HE ) i jak masz doombullka samopas to cheledze przyjmuje takim śmieciem co równocześnie szarżuje

BSB mój ulubiony to z szmatka +1S na oddział z SV 2+ i parzy wardem... jak mam pkt. to tak jak Dibo daję +1A czy AP

co do frenzy na minoskach i ghorgonie to bardziej denerwuje to że gonię d6" bo z tym trudno co kol wiek dogonić czy z overanować, dlatego najlepiej wycinać do 0 8) ghorgona ma 10Ld po trafi ustać niejeden zjebany CC a ten hit leczący użyty w porę robi z niej bardzo trudnym stworkiem ( ale nie genialnym za te pkt., powinna kosztować 220 patrząc na standardy nowych monsterów )

ad. do rospiski czym chcesz zabić eteryki? :P

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Hej taki mój luźny pomysł na Kózki jako, że po DMP robię chwilową przerwę od gry WOCH i troszkę bestiami się zamierzam pobawić... plan jest maksymalnie prosty pchamy się na pałę w stronę przeciwnika mam sporo śmieci i całkiem sytego gienka do challanga :mrgreen: Stone of Spite odpalamy ASAP z 6 kości i liczymy na ifkę :D

Beastmen Army

1 Doombull @ 353.0 Pts
General; Frenzy; Heavy Armour; Shield
Biting Blade [10.0]
Ram Horn Helm [15.0]
Dawn Stone [25.0]
Gnarled Hide [15.0]
Crown of Command [35.0]

1 Gorebull @ 247.0 Pts
Frenzy; Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Warrior Bane [5.0]
Talisman of Preservation [45.0]

1 Bray Shaman @ 125.0 Pts
Lore of Beasts; Magic Level 2; Braystaff
Channeling Staff [15.0]

1 Bray Shaman @ 135.0 Pts
Lore of Beasts; Magic Level 2; Braystaff
Dispel Scroll [25.0]

29 Gor Herd @ 265.0 Pts
2ndWeapon; Standard; Musician

1 Foe-Render @ [10.0] Pts

19 Gor Herd @ 185.0 Pts
2ndWeapon; Standard; Musician

1 Foe-Render @ [10.0] Pts

19 Ungor Herd @ 115.0 Pts
Shield; Standard; Musician

1 Halfhorn @ [6.0] Pts

5 Ungor Raiders @ 30.0 Pts
Short Bow

Short Bow

Short Bow

5 Harpies @ 70.0 Pts
Scout

5 Harpies @ 70.0 Pts
Scout

29 Bestigor Herd @ 405.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Banner of Swiftness [15.0]

1 Gouge-horn @ [12.0] Pts

1 Razorgors @ 55.0 Pts

1 Razorgors @ 55.0 Pts

1 Razorgors @ 55.0 Pts

4 Minotaurs @ 370.0 Pts
2ndWeapon; Light Armour; Standard; Musician

1 Bloodkine @ [45.0] Pts
Light Armour
Stone of Spite [25.0]

Models in Army: 137

Total Army Cost: 2595.0
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

1. nie masz LoS na minoskach, a jak chcesz doombulla puszkę to polecam: ram horn helm, dawn stone, gnarled hide, healing potion, sword of battel ( o takiego rozkminiałem ), a gorebull jak nie ma MB to może berserker sword + ward 5+,

2. zamiast chaneling staffa, chalis of the dark rain ( 15 + 25 stone of spite uzasadnienie po niżej )

3. gorów za małe oddziały 40 to min.

4. nie wiem po co takie małe oddziały ungorów

5. bestigorów o 10 za mało, minoska o jednego

6. taktyka na chama, a oddginaczek tyle że sam będziesz się blokował ( 1 razorgor i masz 5pkt. wolnych, to dodaj minoska więcej )

7. stone of spite nie jest aż tak kluczowy, wolał bym na minoskach blackened plate, ale jak uważasz po drugie strasznie duży ma to zasięg a Twoje szary by dopakować oddział w razie czego za mały by się uchronić przed tym niszczeniem, co prawda DS może się uratować ;)

8. polecam chociaż 2 corowe rydwany, jestem z nich bardzo zadowolony

Awatar użytkownika
Wilczek.
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Wilczek. »

Czy na minoskach nie ma LOSa od 3 modeli? Są monstrous infantry, a w rb jest napisane, "Essentialy, wherever the rules say 'a rank of five or more models' treat it as reading 'a rank of three or more models'"

Rulebook strona 81, czo LOSa to nie dotyczy? Sorry za pytanie bo prawdopodobnie jest głupie, ale w battlu cały czas jestem nowicjuszem :oops:

ODPOWIEDZ