Champion do Eratanów

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Skaven pisze:Cierpisz na to samo co wszyscy początkujący malarze, to znaczy na samozachwyt :wink: .
I innym go wytykasz ;)

To, co wyciąłeś na zdjęciu, jest do przyjęcia, ale tamte białe fałdy są strasznie niechlujne i nierówne z tym cieniowaniem. Poszarpane takie.
I pióropusz... do wymiany. Płaski, zupełnie bez kształtu.

Lord Andre
Chuck Norris

Post autor: Lord Andre »

Ave

Według ciebie Skavenblight jak powinna wyglądać szata która jest szarpana przez wiatr? Na gładką? Imho właśnie na poszarpaną

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Lord Andre pisze:Ave

Według ciebie Skavenblight jak powinna wyglądać szata która jest szarpana przez wiatr? Na gładką? Imho właśnie na poszarpaną
Owszem, ale nie ochlapaną farbą na chybił trafił. Już pomijając, że wygląda to, jakby to były dwie warstwy.

Lord Andre
Chuck Norris

Ave

Więc uwierz mi na słowo, że tak nie jest...

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

Ale tak wygląda ;) Ogólnie biały kolor jest dosyć trudnym do malowania...

Lord Andre
Chuck Norris

Ave

Jak wam się podobają metaliki?

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Post autor: Artek'sWorkshop »

Ogólnie to całkiem fajnie, nie powiem ten napis na lancy mi się coś nie podchodzi :(.
Ogólnie rycerz bardzo fajnie wyszedł, a zwłaszcza ten hełm .
Tak biały nie należy do najprostszego koloru, ale myślę że jak podkładujesz spray to nakłada się w miarę równo, a nakładanie pędzlem to trochę ciężka praca.
Koń wyszedł w miarę dobrze, mym zdaniem do granie się spokojnie nadaje.
To tylko moje zdanie jakby co:) :lol:
Pozdro....

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Jak to ktoś to kiedyś na forum powiedział "nie liczy się ile warstw zrobiłeś itp, ważny jest efekt końcowy"

A co samozachwytu mi to już na szczęście przeszło po pierwszych pracach jakie tu wystawiałem :wink: Śmialiście się z mojego dwarfa z GS-u ze skorpiona, maga a teraz możecie się pośmiać z nekromantki :wink:

A skoro wystawiasz swoje prace tutaj to chyba po to żeby inni mogli wyrazić swoje zdanie a nie żeby powiedzieć wszystkim że ta praca jest piękna i tyle. Każdy ma tu prawo do własnego zdania. A metaliki wyglądają znacznie lepiej niż inne kolory.

Lord Andre
Chuck Norris

Ave

Czy ja komuś powiedziałem: "zamknij się" ? nie, wyraziłem tylko swoje zdanie o tej figurce, co jak powiedziałeś każdy ma prawo do własnej opinii :wink:

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Nieno oczywiście że nie :wink: Tylko strasznie odpierasz wszystkie argumenty przeciw twojej pracy :wink:

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Każdy ma swoje zdanie, i nie można brać wszystkiego do siebie bo sie zapadnie w kompleksy :P
można napisać np. " napiszcie mi wasze sugestje odnośnie tej figurki " i my nie mamy prawa ci napisać np. "masz to poprawić" tylko np."generalnie praca wykonana na średnim poziomie, ale zbroja trzyma poziom".
Pozdro...
Ostatnio zmieniony 6 lip 2007, o 22:07 przez Artek'sWorkshop, łącznie zmieniany 1 raz.

Lord Andre
Chuck Norris

Ave

Nie wszystkie :lol: na przykład zgadzam się z tym że napis mógłby być lepszy i krzyże prostsze. Upieram się tylko przy ilości warstw. Ale jak słusznie zauważyłeś:

Jak to ktoś to kiedyś na forum powiedział "nie liczy się ile warstw zrobiłeś itp, ważny jest efekt końcowy"

to powiem tylko dwie rzeczy:

--> w poprzedniej mojej pracy ludzie komentowali, że jest w ogóle nie cieniowana, chociaż była i to z mozolnym trudem. Wtedy pomyślałem: trzeba zwiększyć kontrast i tak postąpiłem.

--> wszędzie musi być taka sama ilość warstw, bo zawsze maluję całą partię szmat naraz.

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Ale wiadomo że tym więcej warstw tym lepszy efekt, zależy czy się starasz czy nie.
I zgadzam się ze skaven, bo efekt końcowy jest najważniejszy mym zdaniem.
Bo jeśli pomalujesz mało warstwowo a i tak może być ładnie wykonane i nikt ci nie stwierdzi że np. Pomalowałeś to tylko 4 warstwami. Wiadomo że początkujący malarz stara się tak bardzo jak może, i nie zawsze to mu musi wychodzić. Zależy czy chce ci się rozwijać swoje zdolności artystyczne czy nie. Bo można za równo pomalować figsa tak aby był po prostu dopuszczony do turnieju i tak aby bardzo ładnie wyglądał.
Ale to tylko moje zdanie.
Pozdro....

