Wybory parlamentarne 2011

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Re: Wybory parlamentarne 2011

Post autor: Barbarossa »

Toteż powiedziałem, że menelom nie będącym w stanie zapłacić rachunku należy się przymusowy odwyk.

Uważam też, że być może osoby palące oraz otyłe powinny płacić większą składkę, jeśli jest to wykonalne.

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Wysokie, ponure i z bogata historia chorob tez. I jeszcze cylisci! :mrgreen:
Dobrze, ze dodales ostatnie 4 slowa, bo nie potrafie sobie wyobrazic systemu kontrolujacego tanszego niz potencjalne zyski z wyzszej skladki.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Barbarossa pisze:Toteż powiedziałem, że menelom nie będącym w stanie zapłacić rachunku należy się przymusowy odwyk.

Uważam też, że być może osoby palące oraz otyłe powinny płacić większą składkę, jeśli jest to wykonalne.
1. kto płaci za odwyk ? ;)

2 Palacze płacą większą akcyzę, a otyli pewnie też poprzez alkohol ;)

Ingen175
Kradziej

Post autor: Ingen175 »

W ten sposób to składki niskie by palili tylko ci z greenpeacu i innych "zielonych" organizacji. Wszyscy wdychamy spaliny, które to jak obliczono mają szkodliwość podobną do palenia jednej paczki papierosów tygodniowo, wszyscy spożywamy żywność z "polepszaczami" (czyli te wszystkie E...) co tez ma wpływ na nas. Telewizję też oglądamy masowo co ma wpływ na wzrok - to co podwyższamy składkę ?
Alergicy też powinni płacić wyższą składkę bo przecież weźmie taki głupi i wyjdzie na dwór jak coś akurat pyli.

Weźcie się czasem puknijcie w głowę, w tej chwili to nie ma chyba już rzeczy które nie szkodzą zdrowiu. Raz marchewka szkodzi, a raz szpinak. Podwyższanie składki to bzdura. Niezależnie czy wszystkim czy niektórym.

EDIT: Nie wiem czy ktoś to widział ale nie mogłem się powstrzymać : http://www.youtube.com/watch?v=PLvJ1Sc- ... r_embedded
Spot Nowej Prawicy, nie wiem co trzeba brać żeby wpaść na coś takiego. Jak by to puścić po wieczorynce w "płatnych ogłoszeniach wyborczych" to dopiero by ludzie mieli zdanie o Nowej Prawicy.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

czas oderwac swinie od koryta :lol2:

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Vallarr pisze:Wysokie, ponure i z bogata historia chorob tez. I jeszcze cylisci! :mrgreen:
Dobrze, ze dodales ostatnie 4 slowa, bo nie potrafie sobie wyobrazic systemu kontrolujacego tanszego niz potencjalne zyski z wyzszej skladki.
idziesz do szpitala-bo masz np zaawansowana POCHP. w wywiadzie-wieloletni nikotynizm.
procedury diagnostyczne masz pewnie zagwarantowane przez nfz...ale co najwazniejsze-nie lapiesz sie na "doplaty do lekow".
podobnie z doplatami do lekow p.cukrzycowych u 150kg wielorybow.

ale odnosze wrazenie ze wchodze w grunt "nieetycznosci"
2 Palacze płacą większą akcyzę, a otyli pewnie też poprzez alkohol
a ja bym sie tam nie ograniczal- paczka fajek za 12-15zl? dla mnie jak najbardziej ok. pod warunkiem ze akcyza jest przeznaczana na rozsadny cel a nie na kolejne posady administracyjne.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

OMG ten spot ze świniami jest na poziomie tych z kononowiczem lub tych od fallouta. Piękne :) I tacy ludzie mieliby rządzić krajem? [-X
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Ingen175
Kradziej

Wiesz quas, ale przy problemach z wątrobą to 9/10 naszego kraju straciłoby dofinansowanie ze względu na wysokie spożycie alkoholu.
A przeszczep wątroby to też pryszcz nie jest.

Ostatnio jest jakaś tendencja do odbierania ludziom tego czy owego bo np. palą.

A ja bym chciał podwyższenia składek wszystkim kierowcom. Bo muszę wdychać spaliny ,które produkują ICH samochody. To by była sprawiedliwość społeczna wg. twojej teorii.
Albo ,żeby było sprawiedliwiej - tylko tym co mają samochody wyprodukowane przed 2005 rokiem.

Zakazywać łatwo [-X
Ale pomyśleć ,ze samemu też się szkodzi komuś to już trudniej.

BTW. Nie, nie jestem palaczem papierosów, ale uważam że przp... się do wszystkiego co "szkodzi" jest po prostu głupie.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

a tutaj cie zaskocze. wbrew pozorom poalkoholowa marskosc watroby nie jest tak czesto spotykana jak kilkanascie lat temu.
wiec to przyklad raczej teoretyczny.

