TK - Euro

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

TK - Euro

Post autor: Szaitis »

Co myślicie o takim złożeniu TK?

1 Liche High Priest @ 235.0 Pts
Hierophant; Lore Table; Lore of Nehekhara; Magic Level 4
Earthing Rod [25.0]

General; Lore of Light; Magic Level 4
Dispel Scroll [25.0]

1 Liche Priest @ 70.0 Pts
Lore of Light; Magic Level 1

25 Skeleton Archers @ 160.0 Pts [Champion]
2 x 10 Skeleton Archers @ 70.0 Pts [Champion]

3 Sepulchral Stalkers @ 165.0 Pts

8 Skeleton Chariots @ 450.0 Pts
Musician

7 Skeleton Chariots @ 395.0 Pts
Musician

1 Casket of Souls @ 135.0 Pts

1 Screaming Skull Catapult @ 90.0 Pts

1 Screaming Skull Catapult @ 90.0 Pts

Models in Army: 67

Zrezygnowałem ze sfinksów, z jednej strony są zajebiste i potrafią w pojedynkę rozwalić hordę WL, ale w następnej bitwie giną w pierwszej turze z lekkiego strzelania. W zamyśle ma to być rozpiska defensywna (stąd tak dużo strzelania - o ile da się coś TK wystrzelać). Stalkerzy stąd, że prawie w każdej armii jest coś o bardzo niskim I, stąd pomysł że mogą się spłacić - szczerze przyznaję że jeszcze nimi nie grałem, może ktoś mądrzejszy mógłby powiedzieć czy warci są swojej ceny. Fajnie byłoby przeczytać co o tym myślą najlepsze muminy - Malal, Shino, Młody, Kalesoner:)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Za mało sfinxów
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Andrzej pisze:Za mało sfinxów
Bzdura.
Rozpy na 0 sfinksów też mogą hulać.

rozpa oszukuje troszkę system bo masz 30 łuków ponad limit, to jest fajne, rydwany zboostowane +1A dają radę, stalkerzy też daja radę, mi się ostatnio coraz bardziej podobają nietypowe rozpiski TK, zastanawiam sie tylko nad muzykami na rydwanach, juz widziałem parę razy jak nie zdają swifta i stoją bez sensu, może na jednym oddziale dac płonące ataki a drugi goły?
Obrazek

chelcho
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: chelcho »

Brak hierotytana - słabo bez niego się czary rzuca z lora Nehekhara - są drogie, a bez nich nie odbudujesz np. rydwanów
Duzi łucznicy są bez muzyka - jeśli wyjdą ci za plecami Gutter Runners, albo jacyś skauci to nawet się nie odwrócisz 25 aby strzelić.
Poza rydwanami nie ma kompletnie nic do walki - głupie terradony, lub inni skauci przytrzymają rydwany gdy zaatakują je z flanki

Grałem ostatnio z lizardami:
- w kluczowej turze wyłączona faza magii na +4 - jak wyjdzie to praktycznie możesz się składać
- jeśli nie zaczniesz pierwszy to w nie masz katapult (kameleony) i stedzio z EotG szaleje
- nawet jak wjedziesz impactami o sile 5 w TG z regenką na 5+ (na 99% będą mieli na 4+ lub +4 do T) to zabijesz 6-7 + 1 (lub +2 z dodatkowym atakiem) - odpowie 16 ataków (2x6 w 1 linii + 4 z drugiej) - 8 ran. W jego turze się sypiesz

Ze skavenami:
- klocek 40 slavów wytrzyma szarżę rydwanów: bez dodatkowego ataku zabijesz ich 17, z dodatkowym atakiem jest szansa: padnie 23. Gorzej jak na impakty wyrzucisz 1+1+1+2 jak ja ostatnio. Oczywiście możesz zmiękczyć wcześniej slavów łukami i magią, ale gracz skavanów tylko się z tego ucieszy - przecież pozostałe 5 klocków dojdzie + abominacja

Świnki muszą być :)

Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

To jest dobra rada - tak zrobię - w sumie muzycy są niepotrzebni, dobre wystawienie to podstawa, bez marszu i tak wiele nie skoryguje.

A co myślisz o necropolis knightach? Mają rację bytu czy ich wysyp na EURO jest kompletnie z dupy?
Właśnie taka jest druga myśl - wywalam te "mniejsze" rydwany, za to wchodzi trójka najtów i do tego ten jeden cholerny warsphinx. Wtedy mam 3 unity z wykopkami, tyle że zastanawiam się czy rydwany i 1 sfinx wystarczą do zatrzymania przeciwnika?

