kilka pytań początkującego 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Re: kilka pytań początkującego 2

Post autor: Gokish »

wychwa pisze:i mag i pająk mają warda ?

Jeżeli w opisie przedmiotu nie ma , że posiadacz i jego mount mają warda , to ward save posiada mag , a pajączek nie.

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Na małym formacie bez Lordów kolega chce wystawić Czarkę DE z LD 8 jako generała i Mastera z LD 9 jako BSB i się mnie pyta czy to jest okay skoro Master ma większą LD niż Czarka, ponieważ mu to Army Builder Blokuje.

No ale w końcu jest BsBkiem, więc chyba się to nie liczy? Czy jak to w końcu jest?

Pzdr.
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

bsb nie moze byc generałem(wyjatek slann)

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Rozwijając wypowiedź poprzednika - bsb nie może być generałem, więc zostaje nim postać o największym LD nie będąca bsb :)

Malkaw
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Malkaw »

:) Aaaaa :) Ale to faktycznie trochę nie dokładnie w podręczniku jest to napisane :/

Awatar użytkownika
Bulwok
Kretozord

Post autor: Bulwok »

A jak wale sniperką liderkową w oddział z zasadą Monster and Handlers to porównuję z większą liderką, czy wybieram model ?
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Większą
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

ziolo
Warzywo

Post autor: ziolo »

Hej,
Ostatnio grałem z kolegą bitwę tomb kings i vampire counts kontra high elfy. Armie tk i vc są ze sobą w niepewny sojuszu, czyli możemy rzucac na siebie nawzajem czary wzmacniające. Wiem na pewno, ze nie moge leczyc oddziałów vc czarami z lore of nehekhara (ze względu na ograniczenie wskrzeszania tylko do nehekharan undead), ale czy da radę leczyć oddziały tk czarami z domeny vc ? A drugie pytanie jest takie: jeśli bohater tk ma zasadę niestabilny, to czy również dostaje tyle ran o ile przegra combat result ?

Andrzej
Pan Spamu

Podaj opis czaru TK.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Bulwok
Kretozord

Post autor: Bulwok »

O czarach ci powiem, że jest napisane, że leczy sojuszniczego undeada, można to różnie interpretować. Przecież Nehekhra Undead to tez trup.
Obrazek

ziolo
Warzywo

Wrzucam opis czaru (niestety mam tylko po angielsku):
Nehekhara Lore
Lore Attribute - The Restless Dead: Each time a wizard successfully casts an augment spell from the Lore of Nehekhara on a friendly Nehekharan Undead unit, that unit regains 1d3 + 1 wounds worth of models. Units with the Animated Constructs Rule can only ever regain a single lost wound this way, per magic phase.

Andrzej
Pan Spamu

ziolo pisze: friendly Nehekharan Undead unit
I wszystko w temacie

ziolo
Warzywo

No tak, mówiłem, że w tą stronę wiem, ale jak to jest jeśli wampiry chcą wskrzesić jednostki tomb kingsów ?

Kadaj_
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Kadaj_ »

ziolo pisze:No tak, mówiłem, że w tą stronę wiem, ale jak to jest jeśli wampiry chcą wskrzesić jednostki tomb kingsów ?
Wedug mnie nie może dowskrzeszać jednostek TK, przynajmniej według mnie ten zapis z Army Book'a VC'tów temu zabrania:
AB: VC p.38 pisze:Target one of your own Undead units or characters within 18". The target unit regains D6 Wounds worth of models.

Andrzej
Pan Spamu

Dokładnie. Wskrzeszasz tylko swoją armię.

Awatar użytkownika
WitchHunter
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: WitchHunter »

Czy skirmish może bić się hordą?
Czy w czasie casta/dispela dwie jedynki coś znaczą?

Kadaj_
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Kadaj_ »

1. Wydaje mi się, że mogą, ponieważ:
RB p.77 (skirmish) pisze:they make supporting attacks as normal, however.
RB p. 49 (horde) pisze:Warriors in the horde can make supporting attacks from the third rank, not just from the second!
2. Dwie jedynki w czasie casta/ dispela nic nie znaczą oprócz dubletu na potrzeby niektórych przedmiotów oraz tego, że jeżeli rzucasz z dwóch kostek to próba czarowania kończy się niepowodzeniem z powodu zasady "Not enough power!".

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Czyli jednak coś znaczą...:)
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

Ja mam pytanie, czy jesli przeciwnik deklaruje szarze, i jest za lekką zasłoną, to oznacza to ze strzelajac mam modyfikator zarowno za lekka zaslone jak i za strzal do szarzujacego? Czy strzelam wowczas kiedy wyjdzie zza zaslony? I rozumiem ze sytuacja z lasem tez jest taka?

Pytam czy podlega kumulacji, bo daleki zasieg i strzal do szarzujacego sie wykluczaja, stad pytanie jak jest tutaj.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Magnus pisze:daleki zasieg i strzal do szarzujacego sie wykluczaja
Mylisz sie, nie wykluczją sie.Wszystkie modyfikatory wliczają sie normalnie.Oddział deklaruje szarżę, ty wykonujesz S&S do niego tam gdzie stoi po czym oni dostawiaja sie do ciebie.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Zablokowany