8 edycja- pytania 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania 2
Lookout trzeba. Też nie mam booka pod ręką, ale jeśli mnie pamięć nie myli to znajdziesz to w sekcji o championach. Nie jest napisane "you must roll" tylko coś w stylu "roll for look out sir".
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
A ja mam.
Przy championach stoi, że po prostu się rzuca i tyle.
Przy bohaterach, jeśli stoi 3 cale od unitu:
Ja mam od razu pytanko po DMP. Chyba znam odpowiedź, ale wiecie - czy czołg może robić combat reform oraz redirect charge (wydaje mi się, że odpowiednio nie oraz tak to odpowiedzi, ale chciałbym potwierdzić).
Przy championach stoi, że po prostu się rzuca i tyle.
Przy bohaterach, jeśli stoi 3 cale od unitu:
Gdy jest w oddziale:a 'Look Out Sir!' roll can be attempted
Na podstawie tego, powiedziałbym, że LoS jest dozwolony, ale nie wymagany dla bohaterów. Ale, w sekcji o bohaterach w oddziale (nie obok nich) jest jeszcze jedno zdanie:his controlling player is permitted to make a 'Look Out Sir!' roll to save him from harm.
A to, jak pisałem wyżej, jest już opisane jako coś co się po prostu robi i kropka. Pytanie teraz czy opis reguły na str 93 jest nadrzędny wobec przyzwolenia (permitted) - a nie przymusu ze str 99.This works exactly as the 'Look Out Sir!' rule described for unit champions on page 93.
Ja mam od razu pytanko po DMP. Chyba znam odpowiedź, ale wiecie - czy czołg może robić combat reform oraz redirect charge (wydaje mi się, że odpowiednio nie oraz tak to odpowiedzi, ale chciałbym potwierdzić).
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
No to lipa.kudłaty pisze: W przypadku ekwipunku i jego działania na modele wieloczęściowe, działa on tylko na tą część która go faktycznie posiada, chyba że zasady wyraźnie mówią inaczej. Dotyczy to zarówno ekwipunku magicznego, jak i niemagicznego. Nie mam booka pod ręką, jak nie zapomnę rano to poszukam.

Mogę jeszcze prosić o stosowne odniesienie do rulebooka?
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
po prostu decydujesz w co walisz, oba nie obrywają, ale np. LD bierzesz zawsze jeźdźca, pozostałe z tego co wiem rzucają na swoichEldritch pisze:Jak dokładnie działają czary DD z deatha (spirit leech, caress of laniph, fate of bjuna) na model składający się z jeźdzca i mounta mającego osobną charakterystykę (np. dzwon, smok, gryf etc.) ? Chodzi mi o to, ile testów przeprowadza przeciwnik.
- White Lion
- Kretozord
Czy atakując na budynek oddziałem Monster Infantry będę walczył 3 czy 4ema modelami?
ogólnie chodzi mi o to czy nie wolno mi przekroczyć "10" sumując walczących czy też mogę przekroczyć mając np. zajęte 9 i dodając za 3 kolejnego MI ew. za 5 monstera?
ogólnie chodzi mi o to czy nie wolno mi przekroczyć "10" sumując walczących czy też mogę przekroczyć mając np. zajęte 9 i dodając za 3 kolejnego MI ew. za 5 monstera?
3x monstrous infantry. Ograniczenie do 10 nie pozwala na 12.
- White Lion
- Kretozord
w RB napisane jest że w walce w domku 1 atakujący "styka" się tylko z jednym broniącym.
czy jeżeli np. w domku zostało mi tylko 5 piechoty to przeciwnik może atakować tylko 5 ? czy pełną 10tką?
i odwrotnie - jak atakuje np. 4 modelami to bronić też mogą tylko 4 czy 10 ?
czy jeżeli np. w domku zostało mi tylko 5 piechoty to przeciwnik może atakować tylko 5 ? czy pełną 10tką?
i odwrotnie - jak atakuje np. 4 modelami to bronić też mogą tylko 4 czy 10 ?
Połowa atakujących może zadeklarować atak w konkretny model (np. herosa), więc nie widzę problemu, żeby 4 broniących nie mogło dostać wszystkich ataków od 10 atakujących dom. s.128 małego rulebooka, allocating attacks.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
- White Lion
- Kretozord
jeszcze jedno pytanie.
nie znalazłem nigdzie w RB nic o tym że pojedynczy pieszy bohater dostaje zasadę skirmish.
tak więc nie ma w niego kary -1 do trafienia?
nie znalazłem nigdzie w RB nic o tym że pojedynczy pieszy bohater dostaje zasadę skirmish.
tak więc nie ma w niego kary -1 do trafienia?
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Witam, mam pytanie dotyczące channelowania. Jeżeli mag channeluje kostki mocy, to nie może rzucać czarów w tej rundzie?

Jest sojusz Skv+DF czy DF mogą strzelać po oddziałach walczących ze slejvami?
Imo nie
Imo nie
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą
może rzucać.Slayer Zabójców pisze:Witam, mam pytanie dotyczące channelowania. Jeżeli mag channeluje kostki mocy, to nie może rzucać czarów w tej rundzie?

- Slayer Zabójców
- Masakrator
Nie może, ponieważ nie posiada zasady "life is cheap".Szymon pisze:Jest sojusz Skv+DF czy DF mogą strzelać po oddziałach walczących ze slejvami?
Imo nie

Ale slejvy nie mają zasady life is cheap gdyż jest to zasada tylko globadiersów.Slayer Zabójców pisze:Nie może, ponieważ nie posiada zasady "life is cheap".Szymon pisze:Jest sojusz Skv+DF czy DF mogą strzelać po oddziałach walczących ze slejvami?
Imo nie
I twoje uzasadnienie nic nie mówi bo przy slejwach jest zapisek że kazdy friendly unit's może strzelać do combatu ze slejwami.
Jest to zasada expendable
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
czy chaos dragon lorda który nosi necrotic phylatecary też zdaje testy charakterystyk?
Czy Gold Sigil Sword działa na breath weapon? Opis mówi że ataki są wykonywane na I10, a breath weapon jest jako atak opisany, więc myślę że tak, ale chciałbym mieś pewność.
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu.