Makiety Izwora

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Re: Makiety Izwora

Post autor: Aron_Banalny »

czepianie się o kant dupy, w dodatku bezpodstawnie. takie przejścia wzmacniano belkami by układać na nich cegły albo kamienie, kamaaaan
Obrazek

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Bywało i tak, głównie w pruskim murze, a pewnie stosowano i inne "eksperymentalne" rozwiązania, i wyluzuj Aron, ja nie zamierzałem nikogo obrazić.
Vae victis!

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

Dzięki za komentarze :)

Co do ściany domu, to została ona wykonana w taki sposób, ponieważ pianka, z której jest zrobiona była w paski :)
Za pomocą ołówka zrobiłem kreski, by wyglądało to na cegłówki.
Nie było możliwości wykonania ładnego nadproża "pod kątem", chyba, że włożyłbym w to dużo pracy, co niestety nie byłoby współmierne z efektem końcowym.
(który pewnie nie byłby przez większość zauważony)
Przypomnę, że makieta była wykonana stosunkowo szybko, bez wodotrysków i zbędnych dodatków.

Jeśli chodzi o malowanie, to muszę przyznać, że winny jest aparat. W rzeczywistości kolory nie są aż tak jaskrawe. Budynek jest ciemniejszy, bardzie bordowy niż czerowony.
Podobnie jest z kapliczką, której ściany zlewają się z podłożem, a tak naprawdę mają fioletowy odcień ;)

Nawiązując do wypowiedzi Momo... Wiem, że można kupić wiele miłych dla oka elementów i tym samym wydać na makiety sporo kasy :)
Nie takie było moje założenie. Makiety są dla mnie dodatkiem, który ma być tani i wyglądać ładnie na stole (czyli z odległości ok pół metra).
Poza tym lepiej poszukać w sieci dobrych poradników i samemu zrobić nagrobki i inne dodatki albo zużyć masę bitsów, które leżą w szafie.
Jedyne co kupiłem specjalnie na potrzeby powyższych makiet to pianka pod panele (całe 2 zł), wikol, sztuczna trawka i zestaw 20 plakatówek.

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Zachęcony prostotą i miłym dla oka efektem jaki otrzymałem przy robieniu poprzednich dwóch makiet zabrałem się za domek.
Będzie nowoczesny, z szybami i przesuwanym dachem.
Ale nie wszystko będzie idealne... na dachu zagnieździło się "coś"!

Miłego oglądania i czekam na wasze komentarze.
(trzeba kliknąć na zdjęcie by zobaczyć większe)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

powiedz co to konkretnie ma być :) jakaś fabryka imperialistów w Nuln/coś do 40k?

pomysł fajny i proste wykonanie największe wrażenie robi na mnie ostatnie zdjęcie z tymi drutami/oślizgłymi czymś z kominów :) baaaaardzo fajny efekt =D> w jaki sposób go uzyskałeś? :)

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Będzie to "domek" do Wh40k lub innego systemy S-F. Może prezentować bazę, laboratorium, jeszcze nie wiem, podczas malowania się wymyśli ;p
Te obślizgłe "coś" (pajęczyny, ślady Obcego, lub cokolwiek innego co Ci przyjdzie do głowy) zrobiłem przy pomocy kleju Technicqll contact 266 (żywiczno-gumowy), który z powodu starości zrobił się bardziej gęsty i ładnie się trzyma.

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Kolejna porcja makiet!
Znalazłem na dysku stary pdf z tutorialem jak zrobić silos do Wh40k (White Dwarf z 2001 r.).
Oto efekt mojej pracy:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

W przyszłości będzie więcej budynków i różnego rodzaju przeszkadzajek.
Chciałem zobaczyć jak będą pasowac do tego wszystkiego kładki:

Obrazek

A na deser proponuję wcześniej zbudowaną, a już wykończoną makietę:

Obrazek

P.S. By zobaczyć większe zdjęcia trzeba kliknąć.
Jak umieszczam linki w inny sposób to zdjęcia są bardzo duże i nic nie widać :/

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: quidamcorvus »

Na wykończonej makiecie brakuje mi rdzy, zacieków i żółto-czarnych pasów, jakieś czerwone wstawki też byłyby ciekawym akcentem.

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Pora na większy projekt!
Całość będzie mieć wymiary 60x40cm ale na razie udało mi się zrobić pierwszy element.
Panie i panowie... oto Tartak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W planach będzie kuźnia, cmentarz lub ogród i 2 budynki mieszkalne (może karczma?).
Będzie to coś w rodzaju wioski na wzniesieniu/grodu (wersja mini).
Mam zamiar testować patenty na drzewka i inną roślinność, na którą to będzie sporo wolnej przestrzeni

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Trzymam kciuki za projekt i czekam na kolejne zdjęcia :)

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Dzisiejszy dzień był bardzo owocny :)
Pomalowany teren wioski i zrobione kolejne dwa budynki, kuźnia i hmm... wiatrak/wieża maga?

Obrazek
Obrazek

Na razie same budynki, teraz pracuje nad dodatkami.
Do kuźni kowadło już mam, cegły na piec właśnie się robią.
Do tartaku elementy już widzieliście.
A do wieży wrzucę jakieś wiaderko, może uda mi się zrobić szafę do budynku pod wieżą.
W planach mam jeszcze studnię i ogródek ;p
Obok wzniesienia będzie cmentarz, a przed nim drzewa i inna roślinność.

