Bohater na Pegazie
Moderator: #helion#
Bohater na Pegazie
Jak czesto gracie z bohaterem na pegazie i nie mowie tu o magu. W sumie tak myslalem zeby wyprobowac generala zlozonego w ten sposob.
General 80
Sword of Strife 40
Talisman of Preservation 45
Enchante Shield 15
Pegaz 50
W sumie dostajemy kolesia z 5 atakami, save na +1 i word na +4, plus ataki Pegaza. Koszt faktycznie spory 242pkt. no ale dostajemy postac ktora moze miec naprawde sporo zastosowan. Jak myslicie warto??????
General 80
Sword of Strife 40
Talisman of Preservation 45
Enchante Shield 15
Pegaz 50
W sumie dostajemy kolesia z 5 atakami, save na +1 i word na +4, plus ataki Pegaza. Koszt faktycznie spory 242pkt. no ale dostajemy postac ktora moze miec naprawde sporo zastosowan. Jak myslicie warto??????
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
Ja uważam że zależy od koncepcji i wielkości armii. Mi na 2400-2800 pkt. po prostu nie mieści się taki w lordach po wstawieniu arcymaga i papy. A za 70 pkt. więcej możesz wystawić dwa pegazy w hero które raczej więcej dadzą opcji niż jeden który w zasadzie oprócz LD9 i jednego ataku więcej jest niewiele lepszy od kapitana
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
przeciw piechocie nawet 8 to akurat dobrze wykorzystane robi miazgę - da się grać ale imo za drogi i zajmuje lordów
Poprawka, Generał od Kapitana różni się 1 woundem i 1 liderką wyższą... Resztę mają taką samą, czyli jak wrzucimy kapitana na pegaza to różni się tylko liderką od generała (pomijam większy limit na itemy generała).
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
Wondami sie nie różni bo kapitan i tak bierze 3Wo od pegaza, atakiem dlatego że gienio w tym zestawieniu ma miecz +2 At a nie standardowy sword of battle
Ekhm.Bizim pisze:Poprawka, Generał od Kapitana różni się 1 woundem i 1 liderką wyższą... Resztę mają taką samą, czyli jak wrzucimy kapitana na pegaza to różni się tylko liderką od generała (pomijam większy limit na itemy generała).
Do mnie nie przemawia bonus w postaci +2 ataki za 70 pkt (ulepszenie na generała i koszt miecza)...
Jedyny sens składania generała zamiast kapitana widzę gdy dać mu na przykład koronę i wymaksować przeżywalność.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Ja zwracam uwage raczej na cos innego. On ma Save na +1 plus Worda na +4, kapitana raczej bylo by ciezko tak zlozyc. Jego przezywalnosc sporo daje. I raczej ten aspekt podoba mi sie w tym zlozeniu najbardziej. I tak faktycznie sporo kosztuje ale kapitan na pegazie rowniez nie jest tani a ginie zdecydowanie szybciej.
Kapitan na pegazie wychodzi prawie 100 pkt taniej. Najczęstsze buildy mają 1+/2+ save z przerzutem (wtedy wychodzi wytrzymalszy na zwykłe ataki od 1+ bez rerola i ward 4+) i wardem 2+ na ogniste.
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
Wardy są irytujące złośliwe i nigdy mi sie nie udają w kluczowych momentach (czytaj killing blow) A jak warda nie mam to zazwyczaj KB nawet nie dostaję
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
+1
jednak skoro można wystawić taniej pegaza z kapitanem to po co punkty marnować
jednak skoro można wystawić taniej pegaza z kapitanem to po co punkty marnować
żeby na duńskim etc mieć dwa pegazy
Emp/DoCh
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
Duńskie ograniczenia nawet jeśli wejdą, to się nie przyjmą. Może będzie parę lokali, na nich. Może nawet master. I tyle. Te ograniczenia są tak niegrywalne, że ludzie może trochę na nich pograją i zapomną. Lord na pegazie jest imo niewiele lepszy od herosa, ale jest jedno wystawienie, które jest całkiem warte uwagi, a o którym była mowa wyżej:
Największa wada jest taka, że drań nie wchodzi razem z dużym magiem i war altarem. Więc tak, czy tak na standardowe punkty generał jest niegrywalny.General of the Empire @ 230 Pts
Full Plate Armour; Shield
Crown of Command [35]
Sword of Battle [15]
Dragonhelm [10]
Dawstone [25]
Imperial Pegasus [50]
Wieszkto pisze:Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
ale zastanów się czy przy duńskich ograniczeniach opłaca się wystawiać dużego maga, a nie lepiej dwóch małych 2-go levelowych, a wtedy może się okazać że i drugiego Pegazorda wsadzisz
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
zdecydowanie duży ssie jak lvla nie dodaje a mali chociaż mogą się rozejść i w razie czego jednym miscastem nie tracimy 4 czarów + można mieć 2 sygnaturki
weźcie pod uwagę nowego power scrolla. obniża o połowę casting value czaru - przy dużym magu robi to już różnicę na korzyść, ciekaw jestem czy byłoby to grywalne.
Emp/DoCh
nie robi żadnej różnicy, przedmiot jest one use only, obniża CV podstawowy czaru z tego co kojarzę (ale mogę się mylić) a za te same punkty masz roda, który po prostu jest przydatniejszy, o niszczarce nie wspominającrob pisze:weźcie pod uwagę nowego power scrolla. obniża o połowę casting value czaru - przy dużym magu robi to już różnicę na korzyść, ciekaw jestem czy byłoby to grywalne.
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
ale skavenom już taki skroll może sporo pomóc - jak pomyślę że będą we mnie rzucać trzynastkę na 13+ brr....