Lord Andre
Chuck Norris

Ave
Artek'sWorkshop pisze:Ale wiadomo że tym więcej warstw tym lepszy efekt, zależy czy się starasz czy nie.
I zgadzam się ze skaven, bo efekt końcowy jest najważniejszy mym zdaniem.
Bo jeśli pomalujesz mało warstwowo a i tak może być ładnie wykonane i nikt ci nie stwierdzi że np. Pomalowałeś to tylko 4 warstwami. Wiadomo że początkujący malarz stara się tak bardzo jak może, i nie zawsze to mu musi wychodzić. Zależy czy chce ci się rozwijać swoje zdolności artystyczne czy nie. Bo można za równo pomalować figsa tak aby był po prostu dopuszczony do turnieju i tak aby bardzo ładnie wyglądał.
Ale to tylko moje zdanie.
Pozdro....
nie bardzo teraz wiem o co Ci chodziło w twojej wypowiedzi, czy miała wydźwięk pozytywny czy negatywny czy też neutralny ...

Awatar użytkownika
Kallessin
Mudżahedin

Post autor: Kallessin »

Po pierwsze i najwazniejsze tu nie chodzi o warstwy, bo figurki nie sa jak cebula !
Poprostu zle pocieniowany bialy i tyle, glowa konia do bani, ale z tego co widze to czerwony (skoro mowisz ze ejstes poczatkujacym malarzem) calkiem calkiem.
Skoro uwazasz ze jest ok to jest ok. Pracuj dalej, maluaj wiecej efekty sam zauwazysz.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Lord Andre, odparłeś zarzuty o podkładzie i o cieniowaniu (chociaż argumenty są, nie powiem, zabawne).

Pozostały cztery, odsyłam do swojej wypowiedzi.

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Post autor: Mate »

O mensh, ale dyskusja.

Andre - w porówaniu z poprzednimi pracami - progres (zwłaszcza w czerwieni ;)

Jednakże biel jest naprawdę brzydka (fałdy niestety malowane jakiś fortess + biały).
Do bretonii polecam malowanie białego z jakiegoś kremowego odcienia, np z bubonic brown + snakebite + skull white, wyciągasz to białym do końca. Znacznie ładniej wygląda na kropierzu, niż cieniowany z szarości.

Co do krzyży - zamiast konturowania polecam pomalować cieniując, wychodząc od scab reda, wokół tworząc również ciemną warstwę kropierza - jakiś ciemny kremowy.
Stworzy to ładny kontrast, konturowanie czernią czerwieni na białym tle jest kiepskim pomysłem :?

Lanca - jak najbardziej do cieniowania. To, że nie ma wgłębień, nie znaczy, że nie ma walcowatego kształtu, który trzeba uwypuklić cieniowaniem właśnie ;)

Pióropusz - jak napisał Kerim, najpierw baza, potem dorabiasz włoski. Cieniowaniem niestety nie nadrobisz włosia :?

Metaliki lepsze, niż w poprzednich pracach, jednakże nadal zbyt brudne.

Największym problemem zostaje nadal dokładność malowania - zbyt często wychodzisz poza kontur koloru, co naprawdę psuje efekt i obniża ogólny wizerunek o kilka klas :(

Pozdrawiam i do pracy :)

Lord Andre
Chuck Norris

Ave

Muszę pomyśleć nad wychodzeniem od kremowego, bo to naprawdę ciekawa propozycja, spróbuję coś z tym wykombinować.

Co do lancy, to takim razie gdzie według Ciebie powinien być najjaśniejszy punkt? Od mniej więcej na wysokości napisu i przez całą linię w poziomie? I robić to washem czy cieniowaniem?

Dzięki za naprawdę konstruktywną krytykę, bo teraz wiem nie tylko co jest źle ale też co zrobić żeby było lepiej.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Post autor: Mate »

Najjaśniejsza linia powinna znaleźć się w górnej płaszczyźnie poziomej drzewca - światło słoneczne pada zazwyczaj z góry ;)
Sugerowałbym lekko po skosie, od prawej strony z góry, lekko po zewnętrznej stronie (patrząc oczami figurki).
Rozjaśnione miejsca to również osłona na dłoń (same krawędzie) i miejsce, gdzie kończy się uchwyt.

Oczywiście tylko cieniowaniem, wash na takiej powierzchni tylko brzydko się rozleje.

Napis - namaluj go mieszanką scab red i chaos black, pociągnij scabem a potem blood redem - by zostawić efekt drobnego cieniowania przez kontur wewnętrzny. Rozjaśnij literki blood red + blazing orange, na zgięciach i górnych prostych - tak by wytworzył się jakby połysk koloru.
Obecny napis jest płaski.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 6 lip 2007, o 23:42 przez Mate, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Stary, no przestań. Malujesz mocno tak sobie (żeby nie powiedzieć słabo), więc chociaż przyjmij krytykę, a nie siłujesz się na udowadnianie, że coś jest inaczej niż oddaje zdjęcie. Oceniamy zdjęcie, a jeśli je spaprałeś, to zbiera się całej pracy.

Moja ocena malowania: zdecydowanie za słabe, żeby się spinać i reagować na krytykę kontrofensywą. Jesteś na etapie nauki malowania, i to na dość wczesnym, więc zachowaj się adekwatnie do poziomu i przyjmij krytykę z pokorą.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

ODPOWIEDZ