Góra pusta w środku.
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Góra pusta w środku.
Mam takie pytanie. Czy wiecie może jak zrobić przekrój góry tak aby w środku była pusta tak by dało się tam coś zrobić. Na ten przykład jakieś budynki, schody, sztolnie i tym podobne?
Jeżeli tak był bym bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Jeżeli tak był bym bardzo wdzięczny za odpowiedź.
- Patrycja Polkowska
- "Nie jestem powergamerem"
Robiłeś kiedyś w przedszkolu jabłka z papieru????
Obklejasz np jabłko najpierw chusteczkami a potem gazetami lub innym cienkim papierem (klej z wody i mąki) potem przecinasz w 1 miejscu i wyjmujesz jabłko.. potem jeszcze 3 warstwy papieru żeby zalepić dziurę i masz papierowe jabłko puste w środku
Możesz wykorzystać tą technikę w budowie góry!!! Oczywiście jako kleju radze użyć "wikol"
Jako formę użyj np reklamówki wypchanej kulkami z gazet... ułożysz kształt wzniesienia które później obkleisz... w taki sposób powstanie kopuła którą później obklejasz szpachlówką i gotowe...
Obklejasz np jabłko najpierw chusteczkami a potem gazetami lub innym cienkim papierem (klej z wody i mąki) potem przecinasz w 1 miejscu i wyjmujesz jabłko.. potem jeszcze 3 warstwy papieru żeby zalepić dziurę i masz papierowe jabłko puste w środku

Możesz wykorzystać tą technikę w budowie góry!!! Oczywiście jako kleju radze użyć "wikol"
Jako formę użyj np reklamówki wypchanej kulkami z gazet... ułożysz kształt wzniesienia które później obkleisz... w taki sposób powstanie kopuła którą później obklejasz szpachlówką i gotowe...
- Patrycja Polkowska
Dodam jeszcze że 1 warstwę z chusteczek oczywiście naklejasz tylko z użyciem wody!!!!!! bo przecież chcesz żeby potem forma odeszła?
W przedszkolu musiałem chyba wagarować na zajęciach robienia papierowego jabłka xD Jest to dobra technika lecz ja na początku myślałem trochę nad styropianem bezbąbelkowym czy jak tam się to zwie lub jakimś innym materiałem modelarskim.
- Patrycja Polkowska
słuchaj .. jeżeli chcesz styropian to radze się już zabrać za robienie góry!!!
I nie sądzę żebyś potrzebował do tego bezbąbelkowego!
I tak trzeba pokryć to fakturą więc to nie ma znaczenia.
Styropian oczywiście jest najprostszą i najefektywniejszą metodą produkcji terenów (waga, łatwość obróbki. 0-rowa cena)
Równie dobrze możesz przeciąć piłkę do kosza w pół i podpalać nad gazem, guma ma tendencję do odkształcania się więc teren nierówny miałbyś już z głowy... oczywiście to jest idiotyczna propozycja i mam nadzieję że nie będziesz tego próbował.. jeszcze się poparzysz i co wtedy?
I nie sądzę żebyś potrzebował do tego bezbąbelkowego!
I tak trzeba pokryć to fakturą więc to nie ma znaczenia.
Styropian oczywiście jest najprostszą i najefektywniejszą metodą produkcji terenów (waga, łatwość obróbki. 0-rowa cena)
Równie dobrze możesz przeciąć piłkę do kosza w pół i podpalać nad gazem, guma ma tendencję do odkształcania się więc teren nierówny miałbyś już z głowy... oczywiście to jest idiotyczna propozycja i mam nadzieję że nie będziesz tego próbował.. jeszcze się poparzysz i co wtedy?
- Artek'sWorkshop
- Chuck Norris
Problem poszukać w necie??:) http://uk.games-workshop.com/spacemarines/crater/1/
Tylko ,ze tam jest pokazane jak robić krater 

- Artek'sWorkshop
- Chuck Norris
A to nie jest górka??? z dziurką w środkuDrovilus pisze:Mam takie pytanie. Czy wiecie może jak zrobić przekrój góry tak aby w środku była pusta tak by dało się tam coś zrobić.

Dobrą metodą jest zakup najtańszej pianki do uszczelniania okien, kosztuje pare złotych, jest jej calkiem sporo. Poprostu wyciskasz ja, jest na tyle sztywna że sama uformuje sie w storzek, potem jeszcze spęcznieje, a jak wyschnie po rozcięciu bedzie miała struktóre jak pumeks ale bardziej elastyczną.
Jak na razie skłaniam się bardziej do propozycji Patrycji. szukam na razie odpowiedniego materiału na którym będzie cała góra. No materiał mógłbym mieć lecz kasy nie mam dlatego kombinuje 

- Shakin' Dudi
- Masakrator
zależy jakiego rozmiaru ma być ta góra
zawsze możesz kupić balona i balona tak jak Patrycja mówi obleić. Balona mozesz nadmuchac do jakiej chcesz wielkosci wiec bedzie ok.

- Artek'sWorkshop
- Chuck Norris
Ja tam zawsze robię górkę i wycinam okrąg w środku, i delikatnie przecieram boki drobnym papierem ściernym, i generalnie można dać schody jak grasz w WH40k .