Kuźnia elficka Soulferina

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Kuźnia elficka Soulferina

Post autor: Soulferin »

Postanowiłem że założę własną galerię gdzie będę wrzucać wszystkie malunki jakie uda mi się zrobić. Jestem malarzem początkującym(zacząłem dzisiaj), w temacie jestem zupełnie zielony...

Jest to moja pierwsza samodzielnie pomalowana figurka ever. Seledynowy kamyk wygląda lepiej niż na zdjęciu, podstawka nie jest zrobiona ponieważ nie zakupiłem jeszcze trawki. Proszę o konstruktywne komentarze.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
michnik000
Kretozord

Post autor: michnik000 »

Jak na pierwszy raz super, aż trudno uwierzyć.Szkoda,że nie spiłowałeś nadlewek.Ja na twoim miejscu bym jeszcze trochę pokrawędziował tu i tam.
Jeśli tak będzie kiedyś wyglądał cały odział i w rezultacie armia to extra :D
Bravo!!! =D> =D> =D>

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Figs jest washowany czy bejcowany?

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Kadrować zdjęcia też powinieneś się nauczyć ;)
Figsa zdippowana - nieważne czy w bejcy czy w wash-u.. w każdym razie krawędziowania tutaj michnik000 nie uświadczysz. Dip jak dip - trochę światła by się przydało co by zobaczyć dokładnie wszystko. Na razie widać nadlewki.
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Jak na pierwszy raz, to świetnie sobie poradziłeś, zwłaszcza, że robiłeś na białym podkładzie =D> . Jednak skóra elfa jest trochę jakby za ciemna, możesz też porobić jakieś rozjaśnienia na krawędziach i poprawić ten niebieski kamień, bo to akurat jest bardzo łatwe. No i oczywiście zrób podstawkę, póki co sam piasek wystarczy, trawkę dokleisz później.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Daw ma rację, nieważne, czym zdippowane...
Na razie jak na pierwszy raz odwaliłeś kawał dobrej roboty. Jedną rzecz trzeba musowo robić PRZED malowaniem - usuwać nadlewki - tu jest ogromna nadlewka na szacie na 2 fotce. Tego później już nie poprawisz!!!
Teraz o malowaniu - to, co zrobiłeś, to dopiero połowa roboty. Teraz zdippowane kolory trzeba powyciągać - pozostawić tak , jak jest w zagłębieniach, natomiast w miejscach oświetlonych parę warstw kolorów aż do najjaśniejszego w najbardziej wypukłych miejscach. Zaznaczyć niektóre krawędzie na wszystkich elementach, wyciągnąć trochę skórę, bo za ciemna, no i zrobić podstawkę - figs zyskuje wtedy bardzo dużo.
Jak już robisz fotki - to kadruj je: w dowolnym programie do obróbki zdjęć przytnij fotkę ograniczając tło oraz zmniejsz ją do wysokości ok.400-500 pix. Wtedy nie będzie się rozłazić forum i będzie widać to, co trzeba.
Jak na pierwsze malowanie naprawdę porządnie =D> =D> =D> . W miarę robót będziesz nabierał skilla i będzie coraz lepiej. Powodzenia.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Dziękuje za miłe komentarze :) Więc użyłem kolorów Red Gore i Kommando Khaki a washowałem Gryphonne Sepia.Rzeczywiście tych nadlewek nie zauważyłem.Teraz pytanie: jak mam wyciagać kolory?Na washu?I czym rozjaśniać?Próbowałem coś zrobić ale efekt był tragiczny więc dałem sobie spokój.Dziękuje wszystkim za rady :D

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Soulferin pisze:Dziękuje za miłe komentarze :) Więc użyłem kolorów Red Gore i Kommando Khaki a washowałem Gryphonne Sepia.Rzeczywiście tych nadlewek nie zauważyłem.Teraz pytanie: jak mam wyciagać kolory?Na washu?I czym rozjaśniać?Próbowałem coś zrobić ale efekt był tragiczny więc dałem sobie spokój.Dziękuje wszystkim za rady :D
Kolory wyciągasz po washowaniu. Wyciąganie/ rozjaśnianie zaczynasz od odcienia zbliżonego do zwashowanego elementu. Używaj rozrzedzonej farby, co by w-wy były cienkie, i żeby nie zakleić figsa.Malujesz cały element z wyjątkiem najgłębszych fragmentów. Następnie dodajesz ciut jaśniejszego koloru do poprzedniej farby i malujesz trochę mniejszą powierzchnię, żeby najgłębiej położone fragmenty poprzedniej w-wy było widać. I znowu dokładasz trochę jaśniejszego koloru, itd. itp. Ilość warstw wg uznania, w zależności od wielkości elementu. Może być nawet Kilkanaście :mrgreen: Same czubki elementu malujesz najjaśniejszym kolorem. Ważne, żeby poszczególne warstwy nie różniły się zbytnio odcieniem, bo wtedy efekt jest marny... Niestety, ta część roboty jest sporo trudniejsza i bardziej pracochłonna, ale warto próbować.
Trenować malowanie najlepiej na jakimś figsie metalowym - można go szybko zmyć bez problemu i pomalować ponownie :wink: . Można też po prostu malować figsy po kolei, jednak po pewnym czasie stwierdzisz, że pierwsze figsy raczej będą do zmycia...

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Kolory wyciąga się, czyli rozjaśnia jaśniejszym odcieniem danego koloru, natomiast washe służą do uzyskiwania efektu cienia w zagłębieniach. Zakładam, że czytałeś poradniki o malowaniu na stronie GW w dziale HE, jeżeli nie, zrób to jak najszybciej, z pewnością dowiesz się czegoś użytecznego w kwestii doboru kolorów.
To natomiast jest poradnik dotyczący techniki nakładania kolejnych warstw rozjaśnień:
http://www.coolminiornot.com/articles/1273-feathering, to dość łatwa do opanowania metoda.
Jeżeli chcesz malować na czerwono zaczynając od Red Gore (który można z powodzeniem zastąpić Mechrite Red - szybciej i lepiej kryje), weź również Blood Red i Blazing Orange, wash może zostać taki jaki jest.
Kolejność jest następująca:
RG -> sepia -> RG -> BR -> BO, w razie potrzeby możesz użyć washa, bądź mieszać kolory pośrednie by wygładzić przejścia pomiędzy kolejnymi kolorami, przy czym czerwony nabierze bardziej pomarańczowego odcienia.
Ten poradnik również może okazać się użyteczny: http://www.games-workshop.com/gws/conte ... Id=1700009.
Natomiast kamizelkę możesz mu rozjaśnić na krawędziach cienką kreską kommando khaki i to powinno w zasadzie wystarczyć. Żeby to zrobić, najlepiej przesunąć bokiem pędzla po krawędzi, łatwiej wtedy trafić, niż czubkiem, no i oczywiście na pędzlu też nie powinno być za dużo farby.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Dzięki za rady panowie :D Z rozjaśnianiem problem jest taki ze nie mam jeszcze wszystkich kolorów wiec na razie pomaluje wiecej figsów j.w. a za rozjaśnianie wezmę sie jak dokupie farby. W ogóle to muszę najpierw poćwiczyć panowanie nad pędzlem bo ciągle mi gdzieś zjeżdża :) Powiedzcie mi jeszcze: niektóre farby nie pokrywaja dobrze powierzchni tzn. kiedy nakladam farbe w niektórych miejscach kolor jest ciemniejszy a w niektórych prześwituje podkład.Co z tym można zrobić?

Awatar użytkownika
RotARaven
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: RotARaven »

Spoko, spoko. Nie wiedziałem, że jeszcze niczego nie wymalowałeś :)
- They surrounded us
- That's good, we will fight in every direction
Obrazek
Szczur22 pisze:Bez BSB to jak bez wacka do burdelu. Napijesz się drinka, ale akcji nie bedzie bo spanikujesz.

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Post autor: Bartosz »

Soulferin pisze: Powiedzcie mi jeszcze: niektóre farby nie pokrywaja dobrze powierzchni tzn. kiedy nakladam farbe w niektórych miejscach kolor jest ciemniejszy a w niektórych prześwituje podkład.Co z tym można zrobić?
Jeśli malujesz na białym podkładzie, to nie szkodzi, że trochę przebija. Podczas malowania źle wygląda, ale jak wyschnie, to wypukłe miejsca będą jaśniejsze - i o to chodzi. Ja maluje czerwone ciuszki tak: na biały podkład Mechrite Red, jak wyschnie, to Blood Red, i potem wash Baal Red. Każdego koloru tylko jedna warstwa, więc tempo błyskawiczne. I bardzo fajna czerwień w efekcie końcowym :P

wytrwałości życzę:)!

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Soulferin pisze:Dzięki za rady panowie :D Z rozjaśnianiem problem jest taki ze nie mam jeszcze wszystkich kolorów wiec na razie pomaluje wiecej figsów j.w. a za rozjaśnianie wezmę sie jak dokupie farby. W ogóle to muszę najpierw poćwiczyć panowanie nad pędzlem bo ciągle mi gdzieś zjeżdża :) Powiedzcie mi jeszcze: niektóre farby nie pokrywaja dobrze powierzchni tzn. kiedy nakladam farbe w niektórych miejscach kolor jest ciemniejszy a w niektórych prześwituje podkład.Co z tym można zrobić?
Metoda jest tylko jedna - jeszcze jedna warstwa :wink: . Jeśli jakaś farba bardzo kiepsko kryje, to poszukać podobnego odcienia u innych producentów, np. Vallejo. Również ostatni mój zakup - farby z serii Citadel Foundation faktycznie kryja bardzo dobrze i mają bardzo dobre odcienie - rzekłbym swietne. Niektóre farby trzeba mocniej rozcieńczać, inne słabiej, bo w zalezności od koloru jest różna konsystencja farb. Zasada - lepiej nałozyć 2 cieńsze w-wy, niż 1 grubą.

ODPOWIEDZ