Grabz
Kretozord

Post autor: Grabz »

Pieruńsko nie lubię klikać w miniaturki :evil: .

Widać że włożyłeś sporo wysiłku w makiety i to się popłaciło. Budynki prezentują się coraz lepiej, są przemyślane. Widać to zwłaszcza przy ostatniej pracy, brak w niej przypadkowości i błędów (okienka). Dużo lepiej prezentuje się dachówka, poprzednia nie do końca do mnie przemawiała. Nie rozumiem pokrycia wieży wiatrakowej, prostokąty jakoś mi nie pasują. Może po odmalowaniu (zakładam że to drewno) będą prezentować się lepiej.
Powodzenia przy dalszych zmaganiach.

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Fajnie, ale do wiatraka/wieży maga mam uwagi.
IMO jeśli to ma być wiatrak (w sensie młyn) to zrób niższą, ale masywniejszą wieżę i większe 'śmigło'. Jeśli to ma być wieża maga to wywal to 'śmigiełko' i wstaw balkon z lunetą (albo coś w tym guście).
Powodzenia i czekam na kolejne zdjęcia :)

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Prace nad makieta dobiegają końca... chociaż pozostało sporo niezagospodarowanego miejsca to ewentualne szczegóły będę uzupełniać później ;)
Muszę jeszcze w niektórych miejscach pokolorować piasek i dokleić kilka drobiazgów.
Kolejnym krokiem będzie zrobienie roślinności...
Jeśli macie jakieś pomysły to czekam na Wasze komentarze!
Wszelkie uwagi mile widziane. Może będę jeszcze w stanie coś źle zrobionego odratować ;p

Miłego oglądania:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek

<edit> Poprawiłem zdjęcia

BAAGRRAA
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: BAAGRRAA »

Moja propozycja to dać małe, wyschnięte krzaczki obok wiatraka i jakieś wyschnięte drzewo za ruinami oraz ogrodzeniem.
Zapraszam do komentowania
Savage Orc Armybook - http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=37&t=31550

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

kupa roboty, kupa ciekawych pomysłów, ładna trójwymiarowa makieta jako całość ale z technologii budowy to proponuję się mocno podszkolić:/ rażą prostokątne 'kamienie' poukładane pod kątem na wiatraku czy daszek studni bez ... okładziny z patyków też się nie stosowało za bardzo. proponuję poszukać na googlach fajnych fotek prawdziwych obiektów tego typu i zwrocić uwagę na taki detal jak konstrukcja;] i kupić balsę, patyczki szaszłykowe i wykałaczki mają mały potencjał i imo nie wyglądają dobrze, od razu się rzuca w oczy że to wykałaczki. i tekturę modelarską + piankę modelarską (na podstawę makiety zamiast pudełka po pizzy). wszystkie te elementy dadzą Ci dużo większe możliwości twórcze;] a z chęciami na dłubanie w makietach myślę że zobaczymy tu coś na naprawdę wysokim poziomie;]

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Znowu klimat S-F. Był mini-konkurs na makietę, więc dałem z siebie prawie wszystko ;p
Dwa dni uzupełniania szczegółów i malowania i oto efekty mojej pracy:

Makieta to budynek fabryki. Z zewnątrz niepozorny, jednak gdy się przyjrzymy to na dachu dostrzeżemy ślady obcego...
Zaglądając do środka, czy to przez szyby, czy też otwierany dach widzimy pracujący na pełnych obrotach silnik, kilka przekładni i sporo sprzętu porzuconego przez pracowników.
W środku jest też zamontowany system alarmowy (Świeci!) w razie awarii. Oczywiście zasilany niezależnie paliwem jądrowym zgromadzonym w akumulatorach.
Nie mogło zabraknąć zegara, który wskazywał kiedy należy udać się na zasłużoną przerwę.
A gdy nadejdzie pora pójścia do domu cały sprzęt można wyłączyć w rozdzielni.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Ma klimat! Przydałyby się jeszcze jakieś tabliczki BHP. Coraz lepsze makiety robisz :brawo:
Do gry w sam raz :)

Awatar użytkownika
nog
Wałkarz

Post autor: nog »

Moje uwagi co do wieży maga:
1.Jak dla mnie za bardzo upchane.
2.Roślinności za mało.
3.Tartak według mnie powinien posiadać sterty drewna ,kupy wiórów,siekiery,piły.
4.Jeśli budujesz miasta,osady to musisz pamiętać ze kiedyś budowano miasta/osady na prawie niemieckim(czyli ulice przecinają się pod kątem 90 stopni,najważniejsze ośrodki w centrum itp.). Do dzisiaj widać efekty tego prawa.
Ogólnie staraj się a będzie cudnie. 8) Na razie jest bardzo fajnie. =D>

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Wracam do makiet w klimacie fantasy, by mieć na czym grać w Mordheim/Warheim.
Będzie to magazyn, na razie jest w stanie surowym, jak zrobię kolejną makietę to pomaluje obie na raz.
Miłego oglądania:
(lepsze zdjęcia zrobię, gdy dostanę w swoje ręce aparat siostry)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