Wybory parlamentarne 2011
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Re: Wybory parlamentarne 2011
Obietnice PO okiem Tomasza Cukiernika:
http://tomaszcukiernik.pl/artykuly/kome ... etnice-po/
Ja zagłosuję na Nową Porażkę Korwina, ale tylko przez wzgląd na sympatię do JKM, bo kolejna partia nie zachwyca. Dużo medialnego szumu. Brak autonomiczności. Sprawia wrażenie domku z kart powołanego na czas wyborów. JKM powinien zająć się organizowaniem jakiegoś wierniejszego obozu politycznego - minęło tyle lat, odejście z UPR, niska rozpoznawalność ludzi tworzących sztab.
Swoją drogą starsze już UPR startuje chyba z Jurkiem i PR - coś cicho tutaj o tym bloku, a to nie jest taka zła opcja (chociaż z mandatami też chyba mają jakieś problemy)
Pzdr.
http://tomaszcukiernik.pl/artykuly/kome ... etnice-po/
Ja zagłosuję na Nową Porażkę Korwina, ale tylko przez wzgląd na sympatię do JKM, bo kolejna partia nie zachwyca. Dużo medialnego szumu. Brak autonomiczności. Sprawia wrażenie domku z kart powołanego na czas wyborów. JKM powinien zająć się organizowaniem jakiegoś wierniejszego obozu politycznego - minęło tyle lat, odejście z UPR, niska rozpoznawalność ludzi tworzących sztab.
Swoją drogą starsze już UPR startuje chyba z Jurkiem i PR - coś cicho tutaj o tym bloku, a to nie jest taka zła opcja (chociaż z mandatami też chyba mają jakieś problemy)
Pzdr.
Szukam: zamienników do Silver Helmsów
Kontakt PM
Kontakt PM
diuk, przecież Korwin budował swój obóz. Najpierw było UPR, potem Korwin wyszedł ze swoimi wiernymi ludźmi i stworzył Wolność i Praworządność a teraz znów dokonał połączenia na rzecz kampanii.
Tak naprawdę Nowa Prawica jest silna tylko w internecie, bo realnie mieli nawet problem ze zbieraniem podpisów. Już taki Palikot, budujący przecież swoją formację od kilku miesięcy zaledwie zebrał podpisy w oszałamiającym tempie. To o czymś świadczy.
Zresztą Nowa Prawica ma problem z tym 21 okręgiem cały czas.
A Korwin jest sympatyczny, ale on tworzy utopię i porusza się w mirażu jakim jest Ameryka XIX wieku.
Ziętek to jest w ogóle poje.....
Ale dobry był typ z PSL'u : W Polsce jest dobrze, z gospodarką jest dobrze i w Krusie jest dobrze.
A ktoś mi powie gdzie PiS wynalazł swojego eksperta ? Myślałem ,że to Beata Szydło szykuje się na fotel ministra gospodarki.
Tak naprawdę Nowa Prawica jest silna tylko w internecie, bo realnie mieli nawet problem ze zbieraniem podpisów. Już taki Palikot, budujący przecież swoją formację od kilku miesięcy zaledwie zebrał podpisy w oszałamiającym tempie. To o czymś świadczy.
Zresztą Nowa Prawica ma problem z tym 21 okręgiem cały czas.
A Korwin jest sympatyczny, ale on tworzy utopię i porusza się w mirażu jakim jest Ameryka XIX wieku.
Ziętek to jest w ogóle poje.....
Ale dobry był typ z PSL'u : W Polsce jest dobrze, z gospodarką jest dobrze i w Krusie jest dobrze.
A ktoś mi powie gdzie PiS wynalazł swojego eksperta ? Myślałem ,że to Beata Szydło szykuje się na fotel ministra gospodarki.
Zauważ, że na większość osób lepiej działa: uchwaliliśmy sto ustaw, a nie jedną. Chcieli spamu ustaw, to go mają, ale nie można powiedzieć, że PO się nie wywiązała z tej obietnicy. Teraz Polska stała się krainą ustawami płynącą. Pewnie zrobiliby jeszcze więcej ustaw, gdyby opozycja nie przeszkadzała. A co do jakości, to się nie znasz, wszak ilość to też jakość, poza tym to, że nowości słabo działają po wprowadzeniu, jest całkowicie normalne, okres, który zajmuje im osiągnięcie stanu pełnej skuteczności jest jednak zależny od dokładności przygotowań.Ingen175 pisze:Klafuti - z tymi ofensywami ustawowymi to jest pic na wodę. Już tyle ich miało być : Jesienna, Wiosenna ...
