29-10-2011 -Singiel 2600 - RADOM Special

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

29-10-2011 -Singiel 2600 - RADOM Special

Post autor: Kanadian »

Mamy przyjemność ponownie zaprosić wszystkich na kolejny turniej WFB w Radomiu.

Organizator główny - Kanadian - 501 471 792
Koordynator turnieju - Kowal,
Sędzia -

Miejsce: Dotarcie z Dworca PKP oraz PKS, to najlepiej na piechotę ok 5 min, spaceru.

Liceum Akademickie w Radomiu
ul. kard. S. Wyszyńskiego 6 (I piętro),
26-600 Radom

Obrazek

Termin: 29 - 10 - 2011 (Sobota) - SINGIEL -

Format: 2600 pkt. Special, czyli zasady podręcznikowe.
oraz special wyjątki.
1. Nie stosujemy bohaterów specjalnych.
2. Każdy stół będzie posiadał już rozlosowane opisane i ułożone tereny specjalne, oraz scenariusz. Tereny które są losowanie podczas gry działają normalnie, większości będą battle line, meeting engagement oraz Blood & Glory. Natomiast dawn attack, battle for the pass, oraz watchtower będą występowały tylko raz.
3. Virtual line of sight
4. look out sir od czarów które Dwellers Below, Final Transmutation, Dreaded 13th, Infernal Gateway wynik 11-12

1. Wzięcie drugiej takiej samej jednostki z rare kosztuje 50% więcej, wiec jak bierzesz 2 czołgi pierwszy kosztuje 300 punktów natomiast drugi 450 punktów.

Trzecia taka sama jednostka special kosztuje 50% więcej.

Piąta i kolejne takie same jednostki core kosztują 50% więcej (jak bierzesz 6 jednostek łuczników po 100 punktów, pierwsze 4 kosztują po 100 punktów, natomiast 5 i 6 150 punktów. (HE z racji na zasady specjalne do armii, powyżej 3 special, i 2 raze, koszt zwiększony o 50%, cory jak u innych) punkty zaokrąglamy w górę.

2. Nie można wygenerować więcej dodatkowych kości magii niż pierwotna liczba DD z wind's of magic. Oznacza jeśli na 2k6 wpadnie 2 oraz 3. To gracze mogą z dodatkowych źródeł pozyskać maksymalnie 3 dodatkowe kości w tej turze (DD oraz PD) nie wliczając channeling. Po przekroczeniu tego limitu dodatkowe kości przepadają.

Wejściówka: 15 zł

Miejsce:
Liceum Akademickie Radom

(Jeśli ilość osób przekroczy 24 liczymy się z z mianą miejscówki na większą)

Start: 9.15
pierwsza bitwa 9:30-12:15
druga bitwa 12:30-15:45
trzecia bitwa 16:00-18:45
sprzątanie 18:50-19:00

Gramy 3 bitwy na stołach 72x48 cali, (chyba że będzie dużo osób, to wtedy przejdziemy na 60X48)

Scenariusze podręcznikowe.
Pary dobierane będą standardowo, stoły będą przydzielane losowo, ponieważ do każdego stołu z góry będzie przypisany scenariusz, wraz z rozpisanymi terenami specjalnymi, czyli tak jak to GW opisało w BRB (mniej więcej :wink:, możecie się spodziewać 2-5 budynków, do 2 murków, lasów i górek, nie więcej niż 6-7 przeszkód, tak by teren nie był zbyt uciążliwy).
Każdy stół będzie posiadał już rozlosowane i ułożone tereny, oraz scenariusz.

Ocena hobbistyczna (malowanie, podstawki, niezbędne akcesoria do gry): 0-20
1. Malowanie (0-8 punktów)
a. Większość armii pomalowanej 2 punkty
b. cała armia pomalowana (co najmniej 3 kolorami) 5 punkty
c. cała armia pomalowana co najmniej table top 8 punktów.

2. Podstawki (0-2)
a. Modelowane podstawki (powyżej 30% armii) - 2 punkty
b. zrobione podstawki - 1 punkt

3. Akcesoria (0-5)
a. Miarka +1
b. kostki +1
c. zasady +1
d. niezbędne wzorniki +1
e. podręcznik armijny +1

4. Test wiedzy (0-5)

1. Kanadian DE?
2. Murmi Ogry ?
3. Kowal - Imperium
4. Czopek
5. Rakso - Krasie ?
6. Górken
7. Tocz
8. Qba
9. Niki
10. X.Maciek - ID 3575
11. Glegut - ID 3937 DE
12. Bastor TK, Id 3656
13. Pingu DW ID: 3547
14. White Lion ID: 3619
15. Kubencjusz- OK id: 3774
16. Bilu id: 3735
17. Zgredek TK
18. Zgred Woch/O&G
19. Hybrydzioch LZ
20.
21.
22.