BTW, ty z tych spalin nie korzystasz? jezdzisz tylko rowerem? warzywa zjadasz tylko z wlasnego ogrodka ktory nawozisz "naturalnym nawozem"? a chleb wypiekasz na piecyku zasilanym np energia sloneczna?
w niektorych przypadkach nie masz wyboru.
palacze maja wybor, i go popelniaja codziennie przez x-dziesiat lat. i jest juz wiele badan opartych na wieloletnich kohortach ktore pokazuja iz to przeklada sie bezposrednio na stan ich zdrowia za x-lat.

BTW,realnie rzecz ujmujac skoro tyton jest szkodliwy i uzaleznia (tak samo jak narkotyki-zarowno fizycznie jak i psychicznie) i panstwo z tego czerpie dochody to czysta hipokryzja jest przesuniecie czesci srodkow psychoaktywnych do "zakazanej strefy".

Ingen175
Kradziej

Tak, tak się składa ,że do roboty jeżdżę na rowerze :D

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Ingen175 pisze: Weźcie się czasem puknijcie w głowę, w tej chwili to nie ma chyba już rzeczy które nie szkodzą zdrowiu. Raz marchewka szkodzi, a raz szpinak. Podwyższanie składki to bzdura. Niezależnie czy wszystkim czy niektórym.
O rly? Na rynku ubezpieczalni samochodowych, który jest zupełnie prywatny, składka jest zróżnicowana.... W Europie zazwyczaj więcej płacą ci, którzy mają mniejszy staż i ci, którzy mają więcej wypadków na koncie.

W USA, gdzie system ubezpieczeń zdrowotnych również jest prywatny... guess what, coraz więcej firm ubezpieczeniowych podwyższa składkę palaczom i inszym kategoriom ryzyka.

Ustalmy, że 40 letni otyły palacz to chodząca ruina zdrowotna, na własne życzenie. Oczywiście, są też inne nawyki prowadzące szybko do grobu (narkotyki, alkohol, niebezpieczne sporty) - jak popatrzyć na oferty prywatnych ubezpieczalni, większość z nich ujęta jest w różnych klauzulach i często wiąże się z wykluczeniem płatności albo wyższą stawką. Nie widzę, dlaczego propozycja podobnych rozwiązań dla państwowej służby zdrowia budzi popłoch.

Za odwyk dla meneli płaci ubezpieczyciel lub państwo, rzecz jasna. Nie musi to być jednak wysokobudżetowy odwyk.... W końcu kiedy alkoholik trafia do więzienia, też przechodzi taki krótki kurs wstrzemięźliwości. Tak czy siak, nie jest to mega drogie rozwiązanie, paru osobom może nawet uda się dzięki temu uratować życie lub zdrowie.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

Easy, część akcyzy za faje/alko/paliwa powinna iść do NFZ
W końcu kiedy alkoholik trafia do więzienia, też przechodzi taki krótki kurs wstrzemięźliwości. Tak czy siak, nie jest to mega drogie rozwiązanie,
Niestety więzień kosztuje budzet państwa wiecej niż by się mogło wydawać :( nie pamiętam niestety dokładnej kwoty :roll:
+1 Barbarossa. Z jednym zastrzeżeniem. Podział pomiędzy bogatych/biednych raczej nie przebiegał by pół na pół. Tylko 20 procent majętnych i 80 procent biedoty. A to i tak optymistyczne założenie.
+2

Jak w Rosji ( chociaż nie jest to rzecz jasna odpowiednik "korwinowski" )
Przyznam szczerze, że poważnie rozważam oddanie na niego głosu. Oczywiście poważnym minusem jest perspektywa utraty tegoż głosu, ważnego, bo skierowanego przeciw PiS. Stąd rozterka.
Dokładnie, czy warto oddać głos, ktory na 80% będzie zmarnowany?
Dodatkowo moim zdaniemi Palikot nie ma u siebie zadnych kompetentnych ludzi do sprawowania władzy, co automatycznie moim zdaniem go przekreśla.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Robson pisze:
Przyznam szczerze, że poważnie rozważam oddanie na niego głosu. Oczywiście poważnym minusem jest perspektywa utraty tegoż głosu, ważnego, bo skierowanego przeciw PiS. Stąd rozterka.
Dokładnie, czy warto oddać głos, ktory na 80% będzie zmarnowany?
Dodatkowo moim zdaniemi Palikot nie ma u siebie zadnych kompetentnych ludzi do sprawowania władzy, co automatycznie moim zdaniem go przekreśla.
To akurat możesz wyluzować, nawet jeśli Palikot przebije 5% i ktoś go weźmie do koalicji to i tak nie wystawi więcej niż 1-2 ministrów :wink: .

