Pytania początkujących i niepewnych 2

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

Zablokowany
Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Re: Pytania początkujących i niepewnych 2

Post autor: Szaitis »

Zeppek w pytaniu nr 1 zapewne chodzi Ci o Glean magic, więc Eltharion wprowadza Cię w błąd - LS uściśliła że za pomocą Glean magic można rzucić tylko mniejszą wersję czaru (strona 13 uściśleń)

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Glean magic ??
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

Bodajże czar 3 z domeny tzeencha (czy jak to się tam piszę :D ). Ale odpowiedź Szaitisa mnie usatysfakcjonowała ;)
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Żadna z domen Chaosu nie ma czaru glean magic ?? wtf ? 0_o
Ale to u Demonów czy wochu ??
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
hellsing
Chuck Norris

Post autor: hellsing »

Czy gifts of khaine sa liczone jako magiczne ataki?
Klub Gier Bitewnych Toruń https://www.facebook.com/Triclinum/
Blog https://miniaturepaintingstudio.blogspot.com/
Każdą moją prace publikuje na YouTubie https://youtube.com/channel/UC6DW9zlhA9 ... zFQ/videos
Facebook https://www.facebook.com/miniatureps/
Instagram https://www.instagram.com/miniaturepaintingstudio/
Szukam kogoś do współpracy przy malowaniu modeli Toruń i okolice

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Nie (poza venom sword'em).
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Eltharion pisze:Żadna z domen Chaosu nie ma czaru glean magic ?? wtf ? 0_o
Ale to u Demonów czy wochu ??
Z DoCh
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

Czy sztandar ASF na COk-ach działa również na coldy?
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Jest napisane all models a nie riders więc tak :)
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Przejrzałem na szybko dział DE i stwierdziłem, że najlepiej zadać to pytanie tutaj:

Czy dużo zmieniło się w DE po wyjściu nowej edycji?
Grałem trochę na 7 edycję, głównie towarzyskie bitwy w lokalnym klubie. Trochę się przestraszyłem 8 edycji, na dodatek czasu miałem coraz mniej. Wszystkiego się pozbyłem, ale ostatnie "odświeżenie" DE przez GW(o ile można nazwać tak 3 odgrzewane kotlety i jedynie 2 nowe modele) skłoniło mnie do przemyśleń nad powrotem do tego ciekawego hobby.
Właściwie mam tylko smoka(ultraforges miniamtures, został, bo jako jedyny model naprawdę mi się podobał), podręcznik z 7 edycji, jednego COK oraz garnek bitsów.
Od czego teraz zacząć?
Interesuje mnie raczej gra ofensywna, strzelanie mi zbrzydło po 2 bitwach WE.
W 8 edycji miały rządzić klocki. Czy rzeczywiście tak jest? Co kupić na początek?

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Na pewno hydre :) Jeśli chcesz mieć ofens klockowy, to polecam korsarzy, z dwoma broniami ręczneymi i bonusami z kotła radzą sobie naprawdę nieźle. BG też mogą się nadać, ale raczej jako wsparcie, bo jest ich max 20. 1-2 rydwany to też nie głupi pomysł, jak na swoją cenę radzą sobie. Podobno ktoś gdzieś gra na CoK-ach i mu to nawet wychodzi, ale ja tego nie widziałem :) Smok z pedantem może coś zrobić, na dmp widziałem taką rozpę i radziła sobie całkiem dobrze.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
MatthewKorona
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: MatthewKorona »

Panowie, mam pytania.

1. Jeżeli moje jednostki mają Wieczną Nienawiść, to obowiązuje ona tylko w Walce Wręcz, czy np. moi kusznicy mogą przerzucać nieudane rzuty na trafienie podczas strzelania?

2. I takie bardziej taktyczne. Po kiego u kuszników jest chorąży? Nie można mu dać żadnego sztandaru, więc co on w zasadzie daje?

3. Opłaci się dawać Command Group dla kuszników?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi :)
Impossible is nothing.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

1. Tylko w walce...
2. Chociażby do scenariusza B&G. Jest on po to, żeby dawał +1 do wyniku walki. Nie wszystko w armii musi być użyteczne i przegięte.
3. Opłaca się dawać muzyka. Swift reform jednak jest potrzebny.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

U mnie sztandar na kuszach jest obowiązkowy od 14+, W walce radza sobie podobnie jak wariorzy wiec i do tego sa urzywane ;)
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
MatthewKorona
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: MatthewKorona »

Gra ktoś Warriorsami na Hordzie? Bo tak myślę, że jakby dać 40 wojowników w 4 szeregach to każdy szereg by atakował ale jako niedoświadczony nie mam pojęcia czy to choć w miarę dobry pomysł. Co o tym sądzicie?
Czy zazwyczaj gracze robią warriorsami mniejsze jednostki, np. 3 szeregi po 5 modeli by np. bronić flank, machin itp.?

Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam :)
Impossible is nothing.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

40 spearelfów w tej edycji to dobry core'owy wybór. Sporo graczy wystawia takie 40stki.

Salak
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Salak »

Po kilku pierwszych bitwach nasuwają mi się takie pytania (nie wiedziałem czy spytać tu czy w dziale zasad, tak czy siak mam nadzieje że pomożecie :wink: ):

1. CoKi z tytułu feara uzyskują też ITP zgodnie z RB?
2. Ring of Hotek, działa gdy w 12" jest czarodziej rzucający czar czy cel czaru?
3. Co się dzieje, gdy jeden z załogantów RBT zostanie zabity? Brak efektu, czy też maszyna nie może strzelać do końca gry?
4. Cauldron of Blood - może szarżować mimo że jest War Machine?
5. Pojedyncze modele widzą tylko to co jest w ich przedniej strefie? Czy możliwa jest sytuacja, że pieszy model będący odpowiednio blisko regimentu wroga unika co turę szarży wychodząc z przedniej i znajdując się w bocznej strefie tegoż regimentu?
6. Lance mogą być w jednej grze wykorzystane wielokrotnie (oczywiście przy założeniu, że modele toczą kilka kolejnych walk i w każdej z nich szarżują)?

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Salak pisze:Po kilku pierwszych bitwach nasuwają mi się takie pytania (nie wiedziałem czy spytać tu czy w dziale zasad, tak czy siak mam nadzieje że pomożecie :wink: ):

1. CoKi z tytułu feara uzyskują też ITP zgodnie z RB?
2. Ring of Hotek, działa gdy w 12" jest czarodziej rzucający czar czy cel czaru?
3. Co się dzieje, gdy jeden z załogantów RBT zostanie zabity? Brak efektu, czy też maszyna nie może strzelać do końca gry?
4. Cauldron of Blood - może szarżować mimo że jest War Machine?
5. Pojedyncze modele widzą tylko to co jest w ich przedniej strefie? Czy możliwa jest sytuacja, że pieszy model będący odpowiednio blisko regimentu wroga unika co turę szarży wychodząc z przedniej i znajdując się w bocznej strefie tegoż regimentu?
6. Lance mogą być w jednej grze wykorzystane wielokrotnie (oczywiście przy założeniu, że modele toczą kilka kolejnych walk i w każdej z nich szarżują)?
1. Nie mam rb przy sobie ale sobie tego nie przypominam
2. gdy jest czarodziej
3. nic, strzela dalej
4. nie
5. tak
6. zawsze przy szarzy +2 sily
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Salak
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Salak »

1.Pardon, chodziło mi o itp ze stupidity, nie feara :oops:

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Jeśli nie zdadzą dostają itp. tak poza tym, to chyba nie, choć nie pamiętam dokładnie.

Zablokowany