8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
misha
Wielki Nieczysty Spamer

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: misha »

no ok przy ruszaniu się tak, ale wychodzisz z domku i masz dotykać przynajmniej 1 modelem z tylnego szeregu domku, nie ma nic od odsuwaniu się 1". Jak się odsuniesz to już nie dotykasz domku, ruszyłeś oddział, a on nie może się ruszać.

1" w przypadku domków jest jak cytat mówi "for most part" w kwestii ruchów/szarż ucieczek etc

moim zdaniem po wyjściu z domku jeśli się ruszać nast turze czy tam magią to powinieneś zakończyć ruch w legalnej odległości 1" od domku, ale dopiero jak zechcesz się ruszyć/reformować etc, a nie od razu po wyjściu odsuwać oddział.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Malin
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Malin »

Gokish pisze:
Gokish pisze:po turniejowe kminy i pytania :)

1. Goblin na Gigantic Spiderku czy może zgarnąć KB? (prosiłbym o jakieś podstawy z FAQ/Uściśleń/RB a nie bo może być pieszy i już)
2. Czy Warshrine'y mogą swoje blessingi dawać na jednostki nie WoCH np. z DoCHu?

(te dwa ostatnie to takie niby łatwe ale wole się upewnić :)

aby mi ktoś nie zapomniał odpowiedzieć :)
1. Może zgarnąć KB, bo:
w zasadzie KB masz napisane, że działa na infantry, cavalry, war beasts. Bohater na Monsterze, dalej pozostaje bohaterem tego samego typu, goblin na pająku to nadal infantry więc KB może go pokarcić. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

2. Można, w opisie War Shrine'a jest napisane,że może dawać blessing na "friendly" unit, a nie na "only on units from Warhammer Armies: Warriors of Chaos". Dlatego też, w sojuszu z demonami, oddziały z armii demonów są friendly (ze względu na sojusz WoCH i DoCH) więc można na nie rzucać dopaki z WarShrine'a.
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

ja mam pytanie co do hardcover'ów i line of sight.
czy ma to jakieś w ogóle znaczenie?

oddział stoi za murkiem albo za innym oddziałem w pełni na poziomie 0 a na górce stoi sobie pakiet kuszników czy czegoś i strzelają, albo coś na large targecie i strzela pluje itp, moim zdaniem normalnie jest minusowy modyfikator za ochronę.
Jak uważacie?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Malin pisze:
Gokish pisze:
Gokish pisze:po turniejowe kminy i pytania :)

1. Goblin na Gigantic Spiderku czy może zgarnąć KB? (prosiłbym o jakieś podstawy z FAQ/Uściśleń/RB a nie bo może być pieszy i już)
2. Czy Warshrine'y mogą swoje blessingi dawać na jednostki nie WoCH np. z DoCHu?

(te dwa ostatnie to takie niby łatwe ale wole się upewnić :)

aby mi ktoś nie zapomniał odpowiedzieć :)
1. Może zgarnąć KB, bo:
w zasadzie KB masz napisane, że działa na infantry, cavalry, war beasts. Bohater na Monsterze, dalej pozostaje bohaterem tego samego typu, goblin na pająku to nadal infantry więc KB może go pokarcić. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
si. KB działa, tak samo jak na herosów na orłach czy pegazach.
Obrazek

Awatar użytkownika
muchozol
Falubaz

Post autor: muchozol »

Malin pisze:
1. Może zgarnąć KB, bo:
no właśnie w podręczniku na str 105 stoi jak wół, że "...cały model traktowany jest, jakby należał do typu żołnierzy *kawaleria potworów* i podlega wszystkim zasadom dla Postaci i kawalerii potworów", a w zasadach KB na str. 72 napisane jest "zabójczy cios działa jedynie przeciwko piechocie, kawalerii i zwierzętom bojowym - wszystkie inne stworzenia uznawane są za zbyt duże (tzn. potwory, piechota/kawaleria potworów, wielkie zwierzęta, rydwany itp)"
a idąc tym tokiem rozumowania to rzeczony goblin będąc nadal "infantry" miał by np. LOS od piechoty :roll:
podpis był nieregulaminowy

oddajcie podpis łobuzy

misha
Wielki Nieczysty Spamer

czytaj FAQ jest wyraźnie napisane, że działa na herosów. po to jest stworzone by wyjaśniać takie kwestie ech.

na pegaziste samego nie będzie działać, ale na herosa na pegazie tak bo heros jest infrantry
heros na smoku jako model jest monster'em, ale KB characterowi można zasadzić, bo hero może być sam z siebie wystawiony jako infrantry
koniec kropka :)

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

Moje pytanie: czy maszyna (konkretnie DE boltthrower) moze zadeklarowac stand and shoot jako reakcje na szarze???

