Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Szybkie pytania

Post autor: Rasti »

A co z nią nie tak? Najprostsze i w miarę przyjemnie wyglądające podstawki to piasek malowany+ jakaś kasza w roli pojedynczych kamieni a na to trawka w kępkach. Plus można dodać jakieś przeróżne motywy, jak leżące bronie, tudzież ich resztki itp...

Awatar użytkownika
SouTee
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SouTee »

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=121&t=27768 Zobacz sobie tą stronkę wrzuconą do tematu, masz napisane jak takie podstawki zrobić i jak by to wyglądało.

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Post autor: Jacek_Azael »

Witam. Wie ktoś jak zrobić imitację mgły? Nie musi być idealna. Jak można jakiś link, będę wdzięczny, pzdr.
-"Im dalej w las, tym więcej drzew"
-"To mały krok dla człowieka, ale dla karła, normalny...;-)"
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Potrzebna Ci ta imitacja do zdjęć tylko? Jeżeli tak to raczej pozostaje tylko wata... inaczej ciężko takie mleko zrobić na samej figurce... na cmon możliwe, że ktoś się podjął zobrazowania mgły choć szczerze wątpię... ciężki orzech sobie wybrałeś ;)
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Na podstawki potrzebuję. Myślałem o jakimś białym kiślu, czy czymś takim.
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Tylko, że mgła to jeszcze musi lewitować lekko nad ziemią i być w miarę przezroczysta... Nie mam pomysłu. Na prawdę ciężka sprawa.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Można z waty:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tylko że to rozwiązanie krótkotrwale; nie dość że po pewnym czasie wata żółknie to jeszcze zbija się w paskudne supły. Ogólnie na twoim miejscu bym sobie ją darował a o innych sposobach nigdy nie słyszałem.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Wygląda bardzo dobrze. Z mgły nie chcę rezygnować, bo to pod figurki, które kojarzą mi się wyłącznie z mgłą ;-) dzięki.
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
ClownInsane
Pseudoklimaciarz

Post autor: ClownInsane »

Mam już ostatnie (chyba :)) pytanie. Otóż zastanawiam się nad armią, którą miałbym zbierać na poważnie dla siebie, ostatnio tylko bawiłem się szczurami kumpla, a także jego krasnoludami. Lecz własnej armii nie posiadam. Dlatego też nurtuje mnie ten temat. Zastanawiam się co wybrać (tutaj myślę głównie o dwóch armiach). Pierwsza to HElfy, a druga to Tomb Kings :). Chcę zarówno szlifować na nich swoje umiejętności malarskie, jak i nauczyć się grać na już zaawansowanym poziomie. Jak uważacie? Która z tych armii bardziej pasuje?

Aseoks
Chuck Norris

Post autor: Aseoks »

Ja Ci powiem tak, gra mi jakos dobrze nie idzie i grac na 8 edycje nie potrafie ale Helfy sie bardzo fajnie maluje na TK sie nie znam ale tam z malowania cos po za kośćmi to Tombs Guard czy jakoś tak :D

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Jeśli chodzi o malowanie to raczej HE z racji na większą różnorodność powierzchni i większe możliwości jeśli chodzi o wykończenie podstawki. Co do gry to na każdej armii można się nauczyć dobrze grać :wink: "Silą" te armie są imo zbliżone.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
ClownInsane
Pseudoklimaciarz

Arbiter Elegancji pisze:Jeśli chodzi o malowanie to raczej HE z racji na większą różnorodność powierzchni i większe możliwości jeśli chodzi o wykończenie podstawki. Co do gry to na każdej armii można się nauczyć dobrze grać :wink: "Silą" te armie są imo zbliżone.
Właśnie mi strasznie przypadły do gustu HE, i od początku kiedy tylko zobaczyłem spis armii ciągnęło mnie do nich :) Więc wydaje mi się, że to najlepszy wybór z racji tego. I jeszcze takie pytanko, nie ogarniam skrótów, którymi posługują się wszyscy na forum. Np. IMO, NMM. Mógłbyś mi to wytłumaczyć - co jest co? :)

Aseoks
Chuck Norris

Post autor: Aseoks »

IMO nie wiem a NMM to chyba non-metalic metal czy jakos tak

Neithan
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Neithan »

IMO = in my opinion (moim zdaniem)
Słowniczek skrótów battlowych (klik) też może się przydac :)

Awatar użytkownika
ClownInsane
Pseudoklimaciarz

Aj, jednak mam jeszcze pytania.

1. A co to jest w takim razie NMM, bo nigdzie nie ma wyjaśnienia? :)
2. Gdzie najlepiej nauczyć się malować? Akurat ja mieszkam we Wrocławiu. Nie chodzi mi o takie lekcje w sklepach z figurkami, gdzie uczą cię malować na podstawowe kolory tylko o coś bardziej zaawansowanego. Bo wiadomo - samemu potrwa to dłużej, a mi bardzo zależy na dobrym malowaniu bo sprawia mi to dużą frajdę ;)

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

ClownInsane pisze:1. A co to jest w takim razie NMM, bo nigdzie nie ma wyjaśnienia? :)
Non Metalic Metal
ClownInsane pisze:2. Gdzie najlepiej nauczyć się malować? Akurat ja mieszkam we Wrocławiu. Nie chodzi mi o takie lekcje w sklepach z figurkami, gdzie uczą cię malować na podstawowe kolory tylko o coś bardziej zaawansowanego. Bo wiadomo - samemu potrwa to dłużej, a mi bardzo zależy na dobrym malowaniu bo sprawia mi to dużą frajdę ;)
Musisz zapoznać się z jakimś dobrym malarzem z twoich okolic i poprosić go o kilka lekcji. Co jakiś czas są też różne imprezy dla malarzy którym najczęściej towarzyszą pokazy, wywiady i prelekcje.
Albo zostaje nauka samemu.

Awatar użytkownika
ClownInsane
Pseudoklimaciarz

A co to takiego Non Metalic Metal? :shock: A co do malarza to mam z tym problem bo nie jestem obeznany z ludźmi którzy zajmują się malowaniem figurek. Chyba, że pójdę do jednego ze sklepów i pogadam z gościem czy zna kogoś, kto dobrze maluje i udzieli mi kilku lekcji, a może nawet sam sprzedawca będzie zaprawiony w malowaniu :)

Awatar użytkownika
Citadel
Warzywo

Post autor: Citadel »

Non Metalic Metal to technika malowania elementów metalowych np. mieczy, zbroji itd. bez użycia farbek metalicznych ale tak żeby wygladały jak metalowe. Np. złoty hełm maluje się używając farbek od jasnych brązów poprzez żółć do bieli :)

Tutaj masz pare przykładów jak to wygląda w praktyce http://warhammer-empire.com/workshop/pa ... /nmm-pire/ :wink:

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

ClownInsane pisze:A co to takiego Non Metalic Metal? :shock: A co do malarza to mam z tym problem bo nie jestem obeznany z ludźmi którzy zajmują się malowaniem figurek. Chyba, że pójdę do jednego ze sklepów i pogadam z gościem czy zna kogoś, kto dobrze maluje i udzieli mi kilku lekcji, a może nawet sam sprzedawca będzie zaprawiony w malowaniu :)
Poszukiwanie malarza proponuję zacząć tutaj:
http://forum.wfb-pol.org/viewforum.php?f=110.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

ODPOWIEDZ