Fakt ,że uchwalili naprawdę sporo ustaw, ale od ilości to ja wolę jakość. A tu jest bardzo słabo.
No, w KRUSIE to na pewno jest dobrze, przecież to oni trzymają wszystkie pieniądze rolników.Ingen175 pisze:Ale dobry był typ z PSL'u : W Polsce jest dobrze, z gospodarką jest dobrze i w Krusie jest dobrze.
To juz wiem dlaczego sprawia na mnie wrazenie jakby z jakiejs zupelnie innej bajkiIngen175 pisze:A Korwin jest sympatyczny, ale on tworzy utopię i porusza się w mirażu jakim jest Ameryka XIX wieku.
No bez jaj, ciagle slysze, ze ktos im przeszkadza, a to prezydent, a to ktos tam inny nie pozwala a teraz opozycja? - myslalem ze po to sa koalicje zeby miec wiekszosc a wtedy sie przepycha swoje projekty ustaw. Co do obietnic to w prasie gdzies widzialem takie zestawienie: z 195 obietnic Tuska w expose spelniono 21%.Klafuti pisze:Chcieli spamu ustaw, to go mają, ale nie można powiedzieć, że PO się nie wywiązała z tej obietnicy. ... Pewnie zrobiliby jeszcze więcej ustaw, gdyby opozycja nie przeszkadzała.
Sama debata jak dla mnie czerstwa strasznie, czesto panowie woogole nie mowili na temat tylko kluczyli. Opozycja czego to wam nie damy a koalicja jak to jest super. Dziadek z pisu sprawial wrazenie jakby wpadl tam z ulicy. Szejnfeld z kolei wydal mi sie strasznym bucem.
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego
Nie wiem czy ktoś widział ale Janusz Palikot opublikował pierwszy spot : http://planktonpolityczny.blox.pl/2011/ ... IALNY.html
Jest to na razie bardziej reklama jego osoby niż samej partii, ale ponoć następne spoty mają już być bardziej rzeczowe i mniej nastawione na osobę JP.
No i jeszcze wyniki sondy internetowe odnośnie wczorajszej debaty o gospodarce : http://biznes.onet.pl/debata-gospodarcz ... news-detal
Szczerze powiem ,ze jestem pełen podziwu dla Ruchu Poparcia Palikota. Istnieją w sumie bardzo krótko a zbudowali już struktury, zebrali bardzo sprawnie podpisy a teraz całkiem aktywnie prowadzą kampanię wyborczą.
Jest to na razie bardziej reklama jego osoby niż samej partii, ale ponoć następne spoty mają już być bardziej rzeczowe i mniej nastawione na osobę JP.
No i jeszcze wyniki sondy internetowe odnośnie wczorajszej debaty o gospodarce : http://biznes.onet.pl/debata-gospodarcz ... news-detal
Szczerze powiem ,ze jestem pełen podziwu dla Ruchu Poparcia Palikota. Istnieją w sumie bardzo krótko a zbudowali już struktury, zebrali bardzo sprawnie podpisy a teraz całkiem aktywnie prowadzą kampanię wyborczą.
Własnie o to chodzi w zyciu, ze za spot "bylem najzdolniejszym uczniem w szkole" nie dostaje sie wladzy. Uwazam, że Ruch Palikota, czy jakby tej "Partii" nie nazwać, nie prezentuje nic poza osobą samego prowadzącego. Jezeli natomiast, jakieś ugrupowanie ma dostać poparcie w wyborach to musi to być rozrośnięta partia, z zapleczem politycznym oraz ustabilizowanym wizerunkiem w mediach. Chodzi przede wszystkim o poczucie bezpieczeństwa. Pisowcy - PiS, liberały - Po, renciści i policjanci na emeryturach - SLD, mieszkańcy wsi PSL koniec. Śmieszne uproszczenie, ale realnie patrząc to nie ma miejsca imo na palikota, pjn, korwina itp. Oni nigdy nie dostaną się do sejmu. Prawdziwa sztuka to gdyby Palikot w ramach platformy gdzieś zaszedł i coś zrobił. Przecież dobry bezduszny polityk właśnie w taki sposób ocenia swoj życiowy sukces - poprzez efekty. Widać, że w tej smutnej rzeczywistości nie jest tak efektywny ( jak np. tusk i pawlak, ktorych nikt nie przebije ). Na pewno Palikot ma swoje ideały jednak w uczciwej grze nie dostanie się w ten sposób do władzy. To się tyczy całego planktonu.