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

gervaz pisze:Moje pytanie: czy maszyna (konkretnie DE boltthrower) moze zadeklarowac stand and shoot jako reakcje na szarze???
Nie może, str 109 RB może dać tylko Hold.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Czy oddział piechoty przed kawalerią daje jej cover, czy zgodnie z uściśleniami, aby był cover to musi tam stać coś o wysokości 2+ (inna kawaleria, potwór, monstrous infantry) ? Bo w definicji covera jest o przesłanianiu LOSa, a tutaj wg. uściśleń przeciwnik będzie do tej kawalerii LOS posiadać.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Daje, jakby było coś wysokości 2+ to zasłaniałoby zupełnie. Oczywiście stosując VLOS a nie TLOS.

Maciek

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Czyli żeby dać cover COKom starczy, że postawię shady czy harpie a nie muszę stawiać np. DR ?
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

misha
Wielki Nieczysty Spamer

przy założeniu, że zasłaniają większość COK'ów.
W sumie takie samo pytanie miałem kilka postów wyżej. Imo normalnie cover jest, jak za murkiem.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Scimi: tak. Normalna piechota nie daje covera dopiero Large Targetom. W uściśleniach o tym jest :)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
muchozol
Falubaz

misha pisze:heros na smoku jako model jest monster'em, ale KB characterowi można zasadzić, bo hero może być sam z siebie wystawiony jako infrantry
Czytamy RB :lol2: , heros na Potworze (w którym to wypadku wybieramy w co bijemy) nie jest tym samym co herosik na potworku, który to jest „jednym” modelem – taki żarcik :lol2:
Dzięki za odpowiedz

oddajcie podpis łobuzy

katerek
Masakrator

muchozol pisze:
misha pisze:heros na smoku jako model jest monster'em, ale KB characterowi można zasadzić, bo hero może być sam z siebie wystawiony jako infrantry
Czytamy RB :lol2: , heros na Potworze (w którym to wypadku wybieramy w co bijemy) nie jest tym samym co herosik na potworku, który to jest „jednym” modelem – taki żarcik :lol2:
Dzięki za odpowiedz
Arturrro masz w FAQ wyjaśnione i niestety można zKaBekować herosa :( zarówno na potworze jak i na potworku

Awatar użytkownika
muchozol
Falubaz

toć już wiem, a tylko "żartem" odniosłem się do przykładu misha :roll:

oddajcie podpis łobuzy

katerek
Masakrator

muchozol pisze:toć już wiem, a tylko "żartem" odniosłem się do przykładu misha :roll:
Ty tu se nie żartuj jak poważni ludzie mówią o poważnych sprawach bo naślę na Ciebie tłum spod krzyża :P

żeby nie było spamu : mamy sytuację taka pająki mają za plecami np 3" domek ktoś na nie szarżuje one dają flee i rzucają np 7 i kończą na domku. Co teraz się dzieje gdy przeciwnik :
a) rzucił na szarżę pierdylion i teoretycznie gdyby nie było domku by je dogonił
b) nie dogonił ich ale i tak spalona szarża ładuje go w domek
Ostatnio zmieniony 3 paź 2011, o 21:33 przez katerek, łącznie zmieniany 1 raz.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

:lol2: luzik, poza tym, jak mnie pamięć nie myli to dla monsterów również jest napisane że cały model liczy się jako monster jeśli chodzi o troop type, więc tak samo :P jak przy mniejszych mountach, przed FAQ LS uściślała to specjalnie

PS. wojewódzki z figurskim znów zrobią listę przebojów krzyżopolo :lol2:

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

widzę że nie zdaliście animozji drodzy zieloni koledzy :wink:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

katerek pisze:
muchozol pisze:toć już wiem, a tylko "żartem" odniosłem się do przykładu misha :roll:
Ty tu se nie żartuj jak poważni ludzie mówią o poważnych sprawach bo naślę na Ciebie tłum spod krzyża :P

żeby nie było spamu : mamy sytuację taka pająki mają za plecami np 3" domek ktoś na nie szarżuje one dają flee i rzucają np 7 i kończą na domku. Co teraz się dzieje gdy przeciwnik :
a) rzucił na szarżę pierdylion i teoretycznie gdyby nie było domku by je dogonił
b) nie dogonił ich ale i tak spalona szarża ładuje go w domek
a i b - zatrzymuje się cal od domku. pajonki som bezpieczne cal za domkiem.
Obrazek

Zablokowany