Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Re: Szybkie pytania

Post autor: jachu_ka »

Nie radzę przyklejać modelu do już zapiaskowanej podstawki, lubi się odkleić. Najpierw wklej model a potem dookoła niego piasek. Dobrze też dać między stopy a podstawkę kawałki plasticardu, żeby nie wyglądało, że tonie w tym piachu. Robota niewielka, efekty o wiele trwalsze.
marchef w butonierce

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

A ja przyklejam gotowe modele tylko do zrobionych podstawek na kropelkę, później tylko dodaję kamyki i roślinki, dzięki temu łatwiej jest pomalować stopy modelu, bez brudzenia podstawki. Poza tym piasek nie włazi wszędzie. Wszystko trzyma się dość dobrze. Zastanawiam się jeszcze, żeby zastąpić kropelką ośmiorniczką, czy czymś innym gumowatym, żeby wykorzystać fakturę podstawki.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Andronicus
Chuck Norris

Post autor: Andronicus »

Ja wolę sypać piach gdy figurka jest już porządnie przyklejona do podstawki, a slot jest już dokładnie zaszpachlowany (ale z "bezslotowymi" podstawkami postępuję tak samo). Często ta "szyna", którą figurka ma pod stopami jest węższa i krótsza od slotu podstawki, więc jeśli najpierw zrobimy podstawkę, a potem zaczniemy przyklejać model, to raz, że w podstawce będą widoczne dziury na wylot, a dwa, że figurka będzie się słabo trzymać. Dodatkowo jeśli użyje się drobnego piasku figurka wcale nie wygląda jak by się w nim topiła. Wygląda IMO właśnie bardziej realistycznie, jakby koleś coś ważył, a nie ledwie dotykał stopami podłoża.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Ja ze względu na charakter podstawek bardzo często wklejam figsa (razem z blaszką - dla ortodoxów :wink: ) w przyklejony na podstawce głaz z korka lub kory. Jeśli mam wklejać w slota, to albo wklejam przed piaskowaniem, albo nadmiar piasku usuwam przed wklejeniem figsa. Śladów usuwania brak :D .

Awatar użytkownika
Malkolm
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Malkolm »

Witam,
zachodzę w głowę jak wycieniować białe spodnie. Pomoże ktoś?
Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Zależy. Możesz wyjść od jakiegoś jasnego szarego i wyciągnąć do białego. Niektórzy dla efektu dodają jeszcze tyć błękitnego. Możesz też wyjść od kremowego/brązu. Oczywiście za każdym razem wyjdzie Ci inny efekt.

Awatar użytkownika
Malkolm
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Malkolm »

Wyszedłem od szarości, dobrze idzie. Dzięki!
Obrazek

asertus
Plewa

Post autor: asertus »

Czym przykleić korek do podstawki i figurkę do korka ?

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Korek do podstawki - wikol ( dość długo schnie, ale jest tani i dobry).
Figs do korka - ja używam Superglue - (bardzo szybko schnie, jest tani i dobry :wink: :D ).

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Tylko tego wikolu nie za dużo, bo będziesz miał sytuację, że się odklei od podstawki.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

korek do podstawki na superglue, figurka do korka tak samo - można lać tego dużo, bo wsiąka w korek, trzyma bardzo dobrze i jest w miarę tanio :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Andronicus
Chuck Norris

Takie po maxie noobskie pytanie :P
Zwykle podczas malowania robię pin w nodze figurki, po czym nabijam ją na korek i tak wygodnie sobie maluję. Tym razem chcę zamocować na korku figurkę razem z podstawką (tak mi będzie wygodniej malować). W jaki sposób ją przymocować do korka? Czasem na youtube widziałem, że ludzie mocują figsy na taką przypominająca plastelinę masę i potem bez problemowo odrywają figurkę, a na podstawce nie zostają żadne ślady, wszystko szybko, schludnie i bezproblemowo. Co to jest za masa?

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Plastelina?
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Andronicus
Chuck Norris

A nada się? Wydawało mi się, że z plasteliną może być taki problem, że jest tłusta i potem farba może mi nie chcieć ładnie kryć obrzeży podstawki. Poza tym jej resztki mogą zostać na podstawce, potem ciężko to doczyścić. Niemniej z plasteliną nie miałem do czynienia od czasów dzieciństwa, może plotę bzdury :P

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

To nie jest plastelina. Tej masy używa się również do przyklejania plakatów na ścianę, bo po tym nie zostają tłuste plamy.
Proponuję ci Andronicus kupić taśmę dwustronną (taką do przyklejania wykładziny), kosztuje grosze i jest łatwo dostępna. Sam stosuje i mogę ją spokojnie polecić.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Andronicus
Chuck Norris

Prosty i fajny sposób, tak zrobię :) Dzięki Arbiter

asertus
Plewa

Post autor: asertus »

A czym zakleić dziurkę w podstawce, jaka powstała już po osadzeniu modelu.
Green Stuff?
Zwykła plastelina ?

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

imo szkoda greenstuffa. Ja zaklejam plasteliną i - jak się da - w to miejsce wklejam trawkę, ale bywało, że i piaskowałem na superglue...

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Ja zaklejam zapałką, ma idealną szerokość, jest trwała i tak tania że prawie za darmo :)
Co do plasteliny to nigdy nie użyłbym czegoś takiego do jakiejkolwiek czynności związanej z figurkami #-o
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

asertus pisze:A czym zakleić dziurkę w podstawce, jaka powstała już po osadzeniu modelu.
Green Stuff?
Zwykła plastelina ?
możesz spróbować jeszcze wikolem z piaskiem :)
Obrazek

ODPOWIEDZ