8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: Heptun »

Asassello pisze:
katerek pisze:
muchozol pisze:toć już wiem, a tylko "żartem" odniosłem się do przykładu misha :roll:
Ty tu se nie żartuj jak poważni ludzie mówią o poważnych sprawach bo naślę na Ciebie tłum spod krzyża :P

żeby nie było spamu : mamy sytuację taka pająki mają za plecami np 3" domek ktoś na nie szarżuje one dają flee i rzucają np 7 i kończą na domku. Co teraz się dzieje gdy przeciwnik :
a) rzucił na szarżę pierdylion i teoretycznie gdyby nie było domku by je dogonił
b) nie dogonił ich ale i tak spalona szarża ładuje go w domek
a i b - zatrzymuje się cal od domku. pajonki som bezpieczne cal za domkiem.
A gdy do tej sytuacji dodamy jeszcze oddział przeciwnika w domku. To czy nie ma automatycznej szarży na domek ? Czy to zawsze się zatrzymuje cal przed domkiem ?

Swoją drogą jak tak jest to niezły cover z tego domku dla uciekających jednostek :-k Jest to gdzieś napisane w RB czy FAQ, że faktycznie zawsze się zatrzymują cal przed domkiem ???
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

nie wpadają w domek chyba że zrobia redirekt

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

krystian1wielki pisze:nie wpadają w domek chyba że zrobia redirekt
Jak to ? Redirect przy gonieniu ???
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Pytanie o Dragonhide Banner, w opisie ma 'Unit re-rolls To Hit, To Wound and armour saving throw rolls of 1 on the turn they charge' czyli jeśli ktoś robi stand and shoot w reakcji na szarżę, to tutaj też mam przerzuty jedynek na ASv, jako, że w tej turze szarżuję?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Malin
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Malin »

Heptun pisze:
krystian1wielki pisze:nie wpadają w domek chyba że zrobia redirekt
Jak to ? Redirect przy gonieniu ???
deklarujesz szarże na pająka, on daje flee(będzie uciekał przez domek w którym jest inny oddzial z tej samej armii) ty robisz redirect na oddział w domku. Pająk ucieka Ty robisz szarże na domek.
Obrazek

Awatar użytkownika
Malin
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Malin »

Afro pisze:Pytanie o Dragonhide Banner, w opisie ma 'Unit re-rolls To Hit, To Wound and armour saving throw rolls of 1 on the turn they charge' czyli jeśli ktoś robi stand and shoot w reakcji na szarżę, to tutaj też mam przerzuty jedynek na ASv, jako, że w tej turze szarżuję?
Bez względu na reakcję przeciwnika masz rerolle jeżeli szarżujesz no i jezeli masz ten sztandar.
Obrazek

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Siemanko,
wiem, że mnie zaraz zjecie, ale pilnie potrzebne mi poniższe info a nie bardzo mogę teraz przekopywać się przez poszczególne tematy szukając odpowiedzi - także proszę o wyrozumiałość dla starszego kolegi ;)

Możecie mi podać jakie podręczniki armii wyszły już do 8 ed?

Z góry wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

W kolejności wychodzenia: OnG, TK i OK.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

Post autor: Król Goblinów »

i chyba beastmeni byli pierwsi?

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

beastmeni jeszcze wyszli w 7 ed.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Czyli póki co 3? Myślałem, że przez ten czas więcej ich wyjdzie.

Dzięki wielkie za odpowiedz.

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

odpalam storm banner, BSB potem ginie, czy efekt banneru działa dalej?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Marcins pisze:odpalam storm banner, BSB potem ginie, czy efekt banneru działa dalej?
nie, nie dziala.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

guys, jest jakieś uzasadnienie do tego, że Generał VC na Large Targecie pozwala jednostom maszerować w 18" tak jak rozdaje Ld z inspiring presense?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Ano, Rulebook :D
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

widzisz, pytanie jest nieco bardziej złożone
AB Marching:
Undead Units cannot march move unless they are characters or are within 6" of a model with the Vampire rule (or 12" of the general) at the start of their Movement phase
FAQ tego w ogóle nie ruszyło.

W związku z tym moje pytanie czy korzystając z RB i zasady inspiring presence Generał VC na Large Targecie daje możliwość marszu w 18" bo Ld rozdaje i owszem.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

Patrząc na politykę faqową gw przeszłoby to. Interpretacja zasad bez FAQa nie pozwala maszerować w 18" IMO.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

misha pisze:widzisz, pytanie jest nieco bardziej złożone
AB Marching:
Undead Units cannot march move unless they are characters or are within 6" of a model with the Vampire rule (or 12" of the general) at the start of their Movement phase

W związku z tym moje pytanie czy korzystając z RB i zasady inspiring presence Generał VC na Large Targecie daje możliwość marszu w 18" bo Ld rozdaje i owszem.
To tak nie działa, rycerze na large targetach w bretce też nie zwiększają zasięgu swojej LD o ile nie są generałem (duże bitwy gdzie jest kilku lordów). Zasada ta dotyczy tylko LD i generała.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

czy można, przy użyciu MRoC, zmusić do szarży oddział scoutów w ich pierwszej turze?
(wystawionych jako scout, poza swoją strefą wystawiania, rozpoczynających bitwę)
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

kudłaty pisze:
misha pisze:widzisz, pytanie jest nieco bardziej złożone
AB Marching:

To tak nie działa, rycerze na large targetach w bretce też nie zwiększają zasięgu swojej LD o ile nie są generałem (duże bitwy gdzie jest kilku lordów). Zasada ta dotyczy tylko LD i generała.
jak bym nie czytal to on napisal o VC generale.
Gniewko pisze:
Zarost zarostem, ale kolory inne - u mnie kudły jednolicie czarne, u Jagala ciemny łeb, a zarost (tu cytując Kubę) "z jakimiś idiotycznymi rudawymi akcentami", co w połączeniu z niebieskimi oczami jest bzdurne i podniecające zarazem.

Zablokowany