No i pytanie o stalkerów - po wykopaniu mogą od razu strzelać? I np przy strzale do czołgu - rozumiem że biorę I tego inżyniera - czyli 3 - tak?
Andrzej pisze:Za mało sfinxów
Masz chyba armię która tak naprawdę najmniej sobie radzi z nimi, a co one mają zrobić np z krasnalami, empire czy bretką - jeden porządny strzał i 1,5 dużego pkt płynie. Już nie mówiąc o jakimś spamie skinków czy innych shadów, nawet słabi łucznicy he jak będziesz rzucał te 6 to sfinxy padają pięknie. Nawet armia która teoretycznie powinna mieć przejebane z TK czyli VC - ma ghule które mówiąc łagodnie "w miarę" sobie radzą z nimi.

Kalesoner
Szczur Królów

Mogą strzelać po wyjściu. Czołg ranią na 6.
Obrazek

Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

chelcho pisze:Świnki muszą być :)
Z przyjemnością dowiem się co by mi sfinxy pomogły na chameleony? Szybciej bym tracił duże pkt?
chelcho pisze:- w kluczowej turze wyłączona faza magii na +4 - jak wyjdzie to praktycznie możesz się składać
A co na to poradzę? HE mają vortexa - i co, zabiorę im go?
chelcho pisze:- jeśli nie zaczniesz pierwszy to w nie masz katapult (kameleony) i stedzio z EotG szaleje
Wydaje mi się że można tak wystawić katapy żeby mi chameleony nie zapluły ich w 1 turze, sfinksów nie bardzo.

Jak Kalesoner już powiedział - mam 70 strzał na turę (może 95) - mam cichą nadzieję że zdołam coś z nich ustrzelić zanim przeciwnik dojdzie do mnie.

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

Faktycznie całkiem spoko to wygląda, Ale wózki bym porozbijał na 3 oddziały jednak. No i możesz łatwo wcisnąć chanelling staff, choćby kosztem 2 łuczników. ;)

No i fakt, te sfinksy to średni biznes, są całkiem dobre, ale jak masz ich dużo, tzn tak ze 3. W mniejszej liczbie nie widzę ich prawie wcale :p
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

chelcho
Wałkarz
Kontakt:

Szaitis pisze: Z przyjemnością dowiem się co by mi sfinxy pomogły na chameleony? Szybciej bym tracił duże pkt?
chelcho pisze:- jeśli nie zaczniesz pierwszy to w nie masz katapult (kameleony) i stedzio z EotG szaleje
Wydaje mi się że można tak wystawić katapy żeby mi chameleony nie zapluły ich w 1 turze, sfinksów nie bardzo.
Sfinksy na kameleony są spoko :) - mają jakiś save i 6+ regeneracji jak dasz tego pana od consructów, a to całkiem sporo wbrew pozorom: z 18 strzał poison to średnio 3 zranienia, a wchodzi 1,67 przy save 5+ i 6+ regen - czyli masz sporą szanse, że nawet 20 kameleonów go nie zapluje w jednej turze
No i sfinks (świeży) raczej się nie sypnie w 2 turze walki po szarży na klocek ze stubborn
Sam przecież pisałeś, że sfinksy są zajebiste, ale może faktycznie w innej rozpisce gdzie kluczem jest saturacja
Wg mnie rydwany są i tak najlepszą jednostka w armii TK
Ale wózki bym porozbijał na 3 oddziały jednak
wielkość 7-8 jest chyba optymalna bo masz bonus do siły impactów i coś dodatkowo powalczy gdy nie masz birony.
Może warto przetestować tomb prince na rydwanie np. z dwurakiem i hełmem +1sv i +2ward na ogień i tym co daje ward 6+ przeciw maszynom dla oddziału: będzie miał Look out Sir i da WS 5. No i jest liderka 9 w razie tragedii.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Jak myślisz, co jest lepsze. 3d6 s5 czy 6d6 s4?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Sfinksy na kameleony są spoko :) - mają jakiś save i 6+ regeneracji jak dasz tego pana od consructów, a to całkiem sporo wbrew pozorom: z 18 strzał poison to średnio 3 zranienia, a wchodzi 1,67 przy save 5+ i 6+ regen
policzyłeś tylko poisony, do tego dochodzą jeszcze zwykłe trafienia które mogą jeszcze zranić...

Ogólnie TK mają słabo na lizaki gdzie 80 skinków co turę w nie pluje...
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Kalesoner
Szczur Królów

Zależy jak złożone TK, Laik. Moje się chyba nie boją. :D
Na kameleony rozpa na świnksach jest dobre zionięcie i ustawiona kontra z rydwanów, tak myślę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

a na jakich grasz? :)
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Mam takie odczucie że te TK złożone jak wyżej też się aż tak bardzo lizaków nie boją. Wydaje mi się (podkreślam że mi się tylko wydaje :D) po niedopuszczeniu salamandr i wybiciu trochę kameleonów powinno być całkiem nieźle - nie jakoś rewelacyjnie ale źle też nie. Ostatnio Laik grał stół obok na 3 sfinksy i ich los nie był zbyt ciekawy:)

