20.08 Turniej 1800 Vanaheim Kraków

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hassan_the_grim
Wałkarz

20.08 Turniej 1800 Vanaheim Kraków

Post autor: hassan_the_grim »

Witajcie!
Ogłaszamy kolejny turniej w sklepie Vanaheim. Tym razem trochę mniejsze punkty (1800) i ogólne zasady Warhammera z ograniczeniami podanymi niżej.

Kiedy: 20.08.2011
Gdzie: Vanaheim.pl ul. Lubicz 34/6 Kraków
Limit punktowy: 1800
Ilość miejsc: 12
Wpisowe: 10zł

Zgłoszenia (Imię Nazwisko / Ksywka + armia + ID ligowe jeśli posiadasz) prosimy przysyłać na adres turnieje@vanaheim.pl ! Rozpiska będzie mile widziana, ale możesz ją też przynieść w dniu turnieju.
Będziemy na bieżąco aktualizować listę graczy w tym wątku i w wątku na naszym forum:
Link do forum lokalnego Vanaheim Kraków

Zasady:
  • zakaz używania power scrolla
    zakaz wystawiania bohaterów specjalnych
    w jednej armii nie mogą jednocześnie wystąpić lory Life i Shadow lub Death i Shadow
    od czarów: Dwellers Below, Infernal Gateway, Final transmutation, 13th spell bohaterom w oddziałach przysługuje look out Sir (jeśli spełnione są jego warunki, oczywiście)
Dodatkowe zasady do kompozycji armii:
  • - max 2x taki sam special
    - rary bez powtórzeń
    - w OK generałem może być butcher
    - max 3 maszyny/rydwany/oddział rydwanów/herosi na rydwanie
Bitwy będą rozgrywane na stołach 48x48.

Victory Points:
  • 11 progów co 120 pkt
    punkty zwycięstwa za jednostki uciekające: 50%
    punkty zwycięstwa za jednostki =<25% początkowej liczebności: 50%
    Za zabicie generała 100 pkt
    Za zabicie bsb 75 pkt
    Za zdobyte sztandary 50 pkt
Ocena modelarska:
W trakcie turnieju zostanie przeprowadzona ocena modelarska, w ramach której uzyskać będzie można 10 do klasyfikacji generalnej:
  • Pomalowanie: do 25%-0pkt; 25%-50%-1pkt; 50%-75%-2pkt; powyżej 75%-3pkt
    Podstawki: do 25%-0pkt; 25%-50%-1pkt; 50%-75%-2pkt; powyżej 75%-3pkt
    Jakość detali: 0-2pkt
    Spójność kolorystycza i całkowity wygląd armii: 0-2pkt
Proksy są dozwolone w ograniczonej ilości. Jako 'ograniczoną ilość' rozumiemy max 5 modeli. Modele typu 'scratch built' czyli zbudowane samodzielnie są dozwolone.

Bitwy:
I bitwa - Battleline
II bitwa - scenariusz Loot & Pillage z Rulebooka.
III bitwa - losujemy k3 z podręcznika: 1:Dawn Attack, 2: Blood and Glory, 3: Meeting Engagement. Wszyscy grają ten sam scenariusz.

Opis scenariusza Loot & Pillage:
Na środku stołu stoi gospoda a przy niej wóz z piwem. Rozstawienie 6" od krawędzi. Wóz co turę ucieka d6 od najbliższego oddziału, może zostać zaszarżowany i zawsze odpowiada ucieczką. Nie może wyjechać za planszę. Jeśli zostanie zdobyty, jest traktowany jak sztandar (może zostać przejęty w wyniku zbrejkowania w walce). Każdy kto jest w gospodzie bądź posiada wóz, w każdej turze musi się wstrzymywać na swoim Ld przed piciem piwa. Jeżeli pije, dostaje -2 do WS, BS, Ld. Efekty te kumulują się. Na koniec gry 5pkt za posiadanie gospody, 5pkt za wóz i 1pkt za zniszczony bądź uciekający oddział wroga.
-- EDIT 18.08 -- Oddział z wozem zajmując gospodę musi zostawić wóz na zewnątrz (przy tej krawędzi gospody z którą się styka wchodząc). Wóz od następnej tury ucieka jak wcześniej.