Ale Palikot ma oparcie, ma też ludzi których widzi na konkretnych fotelach.
Na szybko podam 2 przykłady :
MEN : Magdalena Środa
MF : Jerzy Hausner
I jeszcze jedno pytanie Xet, czy PO kiedy ją utworzono była rozrośniętą partią, z zapleczem politycznym i ustabilizowanym wizerunkiem w mediach. Czy taką partią był PiS ,który powstał po Porozumieniu Centrum.
Nie
Te partie osiągnęły sukces dzięki przywódcom, dzięki Tuskowi czy Kaczyńskiemu.
Palikot ma szanse, zresztą na debatę na temat edukacji ma ponoć wysłać właśnie M. Środę
Na szybko podam 2 przykłady :
MEN : Magdalena Środa
MF : Jerzy Hausner
I jeszcze jedno pytanie Xet, czy PO kiedy ją utworzono była rozrośniętą partią, z zapleczem politycznym i ustabilizowanym wizerunkiem w mediach. Czy taką partią był PiS ,który powstał po Porozumieniu Centrum.
Nie
Te partie osiągnęły sukces dzięki przywódcom, dzięki Tuskowi czy Kaczyńskiemu.
Palikot ma szanse, zresztą na debatę na temat edukacji ma ponoć wysłać właśnie M. Środę
Palikot dopiero zaczyna walkę, a zobacz sobie przykład korwina mikke. Czy idee korwina sa mniej szczytne ? mniej sprawiedliwe ? mniej prawdzie ? Czy Korwin jest mniej inteligenty itp. itd ? Raczej nie, a mimo to poparcia nie zbiera. Nawet przez lata to poparcie sie nie nagromadza. Trzymanie wibratora na wizji daje popracie, mi się to również podobało, ale są jakieś granice. Partia nie zbuduje procentow na takim pr, ani tez nie zbuduje poparcia na spotach palikota w białej koszuli przy biblioteczce.... To musi być napad na media, napad na obecne parie. Zalew kompetentnych ludzi którzy mają energie. Zobaczcie jak SLD słabo sobie radzi. W sumie to ich pierwszym celem jest obrona swobodnego dostania sie do sejmu. W optymistycznych zalożeniach 12 % lol !! Napieralski jest cieciem tak samo jak te całe podchody planktonu. Najlepsze jest to, ze ja nie mowie o moich pogladach, tak po prostu będzie i tak mowia sondaze Klasa polityczna jest tak biedna, ze walka toczy sie miedzy tusk-pawlak-kaczynski i napieralski lol. Byl giertych, byl lepper sa pionki i roszady.
Jedno jest tylko ciekawe : " napad na media"
Za co ? Ze składek kandydatów i sympatyków uzbierano 5 mln, do tego dołożył Palikot.
A partie z sejmu mogą sobie do woli czerpać kasę z budżetu.
A może ten napad ma polegać na wpraszaniu się do studia, na debaty ?
Otóż TVN i Polsat chwilowo chcą zapraszać tylko tych co są w sejmie. TVP dopuściło wczoraj Ziętka i Palikota bo taki ma obowiązek.
Więc jaki skok na media ? Za co ?
Za co ? Ze składek kandydatów i sympatyków uzbierano 5 mln, do tego dołożył Palikot.
A partie z sejmu mogą sobie do woli czerpać kasę z budżetu.
A może ten napad ma polegać na wpraszaniu się do studia, na debaty ?
Otóż TVN i Polsat chwilowo chcą zapraszać tylko tych co są w sejmie. TVP dopuściło wczoraj Ziętka i Palikota bo taki ma obowiązek.