Słuchając Waszych rad (nikt się nie wypowiedział na temat serferów) poprawiłem trochę i wychodzi coś takiego:

1 Liche High Priest @ 225.0 Pts
Hierophant; Lore Table; Lore of Nehekhara; Magic Level 4
Channeling Staff [15.0]

General; Lore of Light; Magic Level 4
Dispel Scroll [25.0]

25 Skeleton Archers @ 170.0 Pts [champion+ muzyk]

10 Skeleton Archers @ 80.0 Pts [champion+ muzyk]

10 Skeleton Archers @ 70.0 Pts [champion]

3 Necropolis Knights @ 210.0 Pts

7 Skeleton Chariots @ 385.0 Pts

7 Skeleton Chariots @ 405.0 Pts
Standard
Banner of Eternal Flame [10.0]

2 x 1 Screaming Skull Catapult @ 90.0 Pts

1 Casket of Souls @ 135.0 Pts

Models in Army: 69

Total Army Cost: 2400.0

Zostawiłem jednak 2 x 7 rydwanów - zagrałem jak dotąd jednego lokala 3 x 4 rydwany - niby nie było źle bo 6 miejsce na 40 paro osobowy lokal to niby nienajgorszy wynik, ale te rydwany sprawdziły mi się tak sobie, potrzeba ich albo więcej w unicie albo musi lepiej iść magia niż mi:) Przy sfinksach też trzeba grać ofensywnie, ja nie lubię opierać się na jednym czarze jak Birona, więc chyba wolę postawić na stabilność i defens. Maskę będę miał ciężko wbić ale IMO pkt łatwo też nie oddam.
Najci wydają się niezłą opcją kiedy oponent już pójdzie do przodu a oni wykopują się na ich tyłach, wydaje mi się że 15 ataków z s5 i 3 stompy powinny w miarę poważnie zaprzątać uwagę.
chelcho pisze:Może warto przetestować tomb prince na rydwanie np. z dwurakiem i hełmem +1sv i +2ward na ogień i tym co daje ward 6+ przeciw maszynom dla oddziału: będzie miał Look out Sir i da WS 5. No i jest liderka 9 w razie tragedii.
Masz tu sporo racji, ale skąd na to wziąć pkt? Nie widzę za bardzo nic co mógłbym wywalić albo zmniejszyć.

chelcho
Wałkarz
Kontakt:

Ja bym dał hierotitana, nawet kosztem rydwanów - bardzo pomoże w spamowaniu Shem's Burning Gaze
Może daj Staff of Channeling - potrzebujesz tych kostek
Szkoda punktów na muzyka w 10 szkieletach - ich strzelanie niewiele ci pomoże gdy "idą w kreskę".
Ja bym został na 2 oddziałach Sepulchral Stalkers - większa pewność, że przynajmniej jeden oddział wyjdzie w 2 turze.
Sztandarowy z Banner of Eternal Flame nie jest za bardzo potrzebny - płonące ataki masz z magów i katapult.
Ja bym próbował jeszcze zmieścić Cariony, gdyż są najbardziej mobilną jednostką TK

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

chelcho pisze:Ja bym dał hierotitana, nawet kosztem rydwanów - bardzo pomoże w spamowaniu Shem's Burning Gaze
+1 tytan przy tylu magach to must be,Ja swojego już konwertuje
chelcho pisze:Szkoda punktów na muzyka w 10 szkieletach - ich strzelanie niewiele ci pomoże gdy "idą w kreskę".
. :D
W tych oddziałach muzycy są najbardziej potrzebni.
chelcho pisze:Ja bym został na 2 oddziałach Sepulchral Stalkers - większa pewność, że przynajmniej jeden oddział wyjdzie w 2 turze.
Zależy jak kto lubi. Rycerze są bardzo dobrym oddziałem, wyskakując za plecami wroga robią bardzo duże zamieszanie.
chelcho pisze:Może daj Staff of Channeling - potrzebujesz tych kostek

Spoko przedmiot, próbował bym go wcisnąć.

Co do tych rydwanów to nie jestem przekonany co do ich wielkości.
Masz tak naprawdę dwa oddziały do walki z czego oba jak nie deszarżują to mają wierd....
Przekonałem się że rycerze to dodatek który wspiera combaty albo zamiata parki maszynowe. Nie można całego planu opierać na ich wyjściu.
Nie masz nic co może podejść i przyjąć szarże przeciwnika jak np. sphinxy.
Oprócz kresek rzecz jasna.
Mój "defens" różni się tym od twojego że mam jednego małego licza i katape mniej, rydwany mniejsze i nie mam stalkerów a w zamian wystawiam dwa prosiaki i tytana.
Przeciwnicy zazwyczaj i tak do mnie idą.
Tytan IMO to jeden z najważniejszych modeli w armii, dwa boundy, walczy jako tako ale aura jest zajebista. .
Obrazek

ODPOWIEDZ