Pytania początkującego
Moderator: #helion#
Re: Pytania początkującego
rarowe maszyny mogą korzystac z inzyniera?
W 7 edycji nie mogły, a raczej, Helblaster mógł z BS korzystać, a Helstorm w ogóle. Obecnie Master of Ballistics ma zmieniony zapis i zakazu już nie ma.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
Szkoda że nam to ucieli ale przynajmniej helblaster jest teraz stabilniejszy ciutkę
i tak jest plewny, trafiasz na 5+ na daleki, jak przeciwnik nie jest skirmish, jak nie masz z metalu mieczyków to niezła kiszka jak rzucisz 3x2 na ilość hitów
nie mam zaufania do tej maszynki, jakoś tak brak wiary...

- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
też za nią nie przepadam ale raz na kilkadziesiąt gier daję jej szansę czekając aż mnie zaskoczy 

Helstorm Rocket Battery, jak Wam sie spisuje? i moje glowne pytanie w sumie sa tam az trzy rzuty koscmi. Czy moge z inzyniera przerzucac jakakalwiek z nich? czy majac 2 inzynierow, przerzucam np. kostke altyreryjke a potem przy rozrzucie jeszcze raz z drugiego bo chce HITA trafic. Mozna tak ??Nie grałem jeszcze ta maszynka i zamierzam ja przetestowac wiec jesli macie jakies sugestie chetnie wyslucham.
Wydaje mi sie, że możesz tak zrobić, jeżeli masz 2 inżynierów w zasięgu, jednakże każdą kość możesz przeżucić tylko raz - poza artyleryjką na rozrzucie (gdyż jak wiadomo, tam misfire możesz przeżucać do skutku)
Emp/DoCh
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
-
- Chuck Norris
kowaljl pisze:Helstorm Rocket Battery, jak Wam sie spisuje? i moje glowne pytanie w sumie sa tam az trzy rzuty koscmi. Czy moge z inzyniera przerzucac jakakalwiek z nich? czy majac 2 inzynierow, przerzucam np. kostke altyreryjke a potem przy rozrzucie jeszcze raz z drugiego bo chce HITA trafic. Mozna tak ??Nie grałem jeszcze ta maszynka i zamierzam ja przetestowac wiec jesli macie jakies sugestie chetnie wyslucham.
chyba jednak nie z FAQ
"In addition, one war machine that is within 3" of a Master
Engineer may re-roll either one scatter dice or one artillery dice
per turn."
co do HRB chyba wolę je od mortarów.
ten zapis według mnie dotyczy tego, że jeden inżynier działa tylko na jedną maszynę a nie na wiele i z jednego inżyniera można przeżucić tylko jedną kość. nigdzie nie znalazłem zapisu mówiącego o tym, że kilku inżynierów nie może oddziaływać na tą samą maszynę - a według starej zasady co nie jest zakazane jest dozwolone
ale niech się jakiś sędzia wypowie ...

Emp/DoCh
Inżynier moze stac nawet koło trzech maszyn i na tej na ktorej wypadnie booom to sobie rerolujesz. Mozna tylko raz na ture rerolnac wiec jesli na pierwszej maszynce wypadnie boom i zdecydujesz ja ratowac to przy kolejnych wystrzalach musisz sie juz miec na bacznosci bo inzynier to pier... A zaloga musi spiac zwieracze 
Ja mam pytanie odnosnie protekcji inzynierskiej na dana maszyne. Czy deklaracja takiej protekcji odbywa sie raz na gre? Czy moge co ture deklarowac protekcje na inna maszynke. Jestem oczywiscie 3" i chodzi mi o (-1 do trafienia od strzelania i szarzy na dana maszyne.
Sam wystrzal z rakietnicy wyglada tak;
1. Dorzut 1 koscia zasiegu ( tak jak z canona na dany odzial)
2.jesli wypada boom to rozpatrujemy efekt lub nasz inz ratuje dzialko
3.dorzut sie udal. Teraz bierzemy 2 kosci (tak jak w przypadku mozdzierza) i rzucamy czy trafi, lub zniesie dalej. Tu jesli wypadnie boom to przerzucamy tak dlugo az wypadnie jakas liczba

Ja mam pytanie odnosnie protekcji inzynierskiej na dana maszyne. Czy deklaracja takiej protekcji odbywa sie raz na gre? Czy moge co ture deklarowac protekcje na inna maszynke. Jestem oczywiscie 3" i chodzi mi o (-1 do trafienia od strzelania i szarzy na dana maszyne.
Sam wystrzal z rakietnicy wyglada tak;
1. Dorzut 1 koscia zasiegu ( tak jak z canona na dany odzial)
2.jesli wypada boom to rozpatrujemy efekt lub nasz inz ratuje dzialko
3.dorzut sie udal. Teraz bierzemy 2 kosci (tak jak w przypadku mozdzierza) i rzucamy czy trafi, lub zniesie dalej. Tu jesli wypadnie boom to przerzucamy tak dlugo az wypadnie jakas liczba
tilt112@ ? a co to za zasada ? nie znam takowej.
inżynier stojąc 3'' od maszyny ma - look out sir! na 4+ - sam nie daje nikomu żadnej protekcji.
inżynier stojąc 3'' od maszyny ma - look out sir! na 4+ - sam nie daje nikomu żadnej protekcji.
Emp/DoCh