Więc jaki skok na media ? Za co ?
właśnie dlatego mówię, że za chęci, dyplom, iq, poglądy itp itd. nic się nie dostaje
Taka pierwsza rzecz, ktora nasowa mi sie na mysl to gabinet cieni. Jezeli jakas partia mysli o zdobyciu wladzy to musi sie pokazywac w szerokim gronie, o pogladach popieranych przez specjalistow, kreowac sie i jeszcze raz kreowac na zdolnych do rzedzenia. wejsc do swiadomosci obywateli. inaczej sie nie da, czego oni właśnie doświadczają.
Taka pierwsza rzecz, ktora nasowa mi sie na mysl to gabinet cieni. Jezeli jakas partia mysli o zdobyciu wladzy to musi sie pokazywac w szerokim gronie, o pogladach popieranych przez specjalistow, kreowac sie i jeszcze raz kreowac na zdolnych do rzedzenia. wejsc do swiadomosci obywateli. inaczej sie nie da, czego oni właśnie doświadczają.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Przyznaję, że Palikot wykazał się bardzo dużą skutecznością. Moim zdaniem spośród planktonu on jedyny ma realne szanse załapać się na dofinansowanie, a może nawet na złote 5%. Tzn. jego krytyka establishmentu brzmi dużo bardziej doniośle niż żałosne porykiwania PJNu, organizacyjnie jest sprawny, a programowo łączy liberalizm i antyklerykalizm. Co ma jakiś odsetek zwolenników, szczególnie pośród grup bardziej zorientowanych politycznie (tzn. tych, którzy w ogóle słyszeli o rozmaitym planktonie). Żeruje na elektoracie z pogranicza PO/SLD, podczas gdy reszta planktonu raczej na PO/PiS - co ma o tyle więcej sensu, że SLD w odróżnieniu od PiS wyraźnie zaczyna się sypać.
Wydaje mi się, że największym problemem Palikota jest niska wiarygodność (niska skuteczność w komisji skuteczne państwo, radykalizm wcześniejszych wypowiedzi). Jeśli jednak przejdzie od udanego ataku na PO (książka) do mocnego programowego wejścia na SLD (w odróżnieniu od SLD coś zrobię w następujących sprawach) - to ma szanse jeszcze te parę punktów uskrobać.
Wydaje mi się, że największym problemem Palikota jest niska wiarygodność (niska skuteczność w komisji skuteczne państwo, radykalizm wcześniejszych wypowiedzi). Jeśli jednak przejdzie od udanego ataku na PO (książka) do mocnego programowego wejścia na SLD (w odróżnieniu od SLD coś zrobię w następujących sprawach) - to ma szanse jeszcze te parę punktów uskrobać.
Struktury rzeczywiście rewelacyjne. Może bez pomocy wujka google wymień pięciu kluczowych polityków "partii" Palikota.Ingen175 pisze:Nie wiem czy ktoś widział ale Janusz Palikot opublikował pierwszy spot : http://planktonpolityczny.blox.pl/2011/ ... IALNY.html
Mimo, że już do szkoły nie chodzę nie chciałbym, żeby Środa została ministrem edukacji.
no napewno Giertych był by lepszy...
Palikot ma szanse na 5% bo w przeciwieństwie do Korwina nie jest nienormalnym oszołomem, który żyje we własnym świecie. Jego antyklerykalizm trafia do mnie bardzo mocno bo nie jest jeszcze umoczony tak jak np. SLD, które było u władzy i nic z tym nie robiło pomimo, że w kampani zawsze byli antyklerykalni.
Palikot ma szanse na 5% bo w przeciwieństwie do Korwina nie jest nienormalnym oszołomem, który żyje we własnym świecie. Jego antyklerykalizm trafia do mnie bardzo mocno bo nie jest jeszcze umoczony tak jak np. SLD, które było u władzy i nic z tym nie robiło pomimo, że w kampani zawsze byli antyklerykalni.
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
od tego się zaczyna ale dobrze, że nie roztacza wizji, że wygra w wyborach troszkę głosów może mu to zdobyć bo ludzie zobaczą, że mierzy siły na zamiary...
Ingen175 Thainowi pewni chodzi o samego Korwina bo to chyba on chciał się kiedyś królem mianować
Ingen175 Thainowi pewni chodzi o samego Korwina bo to chyba on chciał się kiedyś królem mianować
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...