Prosił bym o podanie ID graczy, z góry dzięki :).

Życzymy udanej zabawy i ciekawych bitw.

Scenariusz z innymi zasadami zwycięstwa, kończymy wg, scenariusza i liczymy VP, dodatkowo, ten kto osiągnie zwycięstwo dostaje + 5DP, a jego przeciwnik -5DP, z tego powodu zwycięzca nie może otrzymać więcej niż 20 DP a jego przeciwnik 0 DP, w przypadku nie osiągnięcia celu scenariusza przypada remis, małe punkty podajemy normalnie
Ostatnio zmieniony 28 paź 2011, o 13:12 przez Kanadian, łącznie zmieniany 23 razy.

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Post autor: Czopek »

Dużo informacji, nurtuje mnie to "Special" :wink:

Zamierzam wpaść i pograć :D
http://czopekblog.blogspot.com/
Kordelas pisze: Fluff nie wybacza.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Wpisz mnie :)
Zasada z podniesieniem kosztów kopiowanych oddziałów bardzo mi się podoba. Jestem na tak.
Obrazek

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

50 % to trochę sporo, oj sporo.

Waywatcherzy za 360pkt to hardkor, skitram w rogu i będą trzymać pkty :wink:

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

pierwszy oddział będziesz miał za zwykły koszt, to dotyczy tylko kopii co moim zdaniem jest fajne.
Obrazek

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

No wiem wiem, ale 50 % to sporo, 25 % będzie ok, zresztą tak czy siak wezmę pewnie 2x taki sam rare :D

Awatar użytkownika
Górken
Falubaz

Post autor: Górken »

jezeli do mnie nie zjedzie sie nikt w tym czasie na dlugi weekend to wpadne;)
Podpis usunięty - nieregulaminowy. Administracja

Awatar użytkownika
Tocz
Falubaz

Post autor: Tocz »

podnieście troche progi pod HE jak to zrobiono w podręczniku ;) przydałoby sie pojsc za tym tropem

Qba
Chuck Norris

Post autor: Qba »

Chłopaki - zastanówcie się nad punktami z hobbystyki - 20 dużych punktów to jakiś kolos. W końcu turniej to nie konkurs malarski. Ja się zgadzam, że powinniśmy minimalizować proxy i kazdy lubi grać z armią, która wygląda fajnie (zwłaszcza jeśli włożył w swoją sporo czasu - albo jego żona ;) ). To chyba jednak lekka przesada.
PS Ja chętnie przyjadę ale dopiero w połowie października będę mógł składać tego typu deklaracje.

Awatar użytkownika
Niki
Pseudoklimaciarz

Post autor: Niki »

Poprę Qbę. 20 pktów to tyle, ile można dostać za bitwę. Trochę dużo (zwłaszcza, że to nie jest master). "Zielone zasady" brzmią bardzo fajnie, bo zwiększą różnorodność występujących oddziałów. Ale popieram Czopka, 50% to może być dużo (chyba, że o to chodzi, formalnie nie ma zakazu wielokrotnego wystawiania jednostki, ale jak chcesz to zrobić, to cierp :mrgreen: ). I na koniec sprawa sali. Nie pomyślelibyście o innej już przy mniejszej ilości graczy? Ostatnio nie było nas 24, a trochę IMHO ciasno było.

Awatar użytkownika
JungleJack
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: JungleJack »

A czy nie będzie ryzyka , że pk. "bez spiny" mogą posłużyć jakiemuś nieuczciwcowi do zmanipulowania wyniku, gdy w grę wchodziłby np. 1 pk. aby zająć wyższe miejsce?

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

@Tocz - Rozwiń myśl bo nie jestem pewien czy załapałem.

@Czopek - Pierwotnie myślałem o 100%, ale było by to przegięcie, 25% to znowu praktycznie żadna przeszkoda, hydra za 220 nadal bardzo kusząca propozycja.

@Qba - Zaznaczę hobbistkę na zielono, ale z drugiej strony jak by nie było jest to hobby i praca włożona w armię powinno się nagradzać, kiedyś można było wpaść na imprezy gdzie było pół na pół, masz całkowitą racje że jest to bardzo dużo. Na ostatnim naszym też było dużo punktów, tylko że spread był zrobiłem do dupy, i gracze zgarniali maxa albo prawie nic, co było nie do końca najlepszym rozwiązaniem, będziemy myśleć.