Maciek

Robson
Niszczyciel Światów

Z kogo niby on ma zrobić ministrów? ;) dodatkowo chodzi też o tych kilkunastu, czy dwudziestu paru posłów, którzy zasiedliby w sejmie. Co z ich kompetencjami? Żeby nie skończyło się jak w przypadku Samoobrony i LPR, kiedy do sejmu dostała się banda niewykształconych i nieokrzesanych ludzi :|
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Ingen175
Kradziej

Oto lista warszawska, nie wiem skąd jesteście ale własne sobie znajdźcie :
"Lista kandydatów do Sejmu w wyborach parlamentarnych 2011 Komitetu Wyborczego Ruch Palikota z okręgu wyborczego nr 19 obejmującego Warszawę.
Numer na liście Nazwisko i imiona Zawód, miejsce zamieszkania, przynależność do partii politycznej bądź poparcie
1 Palikot Janusz Marian filozof, Lublin, członek partii Ruch Palikota
2 Nowicka Wanda Hanna filolog klasyczny, Warszawa,
3 Szypuła Tomasz dziennikarz, Warszawa,
4 Sendecka Aleksandra Aniela filolog, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
5 Miernik Michał Jerzy przedsiębiorca, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
6 Mierzewicz Barbara Anna bez zawodu, Warszawa, członek partii RACJA Polskiej Lewicy
7 Dołecki Andrzej Dariusz bez zawodu, Warszawa,
8 Wawrzyńczyk Paulina filolożka, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
9 Niecz Krzysztof Michał urzędnik, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
10 Rucińska Agnieszka Eliza przedsiębiorca, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
11 Kaczmarek Marcin księgowy, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
12 Piechowiak - Grzymała Agnieszka ekonomista, Warszawa,
13 Wojciechowski Mariusz prawnik, Łomianki, członek partii Ruch Palikota
14 Kozicka Ewa wydawca, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
15 Kozłowski Julian wydawca, Warszawa, nie należy do partii politycznej
16 Piasecka Milena Anna prawnik, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
17 Gnysiński Robert Mirosław przedsiębiorca, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
18 Karbowska Monika Agnieszka pedagog, Warszawa, członek partii RACJA Polskiej Lewicy
19 Busch Norbert Rudolf student, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
20 Żukowska Jadwiga Katarzyna nauczyciel, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
21 Pacewicz Andrzej przedsiębiorca, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
22 Kamińska Natalia literaturoznawca, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
23 Gałuszka Radosław Sebastian ekonomista, Lębork, członek partii Ruch Palikota
24 Werczyńska Katarzyna Maria studentka, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
25 Skowroński Mieczysław Witold ekonomista, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
26 Brańska Katarzyna Anna architekt, Warszawa,
27 Bonkowski Jarosław Antoni przedsiębiorca, Kępa Niemojewska,
28 Piotrowska Grażyna Maria nauczyciel, Warszawa,
29 Surdel Stanisław technik budowlany, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
30 Dobrowolska-Woś Magdalena architekt krajobrazu, Warszawa,
31 Jastrzębski Jarosław prawnik, Warszawa,
32 Pietrzak Teresa technik ekonomista, Warszawa,
33 Miernik Bartłomiej dziennikarz, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
34 Śnieg-Boguszewska Karolina technolog żywności, Warszawa,
35 Kiendzierski Kamil architekt, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
36 Chojnacka Anna Danuta inżynier zarządzania, Feliksów, członek partii Ruch Palikota
37 Antoszewski Grzegorz ekonomista, Łódź,
38 Banasik Joanna Iwona przedsiębiorca, Warszawa
39 Lesiak Konrad Aleksander nauczyciel, Warszawa, członek partii Ruch Palikota
40 Jankowska Dorota Anna filolog, Warszawa, członek partii Ruch Palikota "

A na przyszłość google nie boli. Warto sprawdzić kto gdzie kandyduje. Kadry z opisu źle nie wyglądają (nie ma tu żadnych związkowców, agentów tomków, etc.) ale tak naprawdę to wartośc poznać można dopiero po wyborach.
Niektórzy z was oczekują jednak nazwisk, takich co będą powalać na kolana. To z jednej strony nudzi was już obecna klasa polityczna, ale z drugiej strony chcecie tych samych nazwisk ?
To sprzeczność, a co gorsza nie dajecie szans młodym.