Uściślenia do Blood and Glory (jeżeli wypadnie):
Break kończy grę wynikiem 10+x:10-x, gdzie x = aktualne Fortitude wygranego razy dwa. Oczywiście maksymalny wynik to 20:0.

Czasówka:
10:30 - 11:00 zapisy
11:00 - 13:00 I bitwa
13:15 - 15:15 II bitwa
15:30 - 17:30 III bitwa
17:45 ogłoszenie wyników

Turniej jest zgłoszony do ligi.

Przybywajcie!

Lista graczy na 19.08:
1. Szymon 'Harry' Maj 3916 DoCh
2. Michał Momot 3885 WoCh
3. Łukasz 'Sevi' Seweryn 3590 HE
4. Piotr 'Legion' Stachurski 3694 Imperium/Bretka (?)
5. Piotr Bystroń 3781 HE
6. Piotr Syrkiewicz - 3917 VC
7. Pawel Dzierwa - 3918 HE
8. Michał 'Fluffy' Węgrzyński - 2016 O&G
9. Michał Ritter 1764 Dwarfs
Ostatnio zmieniony 19 sie 2011, o 20:59 przez hassan_the_grim, łącznie zmieniany 7 razy.
War does not determine who is right - only who is left.

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Ocena modelarska, yeha! To 9-10 punktów mam już na starcie :D
Max 3 maszyny? Trochę to rygorystycznie.
Vae victis!

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

A co z SoM? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Powinienem przybyć :)
Łukasz 'Sevi' Seweryn id 3590 HE
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

max 3 maszyny jak najbardziej ok! Ograniczenie do 1 rara ciekawe- zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce, ocena hobbystyczna jak najbardziej w tej ograniczonej formie jest na miejscu i popieram całkowicie. Co do scenariuszy to ten drugi trochę wydaje mi się dziwny , to nie jest spotkanie RPG ale turniej. Mam jednak nadzieję , że organizatory poprawią się na przyszłość i przestaną wymyślać takie rzeczy :).
Proszę zaklepać mi miejsce...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

max 3 maszyny jak najbardziej ok!
No tak, zwłaszcza jak wyskoczy na mnie regiment 60 białych lwów...
Trochę wybiórcze to ograniczenie, jednym armiom się dostaje, a u innych nie ma to żadnego znaczenia.

Wpiszcie i mnie:
Piotr Stachurski ID: 3694 - Imperium
Vae victis!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Pomyśl zanim zaczniesz płakusiać:)... wystawię owszem WL do bólu ale będę grał bez orłów które przeciwko Tobie są dość kluczowe :)...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Tia, chyba czas porzucić szczenięce ideały i kupić czołg :D
Vae victis!

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

hassan_the_grim pisze: Każdy kto jest w gospodzie bądź posiada wóz, w każdej turze musi się wstrzymywać na swoim Ld przed piciem piwa. Jeżeli pije, dostaje -2 do WS, BS, Ld. Efekty te kumulują się. Na koniec gry 5pkt za posiadanie gospody, 5pkt za wóz i 1pkt za zniszczony bądź uciekający oddział wroga.
ee Krasie powinny mieć bonus do rzutu, lub dostawać boosty od wypicia piwa... :P
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Legion pisze:Tia, chyba czas porzucić szczenięce ideały i kupić czołg :D
Trzeba było już dawno ;)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Legion pisze:Tia, chyba czas porzucić szczenięce ideały i kupić czołg :D

Ja nie rozumiem jak można nie wystawiać czołgu w imperium. Przecież to Twoja najlepsza jednostka i dobrze "trzyma" punkty. Klimat klimatem a wygrywać czymś trzeba...
Obrazek