@Niki - tylko czy 25% zniechęci kogokolwiek by powtórzyć przegięty rare? co do ograniczeń to są zwykłe podręcznikowe, corów ile chcesz, 3 identyczne special a 2 identyczne rare.

@JJ - mogą posłużyć, do tej pory mieliśmy naprawdę fantastyczną atmosferę, nie podejrzewam nikogo kto by się tak niegodnie mógł zachować.

czekam na argumenty, gdyż naprawdę nie jestem do końca przekonany co do hobbistykli oraz ograniczeń, niemniej uważam euro za beznadziejne na singlu, a innych rozsądnych zbytnio nie ma, wiec warto by inne opcje rozważyć.

Dodaje ograniczenie magii.

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

1. A co w przypadku gdy np. osoba (A) która zaczyna "czarować" zasadami, na co oponent (B) argumentami popartymi zasadami (ze wskazaniem źródła) wyprowadzi gracza A z błędu i na końcu mimo że jedna stron starała się nie tworzyć tzn. bez spinowej atmosfery a druga ją tworzyła os. która była prowodyrem nie będzie chciała przyznać pkt za "bez spiny" bo wie że sama nie dostanie pkt. Wiadomo jak jest dobrze to nic się nie dzieje ale zawsze może się zdarzyć jakieś "W".

2. Co do pkt. za podstawki i akcesoria, co w przypadku gdy :
a) gracz używa movement trays, lub jest na magnesach vs. gracz który takich udogodnień nie ma
b) jeśli korzysta z wariantu z movement trays i ma je nie pomalowane itp.

3. Dopisz mnie ID 3672, OnG - ponieważ termin odległy jeszcze potwierdzę przed 20.X.

Edit: magia brzmi trochę niejasno. Czyli pierwotna liczba wynik z 2 kości (bez channelling, który jak wyjdzie to nie wlicza się do dodatkowych kości), a ograniczenie dodatkowych to wartość wyższej wyższej kości, co w przypadku gdy się je przekroczy, np lore attrybutes z małeg ła OnG (na 5-6 kradnie się DD i dodaje do PD) gdzie się kradnie kości - po przekroczeniu wartości nowo zdobyte kości przepadają czy też nie mogę korzystać z atrybutu. Rozumiem że nie można też przekroczyć w jakimkolwiek czasie limitu 12 kości.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

LuciusII
1. Jest taka możliwość że tak się stanie, "bez spiny" jest to coś co chciałem wypróbować ale jak większości się nie podoba to wywalimy z regulaminu.

2. Traye oraz magnesy nie są punktowanie, i nie trzeba ich malować, (choć jak ktoś chce to zachęcam.) Głównie dlatego że:
a. nie zawsze są potrzebne
b. ciężko jest ocenić czy np. wszystko jest na magnesach.

magia - racja #-o .
może tak łopatologicznie opisze co autor miał na myśli:
rzut na winds of magic 2k6.
większy wynik oznacza DD, oraz oznacza że każdy gracz może dodatkowo dodać tyle do swojej puli kości, nie zależnie czy DD czy PD (nie wliczając channelingu).
Jak się przekroczy to przepadają. w przypadku kradzieży, ty może nie zyskasz, ale przeciwnik na pewno straci.

Lepiej?

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Lepiej, a co do działu bez spiny lepiej dorzucić zapis że dla tych co się spinają organizator/ sędzia może przyznać punkty karne. Jeśli atmosfera będzie taka jak ostatnio to pkt za "bez spiny" nic nie wniosą do wyniku więc po co sobie dokładać liczenia, zważywszy że po to zwiększyliście punktacje za hobbistykę by miało to wpływ na ostateczny wynik :)
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Tocz
Falubaz

Post autor: Tocz »

Kanadian poprostu HE sa malo zroznicowane np w rare... chodzi o podniesienie ilosc powtorzen dla special i rare...

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

tocz hanlowiec :D

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

20 pkt za hobbistykę? Moim zdaniem cholernie dużo. Na masterowej Arenie jest maks do zdobycia 15 a tam jest 5 bitew.

No i nie ma sensu banowania Power Scrolla przy jego aktualnych zasadach.

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

A co się z scrolem stało, jakoś mnie to ominęło.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Reference Section – Arcane Items, Power Scroll
Change to “POWER SCROLL 35 points
One use only. A Power Scroll can be used when the Wizard
makes a casting attempt. During that casting attempt, the
casting value of the spell is halved. You cannot choose to boost
a spell when using the Power Scroll.”

ODPOWIEDZ