Robson
Niszczyciel Światów

O co ci chodzi? #-o

wygooglowałeś sobie 40 nikomu nie znanych osób tylko powiedz w jakim celu?
Pan X przedsiębiorca z Warszawy ...
Dla mnie to troche mało, żeby stwierdzić, że ta osoba jest młoda i kompetentna. Obstawiam, że większość to karierowicze, którzy zwietrzyli szanse wejścia do sejmu z nową partią.
RIP

Ingen175
Kradziej

eee, a niby jak chcesz poznać kandydatów ? Z każdym byś się na piwo umówił ?
Albo nie, w ramach kampanii kandydat ci stawia 2 piwa :D
A potem do północy długa ideologiczna debata, i już wiesz czy ktoś jest wart twojego głosu.

Ja podałem przykład ,że RPP nie jest bezkadrowy. A że nie zna się większości kandydatów. Cóż, w mojej dzielnicy z tej listy spotkałem 3 osoby. Tyle co zebrałem ulotkę, mogłem uścisnąć rękę i spojrzeć w oczy.
Nie wiem czego się spodziewasz człowieku, ale chyba na więcej nie masz szans.

Co jakiś czas jest w różnych miejscach organizowana prezentacja kandydatów. Może warto się wybrać ?
Bo najłatwiej oczekiwać cudów sprzed ekranu komputera, ale ruszyć się i samemu rozejrzeć czy warto na tego czy tamtego oddać głos to już nie łaska.
A znam takich co od paru lat czekają aż kandydat jakiejkolwiek partii zapuka do drzwi ich domu, bo uważają że to kandydat powinien o wszystko dbać, włącznie z osobistą prezentacją każdemu wyborcy.

Masz prosty wybór : nie głosujesz albo głosujesz na ta samą twarz co jest w sejmie od kilku lat (albo i kilkudziesięciu jak np. S. Żelichowski) albo na nową osobę.
Tylko od ciebie zależy czy coś się zmieni czy nie. A cuda typu : "Poznam każdego kandydata osobiście" to można między bajki włożyć.

Aha, znasz kogoś z PO, PiS, SLD poza kilkunastoma najważniejszymi nazwiskami ? Zapewne nie ? A przekreślisz ich od razu ?

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

Dla Robsona człowiek staje się tym bardziej kompetentny im więcej pokazują go w telewizorni - bo jak Robson nie zna człowieka to znaczy że jest on nie kumaty - podobnie jest z Prezesem i członkami rad nadzorczych/ministrami których mianował - tylko ten którego Prezio lubił (i pod warunkiem że był całkowicie wierny) miał szansę :lol2:

pzdr,
Ż.

P.S. Robson ukryta opcja piso-bolszewicko-islamistyczna =P~ bo tylko my jesteśmy moralni cała reszta to dno - i proszę mi tu sciągnąc białą flagę bo strzelę focha...

P.P.S. czy jest tu jakiś pisofil który byłby mi łaskaw wyjaśnić jak to jest z poręczeniem Kępy, agenta Tomka, Rysia Czarneckiego i Romaszewskiego :shock: dla prześladowanego kibica Legii "Starucha"

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

@Ingen175
Jakby nowy ryj byl w czymkolwiek lepszy od starego. W obecnej ordynacji nie licza sie ludzie, tylko miejsce na liscie, a w sejmie nie poglady (p)osla, a dyscyplina partyjna wprowadzana w kluczowych glosowaniach. Naprawde uwazasz, ze ta lista palikota ma jakakolwiek przewage chocby nad lista pisu? No dobra, poza Karskim :mrgreen:

Zapraszam do obserwowania prac sejmu i komisji od srodka - na oko 90% glosowan przechodzi bez najmniejszych problemow, tak samo bylo za koalicji PiS-SB-LPR. Przy tej ordynacji pozbawilismy sie osobowosci w sejmie, jesli potraficie wymienic od reki 30 poslow i 10 senatorow to bede pod glebokim wrazeniem. Za to przy 50 posle zacznie sie wielkie "yyy... i jeszcze ten... no... jak on tam mial...", gwarantuje. Wejscie ruchu palikota do sejmu nic nie poprawi, a patrzac na "poziom" (zawiasy niezbedne) przewodniczacego - pogorszy raczej.

Od kiedy glosuje - mam swoich kandydatow, z mojego miasta i choc nie powiedzialbym, ze znam ich osobiscie, to biura poselskie odwiedzalem parokrotnie w ciagu ostatnich lat. Lepsza opcja niz glosowaniew ciemno np na nr 16, bo taki mialem na liscie w liceum, jak robi spora czesc moich znajomych.

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

Żaba pisze:P.P.S. czy jest tu jakiś pisofil który byłby mi łaskaw wyjaśnić jak to jest z poręczeniem Kępy, agenta Tomka, Rysia Czarneckiego i Romaszewskiego :shock: dla prześladowanego kibica Legii "Starucha"
Może otwierają mu drzwi do kariery?

ODPOWIEDZ