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

hallabardiers !
xYz

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Nie halabardiers tylko greatswords.
PiotrB pisze: Ja nie rozumiem jak można nie wystawiać czołgu w imperium. Przecież to Twoja najlepsza jednostka i dobrze "trzyma" punkty. Klimat klimatem a wygrywać czymś trzeba...
Hehe ciekawa sytacja, Nie pamiętam żeby sie z kimś ostatnio aż tak nie zgadzał :D
Piotr bardzo rzadko sie z tobą zgadzam (i może stąd właśnie moja sympatia do ciebie) ale tym razem absolutnie z niczym sie nie zgodzę w twojej ostatniej wypowiedzi.
1. Gdybym grał imperium, chociaż nie wiem co, NIGDY nie wystawiłbym czołgu ... nie wiem czemu - poprostu i nie wystawianie czołgu jest sprawą oczywistą
2. Czołg -> najlepsza jednostka :wink:
3. Hasło klimat w odniesieniu do armii Imperium to oksymoron :D
4. wygrać trzeba ... no nie trzeba :wink:
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

3. Hasło klimat w odniesieniu do armii Imperium to oksymoron :D
Skoro tak sądzisz, to dlaczego nie wystawiałbyś czołgu? ;)

Hmmm, to może wezmę Bretonnię? Tam te dziwaczne ograniczenia nie zmieniają absolutnie nic :D
A tak na serio, wiem, że grając Imperium jestem pierońsko mało obiektywny, ale limit 3 maszyn to już jakaś paranoja.
Vae victis!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

3 maszyny na 1800 pkt to jest naprawdę tyle ile być powinno. Podobno jesteś klimaciarzem a nie powergammerem więc nie rozumiem czego tak płaczesz...

Dido! SSIJ KOZE :roll: Też Cię lubię :)

Ad1 . Nie bo nie nie jest argumentem i nie da się z tym dyskutować. Szczerze myślałem ,że to tylko kobiety tak mają... :P
Ad2. Czołg absolutnie jest najlepszą jednostką w Imperium
Ad3. Nie ma bardziej klimatycznej armii niż Imperium z kapłanami Sigmara ,biczownikami ,gwardią elektorską i inżynierami z Nuln etc,etc...
Ad4. Tu się niechętnie zgodzę - jeśli chcesz możesz być dawcą punktów dla innych - to Twoja sprawa
Obrazek

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

PiotrB pisze:3 maszyny na 1800 pkt to jest naprawdę tyle ile być powinno.
Również tak uważam, 3 maszyny na takie punkty to idealna liczba.
PiotrB pisze:Nie ma bardziej klimatycznej armii niż Imperium z kapłanami Sigmara ,biczownikami ,gwardią elektorską i inżynierami z Nuln etc,etc...
+1
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Legion sory cie stary ale co do maszyn na te punkty wszyscy się zgadzamy.

Co do polemiki z piotrem :mrgreen:

No tak ! po prostu merytorycznie nie mogę uzasadnić swojej niechęci do czołgu - jest nie klimatyczny w moim odczuciu a odczucia ciężko uzasadnić niezależnie od płci.

Co do klimatu ... No imperium to armia ludzi, po prostu i choćby człowiek staną na głowie nie wykrzesze z armii ludzi nic Fantasy-cznego. Co do kapłanów sie zgodzę oni są OK.

Co do bycia dawca punktów: mnie to nie wadzi - póki się dobrze przy tym bawię.
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

No tak, działa są nieklimatyczne. W armii wzorowanej na europejskich wojskach z XVI - XVII wieku artyleria jest beee, ale wręcz ociekają klimatem bandy religijnych oszołomów z cepami bojowymi.

Nie wspominając, że klimatem ocieka wszystko co ludźmi nie jest :P
Vae victis!

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Masz rację, podstawę każdej europejskiej renesansowej armii stanowiły ciężkie kolubryny oblęznicze :mrgreen:
Zwłaszcza w niewielkich starciach na kilkuset chłopa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Eh, do niczego mądrego ta dyskusja nie prowadzi, cóż, trzeba się dostosować.
Vae victis!

ODPOWIEDZ